Vikipedi:Yeni hizmetlilere tavsiyeler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paspas ve kovayı eşitlikle birlikte kullanabilir misin?
I just wanted to say that becoming a sysop is *not a big deal*.

I think perhaps I'll go through semi-willy-nilly and make a bunch of people who have been around for a while sysops. I want to dispel the aura of "authority" around the position. It's merely a technical matter that the powers given to sysops are not given out to everyone.

I don't like that there's the apparent feeling here that being granted sysop status is a really special thing.

Jimmy Wales, Şubat 2003

Başarılı geçen hizmetlilik adaylığınız için tebrikler! Faydalı bulacağınız birkaç tavsiyeyi burada bulabilirsiniz:

  • Hemen şimdi güçlü bir şifre belirleyin ve iki aşamalı doğrulamayı aktifleştirmeyi göz önünde bulundurun. Hesabınızın artık tek bir düzenleme ile site genelinde hasara neden olma potansiyeli var. Eğer böyle bir şey olursa, siz sorumlu tutulacaksınız. Hesabınızın güvenliğinin ihmal edilerek veya başka bir şekilde ele geçirilmesine izin verilmesi, büyük olasılıkla engellemeye ve hizmetliliğin kaybına yol açacaktır. Eşeği sağlam kazığa bağlayın!

Nasıl davranmalısınız?[kaynağı değiştir]

  • Hizmetlilik durumunun bir ödül ya da ayrıcalık olmadığını unutmayın. Bu nedenle, şimdi altı ay veya bir yıl önce yaptığınızdan farklı davranmayın. Kendiniz olmaya devam edin, topluluk sizi bu yönünüzle sevdi. Bir anlaşmazlığa etkili bir şekilde müdahale edebilmenize veya bir sorunu çözmenize ve bir makalenin geliştirilmesine rehberlik edebileceğiniz doğrudur. Ancak neredeyse tüm bu durumlarda, yeteneğinizin hizmetli olmanızla hiçbir ilgisi yoktur; sadece deneyiminiz, politikalar hakkında bilginiz ve sağduyunuz, yani hizmetli olmadan çok önce sahip olduğunuz erdemler ve tecrübeniz ile ilgilidir. Önemli olan ve saygıyı hak eden özelliğiniz bu erdemlere sahip olmaktır ve bunun bir hizmetli olmakla hiçbir ilgisi yoktur. Başka bir deyişle, hizmetli olmayan ancak deneyimli, politikaları bilen ve iyi yargıya sahip olan biri, bir hizmetli gibi (ve bazen bir hizmetliden de iyi bir şekilde) durumu iyileştirmek için konuya el atabilir. Diğer insanların tecrübelerine saygı gösterin ve hizmetliliğinizden çok tecrübelerinize saygı göstermelerini bekleyin, ve yalnızca hizmetli olduğunuz için herhangi bir şekilde özel muamele beklemeyin.
  • İçinde olduğunuz bir tartışmada karşınızdaki kişiye karşı elinizdeki ek butonları kullanmaktan kaçının. Tacize maruz kaldığınızı fark ederseniz, durum kötüleşirse o an sizin yerinize daha az duygusal ve daha rasyonel kararlar verebilecek bir hizmetliyle iletişime geçmek en iyisidir.
  • Vikiavukatlıktan olabildiğince kaçının. Eylemlerinizi projeyi nasıl geliştirdikleri ve aksamaları nasıl önledikleri bağlamında açıklayın, "çünkü kurallar böyle diyor" gibi açıklamalarla değil.

Anlaşmazlıklar[kaynağı değiştir]

  • Hemen hemen tüm anlaşmazlıklar ve çatışmalar şu şekilde çözülebilir:
  1. Sabırlı bir şekilde iletişime geçin. Eğer bir geri dönme savaşına denk gelirseniz, o kullanıcılara bir 3 geri dönüş kuralımız olduğunu hatırlatın; onları ilgili politikaya yönlendirin; onlara, bu kuralın bir oyun olmadığını, ancak ilerlemeden önce insanların soğumasını ve biraz mesafe kazanmasını sağlamayı amaçladığını açıklayın; birisi uyarılmasına rağmen dördüncü kez geri dönüş yaptıysa, onları 24 saatliğine engelleyin (herhangi bir şüpheniz varsa, konuyu hizmetli duyuru panosuna taşımayı düşünebilirsiniz, daha deneyimli hizmetlilerin tavsiyelerine veya yardımlarına başvurmaktan çekinmeyin).
  2. Temel içerik politikaları olan Tarafsız bakış açısı, Doğrulanabilirlik ve Özgün araştırmalara yer vermemek politikalarını takip edin.
  • Kullanıcıların yaptıkları değişikliklerin iyi niyet varsayın ve temel içerik politikalarımızı ihlal etmedikleri sürece insanlara ön yargıyla bakmamaya çalışın. Eğer birisi bariz bir şekilde bu politikaları ihlal ediyorsa;
  1. Politikalarımızı dikkatlice okumalarını nazikçe onları yönlendirin (işleri daha kolaylaştırmak için direkt olarak ilgili politikanın bağlantısını verebilirsiniz),
  2. Ancak, politikalara uymak için tartışmaya yer vermeden geri alınması gerekli olan şeyleri hemen geri almaktan çekinmeyin.
  • Tartışma sayfalarının maddeleri geliştirmek için var olduğunu unutmayın. Eğer birisi tartışma sayfalarını özgür kürsü ya da hakaret aracı olarak kullanıyorsa, şunları uygulayın:
  1. Hemen müdahil olmayın (biliyoruz, bu biraz zor olabilir)
  2. Kullanıcının tartışma sayfasını kötüye kullanmasını yavaşça önleyin
  3. Kibarca uyarmanız işe yaramadıysa, {{Forum değil}} gibi şablonları kullanabilirsiniz
  • Kendinizi bir anlaşmazlığın veya uzun ve hararetli bir tartışmanın ortasında bulursanız ve konuyla ilgili mesafenizi korumanın bir yolunu bulmanız gerekiyorsa, ya da sadece canınız sıkıldıysa ve yapacak bir şeyler arıyorsanız; Kategori:Hizmetli ilgisi gereken sayfalar ilginizi çekebilir. Hizmetlilik görevinizde başarılar dileriz :)

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]