Johannes Blaskowitz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johannes Blaskowitz
Johannes Blaskowitz, Aralık 1939
Doğum10 Temmuz 1883(1883-07-10)
Peterswalde, Kreis Wehlau (Batı Prusya)
Ölüm5 Şubat 1948 (64 yaşında)
Nürnberg, Almanya
Bağlılığı
Hizmet yılları1901 - 1945
RütbesiGeneraloberst
Komutası8. Ordu, 2. Ordu, 9. Ordu, 1. Ordu, Ordular Grubu G, Ordular Grubu H, 25. Ordu, Hollanda Müstahkem
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Demir Haçı Gümüş Alman Haçı Siyah Yaralı Rozeti İtalya Taç Nişanı (Büyük Haç)

Johannes Albrecht Blaskowitz (10 Temmuz 1883, Peterswalde, Kreis Wehlau, Batı Prusya - 5 Şubat 1948, Nürnberg, Almanya), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Generalobersti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası bir Lutheran papazdı. 1894 yılında, Berlin Lichterfelde'da sonradan Köslin (Koszalin) Öğrenci okuluna katıldı. 1901 yılında, Osterode'de (Ostróda) bir Doğu Prusya alayında bir Fähnrich olarak askeri kariyerine başladı.

I. Dünya Savaşı sırasında Blaskowitz, Doğu ve Batı Cephesi'nde görev yaptı ve Generalstab'a istihdam edildi. 1918'de savaşta gösterdiği cesareti için Demir Haç madalyası verildi.

1939 yılında Avusturya ve Çekoslovakya'yı işgal eden Alman Kuvvetleri'nin komutanıydı ve Piyade Generalliğine terfi ve II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden hemen önce 8. Ordu komutanlığına verildi. Polonya'nın işgali sırasında Blaskowitz'in komutasındaki 8. Ordusu Bzura Savaşı'na katıldı. Kendisi Demir Haç (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes) ve Şövalye Haçı madalyası ile ödüllendirilerek Orgeneralliğe terfi etti.

5 Mayıs 1945'te Hollanda'da Kanadalı General Charles Foulkes ile Almanya'nın Hollanda'daki birliklerinin komutanı Johannes Blaskowitz, Wageningen'deki Hotel De Wereld’de bir araya gelerek Almanların teslim olmasına dair sözlü anlaşmaya vardı.

Yargılanması sırasında 8 Şubat 1948'de Nürnberg hapishanesinin penceresinden atlayarak intihar etti fakat söylentilere göre diğer SS sanıkları tarafından öldürüldü.[kaynak belirtilmeli]

II. Dünya Savaşı'nda komuta ettiği birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rütbeleri[değiştir | kaynağı değiştir]