Uçak motorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Uçaklarda kullanılan motorların listesi:

Pistonlu Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2 zamanlı veya 4 zamanlı, Wankel (Rotari), yıldız ve düz motorlar.

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
Allison V-1710.jpg Allison V-1710 Bell P-39, P-63

Curtiss P-40
Lockheed P-38
North American P-51, P-51A, P-82E/F

1936-1950
Alvis Leonides Westland Whirlwind (Hubschrauber) 1955-1959
Armstrong-Siddeley Puma
Armstrong-Siddeley Cheetah
Armstrong-Siddeley Nimbus
Bentley BR1/BR2 Rotary Sopwith 7F.1 Snipe
(BMW-)Bramo 323 Dornier Do 17

Focke-Wulf Fw 200
Henschel Hs 126

1936-
BMW801 front.jpg BMW 801 Dornier Do 217

Focke-Wulf Fw 190
Junkers Ju 88, Ju 188, Ju 388

1940-
BMW 802
BMW 803 front.jpg BMW 803
Bristol Aquila
Bristol.centaurus.arp.750pix.jpg Bristol Centaurus Hawker Tempest
Bristol Cherub
Bristol.hercules.arp.750pix.jpg Bristol Hercules Bristol Beaufighter
Jupiter.engine.arp.750pix.jpg Bristol Jupiter
Bristol Pegasus
Bristol Perseus Blackburn B-25 Roc
Bristol Phoenix
Bristol.taurus.arp.750pix.jpg Bristol Taurus
Continental O-200
Daimler-Benz DB 600 Dornier Do 17

Heinkel He 111
Messerschmitt Bf 110

Daimler-Benz DB 601 Dornier Do 215

Fieseler Fi 167
Heinkel He 100, He 111
Macchi MC.202
Messerschmitt Bf 109 E,F, Bf 110, Me 209, Me 210

1937-1943
Daimler-Benz DB 603 Dornier Do 217, Do 335

Heinkel He 219
Messerschmitt Me 410

Daimler Benz DB 605A.jpg Daimler-Benz DB 605 Macchi MC.205

Messerschmitt Bf 109G,K, Bf 110G, Me 210C

Daimler-Benz DB 606 Junkers Ju 288

Heinkel He 177

Daimler-Benz DB 610 Junkers Ju 288

Heinkel He 177

Daimler-Benz DB 613 Heinkel He 177
Daimler-Benz DB 628 (Me)Bv 155
De Havilland Cirrus
De Havilland Gipsy
De Havilland Gipsy Major
Hispano-Suiza 12Y Dewoitine D.520
Hispano-Suiza 12Z
Hitachi Hatsukaze
Gnome 9N 1917 160 hp.jpg Gnome Monosoupape
Jumo205 cutview.JPG Junkers Jumo 205 Blohm & Voss BV 138

Dornier Do 26
Junkers Ju 86

Junkers Jumo 207
Jumo-210.jpg Junkers Jumo 210 Focke-Wulf Fw 187

Junkers Ju 87
Messerschmitt Bf 109A-D

Jumo 211F side.jpg Junkers Jumo 211 Avia S.199
Heinkel He 111

Junkers Ju 87, Ju 88

1937-1944
Jumo 213.jpg Junkers Jumo 213 Focke-Wulf Fw 190D, Ta 152, Ta 154

Junkers Ju 88G-6, Ju 188 A/D

Junkers Jumo 222 Junkers Ju 288
Junkers Jumo 223
AVCOLycomingO-235C2CPhoto01.jpg Lycoming O-235
Nakajima Homare
Napier Lion
Napier Nomad
Napier Sabre01.jpg Napier Sabre
Napier Rapier
Napier Dagger
Pratt & Whitney R-1340.jpg Pratt & Whitney R-1340 Wasp
Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior Bell XV-3
Pratt and Whitney R1830 Twin Wasp side.jpg Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp Consolidated B-24 Liberator
Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior
Pratt-Whitney R-2800.jpg Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp Chance Vought F4U

Grumman F6F Hellcat, F7F Tigercat, F8F Bearcat
Northrop P-61
Republic P-47

Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major Boeing B-50,

Fairchild C-119 Flying Boxcar

1944-1955
Rolls-Royce Falcon
Rolls-Royce Crecy
Rolls-Royce Eagle V-12
Rolls-Royce Eagle 22 H-24
RollsRoyce Merlin 23.jpg Rolls-Royce Merlin Avro Lancaster

De Havilland Mosquito
Hawker Hart, Hurricane
North American P-51
Supermarine Spitfire

1935-
Rolls-Royce Peregrine
Rolls-Royce Buzzard
RollsRoyce Kestrel IB.jpg Rolls-Royce Kestrel
Rolls-Royce Griffon Supermarine Spitfire
Rolls-Royce Vulture
Schwezow M-11F.jpg Schwezow M-11 Polikarpow Po-2 1927-
Walter Mikron III 2.jpg Walter Mikron Beneš-Mráz Be-60
Wedenejew M-14 Jakowlew Jak-18, Jak-52

