Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Aralık 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Ne-Yo veya gerçek adıyla Shaffer Chimere Smith (d. 18 Ekim 1979), ABD'li bir R&B şarkıcısı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu ve dansçıdır. Kariyerinin başlangıcından bugüne, Amerikan Billboard Hot 100 listesinde ilk ona giren beş şarkısı, Billboard 200 listesinde zirveye oturan iki albümü bulunmaktadır. Ayrıca, Ne-Yo'nun diğer sanatçılar için yazdığı parçalar arasında da liste başı olanlar mevcuttur. Ne-Yo, müzik sanayisine R&B şarkıcısı Mario için yazdığı "Let Me Love You" parçasıyla adım attı. Parçanın ABD'deki başarıları sonucunda, Ne-Yo ve Def Jam şirketinin başkanı arasında, sözleşme imzalamak üzere bir görüşme gerçekleşti. Ne-Yo, 2006 yılında, ABD'de bir numara olan hiti "So Sick"in de içinde yer aldığı In My Own Words adlı ilk albümünü Def Jam şirketi aracılığıyla piyasaya sundu. Ne-Yo, 18 Ekim 1979'da Arkansas eyaletinin Camden şehrinde dünyaya geldi ve Shaffer Chimere Smith adıyla vaftiz edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası finali, Türkiye'de düzenlenen 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın şampiyonunu belirlemek için İstanbul'daki Türk Telekom Stadyumu'nda, 13 Temmuz 2013 tarihinde oynanan maçtır. Fransa ile Uruguay takımları arasında oynanan final maçının normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz eşitlikle tamamlandı. Seri penaltı atışları sonucunda rakibini 4-1 yenen Fransa, kupanın sahibi oldu. Fransa, organizasyon tarihindeki en büyük başarısını 2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda yarı final oynayarak elde etmişti. 2013 turnuvasını ise şampiyon olarak tamamlayarak tarihinde ilk defa bu kupanın sahibi oldu. En büyük başarısını 1997 turnuvasında final oynayarak elde eden ve bu finalde Arjantin'e 2-1 kaybeden Uruguay ise, turnuva tarihinde ikinci kez finalde kaybetti. Finale kalan Fransa ve Uruguay takımları, daha önce 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda sadece bir defa karşılaşmışlardı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Deutschland, Alman İmparatorluk Donanması (Kaiserliche Marine) için 1903-1906 yılları arasında üretilen Deutschland sınıfı beş ön dretnot zırhlıdan ilkidir. Adı "Almanya" anlamına gelen gemi Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde inşa edildi ve 20 Kasım 1904'te denize indirildi. Deutschland, 3 Ağustos 1906'da hizmete girdi; ancak birkaç ay sonra sadece büyük toplarla donatılmış ilk modern zırhlı olan İngiliz gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle dretnot devri başlamış, Deutschland gibi farklı kalibrelerde toplar taşıyan zırhlı gemiler teknolojinin gerisinde kalmışlardır. Deutschland, 1913 yılına kadar Prens Heinrich'in bayrak gemisi olarak görev yaptı. 1914 ortasında I. Dünya Savaşı başlayınca Deutschland, filonun geri kalanı seferberlik durumuna geçene dek kardeşleriyle beraber Elbe Nehri'nin ağzını ve Alman Körfezi'ni olası İngiliz baskınlarına karşı korumakla görevlendirildi. Filonun seferberliğinin tamamlanmasının ardından Deutschland ve sınıfındaki diğer dört gemi, Açık Deniz Filosu'na katılarak II. Savaş Filosu'nu oluşturdular; bu birlik savaşın ilk iki yılında büyük çaplı filo operasyonlarının çoğuna katıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Beni Durdursan mı?, Türk şarkıcı Gülşen'in sekizinci stüdyo albümüdür. 20 Şubat 2013'te Doğan Music Company tarafından yayımlanarak şarkıcının bu şirketten çıkan ilk albümü oldu. 2009'daki yedinci stüdyo albümü Önsöz'den sonra 2011'de "Yeni Biri" ve "Sözde Ayrılık" single'larını piyasaya süren Gülşen, aynı yıl yeni albümü için Ozan Çolakoğlu ile çalışmalara başladı. Tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve bazılarını tek başına bazılarını ise albümün yapımcısı da olan Çolakoğlu ile birlikte besteledi. İstanbul'da gerçekleşen kayıt oturumları 2012'den başlayarak 2013'ün ilk ayına kadar sürdü. Dokuz yeni şarkının yanı sıra Gülşen'in 2012'de Çolakoğlu'nun albümünde seslendirdiği "Seyre Dursun