Vikipedi:Bilge/Arşiv 1

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2008 yılı[kaynağı değiştir]

Erime ve ergime farkı[kaynağı değiştir]

Erime ve ergime terimleri arasındaki farkı merak ediyorum. Vikipedi'deki pekçok kimysal maddenin bilgi kutusunda yazılması gereken bir bilginin "erime noktası" mı "ergime noktası" mı olması gerektiği konusunda bir karışıklık dikkatimi çekti. Bence "erime" halk arasında kullanılan ve biraz muğlak olan bir terim, hem "suyun içinde çözülmek" hem de "katı halden sıvı hale geçmek" anlamında kullanıldığı için yeterince kesin bir ifade şekli değil ("tuzla kireç beraber eriyebilir mi" diye sorduğumda ne demek istiyorum acaba?). Bu yüzden "çözelme" ve "ergime" terimlerinden birini kullanıp "erime"den kaçınılmalı gibi bir sonuca vardım. Acaba bu iki terimi birbirinden ayırdeden başka bir kavram var mı? --İnfoCan 21:44, 4 Şubat 2008 (UTC)

Merhabalar. Bu iki kelime arasında bir fark yok aslen. Ancak ergime kelimesi bilimsel bir terim. TDK'ya göre erime noktası gibi bir terim yokken, ergime noktası, ergime yasası, ergime ısısı terimleri mevcut. Ayrıca aynı işi gören, eski dilden "zeveban" ve ya "zeveban etmek" diye bir kelimemiz de var. Saygılar.Sağlamcıileti 22:16, 4 Şubat 2008 (UTC)
  • Erime'nin anlamı daha geniş aslında. Bir katının erime sıcaklığı aslında ergime sıcaklığı ile aynı şey. Ancak bir katı bazen erime sıcaklığına gelemeden bir sıvının içinde de eriyebilir. İşte bu da yalın olarak erimek oluyor. Dolayısı ile ben Ergime ısısı teriminin daha doğru olacağını düşünmekteyim. Örnek vermek gerekirse: Soğuk bir bardak çay içinde bir miktar şekeri eritmek olasıdır, ancak bu erimenin olması için şekerin ergime ısısına ulaşması gerekmemektedir gibi...--Manco Capac 22:18, 4 Şubat 2008 (UTC)
  • Erime ile çözünme kavramları karıştırılıyor. Erime ve çözünme tamamen farklı şeylerdir. Çayın içinde şeker çözünür, erimez. Ayrıca ısı ve sıcaklık tamamen farklı kavramlardır. Ergime sıcaklığı yerine ergime ısısı kavramını kullanmak çok büyük bir hata olur. Isı sıcaklık farkından ötürü alınan verilen enerjidir. Sıcaklık ise, cismin moleküllerinin hareketi ile ilgili özel bir kavram ve temel büyüklüktür. - turkmaned
  • Şekerin soğuk çayda erimesi bence çözünmedir; karışmadan edemedim. Saygılar!
    burak ileti 16:13, 6 Şubat 2008 (UTC)

Merhaba, pavuryanın oksijen tüketimi bilgisine ihityacım var. Saygılarımla, Sibel Demiriz

  • Çingene pavuryası [1]'nın oksijen tüketimi hakkında ingilizce kaynakları bulmak için Google'da aşağıdaki aramayı yapabilirsiniz:
(Carcinus aestuarii OR Carcinus mediterraneus OR Carcinus maenas) AND (oxygen OR air)

--İnfoCan 14:57, 7 Şubat 2008 (UTC)

epoksi hakkında[kaynağı değiştir]

kaucuk granulle epoksiyi karıstırıp yuksek ısı altında plaka urete bilirmiyim epoksi hangi ısı aralıgında calısmaktadır.Bu imzasız yazı Ali uyanik (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Konunun uzmanı değilim ama ABD Patent Ofisi' sitesinin arama sayfasında [2] aşağıdakine benzer bir arama yapmanız yardımcı olabilir:
spec/(epoxy and "rubber pellet" and (plate or plaque or tile) )
--İnfoCan 13:22, 10 Şubat 2008 (UTC)

ay gündüzleri neden görünmez?[kaynağı değiştir]

ay gündüzleri neden görünmez?