Suchoi Su-26

Wolseley Viper
H19 showing engine.jpg Wright R-1300 Sikorsky H-19C
Wright R1820 Cyclone.jpg Wright R-1820 Boeing B-17G
Wright R-2600-13.jpg Wright R-2600 Douglas A-20

Grumman TBF
North American B-25

1935-
Wright R-3350 Douglas DC-7

Lockheed Constellation

1937-

Jet Motorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Turboprop Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
Bristol Proteus
Bristol Theseus
EuroProp International TP400-D6 Airbus A400M 2006
Garrett TPE331 Cessna 441 Conquest II

Fairchild Swearingen Metro

1977-1986

1969-2001

General Electric CT7
Kusnezow NK-12 Antonow An-22,
Tupolew Tu-95, Tu-114
1954-
Pratt & Whitney Canada PT6
Pratt & Whitney Canada PW100 Aerospatiale ATR 42, ATR 72

Bombardier Dash 8
Dornier Do 328
Fokker 50

Rolls-Royce AE 2100
Rolls-Royce Clyde
Rolls-Royce Dart Avro 748

Fokker F-27
NAMC YS-11
Vickers Viscount

C-160 Transall Rolls-Royce Tyne 2.jpg Rolls-Royce Tyne Breguet Atlantic

Transall C-160

Turboshaft Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
250-MTU-C20B PAH 1 (Militärversion der Bo 105)
Allison (MTU) 250 C20B.jpg Allison 250 Bell 206
General Electric T53 Bell UH-1D
General Electric T58 De Havilland Gnome
General Electric T64 Sikorsky CH-53
General Electric T700 Bell UH-1Y, AH-1Z, NH90 (IT)
LHTEC T800
Isotow TV-2-117A.jpg Klimow TV2-117 Mil Mi-8, Mi-17 1964-
Mil Mi-24 mit Klimow TV3-117.jpg Klimow TV3-117 Mil Mi-24, Mi-14, Mi-17, Mi-28, Mi-35

Kamow Ka-27, Ka-28, Ka-29, Ka-31, Ka-32, Ka-50 und Ka-52

1972-
Pratt & Whitney Canada PW200 Agusta A109E

Bell 427
Eurocopter EC 135
Kasan Ansat
MD Helicopters Explorer

1991-
Rolls-Royce AE 1007
Rolls-Royce GNOME Westland Sea King
Rolls-Royce GEM Westland SeaLynx
Rolls-Royce/Turboméca/MTU MTR 390 Eurocopter Tiger
Rolls-Royce/Turbomeca RTM322 AgustaWestland EH101

McDonnell Douglas WAH-64 Apache
NH90 (RTM322 01/9)

Solowjow D-25 Mil Mi-6, Mil Mi-10 1960-?

Turbojet Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
ALLISON J35-A-35A.jpg Allison J35 Northrop F-89, XB-43, XB-45, XB-46, XB-47, XB-48, XB-49

Republic F-84

Armstrong-Siddeley Sapphire Gloster Javelin

Handley Page Victor

BMW 003 Arado Ar 234

Heinkel He 162

Rolls Royce Goblin II cutaway.jpg De Havilland Goblin De Havilland D.H.100 Vampire

Gloster Meteor (Prototyp)

RM2 aka De Havilland Ghost.jpg De Havilland Ghost De Havilland Comet, Venom

Saab 29

General Electric J79 Lockheed F-104 Starfighter

McDonnell Douglas F-4 Phantom II

J85-5 US Airforce.JPG General Electric J85 McDonnell ADM-20

Northrop F-5

1960-
Heinkel HeS 3 Heinkel He 178 1938 - 1939
Heinkel HeS 011 1945
Ishikawajima Ne-20 Nakajima Kikka
Jumo 004 Stretch.jpg Junkers Jumo 004 Arado Ar 234

Messerschmitt Me 262

1942-
Ljulka AL-21 Suchoi Su-22 Fitter, Su-24 Fencer
Metrovick F.2
Pirna 014 Baade 152/II 1959-1961
Pratt & Whitney J48

(Lizenzbau des Rolls Royce Tay 1)

Grumman F9F

Lockheed F-94

Pratt & Whitney JT3C/J57 Boeing 367-80, 707, 720, B-52, C-135 (KC-135, RC-135)

Convair F-102, YB-60
Douglas A-3, DC-8, F4D
Lockheed U-2
Martin B-57
McDonnell F-101
North American F-100
Vought F8U

19511970er
Pratt & Whitney JT4A/J75
Rolls-Royce Welland
Rolls-Royce Derwent.jpg Rolls-Royce Derwent Avro 707

Gloster Meteor

1943-
Rolls-Royce Avon
Rolls-Royce Nene Hawker Sea Hawk

Supermarine Attacker

1944-
Rolls-Royce Viper
Rolls-Royce/Snecma Olympus 593 Concorde
Tumanski RD-9
(bis 1956 Mikulin AM-9)
Jakowlew Jak-25, Jak-26, Jak-27, Jak-28