Aşk"ın akustik versiyonunu da içeren albümün şarkıları genel anlamda pop tarzını barındırarak bazen elektronik altyapılara ve bazen de arabesk ritimlerine yer verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Today Was a Fairytale", Amerikalı country pop şarkıcısı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri yazılırken Swift'e yapımcısı Nathan Chapman yardımcı oldu. Şarkı 19 Ocak 2010 tarihinde Big Machine Records etiketiyle, Swift'in de rol aldığı Sevgililer Günü filminin soundtrack albümünün bir teklisi olarak yayımlandı. "Today Was a Fairytale" pop müzik türünde bir şarkıdır. Şarkı yayımlanmasının ardından eleştirmenlerden genel olarak pozitif yönde yorumlar aldı, hatta pek çoğu "Today Was a Fairytale"in filmin soundtrack'indeki en iyi şarkı olduğunu söyledi. Şarkı üç ülkenin müzik listelerinde ilk onda yer aldı ve iyi bir ticari başarı elde etti. "Today Was a Fairytale" Taylor Swift'in Kanada'da bir numara olan ilk şarkısıdır. Ayrıca şarkı Birleşik Devletler Billboard Hot 100 listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve böylece Swift'in bu listedeki en başarılı şarkılarından biri oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Chrome Division, Dimmu Borgir'in vokalisti Shagrath ile The Kovenant'ın kurucusu Lex Icon tarafından 2004 yılında kurulan Norveçli heavy metal grubudur. Shagrath'ın yan projesi olarak kurulmamış olsa da günümüzde öyle değerlendirilmeye başlanmıştır. Ritim gitarında Shagrath, vokalde Susperia'dan Shady Blue, solo gitarda Ricky Black, bas gitarda Björn Luna ve bateride Tony White'tan oluşan grup, motosiklet alt kültüründen de derin izler taşımaktadır. Grup günümüze dek üç albüm yayınladı. Doomsday Rock 'n Roll albümü 2006'da, Booze, Broads and Beelzebub albümü 2008'de ve 3rd Round Knockout albümü de 2011 yılında yayınlanan grup, Nuclear Blast ile üç albümlük anlaşma yapmıştı. Albüm tanıtma çalışmaları için "Serial Killer" adlı şarkıya çekilen video klip, İsveçli yönetmen Patric Ullaeus tarafından yönetildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Simpsons Roasting on an Open Fire", ayrıca "The Simpsons Christmas Special" olarak da bilinen, Amerikan animasyon TV dizisi Simpsonlar'ın ilk uzun bölümüdür. Esasen ilk sezonun sekizinci bölümü olarak yayınlanması planlanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 17 Aralık 1989 tarihinde Fox Broadcasting Company'de yayımlandı. Bölümde, Homer, Noel ikramiyesi almayacağını fark eder ve bu nedenle, ailenin Noel hediyeleri alacak parası olmaz. Finansal sorunlarını gizlemeye karar verir ve Noel Baba mağazasının departmanında işe başlar fakat sonradan işin yeterince ödeme yapmadığını anlar. Homer ile Bart, biraz para kazanma umuduyla Noel arefesinde bir köpek yarışına giderler. Bölüm, Mimi Pond tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Bölümün adı, "Chenuts Roasting on an Open Fire" olarak da bilinen "The Christmas Song"'u ("Noel Şarkısı") ima etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Abdülkadir, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1890'da sipariş edilen, 1892'de İstanbul'daki Tersâne-i Âmire'de yapımına başlanan ancak inşası tamamlanmadan 1909'da hurdaya çıkartılan ön dretnot savaş gemisidir. On yıldan uzun bir aranın ardından Osmanlılar tarafından inşasına başlanan ilk büyük gemi olan Abdülkadir, aynı zamanda kendi sınıfının da ilk gemisiydi. Ana silah olarak dört 28 cm top taşıması ve kemer zırhının 230 mm kalınlıkta olması planlanmıştı. Maddi kaynak sorunu nedeniyle inşası yavaş ilerleyen geminin iki yıl sonunda yalnızca gövde iskeleti tamamlanabildi. 1906'da çalışmalara son verildiğindeyse yalnızca gövdenin bir kısmı plakalarla kaplanmış durumdaydı. Yapımı tamamlanamayan gemi, 1909 yılında hurdaya ayrılarak parçalandı. Abdülkadir'in, Osmanlı donanmasının ilk ön dretnot savaş gemisi olması planlanıyordu. Gemi, 1860'lar ve 1870'lerde inşa edilmiş bir grup demir zırhlının ardılı olacaktı. Donanmanın 1876'da Padişah V. Murad'ın tahttan indirilip yerine II. Abdülhamid'in çıkartıldığı darbede önemli rol oynamasından ötürü Abdülhamid döneminde donanmaya karşı mesafeli bir tavır takınıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