Aslında ay gündüzleri de tam anlamıyla görünmez değildir. Hem ay'ın hem de güneşin gökyüzünde olduğu ve bizim gündüzleri bunu gözlemlediğimiz günler vardır. Bu tamamen Ay'ın ve Dünya'nın yörüngesi ve konumuyla ilgilidir. Ancak gündüzleri çoğunlukla görünmemesinin nedeni Ay'ın Güneş-Dünya ve Ay sıralamasında dış tarafta bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ancak Güneş tutulması gibi durumlarda Ay, Dünya ile Güneşin arasına girmektedir ki bu durumda sadece gündüzleri olabilen bir hadisedir. --Manco Capac 09:52, 15 Şubat 2008 (UTC)

Atom altı parçacıklar için sözedilen spinin anlamı tam olarak nedir?[kaynağı değiştir]

Cevap için şimdiden teşekkürler--85.96.161.216 19:06, 19 Nisan 2008 (UTC)
Merhaba bu konuda Spin maddesinden bilgi alabilirsiniz. İngilizce olarak en:Spin (physics) maddesinden ya da Türkçe olarak buradan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Teşekkürler --Manco Capac 19:01, 21 Nisan 2008 (UTC)

Yıkanan kazaklar neden küçülür?[kaynağı değiştir]

Yıkanan kazaklar neden küçülür? Bu imzasız yazı 88.233.115.160 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Pamuklu ve yünlü kazakların küçülmesinin nedenleri farklıdır.
Pamuklu kumaşlarla başlayayım. İmalatı sırasında pamuk ipliği gerilir. Pamuklu kumaşların imalatı sırasında da dokuma tezgahında bir gerilme olur. Yıkanma veya buharlı ütülemede iplik ve kumaş gevşer ve doğal boyuna varır; bu küçülmedir. [3]
Yünlü kumaşların küçülmesi pamuklulardan farklı şekilde olur. Yün lifleri her yıkamada biraz daha kısalırlar, bu yüzden genelde kuru temizlenmeleri önerilir. Yün liflerinin üzerinde balık pulu gibi kabuklar bulunur (bkz resim [4]). Sıcak su veya sıcak havada bu pullar dışarı doğru, diken gibi kalkarlar. Eğer iki yün lifi ters doğrultuda yanyana gelirse bu pullar kanca gibi birbirine takılır.
Koyunun derisinden hep aynı doğrultuda çıkan yün lifleri, kesilip işlendikten sonra karmakarışık olurlar. Yün lifleri taranınca birbirlerine paralel hale gelirler ama doğrultuları birbirinin aynı veya tersi olabilir. Ters yönde olanların pulları birbirine takılır. Yün liflerinden iplik yapılırken ipliklerin dayanıklı olmasının iki nedeni olur, birincisi liflerin birbirlerine sarılması, ikincisi de liflerdeki pulların kanca gibi birbirlerine takılmalarıdır. Yıkanma sırasında bu kancalar tek yönlü olarak birbirleri üzerinde kayarlar. Adeta dişli çarkların tek yönde dönmesini sağlayan kilit mekanizması gibi, bu pullar da birbirine paralel yatan liflerin sadece tek yönde kaymasına izin verir. Yünün küçülüp keçeleşmesi böyle olur.[5] --İnfoCan 15:42, 21 Nisan 2008 (UTC)

Işık hızını geçersek geçmişe gidebilrmiyiz ve neden[kaynağı değiştir]

Hoca ödev verdi cevap acil olarak lazım lütfen yardım edin ışık hızını geçersek geçmişe gidebilrmiyiz ve neden

Işığın boşlukta bir saniyede aldığı yola ışık hızı denir. Işık hızı 299.793 km/saniyedir. Yaklaşık değer olarak 300.000 km/saniye olarak kabul edilir. Soruna gelince Albert Einstein'e ait ünlü İzafiyet Teorisi maddesinde sorunun cevabını bulabilirsin. bora006ileti 16:16, 23 Nisan 2008 (UTC)

Işık hızının geçilebilmesi mümkün değildir. Matematiksel olarak ifade edersek (bu sizin ödeviniz olduğu için kendiniz araştırmalısınız, burada sadece olayın küçük bir kısmından bahsedeceğim). Bir cismin kütlesi;
burada mo cismin durgun kütlesi, c ışık hızı ve v cismin hızıdır. Formülden hız arttıkça kütlenin de arttığı rahatlıkla görülebilir ve yine aynı şekilde hız c'ye ulaştığında kütle de sonsuz olur. Buradan ışık hızına ulaşabilmek için sonsuz miktarda enerji harcanılması gerektiği sonucu çıkar. Bunun dışında bora006'nın belirttiği İzafiyet Teorisi sayfası olay hakkında bir fikir edinebilmeniz açısından faydalı olacaktır. Kolay gelsin--Gökhan 17:48, 24 Nisan 2008 (UTC)

Portekizin 1998 yılında Vasgo dö Gama'nın Hindistan'a ulaşmasının 500. yıl kutlamalarını iptal ettiği bilgisi kesin olarak doğru mudur.?[kaynağı değiştir]

Çünkü bu bilgiye başka hiç bir yerde ulaşamadım.Bir öğretmen olarak bu bilgiyi öğrencilerime aktaracağım yanlış bir bilgi vermek istemiyorum . teşekkürler

