Vikipedi:Kartopu yöntemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bazen bir kartopunun kaderi cehennem koşullarına geleceğe kadar açık ve tahmin edilebilir olmayabilir. Bazen yapılacak gözlemler ve deneyler sonrası ortaya çıkar.
Cehennem. Görüldüğü üzere herhangi bir kartopu yok.
Bu cehennemde bir kartopu rezervi olduğu görülüyor.

Kartopu yöntemi, yazarların sağduyulu davranmaya ve sert, bürokratik davranışlardan kaçınmaya teşvik edilmesinin bir yoludur. Kartopu yöntemi şu şekildedir;

Kartopu yöntemi, yazarların başından beri varılan sonuçlar üzerine uzun ve zihni uyuşturan bürokratik tartışmalara karışmasını engellemek için tasarlanmıştır. Örneğin, bir madde yanlış bir sebepten dolayı hızlı bir şekilde silinirse (hızlı silme kriterlerinde listelenenler değil), bu maddenin silme işlemi boyunca cehennemdeki bir kartopunun hayatta kalma şansını ciddiye almaya gerek yoktur. Maddeyi tekrar oluşturmanın veya herkesi tekrar silme hareketlerini gözden geçirmeye zorlamanın hiçbir anlamı yoktur.

Kartopu yöntemi bir politika değildir ve kartopunu bazen cehenneme doğru itmek için iyi sebepler de vardır. İyi amaçlı kartopları, nadir durumlarda cehennemde kendi izlerine ulaşılmasını sağlamıştır.[1] Bu yöntem genel olarak kimsenin zamanını boşa harcamamak için kibar bir istek olarak görülmelidir.

Kartopu yöntemi ne değildir?[kaynağı değiştir]

Yükselen bir savaş son derece zordur, ancak potansiyel olarak kazanılma ihtimalini barındırır. Vikipedi topluluğunda alevlenen bir çekişme olması durumunda durumu tartışma yoluyla çözmek ve müzakere etmek en iyisidir. Bu tartışma sadece süreçte takip edilemeyen şikayetleri ortaya koymak için yapılmamalı, çoğu zaman tüm sürecin izlenmesini gerektiren doğru bir sonuç üretmek için yapılmalıdır. Bir sürecin sonuca varmasına izin vermek, daha mantıklı söylemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir, tüm iddiaların tam olarak incelenmesini sağlayabilir ve adalet duygusunu koruyabilir. Ancak unutulmamalıdır, kendi iyiliği için olan süreç, Vikipedi politikasının bir parçası değildir.

Kartopu testi[kaynağı değiştir]

Bu test, ancak bir eylemde cehennemdeki kartopu eksikliğinin mutlak olmadığı zamanlarda işe yarar[2][3][4], bu nedenle deneyim kazanmak için kullanışlıdır.

  • Eğer bir sorun bazı süreçlerden geçiyorsa ve sonuçta ortaya çıkan karar fikir birliği ile alındıysa, kartopu yöntemi kullanılabilir.
  • Eğer bir sorun "kartopu" ise ve daha sonra birisi gerekçeli bir itiraz sunarsa, o zaman muhtemelen kartopu yöntemi için iyi bir aday değildir. Bununla birlikte, ortaya konan itirazın makul değilse veya politikalara aykırıysa, tartışmanın yeniden ele alınması gerekir ve bir noktaya değinmek için Vikipedi'nin aksamasını önlemek için yazarlara tavsiye edilebilir.

Uyarıcı not[kaynağı değiştir]

Kartopu yöntemi, belirli bir sonucun yalnızca "muhtemel" veya "oldukça muhtemel" olması durumunda ve anlaşmazlık için gerçek ve gerekçeli bir temel varsa, uygun bir yöntem olmayabilir. Bunun nedeni tartışmaların bir oy verme işlemi olmamasıdır.. önemli bir görüşleri ve bakış açılarını dışlama veya tartışmanın yanlışlıkla erken kapatılması durumunda, farklı görüşlerin ağırlığını değiştirme konusunda şansın hemen hemen hiç olmadığından emin olmak "kartopu yöntemi" için oldukça önemlidir.

Özellikle tartışmayı kapatan kişiler, bir tartışmanın sonuçlanma aşamasında "tartışmaya bir anda birçok kişinin katılması" durumunu yorumlamaya dikkat etmelidir. Bu durum bazen konuyla ilgili olanların (veya belirli bir görüşe sahip olanların) yüksek düzeyde dikkatini çekmesinden kaynaklanır, bazen ise diğer bakış açılarıyla ilgili diğer yazarların daha az dikkatini çekmesinden kaynaklı olabilir. Mevcut tartışma bir görüşü ağırlığını açıkça ortaya koymuş gibi görünse de, birkaç gün daha izin vermek çoğu zaman daha iyi olabilir. Gerçekten cehennemde bir kartopu olma ihtimali için ve diğer yandan görüş birliği çok belirgin olsa bile başka olası bir fikrin dışlanmaması gerektiği için nezaketen beklemek gerekir. Bu gibi durumlar kurallardan çok "yargılama tekniği" ile ilgilidir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

  1. ^ Şanslı Kardanadam (Dilbert çizgi romanı, 5 Temmuz 2003)
  2. ^ "Snowballs in Hell". Physics News Graphics. American Institute of Physics. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  3. ^ David A. Paige, "Chance for snowballs in hell", Nature 369, 182 (19 Mayıs 1994); DOI:10.1038/369182a0, Erişimtarihi: 22 Eylül 2019.
  4. ^ Toynbee, Paget Jackson (1898). A dictionary of proper names and ... The Clarendon Press. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019.