Vikipedi:Kayda değer olmamak hakaret değildir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kayda değer olmadığı gerekçesiyle hızlı silinmesi için etiketlenmiş bir madde (üst) ve aynı gerekçe ile açılmış bir tartışma (alt)

Vikipedi'nin doğası gereği her gün yüzlerce madde silinir. En yaygın silme gerekçelerinden biri ise bir konunun kayda değer olmadığıdır. Bu sözcüğün Vikipedi'deki kullanımı—gerçek hayattakinden farklı olup—bir hakaret değil, buradaki işleyişin bir parçasıdır.

Kayda değerlik nedir?[kaynağı değiştir]

Gerçek hayata göre Vikipedi'deki kayda değerliğin anlamı değişiklik gösterir. Buradaki kayda değerlik kavramının en yaygın açıklaması, bir konu hakkında birden fazla bağımsız, güvenilir ve kapsamlı kaynaklar olmasıdır. Hakkında bu kaynaklar olmayan konular, bir konuya özel kayda değerlik yönergesinden bazı ölçütleri karşılıyorsa da kayda değer olabilir. Bu ölçütlerin detayları kendi sayfalarında bulunabilir. Bu kriterleri karşılamayan maddeler, "M6" gerekçesi ile hızlı veya tartışma sonucu bir hizmetli tarafından silinebilir.

Hakaret değil[kaynağı değiştir]

Çevrimiçi bir ansiklopedi olan Vikipedi'de her şey yer alamaz: ansiklopedi'de olan içeriğin ansiklopedik bir değeri olması gerekmektedir. Bunun uygulanabilmesi için yer alabilecek ve alamayacak şeyler arasında bir çizgi çizilmesi gerekir. Kayda değerlik kriterleri olarak adlandırdığımız bu ölçütleri karşılayan konular kayda değer kabul edilir ve maddeleri açılabilir. Bu çizginin diğer tarafında kalan konular ise silinir. Durumun diğer Vikipedistler tarafından anlaşılması için silinme gerekçesi olarak "kayda değer değil" girilir.

Özellikle maddenin konusu bir kişi olduğunda "kayda değer değil" ibaresi bazıları tarafından bir hakaret olarak algılanabilir. Fakat Vikipedi'nin kriterlerine göre kayda değer olmamak bir hakaret değildir: madde içerisinde ele alınan konunun önemsiz, başarısız veya gereksiz olduğunu öne sürmez, tek anlamı burada yer almak için karşılanması gereken kriterleri karşılamadığını belirtmektir. Kavramın anlamı burada farklılık gösterdiğinden bunu bir başka yere çekmek ise doğru değildir. Vikipedi'de kayda değer olmamayı çok umursamamak, gerçek hayata vurgulamamak gerekir.