Vikipedi:Okuyucu karar versin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi'deki ifadeler tarafsız bir dille yazılmalıdır. Vikipedi okuyucuları okuduklarından anlam çıkarabilir ve kendi doğrularıyla karar verebilir, onları yönlendirmeyi bırakın.

Vikipedi'nin beş temel taşından biri maddelerde tarafsız bir bakış açısı sağlamaktır. Bazen "doğru" olan ifadeler dahi, doğruluğu nedeniyle kullanılması cazip gelse bile, bir bakış açısını ima edebilir. Kimsenin o ana kadar söz konusu ifadeyle ilgili tartışmaması, tarafsız bir bakış açısı inşa ettiği anlamına gelmez. Sessizlik bir fikir birliği sayılabilir, ama vakti geldiğinde kullanıcıların söz konusu ifadelere itiraz edeceği asla unutulmamalıdır. Bu nedenle eğer ifadenizin taraflı olduğunu düşünüyorsanız veya başkalarının o ifadeyi taraflı olarak etiketlemesinden şüpheleniyorsanız, kullanmayın. Olguları başka türlü ifade etmenin yolu elbet vardır. Vikipedi kullanıcıları güvenilir alıntılarla desteklenen tarafsız ifadeler kullanmalı ve okuyucunun sonuca varmasına izin vermelidir. Örneğin, bir yazarın "Adolf Hitler'in tüm Yahudileri öldürmek için soykırıma tabi tutan bir manyak" olduğunu söylemesine gerek yoktur. Hakkında yeterli atıfta bulunmuşlarsa kitapları, konuşmaları veya toplama kamplarına dair metinler, okuyuculara muhtemelen bu sonucu çıkartır. Hitler'in kötü olduğunu söylemenize gerek yok. Bu yüzden Hitler hakkındaki madde "Hitler kötü bir adamdı" ifadesiyle ile başlamıyor, buna gerek yok, yaptığı işler zaten onu binlerce kez mahkum etti. O'na kötü demek yerine örneğin Holokost maddesine kaynaklarla alıntı yapın.

Bırakın gerçekler kendileri konuşsun. Önceden standartlaştırılmış etiketlerin maddelere yerleştirilmesine veya cümleleri "ahlaki hale getirme isteğine" karşı koyun; okuyucular muhtemelen ne düşünmeleri gerektiği konusunda nazik davranmayacaklardır. Olguların kendileri için konuşmasına ve okuyucunun karar vermesine izin verin.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]