  • Maalesef o maddedeki bilgi yanlış. Olayın doğrusu şu şekilde oluyor: 1998 yılında Hindistan hükümeti Gama'nın Hindistan'a ilk geldiği yer olan Calicut'ta özellikle ülkeye ve bölgeye turist çekmek amacıyla bu kutlamaları yapmak istiyor fakat başta Hindistan Komünist Partisi olmak üzere halk Vasko dö Gama'nın gelmesiyle köleleştirme ve emperyalist sömürü döneminin başladığını söyleyerek bu kutlamalara karşı ayaklanıyor ve gösteriler düzenliyorlar. Bundan dolayıda 500. yıl kutlamaları Hindistan'da kutlanamıyor ve hükümet geri adım atmak durumunda kalıyor. Ancak tüm bunlara rağmen Vasco dö Gama Portekizlilerin milli kahramanı olduğu için Portekiz'deki kutlamalarda bir değişiklik yapılmıyor hatta bu kutlamalar daha da büyük bir şekilde Expo 98 kutlamları ile birleştiriliyor. Kaynaklar:[6] ve [7] Öğrencilerinize selam. Vasko dö Gama maddesini de de bu şekilde değiştiriyorum, bilginize. --Manco Capac 20:08, 26 Nisan 2008 (UTC)

muhallebi sahanı[kaynağı değiştir]

Osmanlı Mutfağında muhallebi sunumunda kullanılan kaplara ne ad verilir? ve osmanlıda muhallebi türkçe ile aynımıdır (muhallep olabilirmi mesela)

antik çağ at arabası[kaynağı değiştir]

Antik Çağ'da Mezopotamya'da kullanılan atla çekilen dört tekerlekli yük arabasının adı nedir? (orjinal ismi)

  • Sorunuzun daha açık ve net olması durumunda daha kolay yardımcı olabilir yahut doğru kaynaklar önerebilirim. Mezopotamya derken nitelediğiniz hangi uygarlık dönemi yahut hangi uygarlığın dilinde bu arabanın ismi gerekli olduğunu belirtmeniz gerekir.--Yamşı 20:31, 11 Haziran 2008 (UTC)

Caferi mezhebinden olup Kerbela'yı ziyaret eden kişilere ne denir

kerbalayı karbalayı

KALBAYI imiş ziyaretten sonra kişiyi Kalbayı Ahmet, Kalbayı Mehmet diye çağırırlarmış

keçe örtü[kaynağı değiştir]

Çeşitli renklerde, nakış ve desenlerle bezenmiş keçe örtülere ne denir?

    • Bu tür örtü ve araçların tümünün ortak ve genel ismi yamşı'dır.--Yamşı 20:17, 11 Haziran 2008 (UTC)

selçuklularda asayiş[kaynağı değiştir]

Selçuklularda asayiş ve emniyet işlerine bakan gece bekçilerine ne denir?

  • Tam olarak emin değilim sanırım Surta deniyordu.--bora006ileti 06:51, 5 Mayıs 2008 (UTC)

kralın danışmanı[kaynağı değiştir]

17. yy'da İngiltere'de, Kral'a danışmanlık eden ancak resmi bir sıfatı olmayan grubun ismi nedir acaba?

Toros dağlarında yetişir. 10-15 cm. boyunda, sarı çiçekler açan, bu bitki çok yıllıktır. Gövde dik, dip yapraklar saplıdır. Açık, güneşli ve yüksek alanları, derin ve nemli toprakları seven, kümeler halinde yetişen bitkinin adı nedir? hiç bir yerde bulamıyorum

Şamanizme inanan Türk Boylarında, cinlerin etkileri ve kötü ruhlara karşı bağ ve bahçelere dikilen kuklalara ne denir acaba?

  • Aradığınızı belki Ongun maddesinde bulabilirsiniz. --Rhnileti 21:03, 9 Mayıs 2008 (UTC)

yöresel puset[kaynağı değiştir]

İç Anadolu'da kadınların, bebeklerini sırtlarında taşımak için kullandıkları, ipten örülerek yapılmış araç nedir acaba?

  • Bu sorunuzu hangi il yahut ilçeye göre sormuş olduğunuzu belirtmiş olsanız daha yararlı olabilir. Neredeyse İç Anadolu'nun her farklı ilçesinde farklı farklı isimler verilebilmektedir. Bazı yakın komşu köylere göre bile değişik isimler verildiğini biliyorum. Kısa zamanda en çok bilinen ve kullanılan isimleri buraya sizin için yazmaya çalışacağım.--Yamşı 20:27, 11 Haziran 2008 (UTC)

örgü yöntemi[kaynağı değiştir]

Dokuma boyunca uzanan çözgü saçaklarının, iki eşit gruba ayrılarak çözgü ipliklerini içine alarak iç tarafa doğru alttan ve üstten döndürülmesiyle oluşturulan örgü yönteminin ismi nedir?

Dünyada ölçülmüş en yüksek sıcaklık[kaynağı değiştir]

Bu güne kadar dünyadaki ölçülmüş en yüksek sıcaklık nedir ve nerde ölçülmüştür?

