Vikipedi:Vikipedi hakkında kabul etmeniz gereken şeyler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'de yazılı halde bulunan pek çok kural vardır. Kullanıcılar bu sayfaları okumaktan sıkılabilirler. Özet halinde anlatmak işe yarayabilir.

Kimse ne düşündüğünüzü umursamaz[kaynağı değiştir]

Yaygın kabul görmüş gerçekler hariç, "ne düşündüğünü" Vikipedi'deki maddelere aktarmak yanlış bir yöntemdir. Doğru olduğunu bilseniz bile, düşüncelerinizi yazmamalısınız. Temel olarak, hiç kimse fikrinizi bilmek istemez. Bir olayı iyi ya da kötü tanımlayabilirsiniz, ama sizi destekleyen ansiklopedik bir kaynak olmadığı sürece maddelerde veya tartışma sayfalarında bu gibi ifadelerin yeri yoktur.

Size inanılmaz[kaynağı değiştir]

Bu ifade, yukarıdaki konuyla yakından ilişkilidir. Elbette Vikipedi kullanıcıların bir yalancı olduğu ithamında bulunmaz (bu zaten iyi niyet varsayın yönergesinin ihlali olur), ancak ifadeler bazı doğrulama kriterlerinden geçmeden hemen kabul edilmez. Tartışma sayfalarında doğrulanmamış açıklamalar yapabilirken, herhangi bir makalede böyle bir somut değişiklik yapılması muhtemel değildir. Bu nedenle bu tür doğrulanamayan içerikler eklemek yapıcı değildir ve bazen kullanıcılar bu konuda biraz sinirlenebilirler.

Arkadaşınız yoktur[kaynağı değiştir]

Daha kesin bir ifadeyle, Vikipedi'de, hiçbir arkadaşın olmamalıdır. Vikipedi bir sosyal ağ sitesi değildir, ancak yine de teorik olarak kullanıcılar topluluğu bulunur ve topluluk ruhunun genelde iyi bir şey olduğu düşünülür. Yine de kullanıcıların belirli kişilerle yakın olmaları durumunda değişiklik yapmaktan kaçınma gibi davranış biçimleri meydana gelebilir. Hatta hizmetlilerin herhangi bir kişiyle önceden bir yakınlığı varsa, politikalara aykırı davranan kullanıcılara haksız yardımda bulunulmasına neden olabilir. Bu nedenle, genel anlamda "arkadaş edinmek" iyi bir fikir olsa da, Vikipedi'de belirli gerçek arkadaşlarınız varsa, sorunlar başlar. Dolayısıyla enerjinizi arkadaş edinmeye değil, Vikipedi'ye katkı vermeye harcayın.

Kişisel saldırılar kabul edilmez[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de kişisel saldırılara karşı gerçekten tolerans edilmez. Eğer ısrarla nezaketsiz olmakta diretiyorsanız, lütfen hakaret içeren cümlelerinizin karşıdakinin algılamayacak seviyede olduğundan emin olun. Sonuçta hakaret, sadece onu anlayan olduğu sürece birer "hakaret" olur. Ama siz yine de denemeyin.

Vikipedi güvenilir bir referans değildir[kaynağı değiştir]

Hiç kimse Vikipedi'ye referans kaynağı olarak güvenmemelidir. Bunun nedeni Vikipedi'deki bilgilerin tamamen güvenilmez olmasıdır. Vikipedi'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, katıldığınız veya katılmadığınız pek çok içerik mevcuttur. Çünkü Vikipedi politikaları buraya "kendi gerçeğini" söylemek isteyen herhangi bir kullanıcıyı uzaklaştırır veya engeller. Maalesef.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]