Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Sezgin İbiş 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Olumlu oyların olumlu ve olumsuz oyların toplamına oranı %70 ile, bürokrat takdiri gerektiren alt sınırda kalmıştır. Öne sürülen olumsuz gerekçelere bakılacak olursa adayın, hizmetlilerin sahip olması gereken niteliklerden özellikle soğukkanlılığı ve yapıcılığına topluluğu ikna edemediği görülmektedir. Olumlu gerekçelerde ise adayın neden bu göreve uygun görüldüğüne ilişkin yorumlardan ziyade, genele ilişkin olumlu ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Adaylık yazısında bir gerekçe ileri sürülmediğinden, spesifik gerekçesi olmayan olumlu oy sahiplerinin gerekçeye katıldığını söyleme imkânı da bulunmamaktadır. Bu şekilde bakıldığında anlaşılabileceği gibi, kimi olumlu oylar tamamen gerekçesiz olarak verilmiştir. %70 alt sınır oranı olduğundan, oylamanın başarılı sonuçlandığını kabul edebilmek için olumsuz gerekçeleri bertaraf edecek çok daha güçlü gerekçelere ihtiyaç vardır. Sayılan tüm bu nedenlerle denilebilir ki, Vikipedi topluluğunda İncelemeelemani'nın hizmetli olması yönünde fikir birliği oluşmamıştır. --yabancım 15:16, 10 Aralık 2012 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 21
 Destek: 14
 Karşı: 6
 Tarafsız: 1
 Oran: %70

İncelemeelemani[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 15:10, 10 Aralık 2012 (UTC)

Kullanıcı, sonradan adını Sezgin İbiş olarak değiştirmiştir.

İncelemeelemani (MesajKatkılarİstatistikler)Birinci ve ikinci adaylığımın ardından tekrar başvuru yapma gereği hissettim. Hizmetlilik görevini üstlenmek istiyorum ve bu defa emin olun çekilmeyeceğim :). i.e.msj 15:10, 26 Kasım 2012 (UTC)



Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

i.e'ye ilk oylamada olumsuz oy vermiştim. İkinci oylamaya ise çok erken girdi, zaten bir ara vikipediyle ilgilenememişti. Bu yüzden kendi adıma yeterince veri oluşturamamıştım ve oylamaya katılmadım. Tepkiselliğinden ve acele karar vermesinden dolayı sık sık sorunlar yaşıyordu. Ayrıca diyaloglarında sorunlar ortaya çıkıyordu. Elbette, bu insanın kişiliği ile ilgili birşey ve kolayca değişmez. Sonraki bir iki ay içinde oldukça aktifti ve karşımızda kendini sürekli yenileyen bir i.e. olduğunu gördüm. Her zamanki gibi yardımsever ve çalışkan. Geçen süre içinde benim gözümde olumsuzlukları değil olumlulukları arttı. Şimdi güvenim daha fazla. Yani sorumluluk verildiğinde onun yükünü kaldırabileceğini düşünüyorum. Aguzer'e verdiği oy bir olumsuz puan olsa da, olumlu özellikleri bunu tolere edebiliyor. Muhtemelen politik ve dinsel konulara yaklaşımlarımız da epeyce zıttır. Ancak benim oyumu belirleyen bu değil. Bu işi yapar diyorum ve oyum bu sefer olumlu. Sargonileti 22:00, 26 Kasım 2012 (UTC)
  1. Malum; acilen aktif hizmetli açığını kapatabilecek ve dünden bugüne klasikleşen, çalışan kullanıcılara destek yerine açık söylüyorum köstek olan hizmetli otoristesinden kurtulabilmeliyiz; özetle yenilik. İ.e'nin saygın katkıları ve taraftan uzak tavırlarını bunun için yeterli görüyorum. Lubunya  POSTA  14:08, 27 Kasım 2012 (UTC)
    destek değil köstek olunan durumlara örnek verebilir misin lubunya? bir de bunun bu kişinin hizmetli olabilirliğiyle ilişkisini anlatabilirsen sevinirim. --kibele 07:00, 29 Kasım 2012 (UTC)
    Kendim için belirtmiyorum köstek ifadesini açıkca ya da üstü örtülü sitemkar bir şekilde bildiren çokca kullanıcı var, teker teker örneklendiriyim mi kibele yoksa genelleme mi yapayım? Hizmetlilerin sadece politika tavrıyla politik tutumları ve kullanıcılara olan mesafesi yazı dilide olsa alınganlık, sözlü çatışma ve karşıta karşıt gibi tavırların artmasına neden olmakta ve bu da vikipedi'mizin on binlerce katkıcı kullanıcısının olmasına rağmen hala trajik rakamlarla diğer vikipedilere oranla sınıfta kaldığını gösteriyor, malumunuz binlerce düzensiz ve taslak içerik, yüzlerce vandal, sayısız şikayet ve yine sözlü değişiklik savaşları, her ay sitemiyle giden yani kaybedilen deneyimli bir kullanıcı. Hizmetlilerin politik tavırdan ziyade enpati yolunu seçerek tavır takınmaları politika olmalı kanaatimce.