The Cherrytree Sessions, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 3 Şubat 2009'da yayımlanan ilk EP'sidir. "Poker Face", "Just Dance" ve "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" şarkılarının akustik versiyonlarından oluşmaktadır. The Cherrytree Sessions ilk olarak sadece Borders mağazalarında ve dijital ortamda yayımlandı. Daha sonra Ağustos 2010'da yeniden CD'ye basıldı. EP, Gaga'nın vokal yetenekleri ile üç şarkının kabare ve beatbox gibi tarzları birleştiren enstrümantasyonunu öven müzik eleştirmenlerinden genelde olumlu tepkiler aldı. The Cherrytree Sessions Meksika Albüm Listesi'nde 32. sıraya ulaştı. The Cherrytree Sessions başlangıçta Cherrytree Records'ın patronu ve yapımcısı Martin Kierszenbaum tarafından kendi sanatçılarını tanıtmak amacıyla öngörülen bir EP'ler dizisidir. Tony Ugval katkıda bulununca Kierszenbaum, şirketin kadrosundaki sanatçıların pek çok performansının görüntü ve müzik kaydını elde etti. Kierszenbaum, hayranlardan gelen talep üzerine bunları ticari amaçla yayımlamaya karar verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"You Belong with Me", Amerikalı şarkıcı ve sözyazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Liz Rose'a, yapımcılığı ise Nathan Chapman ve Swift'e aittir. Şarkı 21 Nisan 2009 tarihinde, sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın (2008) üçüncü single'ı olarak Big Machine Records etiketiyle yayımlandı. Swift, "You Belong with Me"yi bir arkadaşının kız arkadaşıyla telefon konuşmasındaki tartışmasından ilham alarak yazdığını söyledi. Şarkıda ağırlıklı olarak pop unsurları bulunur ve bir nevi platonik bir aşk konu edilir. Eleştirmenler "You Belong with Me" için genelde olumlu yönde eleştirilerde bulundular. Şarkı 52. Grammy Ödülleri'nde Yılın Şarkısı, Yılın Kaydı ve En İyi Kadın Pop Vokal Performansı dallarında Grammy'ye aday oldu. Ticari yönden de iyi bir başarı elde etti. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD müzik listelerinde ilk onda yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Yenidoğan sarılığı, ya da bebek sarılığı, yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirübin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az veya çok derecelerde mutlaka bilirübin miktarında artış gözlenmektedir. Yenidoğan sarılığı, hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin %60'ında görülürken erken doğan bebeklerin %80'inde görülebilmektedir. Bir bebeğin anne karnında sahip olduğu kanındaki alyuvarlar normal bir insandakinden farklıdır. Bu tür alyuvarlar fetal hemoglobini (HbF) denilen türdendir. Bebek doğar doğmaz işlevini yitiren bu farklı tipteki alyuvarlar hızla parçalanıp yıkılmaya başlarlar ve yerine yeni tipte hemoglobin (HbA) içeren alyuvarlar üretilmeye başlanır. Bölünerek yıkılan alyuvarlar aşırı miktarda bilirübin maddesi üremesine neden olur. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Türkiye Süper Kupası, 2012-13 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2012-13 Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında 11 Ağustos 2013 tarihinde Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu'nda oynanan kırkıncı Süper Kupa maçıdır. Galatasaray, rakibini normal süresi golsüz biten mücadelenin ekstra uzatma bölümünde bulduğu golle 1-0 mağlup ederek kupayı üst üste ikinci kez kazandı. Bu mücadele Fenerbahçe-Galatasaray derbisindeki üç yüz yetmiş beşinci karşılaşma oldu. 12 Ağustos 2012 tarihinde yine Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan 2012 Süper Kupası'nı Galatasaray 3-2 kazanarak müzesine götürmüştü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte yirminci kez Süper Kupa'da mücadele etti. Fenerbahçe takımı ise on yedinci kez Süper Kupa'da boy gösterdi. Maçın 90 dakikalık normal süresi 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Uzatma bölümünün 99. dakikasında Didier Drogba'nın kafa ile attığı golle Galatasaray 1-0 öne geçti. (Devamı...)

