Vikipedi:Vikipedi denemeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'de bir deneme, proje adında (Vikipedi: ) bir veya daha fazla yazar tarafından yazılmış ve genellikle Vikipedi'nin çalışmasında bir yönü ele alan, ancak topluluk tarafından bir politika veya yönerge olarak resmen kabul edilmemiş bir sayfadır. Bu tür sayfalar Kategori:Vikipedi denemeleri veya ilgili bir kategorilerde sınıflandırılır. Denemelerdeki içerikler kişisel veya azınlık görüşlerinden, Vikipedi yazarları arasında geniş bir fikir birliğine sahip olan görüşlere kadar değişebilir Denemeler tipik olarak bir veya daha fazla Vikipedi katılımcısının tavsiyesini veya görüşlerini içerir. Politikaların ve yönergelerin aksine, topluluk genellikle denemelerin içeriğine verilen desteği yargılamaya yönelik resmi bir girişimde bulunulmaz.

Basit bir deneme nasıl yazılır?[kaynağı değiştir]

Kısa rehber[kaynağı değiştir]

  • Deneme dizinini kontrol ederek deneme konusunun daha önce ele alınıp alınmadığından emin olun. Gereksiz denemeler yazmaktan kaçının.
  • Taslak halinde çalışmaya başladığınız denemeyi kendi kullanıcı alanınızda başlatmanız daha iyi olabilir.
  • Kısa ve öz olmak daha yararlıdır.
  • Denemeyi {{Deneme}} ile etiketleyin.
  • Denemenin özünü özetlemek için {{Ceviz kabuğu}} kullanın.
  • Denemeyi yönlendiren bir kısayol oluşturun.
  • Denemeyi kategorilendirin ve ilgili dolaşım şablonlarını kullanın.
  • Tamamlandığında denemeyi Vikipedi ad alanına taşıyın.

Deneme sayfası oluşturma[kaynağı değiştir]

Bir Vikipedi denemesi herkes tarafından yazılabilir. Bir deneme oluşturmadan önce, benzer denemelerin zaten var olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir. İlgili politikaların, yönergelerin veya ilgili denemelerin "ayrıca bakınız" bölümüne bakın veya proje sayfalarında arama gerçekleştirin.

Yazmayı düşündüğünüze benzer bir deneme bulursanız, fikirlerinizi de içerecek şekilde mevcut olanı değiştirmeniz önerilir.

Sayfayı deneme olarak etiketleme[kaynağı değiştir]

Vikipedi ad alanındaki çoğu sayfanın üst kısmında amaçlarını açıklayan bir şablon bulunur. (Ancak bazen bazı sayfalarda yazarlar hiçbir etiketin en iyi seçenek olmadığını da kabul edebilirler.)

Mevcut çeşitli deneme" şablonları şunlardır;

Kategoriler: Yukarıdaki şablonlar, denemeye bir ilgili kategoriyi ekler. Ancak, insanların denemeyi bulmasına yardımcı olmak için başka kategoriler de eklemeyi düşünün.

Diğer şablonlar[kaynağı değiştir]

Deneme sayfanıza eklemek isteyebileceğiniz başka şablonlar da mevcuttur;

Kısayollar[kaynağı değiştir]

Denemeye bir veya daha fazla kısayol bağlantısı eklemek isteyebilirsiniz. Bunları deneme şablonunun içine {{Deneme|VP:İstenilen kısayol}} olarak veya ayrı bir kutuya {{Kısayol|VP:İstenilen kısayol}} şeklinde ekleyebilirsiniz. (Daha fazla bilgi için bkz. Şablon:Kısayol). Kısayol kutuları, sayfadaki ayrı bölümlere işaret etmek için de kullanılabilir. Örneğin, bu bölümün kısayolu VP:VDK sayfa başlığı altında #YÖNLENDİRME [[VP:Vikipedi denemeleri#Kısayollar]] şeklinde biçimlendirilmiştir. (Daha fazla bilgi için bkz. Yardım:Yönlendirme).

Ceviz kabukları (özetler)[kaynağı değiştir]

Sayfanın üst kısmında denemenin konusu hakkında kısa bir özet eklemek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için, deneme etiketli satırın altına {{Ceviz kabuğu}} şablonunu kullanın: {{Ceviz kabuğu|İstediğiniz metin}}.