Busorunun cevabını vermek çok güç olmakla birlikte eğer sorduğunuz soruyu havanın sıcaklığı olarak algılar isek bugüne kadar resmi olarak en yüksek hava sıcaklığı değeri Libya'daki El Azizia çölünde 1922 yılında 57,7°C olarak kaydedilmiştir. Hava sıcaklığı ile kaydedilmiş rekorların bir listesini List of weather records (İngilizce) sayfasında bulabilirsiniz. Vikipediye ilginiz için teşekkürler. --Manco Capac 07:07, 13 Mayıs 2008 (UTC)

kitinden oluşan boşluk[kaynağı değiştir]

Bazı böceklerin alnında yer alan ve içerisinde kitinden oluşmuş sert bir ipliksi uzantı bulunan büyük boşluğa ne denir?

Aslında konuya tam hakim olmamakla birlikte sorduğunuz sorudan yola çıkarak yaptığım araştırmada Bazı böceklerin özellikle kafa kısmında bulunan ve Kitin biyopolimerinden oluşan kabuksu yapının İngilizce adının Carapace olduğunu buldum. Ancak bu konuda Türkçe bir bilgiye ulaşamadım. Fakat İngilizce vikipedideki Carapace sayfasından ve İnternetteki bu sayfadan (İngilizce) faydalanabilirsiniz kanısındayım. --Manco Capac 12:50, 13 Mayıs 2008 (UTC)
Uzun boynuzlu kın kanatlılardan mı bahsediyorsunuz acaba (resim)? Yoksa gergedan kınkanatlılardan mı (resim)? Her iki halde de cevap "boynuz" oluyor sanırım.--İnfoCan 13:48, 13 Mayıs 2008 (UTC)

dil üzeri ve ucunda çıkan küçük sivilceye benzeyen yaralara ege bölgesinde ne ad verilir

eski bir çocuk oyunu[kaynağı değiştir]

Oyuna katılan çocukların her biri, bir ellerinin başparmaklarını herhangi bir çocuğun dizine koyarlar. Tekerleme söylenerek, her kelimede sayılır gibi bir çocuğun parmağına dokunulur. Tekerleme sonunda sayanın eli kimin parmağında kalırsa, o kişi parmagını değiştirir ve işaret parmağını dize koyar. Parmakları ilk önce tamamlanan kişinin kazanmış sayıldığı bu oyunun adı nedir?

Television Personality[kaynağı değiştir]

Television Personality Türkçe'ye nasıl çevrilebilir?--Cfsenel 15:21, 17 Mayıs 2008 (UTC)

Televizyon kişiliği olabilir belki .--bora006ileti 19:29, 17 Mayıs 2008 (UTC)
  • Ben olsam Ekran ünlüleri olarak çevirirdim. --Manco Capac 06:44, 20 Mayıs 2008 (UTC)

Avrupa Halk Dansı[kaynağı değiştir]

Erkekler sıra ile ortaya gelir, Grubun ilk ve son dansçısı yerlerinden ayrılarak karşılıklı gösteriler yaparlar ve yerlerine dönerler. Daha sonra eşlerinin önünde dans eden tüm erkeklerin, onlarla birlikte sıraya girerek yaptıkları Avrupa Halk dansının adı nedir?(Orijinal İsim)

Asurlularda, yüksek rütbeli denizci ve kaptanlara ne ad verilirdi?

şifalı bitki[kaynağı değiştir]

20-100 cm arasında yumuşak tüylü, yeşilimsi bir bitkidir. Gövde yaprakları 4-8 parçalıdır. Taç yaprakları 10-13mm. sarı veya morumsu, tüylü ve iç yüzü kahverengi çizgilidir. Mayıs- Eylül ayları arasında çiçeklenen, genellikle İç Anadolu ve Güney yörelerimizde görülen, Gaz söktürücü, iştah açıcı ve mide ağrılarını gidermekte kullanılan çok yıllık bitkinin adı nedir?

kadın bakan[kaynağı değiştir]

İran'ın ilk kadın bakanının adı nedir bilen var mı? yardım lütfen

İran'ın ilk kadın bakanı 1968 yılında Eğitim bakanı olan Farokhroo Pārsā'dır. --Manco Capac 13:45, 23 Mayıs 2008 (UTC)


Yakut Mitolojisi[kaynağı değiştir]

Yakut mitolojisinde çocukların başında bulunup, kuşaklarının bereketli olmasını sağladığına inanılan hayvan biçimine girmiş ruhun adı nedir?