Mikojan-Gurewitsch MiG-19
Baade 152/I

1955-

Turbofan Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
Awiadwigatel PS-90 Iljuschin Il-76, Il-96

Tupolew Tu-204, Tu-214

Turbofan-Engine.jpg CFM International CFM56 Boeing 737

Airbus A320

Eurojet EJ200 4.jpg Eurojet EJ200 Eurofighter Typhoon
General Electric-Honda HF118 Honda HA-420 HondaJet
GE90-115B.jpg General Electric GE90 Boeing 777
General Electric GEnx Boeing 787
General Electric CF6.jpg General Electric CF6-50 Airbus A300

Boeing 747
McDonnell Douglas DC-10-30

General Electric CF6.jpg General Electric CF6-80 Airbus A300, A310, A330

Boeing 747, 767
McDonnell Douglas MD-11

General Electric F101-GE-102 AEDC 73-1157 USAF.jpg General Electric F101 Rockwell B-1 1970-1987
General Electric CF6.jpg General Electric F103

(militär. Version des CF6)

Air Force One

Boeing E-4, 767 AWACS / Tanker
Lockheed C-5 Galaxy
McDonnell Douglas KC-10

General Electric F108

(militär. Version des CFM56)

Boeing E-3 Sentry, E-6, KC-135, RC-135
General Electric F110 General Dynamics F-16 Fighting Falcon (ab F-16C)

Grumman F-14 Tomcat
McDonnell Douglas F-15 Eagle

General Electric F118 Lockheed U-2

Northrop B-2

General Electric F404 McDonnell Douglas F/A-18A-D Hornet
General Electric F414 McDonnell Douglas F/A-18E/F Super Hornet
General Electric/Pratt & Whitney GP7200 Airbus A380 2006
General Electric/Rolls-Royce F136 Lockheed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)
IAE V2500.jpg International Aero Engines V2500 Airbus A319, A320, A321

McDonnell Douglas MD-90

1988-
Pratt & Whitney F100 McDonnell Douglas F-15 Eagle

General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Pratt & Whitney F117

(militär. Version des PW2000)

Boeing C-17 Globemaster
Pratt & Whitney F119 Lockheed Martin F-22 Raptor
Pratt & Whitney F135 Lockheed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)
Pratt & Whitney JT3D/TF-33 Boeing 707, B-52H

Douglas DC-8

WIKI JT8DPWMDHL.jpg Pratt & Whitney JT8D McDonnell Douglas MD-80
Pratt & Whitney JT9D Airbus A300, A310

Boeing 747, 767
McDonnell Douglas DC-10

1969-1990
Pratt & Whitney PW2000 Boeing 757

Iljuschin Il-96

Pratt & Whitney PW 4000 mockup cutaway.jpg Pratt & Whitney PW4000 Airbus A300, A310, A330

Boeing 747, 767, 777
McDonnell Douglas MD-11

1987-
Pratt & Whitney PW6000 Airbus A318 2005
Pratt & Whitney PW8000
Pratt & Whitney TF-30 General Dynamics F-111

Grumman F-14A Tomcat

1964-1986
Rolls-Royce Conway Boeing 707

Douglas DC-8

1954-
Rolls-Royce Pegasus Hawker Siddeley Harrier
Rolls-Royce RB211 Boeing 747, 757

Lockheed L-1011 TriStar
Tupolew Tu-204

1972-
Rolls-Royce Spey BAC 1-11

Embraer AMX
Fokker F.28
Hawker Siddeley Trident

Rolls-Royce Tay (Zweites) Gulfstream IV

Fokker 70, 100

Rolls-Royce Trent 500 Airbus A340
Rolls-Royce Trent 600 McDonnell Douglas MD-11
Rolls-Royce Trent 700 Airbus A330
Rolls-Royce Trent 800 Boeing 777
Rolls-Royce Trent 900 Airbus A380 2004-
Rolls-Royce Trent 1000 Boeing 787
Rolls-Royce Trent 1700 Airbus A350
Rolls-Royce Deutschland BR-700
Rolls-Royce Deutschland BR-710
Rolls-Royce Deutschland BR-715
Rolls-Royce/Turbomeca Adour BAE Hawk

SEPECAT Jaguar

Solowjow D-20 Tupolew Tu-124 1962-1981
Solowjow D-30 Series II.jpg Solowjow D-30 Iljuschin Il-62, Il-76,

Tupolew Tu-134, Tu-154
Mikojan-Gurewitsch MiG-31

1967-
Turbo-Union RB199 Panavia Tornado MRCA 1979

Termojet Motorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Motor Kullanıldığı Uçaklar Kullanım Dönemi
Clerget Coanda-1910 1910
Hitachi Hatsukaze Ha 11 Tsu-11 Thermojet
Isotta Fraschini L. 121/R.C. 40 Secondo Campini Thermojet 1939-1942
Klimow WK-107R V-12 Mikojan-Gurewitsch I-250 (N) Thermojet (MiG-13)

Suchoi Su-5

1945