Hans Jeschonnek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hans Jeschonnek
Doğum9 Nisan 1899
Hohensalza
Ölüm19 Ağustos 1943 (44 yaşında)
Rastenburg, Batı Prusya
Bağlılığı
Branşı Luftwaffe
Hizmet yılları1915-1943
RütbesiGeneraloberst
KomutasıLuftwaffe Genelkurmay Başkanlığı
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Şövalye Demir Haçı Siyah Yaralı Rozeti

Hans Jeschonnek (9 Nisan 1899 - 18 Ağustos 1943), II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nda Luftwaffe Genelkurmay Başkanı Generaloberst.

Hans Jeschonnek, 1915'te bir Teğmen olarak görevlendirildi ve 1917'de Savaşçı filo 40'la uçmaya başladı. I. Dünya Savaşı bitinceye kadar, Jeschonnek, iki düşman uçağını vurmuştu. Bunun sonucunda 1. ve 2. sınıf demir haç aldı.

Mareşal Albert Kesselring, II. Dünya Savaşı esnasında kurmay şeflerinin arasında en etkileyici kişilik olarak Generaloberst Jeschonnek'in olduğunu; onu olağandışı şekilde zeki ve enerjik bir kişi olarak tanımladı. Jeschonnek, karar verilmesi gereken önemli meselelerde başarılı bir şekilde ara sıra Hitler'e karşı çıkmayı başarırdı fakat yine de Mareşal Hermann Göring'e karşı çıkmak için yeteri kadar kuvvetli değildi.

Göring'in Stalingrad'daki facianın sorumlusu olarak Jeschonnek'i göstererek baskı yapması ve onu görevden uzaklaştırmak istemesi üzerine araları epey açılmıştır. Göring'in komploları onun Hitler ile de arasının açılmasına sebep olmuştur. Uzun bir süre Hitler ile Göring'in arasında kalarak her ikisinin de baskısını üstünde hissetmek durumunda kalan Jeschonnek son olarak Peenemünde'de V silahlarının geliştirildiği füze üssünün yıkıcı bir bombardıman sonucu düşman tarafından hasara uğraması üzerine daha fazla dayanamayarak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ki çok büyük yetersizlikler üzerine dikkat çekmek için kendi canına kıymıştır. Ölüm olayı ile Peenemünde'nin bombardımanı arasında ilişki kurulmaması için 18 Ağustos olan ölüm tarihi Göring tarafından 19 Ağustos olarak değiştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerî görevi
Önce gelen:
Yok
Geschwaderkommodore Lehrgeschwader 1
1 Ekim 1936 - Kasım 1936
Sonra gelen:
Albay Dr. Robert Knauss
Önce gelen:
Yok
Fliegerführer Irak Komutanı
6 Mayıs 1941 - 29 Mayıs 1941
Sonra gelen:
Yok
Önce gelen:
General der Flieger Hans-Jürgen Stumpff
Luftwaffe Genelkurmay Başkanı
1 Şubat 1939 - 19 Ağustos 1943
Sonra gelen:
General der Flieger Günther Korten