özürlü çocuklar için puset[kaynağı değiştir]

Özürlü çocukların kullanabileceği "puset" nedir? Ürün hk nereden bilgi alınabilir? İngilizcesini bilen var mı? tsk neriman

Merhaba, bu konuda yaptığım bir aramada bu sayfayı buldum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Internet aramalarınızı İngilizce dilinde Disabled Baby Stroller ya da stroller for handicapped baby olarak yapabilirsiniz. Yaptığım araştırmada bu pusetlerin Amerikada kiralanabildiğini buldum ancak Türk,ye için bir sonuca ulaşamadım. --Manco Capac 07:59, 27 Mayıs 2008 (UTC)

Maş mı, Manş mı?[kaynağı değiştir]

Bir soru da ben sorayım. Bir fasülye türü var, şekli bezelyeye benzeyen; acaba doğru adı Manş fasülyesi mi, yoksa Maş fasülyesi mi? İki türlü kullanımına rastladım; fakat doğrusunu öğrenip, onu kullanmak, daha iyi olacaktır. Teşekkürler... -- Dsmuratileti 14:02, 28 Mayıs 2008 (UTC)

Büyük ihtimalle Maş Fasülyesi doğru yazım.
Google'da iki ifadeyi de aratınca Maş Fasülyesi daha çok sonuç verdi. Ayrıca bir üniversite makalesinde Maş diye geçiyor. Burda
--Terennum Mesaj 14:05, 28 Mayıs 2008 (UTC)
Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. İyi çalışmalar, kolay gelsin... -- Dsmuratileti 14:17, 28 Mayıs 2008 (UTC)


Sorunuzun cevabı Maş

anadolu liseleri[kaynağı değiştir]

önünde hazırlık sınıfı bulunan HZ+4 yıl Anadolu Liselerin tümünün listesini rica ediyorum.

Konuyla ilgili bilgiyi Milli Eğitim Müdürlüklerinden edinebilirsiniz, sanırım. Ayrıca OKS sınav giriş kataloglarında da bu tip bir liste varmıdır bilmiyorum ancak okulların listesinden ve eğitim süreleri ile tiplerinden kendiniz inceleyerek ulaşabilirsiniz. --Manco Capac 06:02, 30 Mayıs 2008 (UTC)

Prehistorik dönemde kullanılmış, ayağa geçirilen tek parça torba biçimli, üzerindeki deliklerden şeritler geçirilerek bağlanan ayakkabının adı nedir?

Merhaba, konuyla ilgili yaptığım kısa bir internet aramasında bu sayfaya ulaştım. Burada bu tip prehistorik ayakkabılar hakkında özellikle Buzadam Ötzi'nin üzerinde bulunan ayakkabıdan yola çıkarak bir karşılaştırmalı inceleme yapılmış. Ancak İngilizce özel bir ada rastlamamakla beraber bu yazıda verilen Almanca adıyla de:Bundschuh'u incelediğimde Türkçe en iyi ad sandalet biçiminde oluyor kanısındayım. Tabiki konunun uzmanı olmadığım için bu tamamen benim varsayımımdır. Bilginize. --Manco Capac 06:32, 30 Mayıs 2008 (UTC)
..ayağa geçirilen tek parça torba biçimli, üzerindeki deliklerden şeritler geçirilerek bağlanan ayakkabının adı nedir? Bu tip yapılan ayakkabılara günümüzde de yöresel olarak yemeni yahut çarık gibi isimler türkçe de kullanılmaktadır.--Yamşı 20:09, 11 Haziran 2008 (UTC)

Truvalıların özellikle savaşta düşmanların oklarından ve hava şartlarından korunmak için kullandıkları kalın paltoya ne ad verilir?

Bu palto dediğiniz eşya yünden bildiğimiz keçe ile aynı yöntemle yapılan kalın bir örtünme aracıdır. Çok eskiden aynı zamanda battaniye yorgan gibi amaçlar ile kullanıldığı gibi kışları büyük yerlerin kapısına da perde kapı olarak da asılmaktadır. Günümüzde Anadolunun çok yerinde tarihi camilerin kapısında da asılı olarak görmek olasıdır. İsmine gelince ismi yamşı'dır.--Yamşı 20:08, 11 Haziran 2008 (UTC)

Selçuklularda asayiş[kaynağı değiştir]

Selçukluların İslam kültüründen etkilenerek oluşturdukları devlet yapısında asayiş

vikibilgelik nedir[kaynağı değiştir]

Merhaba bu wikibilgelik nasıl elde ediliyor bilmiyorum. Ama bazı wikibilgelerin aslında çokta wikibilgeliği hak edebilcek düzeyde olmadıkları görüşüne kapıldım. Bu durum beni olağan üstü şaşırttı kusura bakmazsanız. Kullanıcı:NitroCharger

Bu sayfada kaç kişi olduklarını görebilirsiniz! Uzman yahut ilgi alanınızda olan sorulara karşı herkesin sorulan sorulara yanıt verebileceği bir yer burası. En azından benim anladığım bu. Özel bir yöntem oluşmuş ya da oluşturulmuş değil. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim--Yamşı 14:49, 13 Haziran 2008 (UTC)
  • Vikibilge kavramı tamamen gönüllülük prensibine dayanır. Kişi ister kayıtlı üye, ister anonim kullanıcı olsun bu durum hiç farketmez. Sorulan soruların cevaplamaları da bu kişilerce yapılır. Yamşı gayet güzel bir tespit yapmış, katılmamak elde değil. İyi çalışmalar.--Bora006 mesaj gönder 15:32, 13 Haziran 2008 (UTC)

amerika birleşik devletlerinde başkan adayı olmak için hangi yol izlenir[kaynağı değiştir]

bu konuda bilgilendirilirsem sevinirim saygılar

2 nci dünya savaşı Nazi Almanyası X projesi[kaynağı değiştir]