    Kullanıcıya neden destek verdim hususunu tekrar sormanız yukarıda açıklandırmamı tekrar okumanız şeklinde cevabımı yineler ayrıca. Lubunya  POSTA  12:47, 8 Aralık 2012 (UTC)
  2. İyi bir hizmetli olacağını düşünüyorum. Başarılar İncelemeelemanı. --Reality 15:38, 27 Kasım 2012 (UTC)
  3. Bir önceki adaylıkta düşüncemi belirtmiştim. Lubunya'nın son cümlesi ile benzer şeyler... esc2003 (mesaj) 17:17, 27 Kasım 2012 (UTC)
  4. Vikipedi'de hizmetliye ihtiyaç olduğu bir gerçek. Etkin hizmetli bulamadığım için askıda kalan bazı sorunlarım olabiliyor ara sıra. Ben i.e.'nin oldukça yeterli bir yol katettiğini düşünüyorum, bir hatadan dolayı bir kullanıcıyı silip atmamak gerekli. Örneğin benim geçmişte Vikipedi'de yaptığım, yazdığım bazı şeylere baktıkça gülesim geliyor. İnsan gün geçtikçe yol alıyor. Ben i.e.'nin bu yolu yeterince katettiğini düşünüyorum. Bu nedenle oyum olumlu. -Seyit mesaj 19:55, 27 Kasım 2012 (UTC)
  5. Hizmetliliğin ayrıcalıktan ve statüden çok ekstra bir sorumluluk olduğunun farkında olduğunu dolayısıyla eğer eksikleri varsa bunları da kapatacağına inanıyorum. Ayrıca yeni kullanıcılara karşı nazik tutumu da bir diğer artısı. Khadkhall (mesaj) 20:02, 27 Kasım 2012 (UTC)
  6. Tecrübeli, gayretli ve saygılı bir arkadaşımız. Hizmetliliği gerektiği şekilde ifâ edeceğine inanıyor, adaylığını destekliyorum. Eğitmenmahmut msj 22:58, 27 Kasım 2012 (UTC)
  7. Olmaması için bir sorun görmüyorum. Başarılar. Merve (mesaj) 14:43, 28 Kasım 2012 (UTC)
  8. Daha önce söyledim gibi: Hizmetli olmasında herhangi bir sakınca göremedim. Son derece başarılı bir hizmetli olacağından hiç şüphem yoktur. Bana göre politikaları hazmetmiş, çalışmaları takdir gören değerli bir kullanıcıdır. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 10:46, 29 Kasım 2012 (UTC)
  9. Destekliyorum. Katkıları çok iyi. Hizmetliye ihtiyaç var. --- Cano58mesaj at |1 Aralık 2012, 18:27 (UTC)|
  10. Şuanda ki mevcut ihtiyacı karşılayacağını düşünüyorum. Mutlutopuz 14:07, 2 Aralık 2012 (UTC)
  11. Cekli'ye katılıyorum. --NicoMesaj 17:27, 6 Aralık 2012 (UTC)
  12. Cekli'ye katılıyorum. --вяí¢αи76ileti 23:32, 6 Aralık 2012 (UTC)
  13. Yeni bir hizmetli iyi olur. İncelemeelemani bana uygun aday gibi geliyor. Kendisine şans tanımakta yarar var. --N KOziİleti 12:54, 7 Aralık 2012 (UTC)
  14. Nicoroman ve Sabrican'a katılıyorum. LuCkY ileti 13:56, 10 Aralık 2012 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Adayın son dönemde özellikle telif etiketleri konusunda yaptığı çalışmalar olumlu. Telif konusunu iyi bilen hizmetlilere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ancak aşağıdaki ek soru çerçevesinde gelişen konuşmaları, orada bahsi geçen oylama ile karşılaştırdığımda, birbiriyle hiç ilgisi olmayan iki zıt tavır görüyorum. Aşağıda da görüldüğü üzere, belki tepkiyle, belki anlık "stresle" söylenen sözler, gösterilen tavırlar zaman zaman çok olumsuz algılanabiliyor. Ben hizmetlilerin sevecen olması gerektiği gibi bir şey söylemeyeceğim, hatta hizmetliyken kendim de belki biraz fazla resmî davranırdım. Ancak diğer kullanıcıların görüşlerine, fikirlerine, kanaatlerine karşı, başka şeylere kızıp da biraz küçük gören, incitici yorumlar yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tüm vikipedistler için geçerli olan bu yorumum, hizmetli olacak kişilerde bir kez daha önemli oluyor benim için. Dolayısıyla, i.e.'nin hizmetliliği için olumlu oy kullanmadan önce, adayın bu oylama gösterdiği sakin ve yapıcı tavrına devam ettiğini görmek isterim. İyivikiler... [ho? ni!] 05:49, 27 Kasım 2012 (UTC)
  2. Bu mesajına istinaden oyum olumsuz. Vikipedi'yi stewardların değil, topluluğun yönettiğini bilmeyen bir kullanıcının hizmetli olmaması gerektiğini düşünüyorum. --Eldarion 06:54, 28 Kasım 2012 (UTC)
