Vikipedi:İnşaat devam ederken evi yıkmayın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Az gelişmiş bir makale, inşaat halindeki bu ev gibidir. Yardım edin, yıkmayın!
Bazen editörler, daha sonra geri gelip onu doldurma niyetiyle veya başkalarının bunu yapması için yalnızca temel çerçeveyi oluştururlar.

-Bir kişi bir ev inşa etmeye çalışır. Yardıma birkaç komşusu gelir.

-Yakında bir inşaat müfettişi gelir. Müfettiş bir mezura çıkararak "Bu merdivenler doğru görünmüyor" ve "bu ölçümlere göre yeterince geniş değiller."

-İnşaatçı cevap verir: "Henüz bitmediler."

-Müfettiş yoluna devam eder ve kayıtsız bir tavırla, "Bu duvar yeterince desteklenmiyor"

-İnşaatçı "Elbette hayır henüz bitirmedik."

-Müfettiş "Ve bak çatı yok!" Bu evin sahipleri üzerlerine yağmur yağdığında gerçekten sinirlenecekler."

-İnşaatçı "Yapmayacaklar! çünkü bittiğinde bir çatı olacak!" diye karşılık verir.

-Müfettiş inşaatçıyı görmezden gelir ve "Bu ev işe yaramaz inşaatçı. Yıkılması gerekiyor" der ve ertesi gün müfettiş evi yıkması için birini gönderir.

Tıpkı bu absürt hikayede olduğu gibi biz Vikipedistler olarak inşa ettiğimiz eve bakmalıyız. Genel bir kural olarak potansiyel "insan bilgisinin toplamı" olan Vikipedi, üzerinde çalışılan bir çalışmadır. Vikipedi bir anda yayınlanmaz. Gelişiyor ve büyüyor. Her makale yavaş da olsa yazılmaya devam ediyor. Roma bir günde inşa edilemez, bir makale ilk seferinde mükemmel olamaz.

Bir makale gibi bir binanın inşa edilmesi zaman alır. Bu binanın inşaat sırasında sürekli olarak dikiş yerlerinin parçalandığını hayal edin!

Bir makale yazılırken, kaynaklar bulunup doğrulanırken, makale küçük, çoğunlukla kaynaksız ve pek bilgi dolu olmayacaktır. Buna elbette eksik denir. Ama taslaklar taslaktır, çünkü henüz genişletilmemiştir.

Çoğu zaman, çok fazla bilgiden yoksun görünen bir makale, bir makalenin bir kısmı veya makaleler dizisi karşınıza çıkacaktır. Bazen kaldırılması gereken şey pislikten başka bir şey olmayabilir. Ancak çoğu zaman konu sadece ilerleme aşamasındadır. Makaleyi SAS'a taşımak yerine genişletmeyi deneyin. Düzenlemeyi geri almak yerine bir düzenle şablonu eklemeyi deneyin.

Konuyu biliyor musun? Çöpe atmak yerine dışarı çıkın ve kaynakları bulun. Hiç değilse konuyu bilen birini arayın. Ya da eğer kendinizi çok cesur hissediyorsanız, gidip araştırın ve konunun uzmanı olun, böylece bu kaynakları çok daha kolay bulabilirsiniz.

Bir evde olduğu gibi bilginin inşa edilmesi de zaman alır. Ürün neredeyse tam sunulabilir hale gelmeden dikişleri birbirinden ayıran denetçi olmayın. Her makalenin ilk yazıldığında tam ve eksiksiz olmasını bekleyemezsiniz. Eğer durum böyle olsaydı Vikipedi uzun zaman önce başarısızlığa uğrardı. Vikipedi'nin ruhunu unutmamaya çalışın: "bilgi paylaşımı".

Uyarı kelimesi[kaynağı değiştir]

Evin merdivenleri bitmiş ancak insanların inip çıkmasına izin verecek kadar geniş değilse, bunların kaldırılması gerekebilir; çatı sazdan yapılmışsa ancak yönetmelik arduvaz gerektiriyorsa çatının aşağı inmesi gerekecektir. Eğer bir ev inşa edecekseniz, kesinlikle inşa edin! Ama lütfen insan yerleşimine tamamen uygun olmayan, yıl boyunca su sızdıracak, merdivenleri çökecek evler inşa etmeyin. Yüz ev inşa etmeye başlamadan önce, bir evin nasıl iyi inşa edileceğini öğrenin. Bunu nasıl doğru yapacağınızı öğrenmek biraz zaman alabilir, ancak merdivenleri nasıl inşa edeceğinizi ve çatıyı nasıl tasarlayacağınızı gerçekten inşa etmeden önce okursanız kendinizi kırık bir ayak bileğinden ve ıslak bir kafadan kurtaracaksınız! Kalitesiz işçilik, hiç işçilik olmamasından daha iyidir.

Bir ev inşa edilmişse ancak oturulamaz durumdaysa, şehrin yıkılmasını talep etmesi durumunda şaşkınlık veya öfke ifade etmemelisiniz. Beklentiler değişir ve standartlar zamanla iyileşme eğilimindedir; bir zamanlar Wiki-güzelliğinin muhteşem bir örneği olduğunu düşündüğünüz ev artık insan yerleşimine uygun olmayabilir. Bu tür maddeler bakım şablonlarıyla etiketlenebilir, daha uygun ana maddelerle birleştirilebilir veya silinmeye aday gösterilebilir. İyi bir evin nasıl inşa edileceğini öğrenerek bundan kaçınabilirsiniz! Çünkü Vikipedi'nin ihtiyacı olan son şey, ilk yağmur belirtisinde çökmeye hazır bir kırık dökük ev'dir.