İkinci dünya savaşında Naziler kurtuluş umuduyla gizli projelere girmişler. Bu projeleri ifade etmek içinde xProjesi adını koymuşlar. Benim bildiğim Messerschmitt Me 262 ve Uboot Type XXI nu projenin ürünü olduğunu biliyorum . peki başka hangi tasarımlar bu Protech-x (xprojesi) kapsamındaydı ? Kullanıcı:NitroCharger

Merhaba, Almanların 2. DS. sırasında yaptıkları bazı hava aracı projelerini bu sayfada bulabilirsiniz. Yine aynı sitenin bu sayfasında ise diğer benzeri projeleri listelenmiş. Ayrıca yine bu sitede 2.DS sırasında Almanların gizli silah projeleri anlatılmış. Ayrıca burada Hitler Almanyasıyla ilgili daha sonradan çıkan gazete haberleri derlenmiş. Benim bulabildiklerim bunlar. Epey de ilginç bir konuymuş. Bence 2. Dünya Savaşında Almanların gizli silah projeleri diye bir madde bile açılabilir. --Manco Capac 10:50, 19 Haziran 2008 (UTC)

Güveler neden ışığa gelir? Cevap için şimdiden teşekkürler. Kaan 123 08:10, 28 Haziran 2008 (UTC)

  • Güveler için ışık açık alanı, açık alanda güvenli bölgeyi temsil eder şeklinde bir teori var. Kaynak--Vikiki 08:21, 28 Haziran 2008 (UTC)

Jet Motorları[kaynağı değiştir]

Bir çok pilot arkadaşım jet motorlarının arıza yapma olasılığının yüzde 1 olduğunu söylüyor. Yaptığım küçük bir araştırmada olan motor arızası ile düşen uçak sayısı bir elin parmaklarının sayısını geçmedi. Bu durumda jet motorlar en güvenilir makineler diyebilirmiyiz. kullanıcı NitroCharger

Ne demek istediğiniz anlaşılmadı! Bu bir soru mu yoksa yorum mu? --Manco Capac 14:38, 30 Haziran 2008 (UTC)

Shellac ile ilgili bilgi[kaynağı değiştir]

shellac sadece ağac yüzeyinde kullanılan bir vernik oldugunu biliyorum.Hammadesi,bulundugu yerler ve kullanım sekli ile ilgili bilgiye ulaşmalıyım.özellikle türkiyede ne isimde ve nerede bulunur?

Shellac daha çok en:Assam ve Tayland'ta bulunan adı Kerria lacca olan böceğin dişisinin ağaç üzerine bıraktığı artıkların kullanılmasıyla elde ediliyor. Türkçe deki adı gomalakadır. Detaylı bilgi için Shellac maddesine bakabilirsiniz. --Manco Capac 08:32, 3 Temmuz 2008 (UTC)

Drive By Wire[kaynağı değiştir]

Fly By Wire okurken Drive By Wire diye bir sistemden bahsedildiğini gördüm. Bu Drive by Wire nedir? NitroCharger

en:Drive by wire maddesinden öğrenebilirsiniz. --Manco Capac 14:05, 3 Temmuz 2008 (UTC)

sol ayak topuk agrialri[kaynağı değiştir]

Birkac aydan beri yurumekte biraz engel buluyorum cunku sol ayagimin topuk arkasi devamli agriyor.Vikipedi sitesinde biraz arastirma yaptiktan sonra bunun barsak bozuklugundan olabilicegini ogrendim. Ben 47 yasinda ve 3 cocuk babasiyim ve bugune kadar cok sukur kotu bir hastalik gecirmedim. Birkac hafta'dan beri uyukularim da bozuk ve her sabah 5 te uyaniyorum. Bu ayak agrisi'nin nerden kaynaklandigini merak ediyourum ve vereceginiz bilgiler icin tesekkur ederim.Bu imzasız yazı GURSEL KUYUCUOGLU (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. - - Danışma masasından taşındı.  Burak ileti 10:44, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Merhaba, vikipedi doktor değildir. Lütfen bu tip şikayetlerinizi vakit geçirmeden bir doktorla (gerçek bir doktorla) görüşünüz. Benim tavsiyem öncelikle bir ortopediste danışmanız yönünde olacaktır. --Manco Capac 07:35, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Trigonometri[kaynağı değiştir]

merhaba trigonometri isimli bölüme göz atıyordum Dik üçgenlerde bazı açıların trigonometrik oranları isimli başlık altında tanjant90=sonsuz tan270=-sonsuz olarak ve cotanjant0=sonsuz cotan180=-sonsuz olarak tanımlanmış fakat tan90=sin90/cos90 yani 1/0 bununda sonsuz yerine tanımsız olması gerekmiyormu