(Düzenle)


Aziziye (Osmanlıcaﻋﺰﻳﺰﻳّﻪ), Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Robert Napier and Sons tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin ikincisi olan zırhlı savaş gemisiydi. İnşasına 1863'te başladı, Ocak 1865'te denize indirildi ve aynı yılın Ağustos ayında hizmete girdi. Adını Padişah Abdülaziz'den alan gemi, bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında "riske atmak için çok değerli olması" sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbet gemiye dönüştürüldü. Bununla birlikte, 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı ve bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı, savaştan sonra ise silahsızlandırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Mükemmel, Türk şarkıcı Hande Yener'in on birinci stüdyo albümüdür. 2 Haziran 2014'te Poll Production tarafından yayımlandı. Önceki üç stüdyo albümünde yer alan tüm şarkılarda Sinan Akçıl ile çalışan Yener, Akçıl ile arkadaşlığının bittiğinin ve bir daha iş birliği yapmayacaklarının ortaya çıkmasından sonra Mayıs 2013'te Berksan'ın yazıp bestelediği "Ya Ya Ya Ya" single'ını yayımlamıştı. Single'ın yayımlanmasından sonra yeni albümünün hazırlıklarına başladı ve ilk albümlerinde çalıştığı Altan Çetin'den yıllar sonra ilk kez şarkı aldı. Çetin'in yanı sıra Berksan, Mert Ekren ve Volga Tamöz'e de albümün kadrosunda yer verdi. Mükemmel, elektronik müzik etkisindeki bir pop albümü olarak tasarlandı. Adını, Yener'in "iddialı bir isim arayışı" sonucunda ortaya çıkan aynı adlı şarkıdan aldı. Çıkış tarihi birkaç kez değiştirilirken, son erteleme Soma Faciası'nda yüzlerce maden işçisinin hayatını kaybetmesi sebebiyle gerçekleşti. Oluşturulan şarkıların albümden çıkarılıp azaltılamaması sonucunda iki disk hâlinde satışa sunulması kararlaştırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"You're Not Sorry", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift tarafından yazılan ve seslendirilen country pop tarzındaki şarkıdır. Prodüktörlüğü Nathan Chapman ve Swift tarafından yapılan şarkı, 28 Ekim 2008 tarihinde Big Machine Records etiketiyle sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon teklilerinden (single'larından) biri olarak iTunes'da satışa sunuldu. Ayrıca yayınlandıktan sonra Kanıt Peşinde dizisinde remix versiyonu kullanıldı. Swift, "You're Not Sorry"yi, eski bir sevgilinin sonradan ortaya çıkan gerçek yüzünden esinlenerek yazdığını belirtti. Bir balad olan şarkıda, country ve rock müzik etkisi vardır. Müzik eleştirmenlerinin şarkı ile ilgili eleştirileri genel olarak olumlu yönde oldu. Bunun yanında Kuzey Amerika'da ticari anlamda iyi bir başarı elde etti. Hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesinde on bir numaraya kadar ulaşan şarkı, Birleşik Devletler'de Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA)'den altın sertifika almıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Juche Kulesi, ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi (Hangıl: 주체사상탑; Hança: 主體思想塔, Cuçe Sasangtap), Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütundur. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır. Marksist-Leninist temellere dayalı Juche felsefesinin (bazı kaynaklarda Kimilsungizm olarak da geçer) Türkçe karşılığı "Bağımsız duruş" ve "Kendi kendine yetebilme hâli" dir. Kim İl-sung; Juche adını verdiği düşüncesiyle dogmatizmi yenmeyi amaçlamış, felsefi ve ideolojik alanda kendine yeterliliğin temelini meydana getirmek istemiş ve bunun sonucu olarak Juche kavramı toplum hayatının her alanına girmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