    Olumsuz oy kullanacağınızı zaten biliyordum da..! bunu gerekçe göstererek oy kullanmanız gerçekten ilginç. Sanırım yukarıdaki uyarıyı okumadınız. Buradan okuyabilirsiniz. Teşekkür ederim. Hah, bu arada yönetmediklerini bilecek kadar zamandır buradayım. Ya siz? İki olayı birbirine karıştırdığınızı düşünüyorum. --i.e.msj 07:18, 28 Kasım 2012 (UTC)
    Hiç güleceğim yoktu. Vikipedi'yi birileri mi "yönetiyor"? (...) Vikipedi'yi kimse yönetemez. (...) Topluluk zaten neyin ne olması gerektiğini söyledi. Topluluk yönetir diyorsanız çelişki zaten buradan başlıyor. (...) esc2003 (mesaj) 08:02, 28 Kasım 2012 (UTC)
    Vikipedi'yi kimler yönetiyormuş öğrendik? Gerçekten bir kahkaha patlattım okuyunca. Komikti. Espri anlayışının gelişmiş olması güzel bence. --— heddagabler 17:31, 28 Kasım 2012 (UTC)
    Espri anlayışım ile ilgili iltifatınız için teşekkür ederim. --Eldarion 09:46, 29 Kasım 2012 (UTC)
  3. Kendisine, yaptıklarına saygım var. Ancak fazla ivedi ve bazı konularda da duygusal davrandığını görüyorum. Son zamanlarda pek çok hatalı bilgiyi kabul ettiğini izleme listemde gözlemlediğim bir isim. Oyum olumsuz yönde. --Vitruvian 12:31, 2 Aralık 2012 (UTC)
  4. ilk ve ikinci başvuruda konuşulan konuların aynen sürdüğünü görmek mümkün. vandallık sınırlarında dolaşanları 'hizmetli gerekli' düşüncesi doğrultusunda desteklemesi, bunu yaparken de kişisel yorumlar yapması, tek örnek değil. dilini biraz törpülediğini söyleyebiliriz belki, ama bunu tam olarak yapabileceğinden emin olduğunu sanmıyorum kendisinin de. yazıp yazıp sonra çıkartmak sık yaptığı bir şey. (yazıyor, çıkartıyor, sonra tekrar ekliyor.) önceki oylamada da söylediğim gibi, bu arada sırada olsa, hatasını anlamak ve düzeltmek anlamına gelebilirdi. ancak bunları çıkarttıktan sonra sorulara cevap vermeyişi, üslubunu kontrol edememe endişesinden kaynaklanıyor gibi görünüyor. burada saygı herkesin birbirine göstermesi gereken bir şey. yenilere kibar davranırken, sevmediğimize hakarete varan laflar da etmemek gerekiyor. ve, bunu yapanlara göz yummamak.. hizmetlilerin 'dediğim dedik, çaldığım düdük' olduğunu ısrarla söyleyen birinin bu sorumluluğu böyle algılaması muhtemel. hizmetli sorumlulukları, sınırları hakkında da bilgisinin olmadığının ya da bu sorumlulukları kendi fikri doğrultusunda kullanabileceğinin bir örneği de bu hayırlı olsun tebriği. kendisinin bir kolluk görevlisi olduğunu ve sorgu yöntemlerini bildiğini söylemesini de, kullanıcılar üzerinde baskı oluşturacak bir söylem olarak değerlendiriyor ve sakıncalı buluyorum. bu tip anlayışların, silinecek dosyalardan daha önemli olduğunu da eklemek isterim. --kibele 12:05, 8 Aralık 2012 (UTC)
    Kullandığınız oy için sözüm zaten olamaz da, ne zaman kullanacağınıza dair bir yorum yapıp silmiştim. Bende oylamaya değil, ancak yorumunuza karşılık şöyle diyorum; Oylamada asıl siz ağır ithamlarda bulunmuşsunuz. Sizi sevmek zorunda olmadığımı bilmelisiniz. Yeni kullanıcılara iyi de; bize hakaret ediyor demişsiniz... Size çok defa iyi niyetle geri dönüş yaptım. Ancak siz duyarsız kaldınız ve aynı tavırlarınıza devam ettiniz. Bu durumda hata bende olmuyor sanırım. Ayrıca siz yeni bir kullanıcı adı alıp, kayıt olsanız dâhi size yine aynı şekilde davranacağımı da görmüyorsunuz. Keşke farklı davranabilsem, ancak bunun sizden kaynaklandığını söylemem de size yeterli gelmeyecektir sanırım. İyi çalışmalar..!--i.e.msj 18:52, 8 Aralık 2012 (UTC)
    "yazıyor, çıkartıyor, sonra tekrar ekliyor." İncelemeelemanı'na gönderdiğim şu mesajdan sonra gerçekleşmiştir. Silinen mesajın geri getirilmesindeki etken bu. Ayrıca niçin kaldırdıklarını da aynı yerde anlatıyorlar. Çapraz sorgunun ne olduğunu mesleği dolayısıyla bildiklerini ifade etmelerinden doğal bir şey olamaz. Havacılıkla da ilgili olan bir konuyla ilgili tartışmada bir kullanıcı pilot olduğunu dolayısıyla konu hakkında bilgisi olduğunu söylemişti. Kişiler üzerinde kafamızda türlü şeyleri kurabiliriz ama bunu sesli söylediğimizde başka şekillerde yorumlanacağını da bilmeliyiz. Bana göre bu söylenen, kişiyi karalamaktan öteye gidemiyor. "Hayırlı olsun tebriği"ni benzer şekilde değerlendirmek de keza öyle. Kullanıcı, hizmetliliğin sınırları olduğunu, olması gerektiğini çok iyi biliyor. Hizmetlilere ait fikirlerin diğer kullanıcılarınkinden daha değerli olmadığını, olmaması gerektiğini de çok iyi biliyor. Sanırım bunu ayrıntılı olarak anlatmama gerek yok. --esc2003 (mesaj) 20:03, 8 Aralık 2012 (UTC)
