Vikipedi:Engel bahane değildir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli hükûmetlerin, mahkemelerin veya grupların Vikipedi'yi engellemesi tepki verilmesi gereken bir durumdur. Vikipedi'yi belirli hizalara sokmak için bir bahane değil.

Kullanıcılar tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi olan Vikipedinin sansürlenme girişimleri tepki gösterilmesi gereken bir durumdur. Eğer kullanıcılar Vikipedi'ye erişimin engellenmesini yorumlayıp belirli değişikliklerin yapılmasını öneriyorlarsa, gerekçelerine kesinlikle karşı çıkın. Vikipedi'de her türlü hukuki tehdit veya bunun iması yasaktır.

Örneğin Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi kullanarak özgür ansiklopediyi "hizaya çekmeye" çalışan kişi veya odaklar olabilir, bu duruma Vikipedi'de asla fırsat verilmez. Bu kişi veya gruplar eğer dedikleri yapılmazsa Vikipedi'nin engellenebileceğini ima ederler ve güya bunu önlemek bahanesiyle Vikipedi'yi belirledikleri formatlara sokmaya çalışırlar. Bu girişimlerin hiçbir neticesi olmamıştır ve olamayacaktır, çünkü Vikipedi hiç kimsenin veya grubun millî ansiklopedisi değildir. Tarafsızlık politikası gereği, Vikipedi hiçbir millet veya devletin ansiklopedisi olarak tanımlanamaz. Farklı dillerde birçok Vikipedi projesi mevcuttur ve bunların hepsi aynı çatı altında birleşmektedir. Topluluklarının farklılıkları sebebiyle farklı özellikleri ve yönleri bulunsa da tüm Vikipedi projeleri temelde aynıdırlar. Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmaz.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]