Sanırım kendiniz durumu düzeltmişsiniz. İlginiz için teşekkürler. --Manco Capac 09:54, 11 Temmuz 2008 (UTC)

Resim Lisans Secimi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar şu resim lisanları ile başım dertte . Koyduğum resişmlerin neredeyse tamamını silmişsiniz. Hadi tamam başka sitelere ait olan resimlere ait olan resimleri sildiniz peki benim iznini aldığım resimleri niye sildiniz anlamış deyilim. [8] Bu maddede bizzat resmi ceken şahıstan izin alıp koydum. Üstüne üstlük birde fotorafcı arkadaşla anlaştım resimlerini yayınlamak için.. izinli resimleride silicekseniz beni niye uğraştırıyorsunuz anlamadım..

Sizi veya bir başka kimseyi uğraştırmak gibi bir niyetimiz yok. Zaten burda siz biz yok hepimiz varız. Bu soruynun yeri burası değil lütfen bu sorunuzu Köy çeşmesinde sorunuz. --Manco Capac 07:37, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Altından mıknatıs yapılır mı?[kaynağı değiştir]

dia elementlerden (altın,gümüş vs) dia mıknatıs üretildi mi üretilebilinir mi. Bu metalleri çeken veya bu metallerin çekim alanına girdiğinde hareket sağlayan maddeler varmıdır? Teşekkür ederim.Bu imzasız yazı 85.102.179.106 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

CEVAP: Saf altından mıknatıs yapılamaz. Ancak altını manyetik bir alanda bırakırsanız, manyetik alanda kaldığı sürece az da olsa mıknatıs özelliği gösterir. Altının demir ile alaşımından ise (en az %20 demir) mıknatıs yapılabilir.--Abuk SABUK♫ ♫ 17:22, 8 Temmuz 2008 (UTC)


Neden venüs daha sıcak?[kaynağı değiştir]

Güneşe en yakın gezegen merkürse niye venüsün yüzeyi daha scak

CEVAP: Venüsün atmosferi kalın bulut tabakaları ile kaplı. Bu durum sera etkisi yaratarak, ısının yüzeyde hapsolmasını sağlıyor. Merkürün ise atmosferi yok. Bu nedenle yüzey ısısı kolayca kayboluyor. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 17:31, 8 Temmuz 2008 (UTC)

dosya yükleyemiyorum[kaynağı değiştir]

yeni kaydoldum resident evil 3 sayfasını oluşturuyorum ama filmin afişini yüklemeye çalıştığımda:

Yapmak istediğiniz işlem, sadece Autoconfirmed users, Hizmetliler grubundaki kullanıcılardan biri tarafından yapılabilir.

şeklinde bir hata aldım.Eposta adresim onaylı. Ne yapmam gerekir ? Bu imzasız yazı Dæmon (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Aslında viki içi sorularınızı soracağınız yer burası değil, danışma masası. Sorunuzun yanıtıysa şu, bu gibi işlemleri yapabilmeniz, yani "autoconfirmed user" sayılabilmeniz için kaydolduktan sonra dört gün geçmesi gerek. Dört günün sonunda dosya yükleyebilirsiniz. Yapacağınız katkılar için şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 17:22, 8 Temmuz 2008 (UTC)

Merhabalar... Video oyunu yapımı sayfası hakkında...[kaynağı değiştir]

Bu sayfadaki bilgileri klasik bir ansiklopedi kaynağı gibi değilde, bir kitap tarzı anlatılacak wikipedinin bir wikikitap gibi bir bölümü var mı? Oyunu Yapımı hakkında bir kitap oluşturmak için yardım edebilecek birileri var ise yardımlarını bekliyoruz. Yeni başlayanlar ve uzmanlara yönelik bir kitap oluşturulması gerek...

  • Vikikitap zaten mevcut, oyun yapımı ile ilgili kitabınızı orada oluşturabilirsiniz. Konuyu Vikipedi'de sadece ansiklopedik bir anlatımla tanıtım amaçlı kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.--Bora006 mesaj gönder 13:58, 11 Temmuz 2008 (UTC)

İyi geceler, bir çok web sitesinde araştırmama rağmen CERN'de şu aralar yapılması gereken LHC deneyinin tam tarihini bulamadım! Herkes ne olacak diye tartışıyor ama deneyle gerçekten ilgilenen yok galiba. Acaba bu iki proton ne zaman çarpışacak ? --★Dæmon ileti 23:14, 13 Temmuz 2008 (UTC)

Merhaba, aradığınız bilgiyi bu sayfada bulabilirsiniz. Bu anı bekleyen kişi az değil. Ancak biraz daha beklememiz gerek şuanki takvim Ağustos ayını gösteriyor, iyi çalışmalar--Gökhan 23:31, 13 Temmuz 2008 (UTC)

Türk üniversite sistemi[kaynağı değiştir]

Merhaba, İngilizce Vikiversite'de School ve Topic alan adları var. Türkçe Vikiversite için düşünüdüğümüz zaman, sistemde hangi alan adlarını kullanabileceğimiz konusunda düşünüyorum. Üniversite öğrencileri için Fakülte: alan adı kullanılabilir. Ancak tam olarak üniversite sistemi nasıl onun hakkında bilgi almak istiyorum mümkünse. Srhat 13:02, 20 Temmuz 2008 (UTC)

Pagan ne anlama gelmektedir?

