Entelijansiya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Entelijansiya[1][2] (LatinceIntelligentia, Rusçaинтеллигенция), "aydınlar topluluğu" anlamına gelen terim. Genellikle kültürel ve siyasal etkinliğe sahip entelektüel topluluk anlamında kullanılır.[3] Rusça kökenli bir terim olan entelijansiya, sosyal bilimciler tarafından Rusya'da, özellikle 19. yüzyılda ayrı bir sınıf veya sosyal tabaka olarak aydınlar topluluğunu tanımlamakta kullanılmıştır.

Kavramsal olarak, entelijansiya statüsü sınıfı, 18. yüzyılın sonlarında, Polonya'nın Bölünmeleri (1772-1795) sırasında ortaya çıktı. Etimolojik olarak, 19. yüzyıl Polonyalı entelektüel Bronisław Trentowski, vatansever burjuvazinin üniversite eğitimli ve profesyonel olarak aktif sosyal katmanını tanımlamak ve tanımlamak için inteligencja (entelijansiya) terimini icat etti.

Devrim öncesi (1917) Rusya'sında, entelijansiya (Rusça: интеллигенция) terimi, kültürel sermayeleri - okullaşma, eğitim ve entelektüel aydınlanma - ahlaki inisiyatifi üstlenmelerine ve pratik olanı üstlenmelerine izin veren üniversite eğitimli insanların statü sınıfını tanımladı ve tanımladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "entelijansiya". Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü. İstanbul: Everest Yayınları. 2009. 
  2. ^ "entelijansiya". tdk.gov.tr. 31 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  3. ^ "intelligentsia". Concise Oxford English Dictionary. Oxford: Oxford Üniversitesi Matbaası. 2011. ISBN 9780198611868.