    Teşekkür ederim Esc. Aklımdakileri okumuşsunuz. İyi çalışmalar.--i.e.msj 21:46, 8 Aralık 2012 (UTC)
    Sayın Kibele, lütfen hakkımdaki kişisel yorumlarınızı buradan çıkartmanızı rica ediyorum. Çünkü ben çıkarttığım takdirde, neredeyse hiç yorum kalmayacak :)--i.e.msj 22:15, 8 Aralık 2012 (UTC)
  5. Hedda Gabler'in sorularını "tamamen güncel gelişmelere yönelik, hizmetlilik ile ilgisini bir türlü bulamadığım sorulardır" diyerek yanıtsız bırakmasına açıkçası bir anlam veremedim. Eğer adaylığını olumsuz yönde etkileyeceği endişesiyle hizmetlilikle doğrudan alakalı olan sorulara net bir yanıt veremiyorsa, güvenilir olup olmadığı konusunda bana göre kuşku uyandırıyor. — Pınar (mesaj) 03:36, 9 Aralık 2012 (UTC)
    "Bu soruların cevapları kullanıcı tartışma sayfalarında verilmiştir. Yalnızca ilgili kullanıcıların tartışma sayfalarını takip etmeniz yeterli olup, konu hakkındaki diğer tüm detaylı fikirlerimi de köy çeşmesinde verdim." Buradan cevap verilmediği sonucu mu çıkıyor? Ayrı olarak yeniden cevaplandırmak istemediklerini söylemişler. Aslında burada cevaplamaları daha uygun olurdu. Gösterdikleri yerde gerginlikle söylenmiş sözler bulunabiliyor. Burada ise kelimeleri daha doğru seçip cevap verebilirlerdi ama yapmamışlar. Dolayısıyla adaylıklarının olumsuz etkilenecek olmasına aldırış etmemişler. Ancak bu durum başka şekilde değerlendirilerek olumsuzluğa yol açmış gibi görünüyor. Bir de İncelemeelemanı'nın gösterdikleri yerlere bakmış mıydınız Pınar? esc2003 (mesaj) 08:20, 9 Aralık 2012 (UTC)
    "Gösterdikleri yerler" derken, köy çeşmesi dışında nereye bakmam gerekiyor Sayın Esc2003? Hangi "ilgili kullanıcıların" tartışma sayfalarından bahsedildiğini bilemediğim için soruları yanıtlayıp yanıtlamadığı hakkında sadece köy çeşmesinde yazdıklarıya yetiniyorum. Oradaki yorumlarını okuduğumda da Hedda Gabler'in sorduğu genel sorulara yanıt bulamıyorum. — Pınar (mesaj) 08:49, 9 Aralık 2012 (UTC)
    Adayın kullanıcı sayfasına bakmakla başlayabilirsiniz. Bu sayfada bahsi geçen Meta tartışması var mesela. Oradan da bazı cevapları bulmanız muhtemel. esc2003 (mesaj) 09:07, 9 Aralık 2012 (UTC)
    Değerlendirme yapmadan önce adayın kullanıcı sayfasına da baktım efendim ama orada da detaylı yanıt bulamadım. Meta tartışmasını kastediyor olabilir, başka bir sayfayı da kastediyor olabilir, ihtimaller çok ama tam olarak neyi kastettiğini en iyi kendisi bilir herhalde? Bizleri bu denli yanıt arama zahmetine sokmak yerine en azından kastettiği yorumlara bağlantı verseymiş hiç fena olmazmış. — Pınar (mesaj) 09:19, 9 Aralık 2012 (UTC)
    Merhaba Pınar. Ben hala söz konusu sorulara gerekli cevabı verdiğimi düşünüyorum. Bu nedenle yanıt vermiyorum. Vermemi istediğiniz türde cevaplar ise, benim uzun süre buradan uzaklaştırılmamı gerektirebilir. Şu durumda bile, hiç hak etmediğim halde ve yalnızca doğruları söylediğim için; ben yalnızca 5 hizmetlinin hata yaptığını düşünen üç, beş kişiden biriyim, dilim uzunmuş ki son zamanda törpülemeyi biraz becerebilmiş birisiyim, ama hakaretlerim diz boyu imiş, güvenilir olup olmadığım konusunda sizde kuşku yaratan tavırlarım bulunuyor. Mazallah istenilen cevabı versem, bittim yani :) ..! Belki sürekli buralarda olmamdan dolayı olayları herkes görüyor ve biliyor mantığıyla davranıyor olabilirim. Ancak, (hadi Meta'yı es geçiyorsunuz ya, geçemiyorum ama bende şimdi burada es geçeyim.) 5 hizmetlinin aldığı haksız kararı köy çeşmesinde eleştirirken yazdıklarıma cevap vermeye bile tenezzül etmeyenler ile ilgili daha nasıl bir cevap vermemi bekliyor olabilirsiniz. Kusura bakmayın ancak ben Vikipedi'den uzak yaşadığınız ve bilginiz olmadığı halde, bu durumu bana güvensizlik duymanıza ulaştıracak seviyeye getirmenize kırıldım. Sorgulanması gereken 5 hizmetlinin aralarında nasıl ışık hızıyla anlaşabildikleridir bence. Pro ışık hızı ile saygılar.--i.e.msj 09:52, 9 Aralık 2012 (UTC)
