Vikipedi:Dürüstlük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soldaki Vikipedist adil oynamıyor: Arkasında iki gizli kart var.

Dürüstlük; Vikipedi'nin her alanında kullanıcılardan beklenen bir davranıştır, bu alanlara içerik tartışması, anlaşmazlık süreci ve topluluğun diğer tüm işlevleri dahildir.

Dürüst olmak mükemmel olmak demek değildir. İyi niyetli bir Vikipedist, dürüst olmasına rağmen küçük hatalar yapabilir.

Eylemlerde dürüstlük[kaynağı değiştir]

Dürüst bir Vikipedist:

  • Güvenilir olmadığı bilinen kaynakları maddelerde kullanmaz, ya da kaynakları bilerek içeriğinden farklı şekilde kullanmaz. Çok uzun bir kaynakça içeren maddelerde, tüm kaynaklar tam olarak incelenemeyebilir ve editörler kaynak gösterme gerekliliklerinden kaçınmak için bu eğilimi kötüye kullanmamalıdır.
  • Kendisini veya kimliğini kasten yanlış tanıtmaz. Anonimlik ve takma ad tercihi Vikipedi'nin bir parçasıdır, ancak gerçek kimlik bilgilerini üretmek için bir izin ya da lisans değildir. Alternatifleri icat etmek yerine gizli tutmak istediğiniz detayları paylaşmayı reddetmeniz önemle tavsiye edilir. Kimlik bilgilerinin üretilmesi bir editörün güvenilirliğini kaybettirecek ve bir bütün olarak projenin güvenilirliğine zarar verecektir.
  • Argümanlarını desteklemek için yanlış olduğunu bildikleri şeyleri söylemez.
  • Yanlış olduğunu düşündükleri bir şey hakkında tartışmaz veya savunacak şekilde davranmaz.
  • Tartışmalarını desteklemese bile, ilgili tüm bilgileri bir tartışmaya iletir. Diğer bilgilerle çelişen bilgilerin saklanması veya birinin varsayımlarına uymayan veri noktalarının filtrelenmesinden kaçınır.
Lunaria annua, genellikle "Dürüstlük" olarak bilinir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]