2014 Türkiye Süper Kupası, 2013-14 Süper Lig şampiyonu Fenerbahçe ile 2013-14 Türkiye Kupası şampiyonu Galatasaray arasında 25 Ağustos 2014 tarihinde Manisa'da oynanan, kırk birinci Süper Kupa maçıdır. 2012 ve 2013 yıllarındaki organizasyonda da birbirleriyle karşı karşıya gelen iki ekip, böylelikle üst üste üçüncü kez Süper Kupa'da mücadele etmiş oldu. 12 Ağustos 2012 tarihinde Erzurum'da, 11 Ağustos 2013 tarihinde ise Kayseri'de oynanan Süper Kupa maçlarında, Sarı kırmızılılar rakibini mağlup ederek üst üste iki kez kupayı müzesine götürmüştü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte yirmi bir, Fenerbahçe ise on sekizinci defa Süper Kupa'da mücadele etti. Fenerbahçe-Galatasaray derbisindeki 379. karşılaşma olan maçın 90 dakikalık normal süresi ve uzatma bölümleri 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Fenerbahçe, seri penaltı atışları sonucunda rakibini 3-2 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Draç, Osmanlı donanmasına ait 1907'de hizmete giren bir torpido botudur. Balkan Savaşları ile I. Dünya Savaşı'nda görev yapmıştır. 1901'de sipariş edilen torpido botunun yapımına Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Nisan 1904'te Cenova'da başlandı. 1904 yılında denize indirildi ve 1905'te deniz denemeleri yapıldı. 29 Kasım 1906'daki teslimatının ardından 8 Ocak 1907'de Osmanlı donanmasına katıldı. I. Dünya Savaşı esnasında mayın tarama, mayın dökme, devriye gibi çeşitli görevlerde bulundu. 27 Haziran 1915'te Şarköy'de karaya oturdu. Ekim 1918'de hizmetten çıkartıldı. Nisan 1919'da kaçakçılığa karşı bir süreliğine yeniden göreve alındı. 1920'de yeniden hizmetten çıkartıldı. 1924'te bir süreliğine yeniden hizmete alındı. 1926'da teknesi, Gölcük'te bir iş mavnası olarak kullanılmaya başlandı. 1936'da söküldü. Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Sestri Ponente'de 138 yarda numarasıyla inşa edilen Draç 51,0 metre tam boyunda, 5,7 metre genişliğinde ve 1,4 metre su çekimindeydi. Gövdesi çelikten yapılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Keep the Faith, 3 Kasım 1992'de Mercury Records tarafından satışa sunulan Amerikalı rock müzik grubu Bon Jovi'nin beşinci stüdyo albümüdür. Grubun 1988 tarihli New Jersey albümünden dört sene sonra yayınlanan ve prodüktörlüğünü Bob Rock'ın üstlendiği albüm Kanada'nın Vancouver şehrinde kaydedildi. Keep The Faith, grubun solo projelere ağırlık verdiği ve grup içi ilişkilerinin iyi olmadığı bir dönemin ardından kaydedildiği için bir geri dönüş albümü niteliği taşımaktadır. Hem bu nedenle hem de grubun müziği ve imajındaki değişim nedeni ile Keep the Faith albümü grubun kariyerindeki ikinci sayfanın başlangıcı olarak kabul