    Bu yorumunuzla daha da kafa karıştırdınız maalesef. "Vermemi istediğiniz türde cevaplar" da neyin nesi? Ben size cevap dayatmıyorum ki. Hiç bir tesir altında kalmadan Hedda Gabler'in sorularına dair şahsi görüşünüzü merak ediyorum. Sorulan sorular sadece "5 hizmetlinin aldığı haksız karar" olarak nitelediğiniz konudan ibaret değil, umarım bunun farkındasınızdır. Yinede yanıt vermemekte sertbestsiniz elbette ama bunu manidar bulmama da alınmanıza anlam veremiyorum. Sonuçta burada aday olan, topluluğun güvenini isteyen sizsiniz. "Vikipedi'den uzak yaşadığınız ve bilginiz olmadığı halde" diye yanlış bir varsayımda bulunmuşsunuz. Ben burada ve (Meta dahil) diğer kardeş projelerdeki tartışmaların bir çoğunu takip ediyorum ve görüş ifade etme hakkımı uygun bulduğum zamanlarda kullanıyorum. Sürekli her tartışmada ortaya atlayıp yorum yapmıyor olmam "bilgisiz" olduğum anlamına gelmez. Bazen uzaktan durup meseleyi zaman içinde etraflıca değerlendirmek, peşin fikirli yorumlar yapmaktan daha iyidir. — Pınar (mesaj) 10:38, 9 Aralık 2012 (UTC)
  6. Kullanıcı adayının gerektiği zamanlarda engelleme fonksiyonunu kullanmayacağı yönünde bir kanı oluştuğu için ve ayrıca yukarıda olumsuz oy verenlerin gerekçelerine katıldığım için bu adaylığına olumsuz olarak görüş bildiriyorum. --Mskyrider ileti 13:00, 10 Aralık 2012 (UTC)
    Hizmetliler bütün fonksiyonları topluluğun beklentisine göre her an kullanmak zorunda değil. Daha önceki oylamalarda da söylemiştim. Bana anonim IP adresinden hakaret edildiği durumda bir hizmetliden bunun durdurulmasını istediğimde "ben o işlere bakmıyorum, başka birinden isteyin" gibi bir cevap verilmişti. Demek ki herkesin her fonksiyonu beklenildiği şekilde kullanması zorunluluğu yok. Kullanıcı belki sadece temizlik işlerine bakmak istiyor.--Alperen (mesaj) 13:06, 10 Aralık 2012 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Bu seferki oylamada i.e'yi ilk destekleyen ben olmuştum, ancak tam da oylama sürecinde talihsiz bir şekilde köy çeşmesinde başladı ve bu süreç içinde, bende, hizmetli olduğu takdirde daha çok sıkıntılar yaşayabileceğine dönük bir izlenim yarattı. Eldarion'un ve heddagabler'in sorularına vereceği cevapları da merak etmiyor değilim. Ancak bu bir haftalık süreçte yeniden tereddütlerim oluştu. Oyumu bu yüzden olumlu'dan kararsız'a çevirmek istiyorum. Umarım oylama kapanmadığı sürece buna hakkım vardır. Sargonileti 10:12, 2 Aralık 2012 (UTC)
    Elbette hakkınız var. İyi çalışmalar.--i.e.msj 10:44, 2 Aralık 2012 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Eldarion hizmetli olan kişiyi seçecek durumda değil. Nedeni ise şu; Şu mesajında Vikipedi'nin topluluk tarafından yönetildiğini söylüyor. Oysa ki Vikipedi topluluk demokrasisi değildir diyorsunuz. Demek ki yetersiz bilgye sahipsiniz. Bırakın bu hizmetliliği o zaman. Korkmayın yerinize Vikipedi'de engelleme yapacak daha arkadaşlar var.78.185.34.26 16:04, 28 Kasım 2012 (UTC)

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

[Daha önce yanıtlanmış sorular çıkarıldı]

  • SoruBenim bir ek sorum var, adayın hizmetli olduğunu varsayarak cevap vermesini rica ediyorum: Diyelim ki Kullanıcı:A, İslam ile ilişkili maddelerde Muhammed bin Abdullah geçen yerlere Hz. ön ekini, peygamberin adından sonra da S.A.V kısaltmasını eklemeye başladı. Kullanıcı:B onu uyardı ve yaptığı değişiklikleri geri almaya başladı. A bunun üzerine, bu tür maddelerde Hz. ve S.A.V kullanılıp kullanılmaması ile ilgili olarak bir oylama başlattı.
