X-Men: Birinci Sınıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
X-Men: Birinci Sınıf
X-Men: First Class
Film afişi
YönetmenMatthew Vaughn
YapımcıGregory Goodman
Simon Kinberg
Lauren Shuler Donner
Bryan Singer
Hikâye (eser)Stan Lee
Jack Kirby
Chris Claremont
UyarlamaSheldon Turner
OyuncularJames McAvoy
Michael Fassbender
Rose Byrne
January Jones
Jennifer Lawrence
Oliver Platt
Kevin Bacon
MüzikHenry Jackman
KurguSteven Rosenblum
Kevin Sitt
John Wright
StüdyoMarvel Entertainment
Dune Entertainment
Bad Hat Harry Productions
Donners' Company
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, Bilimkurgu
RenkRenkli
Yapım yılı2011
Süre132 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe160 milyon $[1]
Hasılat$353,624,124[1]
Önceki filmX-Men Başlangıç: Wolverine
Devam filmiX-Men: Geçmiş Günler Gelecek

X-Men: Birinci Sınıf (Özgün adı: X-Men: First Class), Marvel Comics'in süper kahraman çizgi romanlarından sinemaya uyarlanan Matthew Vaughn yönettiği 2011 yılında gösterime giren bilimkurgu filmdir.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi Almanya’sında esir olan Erik adlı çocuk Sebastian Shaw adında bir kumandan tarafından fark edilir. Ondan güçlerini kullanarak madeni parayı hareket ettirmesini ister. Erik yapamaz. Bunun üzerine kumandan korku seni tetikleyen şey der ve annesini öldürmekle tehdit eder. Üçe kadar sayacağım yapamazsan anneni vururum der. Erik korku içinde dener ama hareket ettiremez. Kumandan çocuğun önünde annesini vurur ve öldürür. Erik büyük bir güç ile odayı parçalar. Yıllar sonra Erik intikam için Sebastian’ın peşine düşer.

Sebastian bir grup mutant ile Rusya ve Amerika arasında savaş çıkartmaya çalışmaktadır. Amacı Nükleer bomba sonrasında mutantların çoğaldığı gerekçesi ile mutant ırkını arttırmak için iki süper gücü nükleer savaşa sürüklemektir. Bu arada bir Amerikan ajanı gizli bir soruşturma yürütürken mutantları keşfeder. Üstleri buna inanmaz. Ajan genler üzerine otorite olan Prof. Charles Xavier ile tanışır ve olanları ona anlatır. Prof.X ajanın beynine girer ve tehlikenin farkına varır. Ona yardımı kabul eder. CIA toplantısında Prof. X ve Mystique devlet yetkililerine kendi yeteneklerini açıkça gösterirler. Devlet ikna olur. Prof. X, Sebastian'ı durdurmak için bir ekip kuracağını söyler. Bu arada Erik Sebastian'ın peşinde ona ulaşmak için adamlarını haklıyordur. Erik denizde bir yatta Sebastian a ulaşır. Sebastian yanında Emma Frost ve Riptide vardır. Aynı anda sahil güvenlik ekipleriyle Prof. X de onlara doğru gelmektedir. Dövüş başlar. Sebasian gemisi altındaki deniz altıyla kaçar. Erik onu durdurmaya çalışır ama su altında sürüklenmeye başlar. Charles suda onu yakalar ve engeller. Yoksa kendini öldürtecektir.

Sonra Sebastian'ı yakalamak için bir ekip kurduğunu ona anlatır. Birlikte yardım almak için Dr. Hank McCoy'u bulurlar. Charles onun mutant olduğunu hemen anlar. Hank onların diğer mutantları bulmalarını sağlayacak bir cihaz yapabileceğini söyler. Bu arada hank kendindeki mutant genlerini engelleyecek bir serum üzerinde çalışmaktadır. Hank cerebro adını verdiği cihazı Prof. X üzerinde dener. Cihaz çalışır. Ve Charles ve Erik diğer mutantları birlikte bulup kendilerine katmaya başlarlar. Bu süreçte Angel Salvadore, Darwin, Banshee, Havok onlara katılır. Charles ve Erik Rusya'da Emma Frost'un peşinde iken Azazeli Riptide ve Sebastian genç mutantların olduğu üsse saldırırlar. Onları kendisine katılmaya davet eder. Angel Salvadore kabul eder. Darwin de eder gibi yapar ve havok la beraber onlara saldırırlar. Sebastian Havok un attığı lazer halkalarını tutar ve Darwin'e yutturur. Darwin ölür. Charles ekibe kendisiyle gelmelerini ve eğitilmelerini teklif eder. Böylece Charles'ın malikanesinde eğitime başlanır. Charles hepsi ile ilgilenir ve güçlerini nasıl daha iyi kullanacaklarını gösterir. Hank geliştirdiği serumu üzerinde dener. Serum ters teper ve hank Beast'e dönüşür. Erik Mystique'e kendisinden utanmaması gerektiğini ve onunla yatacaksa Mystique halini tercih edeceğini söyler. Mystique çocukluk arkadaşı Charles'tan uzaklaşıp Erik'e yakınlaşmaya başlamıştır.

Sebastian'ın yönlendirmeleri ile Ruslar Amerika'ya doğru savaş gemilerini yola çıkarmıştır. Amerika'da karşılık vermiştir. Savaş kapıdadır. Ekip olay yerine gelir ve ilk olarak Ruslar Amerikan gemilerine füze atmak üzere iken Prof.X telepatik güçleriyle rus kumandanın zihnine girerek füzeyi kendi gemilerine yönlendirir. Sonra Erik Sebastian'ın içinde olduğu denizaltıyı denizden kaldırarak yakındaki adaya fırlatır. Sebastian telepatik güçlerden korunmak için bir başlık giymektedir. Sebastian'ın ekibi ile kavga başlar. Erik, Sebastian denizaltının nükleer gücünü emerken onu bulur. Charles, Erik'in ne yapacağını anlar ve onu engellemeye çalışır. Sebastian’ın başlığını çıkarır ve kendine takar. Yıllar önce hareket ettirmesini istediği madeni parayı Sebastian'ın beynine sokar ve onu öldürür. Bu sırada Amerikalılar ve Ruslar asıl tehdidin mutantlar olduğuna kanaat getirip ellerindeki tüm füzeleri mutantların olduğu adaya ateşlerler. Erik füzeleri havada durdurur ve geri yollar. Prof. X Erik'in üzerine atlar ama onu durduramaz. Ajan Erik'e ateş eder. Erik mermiyi saptırır ancak mermi Charles'ın beline isabet eder. Bombalar gemilere ulaşamadan havada patlar. Erik ajan Moira MacTaggert'ı öldürmek ister ama Charles o değil sen yaptın der. Erik kim benimle der ve Azazel, Riptide, Angel ve Mystique onu takip eder. Charlse tekerlekli sandalyede ajan Moira MacTaggert'ı öper ve zihnini siler. Erik yeni kostümü ile kırmızlar içinde Emma Frost'u tutsak olduğu hapishaneden kurtarır ve adım Magneto der.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2011. 
  3. ^ "James McAvoy Cast as Charles Xavier". 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2011. 
  4. ^ "X-Men: First Class: James McAvoy Interview". 4 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2011.