edilir. Albüm kapağı dört sene aradan sonra yeniden bir araya gelen grup üyelerinin birlik beraberliğini simgelemektedir. Keep The Faith, grubun seksenli yıllardaki çalışmalarına nazaran daha olgun bir albüm olarak görülmüştür. Albüm dünya genelinde günümüze dek 10 milyonun üzerinde bir satış gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart Gets an F", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun ilk bölümüdür. İlk olarak 11 Ekim 1990 tarihinde ABD'de Fox kanalında yayınlandı. Bu bölümde, Bart üst üste dört tarih sınavında başarısız olur ve okul psikologu Bart'ın dördüncü sınıfı tekrarlamasını önerir. Bart daha iyisini yapmaya başlayacağına ant içer ve sınıfın dahisi Martin Prince'ın ona yardım etmesi için çabalar, ama bunda başarız olmasından sonra, Bart yardım için yalvarır. O gece, Springfield'da büyük bir kar fırtınası olur ve okul tatil edilir, bu Bart'a çalışmak için bir gün daha verir. Bölüm, David M. Stern tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Bu bölümde, Belediye Başkanı Quimby ilk kez göründü. Ayrıca, açılış sekansına yeni bir özellik eklenen ilk bölümdür. "Bart Gets an F" bu sezon için yapılan ilk bölümdü ama belirgin olarak Bart üzerinde duran bir bölüm olduğu için ikinci sezonun yayınlanacak ilk bölümü olarak seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Louvre Abu Dabi Müzesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi şehrinde bulunan, Jean Nouvel tarafından tasarlanmış olan bir sanat müzesidir. Fransız hükümetiyle Abu Dabi şehri arasında imzalanan ve 30 yıl geçerli olacak anlaşmayla inşa edilmesine karar verilen Louvre Abu Dabi Müzesi, Saadiyat Adası kompleksi üzerine yaklaşık 24.000 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Müzenin maliyetinin 83-108 milyon euro arasında olacağı tahmin edilmektedir. Müze resmi olarak 8 Kasım 2017 tarihinde ziyerete açıldı. Projenin sorumlularına göre Louvre Abu Dabi Müzesi'nde dünyanın her yerinden gelecek sanat eserleri sergilenecek olup, müzenin asıl amacı Doğu sanatı ile Batı sanatı arasında bir köprü görevi görmek olacaktır. Bununla birlikte, Paris'teki Louvre Müzesi'nin bu anlaşmadan ne türde bir çıkarı olduğu hususu sanat dünyasında oldukça hararetli tartışmalara yol açmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Blair Cadısı (İngilizce özgün adıyla The Blair Witch Project, Türkçe karşılığı Blair Cadısı Projesi), Daniel Myrick ve Eduardo Sánchez tarafından yazılan, yönetilen ve kurgulanan 1999 çıkışlı psikolojik korku türündeki Amerikan filmidir. 1994'te, Blair Cadısı olarak bilinen yerel bir efsaneye dair bir belgesel çekmek için Burkittsville, Maryland yakınlarındaki Black Hills'te gezintiye çıkan üç sinema öğrencisinin (Heather Donahue, Michael C. Williams ve Joshua Leonard) kurgusal hikâyesini konu almaktadır. Filmde bu öğrenciler kaybolur; fakat video ve ses ekipmanları (çekilen görüntülerin çoğuyla birlikte) bir yıl sonra bulunur. "Kurtarılan çekimler", izleyicinin izlediği filmdir. Myrick ve Sanchez, Blair Cadısı kurgusal efsanesini 1993 yılında tasarladı. Doğaçlama yapılacak diyalogların yanı sıra otuz beş sayfalık senaryo oluşturdular. (Devamı...)

