Vikipedi:Devriyelik o kadar da önemli değildir

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'de an itibarıyla 458 devriye vardır, ancak toplulukta her kullanıcının eşit söz sahibi olup her bir kullanıcının topluluğun önemli bir parçası olduğu ve herkesin küçük-büyük Vikipedi'ye katkı yaptığı unutulmamalıdır. Görece yeni kullanıcılar bazen (hatta genellikle) bu sorumluluğu bir rütbe ya da üstünlük olarak gördüğünden başvuru yapmakta biraz aceleci davranabilirler, ancak yeni kullanıcılara devriyeliğin aslında önemli bir şey olmadığını kullanıcılara anlatırken unutmamalıyız ki hepimiz bir zamanlar yeni katılımcıydık, hatta birçoğumuz çoğu yeni kullanıcının yaptığı en genel yapılan hataları yapıyorduk, katılımımızdan aylar sonra bile hepimizin bu tip hataları olduğunu göz önüne almalıyız.

Yetkilerini kötüye kullanan bir Vikipedist'in katkılarının uçurulma anı.

Yine unutulmamalıdır ki devriyelik yetkilerinin kötüye kullanımı görüldüğünde bu yetki hizmetliler tarafından kolayca alınabilmektedir. Kullanıcılar Vikipedi'ye kasıtlı olarak zarar verdiklerinde katkıları kolayca uçurulabilir, yani çok da korkmamak gerek.

Alışmalarına zaman tanıyın[kaynağı değiştir]

Yeni devriyelerin topluluk için bir ihtiyaç ve değer olduğunu anlayın. Yeni gelenlere izin vererek, Vikipedi üzerinde farklı bilgi, fikir ve ideallere ulaşma, Vikipedi'yi güvenilir ve tarafsız bir kaynak hâline getirme imkânını arttırınız. Onları sıcak bir tebrikle karşılamanız onlar için en iyi duygudur. Yeni devriyeler herkes gibi hata yapabilir, ama unutmayın ki ilk kez önlerine "Değişikliği kabul et" yazan bir panel eklendi, alışmaları için biraz zaman tanıyın. Emin olun kısa zamanda size ayak uydurmaya başlayıp bekleyen değişiklikleri eritmeye başlayacaklardır.

Onlara yardım edin[kaynağı değiştir]

Yeni bir devriyenin kafasının karıştığını ve bir yerde emin olamadığını mı gördünüz? Yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormak, sohbet başlatmak ve yeni kullanıcılarla ilişkilerinizi geliştirmek için iyi bir yoldur. Takıldığı yerde size soru sormaya başlayacak, ve her gün yeni bir şey öğrenerek hızlıca politikalara hakimiyetini artıracaktır. Daima karşınızdakinin bilgili bir insan olduğuna ve onun bilgisini Vikipedi'ye aktarmak istediğine inanın, unutmayın ki hepimiz gönüllü olarak buradayız ve Vikipedi'ye katkıda bulunuyoruz. Göreceksiniz ki ileride onlar da size yardım etmeye, bilgilerini ve tecrübelerini sizinle paylaşmaya başlayacaklar.

Yeni bir kullanıcı mısınız?[kaynağı değiştir]

Bir devriyelik başvurusu yapmadan önce beyaz liste için bir beyaz liste başvurusu sayfasına başvuruda bulunabilirsiniz. Beyaz liste grubu, devriyelik onayı ve sürüm kontrolü onayından geçmesine gerek olmayan, değişiklikleri otomatik olarak onaylanan kullanıcıların yer aldığı kullanıcı grubudur. Bu gruptaki kullanıcılar, başkalarının değişikliklerinde kontrol veya onay işlemi gerçekleştiremez. Bu gruba kullanıcı eklemeleri/çıkarmaları hizmetliler tarafından herhangi bir başvuru süreci olmaksızın gerçekleştirilmektedir. Vikipedi'de beyaz liste haklarına sahip olan 2.483 kullanıcı vardır. Bir hizmetliye sormanız durumunda hizmetliler sizi beyaz liste olma sürecinizde yönlendirecek, size yardım edeceklerdir. Ayrıca sizin için hazırlanan diğer tavsiyelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Aramıza hoş geldiniz

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]