  1. Oylamanın başladığını gördüğünüzde ne yaparsınız?
  2. Diyelim ki başlarda görmediniz ve oylamada büyük çoğunlukla Hz. ve S.A.V. kullanılması için görüş birliği oluştu. A buna dayanarak değişiklikleri tekrar yapmaya başladı. Ne yaparsınız? İyivikiler... [ho? ni!] 15:51, 26 Kasım 2012 (UTC)
Cevap Cevap Öncelikle oylamalar Vikipedi'nin bir parçası olmakla birlikte gerekmedikçe kullanılması tavsiye edilmez ve Vikipedi bir çoğunluk demokrasisi değildir. Ben daha önce bu konudaki tartışmaları bir kaç defa aramıştım. Fakat konu söylediğiniz noktaya kadar gelmişse, bu kadar uzatılacak bir durum yok ve Kullanıcı:B söz konusu kullanıcıyı önce bir defa uyardığı için ikinci defa ben uyarırım. Hala uyarılara aldırış etmediği takdirde Engelleme politikası kurallarının 12 nci maddesi uyarınca bu kullanıcıyı engellerim.--i.e.msj 16:17, 26 Kasım 2012 (UTC)
Cevap için teşekkürler. Bu durumda izninizle bir soru daha sormak istiyorum: Bu oylamada adayın VP:TBA kurallarını özümsemiş olup olmadığı konusunda şüphelerim vardı. Aday buna cevaben, "topluluk kararı olmadığı sürece maddelere Hz. eklemeyeceğini" birkaç defa söylemişti ki bu durum, "topluluk kararı" olursa bu eklemeleri yapacağını gösteriyordu ve bu da Vikipedi bir çoğunluk demokrasisi değildir konusunu tam olarak bilmediğini gösteriyordu. Bu oylamadaki adayın, size yukarıdaki soruda belirttiğim durumlarla karşılaşması hâlinde tarafsız biçimde karar verebileceğini düşünüyor musunuz? Sizce, sizin yaklaşımınızı sergiler miydi, yoksa farklı mı davranırdı? İyivikiler... [ho? ni!] 16:41, 26 Kasım 2012 (UTC)
Rica ederim. Sorunuz sanırım Aguzer'e olumlu oy vermemden kaynaklandı diye düşünüyorum. Cevaba gelecek olursak; Oy verdiğim esnada Aguzer'in bu konuyu da zamanla daha iyi öğrenerek içselleştireceği ve uyum sağlayacağını sanıyordum. Ta ki bugün ki tutumlarını görene kadar. Agresif olduğunu biliyordum fakat bu kadarını beklemiyordum. Malum insanlar her zaman aynı olamayabiliyor. Bu nedenle cevabım o an için evet, şu an içinse hayır. Oradaki oyumun doğru olduğunu elbette söyleyemem. Fakat, Vikipedi'de artık dikkat çeken ve gelişmesi gereken bazı şeyler de var değil mi?. Yani bazen şu söz aklıma geliyor;
Tanrım bana degiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver
Marlo Morgan...Saygılar. --i.e.msj 17:22, 26 Kasım 2012 (UTC)
Öncelikle cevap veriş tarzınız için teşekkür ederim, çoğunlukla bu tür tartışmaların Vikipedi'nin gelişmesi için iyi niyetle yapıldığı göz ardı ediliyor. Olgun tartışma ortamlarına ihtiyacımız var. Bu değişiklikteki İngilizce Vikipedi hakkındaki yorumunuzu çok anlamadım, İngilizce bilseydim Türkçe Vikipedi'ye girmezdim, sadece İngilizce Viki'de değişiklik yapardım demek istemediğinizi umuyorum çünkü özellikle son dönemde telif şablonlarına ilişkin katkılarınıza benzer değişikliklerden Vikipedi'nin mahrum kalmasını istemem. Size sabırınıza sığınarak bir soru daha sormak istiyorum  : Yukarıda bahsi geçen oylamada "Yok incik, yok cıncık, yok o öyle, bu böyle" ve "Abudik, gubidik yeter yahu" gibi sözlerle olumsuz oyları eleştirdiniz. Sizce bir hizmetli adayının TBA'yı bilip bilmediği hakkındaki yorumlar gereksiz, incik cincik ve abidik gubidik yorumlar mıdır? Oylamada tamamıyla anlamsız bir gerekçe sunulmuş olsa bile bu tür bir tepki göstermiş olmanız biraz abartılı değil midir? İyivikiler... [ho? ni!] 22:28, 26 Kasım 2012 (UTC)
Elbette abartılıdır ve bunun farkındayım. Fakat ben neredeyse 5-6 aydır hizmetlilerin yeterince aktif olamadığından dem vuruyorum. Kabul ediyorum, Hizmetli politika ve yönergelere hakim olmalıdır. Fakat malumunuz bunlar zaten burada yazıyor ve bir yere gittiği yok. Ben okuldayken bize yasa maddelerini değil, yasaları nerede bulabileceğimizi öğrettiler. Tüm Savcıların elinde de süreli CMK ve TCK kitabı bulunur. Aksi durumda ülkemiz Bülent Arınç'ın da dediği gibi yasa çöplüğü, ezberleseniz bile kısa süre sonra değişir :). Buna benzer durum Vikipedi'de biraz var. Son zamanlarda Vito'nun dediği gibi anonim kullanıcılardan oldukça fazla katkı alıyoruz ve