(Düzenle)


Osmaniye, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş dört zırhlı fırkateynden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıf; öncü gemi Osmaniye ile Aziziye, Orhaniye ve Mahmudiye'den oluşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu için inşa edilecek demir zırhlı tipteki ilk gemilerdi. İlk üçü Robert Napier and Sons, dördüncüsü ise Thames Iron Works tarafından olmak üzere tamamı Birleşik Krallık'ta inşa edildi. Gemiler borda toplu zırhlılardı; taşıdıkları birer 229 mm top üst güvertenin ön kısmında, geri kalan on dörder 203 mm ve onar 36 librelik Armstrong top ise geminin bordalarında dizilmişti. Gemiler, boyut bakımından görece büyük ve dolayısıyla riske atmak için fazla değerli olmaları sebebiyle 93 Harbi sırasında fazla görev almadılar ve kariyerleri boyunca görece daha az aktif hizmette bulundular. Osmanlı donanmasının 93 Harbi sonrasındaki yirmi yılı Haliç'te geçirdiği sırada Osmaniye sınıfındaki dört gemi de daha modern barbet tipi gemiler olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Teşekkürler, Türk şarkıcı Hande Yener'in dokuzuncu stüdyo albümüdür. 20 Eylül 2011'de Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimleri içerir ve Yener'in tekrar pop müzik yapmaya başladığı Hande'ye Neler Oluyor? (2010) albümünden sonra yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen şarkılardan oluşur; bu özelliğe sahip olan ikinci Hande Yener albümüdür. Yapımcılığını Polat Yağcı üstlenmiştir. 12 şarkıdan oluşan Teşekkürler, Yener tarafından, sevenlerine ithaf edildi ve şarkıcı olarak geçirdiği "11 Yılın Özeti" olarak tanımlandı. Müzik eleştirmenleri, albümü eleştirirken ikiye bölündü; kimisi övgüyle bahsetti, kimisi ise şarkıcının daha öncedeki albümleriyle çeşitli yönlerini karşılaştırarak olumsuz bir şekilde bahsetti. Albümün ilk duyulan şarkısı, Haziran 2011'de Altın Kelebek Ödülleri'nde seslendirilip single olarak satışa sunulan "Bana Anlat" oldu. Albümün yayımlanmasının ardından "Unutulmuyor", "Teşekkürler", "Havaalanı" ve "Dön Bana" şarkılarına klip çekildi. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Solo Kadın Rap Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi solo rap performansına sahip olduğu belirlenen kadın kayıt sanatçısına verilen ödüldür. 2003'teki 45. ve 2004'teki 46. Grammy Ödülleri kapsamında verilmiş, sonrasında ise kategori kaldırılmıştır. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1991'de, solo rap performanslarını En İyi Rap Solo Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. Kategorinin adı, Solo Kadın Rap Performansı ve Solo Erkek Rap Performansı olarak, ayrı kategorilere ayrıldığı 2004 yılına kadar değişmeden kaldı. Bu iki kategori, bir yıl daha cinsiyetlere göre ayrılmış haliyle kaldı. Kategori 2005 yılında, başlangıçta da bilinen adı olan En İyi Rap Solo Performansı olarak cinsiyetsiz kategoride birleştirildi. 2003 ve 2004'teki ödüllerde bu kategoride verilen ödülün sahibi Missy Elliott oldu. 2005'teki ödüllerde ise cinsiyet kategorileri tekrar birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Usame bin Ladin (10 Mart 1957, Riyad - 2 Mayıs 2011, Abbottabad), çeşitli uluslararası kuruluşlar ve ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanan İslamcı örgüt el-Kaide'nin kurucularından biri ve lideridir. 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılıp vatansız kalıncaya kadar Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Ladin, bin Ladin ailesine mensuptur. Kökeni Yemen'deki Kinde kabilesine dayanan Usame bin Ladin, Riyad'da doğdu. 1979'da Pakistan'a gitti ve Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan mücahit kuvvetlerine katıldı. 1988'de el-Kaide'yi kuranların başında gelen isim oldu. 1992'de Suudi Arabistan'dan sürüldü ve Sudan'a yerleşti. Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısı sebebiyle 1996'da buradan da ayrılarak Afganistan'da teşkilatlanmaya başladı. Körfez Savaşı'nda Amerikan askerleri Müslümanların en kutsal mekânlarından ikisini barındıran Suudi Arabistan'a konuşlanınca bin Ladin, İslam'a hakaret edildiğini ve bunun intikamının alınacağını söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