Dolaşım şablonları[kaynağı değiştir]

Denemenize, çok sayıda başka ilgili denemeyi listeleyen bir veya daha fazla dolaşım şablonu eklemek mümkündür. Ayrıca, denemenizi ilgili dolaşım şablonuna da eklemeniz tavsiye edilir (sol üst köşedeki 'D'ye tıklayarak). Aşağıdakiler bu dolaşım şablonlarına örnektir;

Bununla birlikte "Ayrıca bakınız" bölümüne birkaç ilgili sayfaya bağlantılar eklemek de mümkündür. Denemenizin öksüz kalmaması için, bir veya daha fazla ilgili sayfanın ayrıca bakınız bölümüne denemenize bir link eklemeniz önerilir.

Öksüz şablonu[kaynağı değiştir]

  • {{Öksüz deneme}} - Deneme sayfasına çok az veya hiçbir maddeden bağlantı verilmediğinde kullanılır.

Mevcut denemeleri geliştirmek[kaynağı değiştir]

Bir denemeyi geliştirmek için denemeyi yazan kişi olmak zorunda değilsiniz. Bir deneme zaten varsa, iyi bir karar vermeniz şartıyla, istediğiniz gibi ekleyebilir, çıkarabilir veya dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Vikipedi'deki herhangi bir şey gibi, yazıların da yaratıcıları dahil hiç kimseye ait olmadığı unutulmamalıdır. Bununla birlikte, bir denemeyi yazan kullanıcılar arasındaki tartışmalar, bir madde yazarlarından farklı şekilde ele alınmalıdır, çünkü tek bir "doğru" versiyon üzerinde anlaşmaya gerek yoktur. Bir denemede ortaya çıkan bakış açıları ifade edilenden önemli ölçüde farklı olduğunda, içeriğindeki yazıların tam tersini savunmak için var olan bir denemeyi yeniden yazmak yerine, kendinize ait yeni bir denemeye başlamak daha iyidir. Bir denemenin var olmasının nedeni, bir yazarın bakış açısını ifade etmek olduğundan, denemeyi ele geçirerek bu bakış açısını ortadan kaldırmak veya silmek hatalı bir davranıştır. Muhalif görüşleri öne süren yazılar zaten normalde bir şekilde birbirleriyle bağlantı kurar.

Kullanıcı ad alanına (örneğin kullanıcı denemelerine) eklenen denemeler çoğu zaman (her zaman değil) yalnızca bir kullanıcının bakış açısını temsil etmek içindir. Kullanıcı alanında bulunan kişisel bir denemenin yazarı, başka herhangi bir kullanıcı tarafından yapılan değişiklikleri geri alma hakkına sahiptir.

Denemelerin kabulü[kaynağı değiştir]

Çeşitli dillerdeki Vikipedi toplulukları deneme sayfalarında çok çeşitli konulara ve bakış açılarına hoşgörülü davranmıştır. Ancak, silinmeye ya da kullanıcı alanına aktarılma eğiliminde olan birkaç "deneme" sayfası vardır. Bu sayfaların genel özellikleri şöyledir:

  • Vikipedi ile hiçbir ilişkisi olmayan yazıları barındırır. Bir denemenin amacı Vikipedi'nin kendisine yardımcı olmaktır (bilgi, talimat, yorum ya da tavsiye vererek) ve ilgisiz dış sebeplerle değil.
  • Reklam, saldırı, telif hakkı ihlalleri, Vikipedi ne değildir sayfası kapsamındakiler veya diğer Vikipedi politika ve yönergelerini ihlal eden içerikler.
  • Politikalara ve yönergelere (ya da belirlenmiş fikir birliğine sahip diğer sayfalara) aykırı veya onların anlamlarının yitirmesine neden olan yazılar, özellikle de bu sayfada yazılanlara katılmayıp onlara zarar vermeleri isteyen içerikler. (örneğin çocuk koruma politikasına karşı çıkıp çocuklarla uygunsuz ilişki kurulmasını tavsiye eden sayfalar veya hukuki tehdidin yasak olmasına karşın bu tehditlerin var olması için çaba gösteren sayfalar gibi) Bununla birlikte muhalif görüşlere dayalı denemelere genellikle kullanıcı denemelerinde izin verilir.