farkında olmasak ta Vikipedi gelişiyor. Malum ülkemizde okuma kültürü az. Vikipedi'de bence bu yüzden Vandalizm had safhada. Üzerine basa basa tekrar etmek istediğim husus ise bir hizmetlinin, tüm hizmetlilerin işini yapamayacağıdır. Örneğin ben ufak tefek düzeltmeler yapmayı seviyorum. Bir SM veya KM'de yaparım, ancak benim ilgimi çeken konu daha ziyade küçük değişiklikler. Sayın Kibele, Pınar, siz daha ziyade yorum ve yordam isteyen iş ve işlemleri gerçekleştiriyorsunuz. Sayın Sadrettin şablon ve ana taban ile uğraşmayı, Süperyetkin ise ana kontrolü elinde tutmayı seviyor. Sargon ise İBP gibi yük almayı seviyor. Bu sözlerimle biraz tezat oldu gibi duruyor fakat ben artık Vikipedi'nin temel politikalarını anladığımı ve uygulayabileceğimi, fazla kimsenin el atmadığı, küçük değişiklikleri hakkıyla (Bazen telifleri ve bir defa da bir küfürü atlamışım, bu biraz hızdan kaynaklanıyor :) ) yerine getirebilecek kıvama geldiğime inanıyorum. İşte tüm bunlar benim stresimle de birleşince, şu anda sözünü ettiğiniz cümleler çıkıverdi ağzımdan. Ee aklımdakiler de belli. Kötü niyetim yok, amacım ve yapmak istediklerim belli. Durum bundan ibaret vesselam. Saygılar...(ABD davasına da fazla takılmayın, küçüklüğümden beri hayranıyımdır o ülkenin ve inanın asla Türkiye'de değil, ailemle ABD'de yaşamak isterdim.)--i.e.msj 23:59, 26 Kasım 2012 (UTC)
Sorularıma sabırla cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. İyivikiler... [ho? ni!] 05:51, 27 Kasım 2012 (UTC)
Rica ederim. Sorular ve başvuruya katkılarınız için ben teşekkür ederim. Saygılar.--i.e.msj 16:08, 27 Kasım 2012 (UTC)
  1. Öncelikle şunu belirteyim olumsuz oyların altına cevaplarda konuyu uzatmak pek adetim değildir. Bu sebeple sorular kısmına yazıyorum. Bu sayfadaki ve köy çeşmesindeki tartışmalarda yaptığınız yorumlara istinaden, hizmetli olduğunuz taktirde daha önce verilen süresiz engellemeleri kaldırmayı düşünüyor musunuz ? --Eldarion 08:03, 28 Kasım 2012 (UTC)
Emin olun anlayamıyorum. Diyorum ki, buradaki tartışmayı siz, Kibele ve Vito neden görmezden gelmek istiyorsunuz? Buna karşı net bir cevap vermiyor, oylamaları görmezden geliyorsunuz. Kısa yanıtlar veriyor ve hiçbir şey bilmediğimi(zi) ima ediyorsunuz. Sizler bunun sadece ben ve birkaç kişinin dilinde dolaşan türkü olduğunu belirtiyorsunuz. Reality'nin yaptığı sizin ve o sözünü ettiğiniz yönetiyor dediğiniz Steward'ların durumu görmezden gelmesine verilen bir tepkidir. Ben bu engellemelerin sürelerini uzun buluyorum. Bu konuda yapılan tartışmaya da katıldım. Köy çeşmesinde ise durumun meta'ya gitmeyip burada çözülmesi önerisinde bulundum. Bu haldeyken bana Steward'a sorumu oylamamda kullanıyorsunuz. Ancak Reality'nin yaptığını elbette yapmazdım. Dün yaptığım gibi bu konuda size e-posta üzerine e-posta göndererek durumu anlamanıza çalışırdım. Ayrıca yine yaptığım gibi oylamamda sizin olumsuz oyunuza neden gösterdiğiniz gibi size anlatamadığım bu durumu Steward'lara anlatmaya çalışırdım. Çünkü size anlatamıyoruz, ben size soruyorum, bu durumda Steward'lar mı yönetmiş oluyor burayı?--i.e.msj 08:36, 28 Kasım 2012 (UTC)
Burası benim hizmetlilik başvuru sayfam veya verilen engellemelerin tartışıldığı bir sayfa olmadığı için sizin hizmetliliğiniz ile ilgili bir soru sordum ve cevabınız için teşekkür ederim. İkinci bir sorum olacak , eğer şu anda hizmetli olsaydınız bu yorumu yapan kullanıcı ile ilgili nasıl bir uygulama yapardınız ? Hizmetli seçilenlerin bir kısmının adamına göre muamele yaptığını iddia eden bir kullanıcının , daha önce de uyarılmış olduğu için, engellenmesini doğru buluyor musunuz ? --Eldarion 08:43, 28 Kasım 2012 (UTC)
Teşekkür ederim. Hatırlatmanız iyi oldu, burası benim hizmetlilik başvurusu sayfam. Vikipedi'mizde bildiğiniz gibi kocaman tartışma sayfalarımızda var. --i.e.msj 08:55, 28 Kasım 2012 (UTC)
Anladığım kadarıyla yukarıda sorduğum ikinci soruya cevap vermeyi düşünmüyorsunuz. --Eldarion 09:24, 28 Kasım 2012 (UTC)

yukardaki sorunun cevabını da merak ettiğimi söyleyerek ben de bir iki şey sormak isterim.