Team Bath FC, Bath Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren, Bath merkezli bir İngiliz futbol kulübüdür. 1999 yılında kurulan mavi-sarı renklere sahip kulüp toplamda dokuz futbol sezonu boyunca faaliyet gösterdi ve 2009'da kapatıldı. 2000-01 sezonunda Western Football League'den ülkedeki futbol liglerine giriş yaptı. 2002-03 sezonu sonunda Southern Football League'e yükselirken aynı sezon FA Cup'ta birinci tura ulaştı ve 1880'den beri bu aşamada yarışan ilk üniversite takımı oldu. Southern League'deki beş sezonun ardından, play off finallerini kazanmasıyla birlikte 2008-09 sezonunda Conference South'ta oynamaya hak kazandı. 2008-09 sezonunun sonunda kulüp, Football Conference'ın limited şirket olmamalarından ötürü ligde daha fazla mücadele edemeyecekleri yönündeki kararının ardından, yeniden yapılanmaya gitmek yerine liglerden çekilerek kendi kendini feshetti. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Wörth, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört ön dretnot zırhlısından biridir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin) ve SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) zırhlılarıdır. SMS Wörth, Alman Donanması için inşa edilen ilk okyanus aşırı gemilerden ve ilk ön dretnot gemidir. Geminin omurgası Mayıs 1890'da Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde serildi. 6 Ağustos 1892'de denize indirilen gemi, donatımının tamamlanmasının ardından 31 Ekim 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Wörth ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar ağır topla dönemin dört ağır top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı'nın başındaki Wörth Çatışması'ndan gelmektedir. Wörth, 1900 yılında üç kardeş gemisiyle beraber Boxer İsyanı'nı bastırmak üzere Çin'e gitti; ancak donanma Çin'e vardığında Pekin kuşatması kaldırılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Born This Way: The Collection, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü derleme albümüdür. 21 Kasım 2011'de Interscope Records tarafından yayımlandı. Üç disklik sette şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way, remiks albümü Born This Way: The Remix ve The Monster Ball Tour kapsamında verdiği konserlerin görüntülerinden oluşan Lady Gaga Presents the Monster Ball Tour: At Madison Square Garden DVD'si bulunmaktadır. Gaga'yı tasarımcı Bart Hess'in hazırladığı balçıktan yapılmış bir elbise giyerken gösteren albümün kapak fotoğrafını Nick Knight çekti. Albüm yeni kitapçıklara yer verdi ve bir digipak olarak paketlendi. Eleştirmenlerden olumlu tepkiler alan albüm; Güney Kore, İtalya ve Yunanistan'da listelere girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


2012 Sultangazi saldırısı, 11 Eylül 2012'de, Türkiye'nin İstanbul ilinin Sultangazi ilçesindeki 75. Yıl Polis Merkezine düzenlenen intihar saldırısıdır. Binaya girmeye çalışan bir kişinin, polislerin engellemesi ile içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları, binanın girişinde patlatmasıyla gerçekleşti. Patlama sonucunda saldırgan ve bir polis hayatını kaybetti, yedi kişi de yaralandı. Yapılan soruşturma sonrasında saldırının, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. DHKP-C tarafından yapılan açıklamayla da saldırının sorumluluğu üstlenilirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz günü polislerle girdiği çatışma sonucu ölmesi ve bu polislerin 75. Yıl Polis Merkezine bağlı olması, saldırının gerekçesi olarak gösterildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Katy Perry (d. 25 Ekim 1984), Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Dini müzikler dinleyerek büyüdü ve gençliğinde gospel müziği tarzında bir kariyerin peşine düştü. Red Hill Records ile albüm anlaşması imzaladıktan sonra ilk stüdyo albümü Katy Hudson'ı 2001'de yayımladı. Ancak daha sonra din dışı müzikler yapabilmek için Los Angeles'a taşındı. Island Def Jam Music Group ve Columbia Records'la yaptığı anlaşmaların kısa sürede sonlandırılması üzerine Nisan 2007'de Capitol Records'la anlaştı. Perry, pop rock tarzındaki ikinci albümü One of the Boys'a koyduğu tartışmalar yaratan ve dikkat çeken sözlere sahip "I Kissed a Girl" ve "Hot n Cold" single'ları sayesinde 2008'de ünlendi. Disko etkileri içeren üçüncü albümü Teenage Dream'den çıkan "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T." ve "Last Friday Night (T.G.I.F.)" single'ları ABD Billboard Hot 100 listesinde bir numara oldu. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 28 Nisan 2024, Pazar ; saat 09.24 UTC