yukarda vikipedi'nin temel politikalarını anladığınızı ve uygulayabileceğinizi söylemişsiniz. oylamaya sunmak da bu temel politikalara dahil midir?
yine aynı mesajdaki 'iftirada bulunmak', kanıtlanması gereken bir 'iftira' değil midir? bu konularda uzman olduğunuzu sürekli belirttiğiniz için sormak istedim. --kibele 07:46, 30 Kasım 2012 (UTC)
Yorum Yorum Oylamaya sunmaktan fikir alışverişini anlıyorum ben, tabii İncelemeelemanı'nın farklı açıklaması olabilir. Örnek verdiğiniz yerde iftira edildiği açıktır. "Olayın bağlamı belli, kimin ne niyetle hareket ettiği belli. Vikipediye gayet maksatlı bir şekilde onca zarar verilirken sesini çıkarmayanların şimdi haksızlıktan, ihlalden falan söz ediyor olmaları da manidar." Bunu iftira olarak tanımlamak niye "iftira" olsun ki? Yabancı'nı yaptığı niyet vehmetmektir. Bizim bahsettikleri türden bir eylem içerisinde olduğumuzu kimse söyleyemez. Hiçbir zaman sessiz kalmadığım da görülüyor. esc2003 (mesaj) 20:29, 30 Kasım 2012 (UTC)

  • Merhaba, biliyorsunuz Vikipedi'deki hizmetlilerin aldığı kararlar birçok kullanıcıyı artık rahatsız etmekte. Ve uzun uzadıya tartışmalar çıkmaktadır. Ve bir hizmetli olduğunuzu varsayarsak
  1. Vikipedi dışında -elektroik posta/gizli irc odaları gibi kanallarla- hizmetlilerle görüşüp kullanıcıları engeller misiniz?
  2. Engel kararına katılıyorsanız şayet bu yapılan sizce neye dayanılarak yapılmalıdır ve bu kararlar, vikipedi şeffaflığına ters düşmez mi?
  3. Engel kararlarına karşı çıktınız (yukarıda belirtilen viki-dışı görüşmelerde) ve yine de sizin görüşünüz ciddiye alınmayarak engel kararı verildi. bu durumda ne yapardınız?
  4. Bundan birkaç ay önce birkaç kullanıcı süresiz ve bir kullanıcı birkaç aylığına engellendi. Bu da viki-dışı kararlarla oldu ve 5 hizmetli bu kararı aldı. Eğer hizmetli olsaydınız [o dönemde] ve size bu konuda fikir danışılmasaydı ve sadece 5 hizmetli kendi arasında yapmış olsaydı sizin bu konuda tavrınız ne olurdu?
  5. Vikipedi'de hizmetlilerin, tartşmalı durumlarda [bariz vandalizm vs olmadığında] şikâyet sayfasını kullanmamaları kullanıcıları direkt engellemeleri konusunda fikriniz nedir?
  6. Vikipedi'de hizmetli olanın bir daha hizmetliliğinin kolay kolay düşürülmemesi hakkında görüşünüz nelerdir?
  • Teşekkürler şimdiden. --— heddagabler 15:19, 1 Aralık 2012 (UTC)
  • Kusura bakmayın arkadaşlar. Yukarıdaki üç soruya da cevap vermek istemiyorum. Bu soruların cevapları kullanıcı tartışma sayfalarında verilmiştir. Yalnızca ilgili kullanıcıların tartışma sayfalarını takip etmeniz yeterli olup, konu hakkındaki diğer tüm detaylı fikirlerimi de köy çeşmesinde verdim. Söz edilen sorular, tamamen güncel gelişmelere yönelik, hizmetlilik ile ilgisini bir türlü bulamadığım sorulardır. Teşekkür ederim. --i.e.msj 10:48, 2 Aralık 2012 (UTC)
  • NNasıl yani hizmetlilikle alakası yok? Siz hizmetli olsaydınız tutumunuz ne olurdu? Onu merak ediyorum. Buna göre oyumu vereceğim. Bence son zamanlarda var olan tartışmalara bağlı olarak önemli konular bir hizmetli adayı için. --— heddagabler 11:50, 2 Aralık 2012 (UTC)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.