ESKİ OYUNCAKLAR[kaynağı değiştir]

5 YAŞINDA BİR OĞLUM VAR VE ESKİ OYUNCAKLARINI ATMAK YERİNE BİR KURUMA(VEYA BENZERİ YERLERE) VERMEK İSTİYORUZ.BURSADA YAŞIYORUM VE NEREYE VEREBİLİRİM

Bu konudaki kişisel tecrübem bu tür oyuncakları kimsenin istemediği yönündedir. Gerçi bu yaz için bir TV ve bir firma böyle bir kampanya düzenlemiş idi ama o kampanya da bitti bildiğim kardarıyla. Ben gidip Çocuk Esirgeme Kurumu ile konuşmuş idim ancak kendileri bana oyuncak istemediklerini zaten yeterince oyuncak olduğunu fakat eğer yardım etmek istiyor isem bebeklerin ve çocukların harcamış olduğu sarf malzemelerden yani çocuk bezi, biberon, mama, ıslak mendil, tulum, badi gibi sarfiyati fazla olan malzemeler getirmemi tavsiye etmişlerdi, bilginize. --Manco Capac 13:12, 25 Temmuz 2008 (UTC)

harihi.eski.heykel[kaynağı değiştir]

selamlar.bir.arkadasim.bana.heykel.resmi.gosterdi.1400.yillik.oldugunu.soyluyor. satmak.istiyor.nasil.ogrenebilirim.bana.anlattigi.gore.1400.yil.once.burda.yahudiler.yasamis. onlardan.kalmis.diyor.yarastiriyorum.arastiriyorum.bulamiyorum. o.duneme.ait.heykel.resim.bana.yardimci.olurmusunuz.tam.internet.kullanmasini.bilmiyorum. ama.arama.seylerini.catpat.idare.ediyorum.arabistanin.bir.sehrinde.bulunmus.lutven.burdan.alacagim. komisyon.cok.unemli.benim.icin.Bu imzasız yazı 212.24.224.18 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu konuda buradan yardım alamazsınız. Tarihi eser satışı gibi konular kanuni bakımdan sınırlandırılmış konulardır. Kaldıki illegal bir satış içinde bulunmak yani sizin dediğiniz gibi komisyon almak da suç unsurudur ve hapis cezası vardır. Bu konudaki tutumlarınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. --Manco Capac 07:15, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Efendim,Adnan Menderes sayfasında Kaynak Belirtilmeli şeklinde bir değişiklik yaptım.Ancak sonuna dalgınlıkla ismimi yazmışım.Sizden ricam oradaki ismi acilen silmeniz.Bu isteğimin nedeni tamamiyle kişisel güvenliğimdir.Acil olarak yardımda bulunursanız sevinirim.

Merkalanmayın böyle bir nedenden ötürü bir şey olmaz. Madelerdeki kaynak sorgulamalarını maddeyi ya da maddedeki kaynaksız gördüğümüz noktayı kaynaksız olarak işaretleyip konunun tartışmasını ise tartışma sayfasında yapıyoruz. Ben sizin için bunları yaptım. Maddeyi inceleyerek sistemin nasıl yürüdüğünü öğrenebilirsiniz. Bu arada bu tür konuları VP:DM de gündeme getirmenizde fayda var. Asıl yeri orasıdır. Kolay gelsin. --Manco Capac 07:19, 28 Temmuz 2008 (UTC)

Babil'in köyleri[kaynağı değiştir]

  • Babil İmparatorluğu'nun köylerinin, şehirlerinin isimleri ve özelliklerini istiyorum. Acillll!!...Bu imzasız yazı 88.232.199.198 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Arayıp bulamadıysanız Vikipedi'de belki yoktur. Ama, emriniz üzere de kimse o bilgileri size bulmaz veya eklemez. Kolay gelsin.  Burak ileti 17:03, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Babil devletinin başkenti ile ilgili bilgiyi ve şu anda hangi köyün sınırları içinde olduğu bilgiyi bu sayfadan öğrenebilirsiniz. --Manco Capac 07:24, 28 Temmuz 2008 (UTC)
  • NOT: Sevgili Manco Capac'ın bahsettiği yer Kuzey Babil Devleti'dir. Irak'ta kurulmuş Babil Devleti ile ilgili de araştırma yapmanızı öneririm. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 11:49, 30 Temmuz 2008 (UTC)

Kuran daki Sure adeti[kaynağı değiştir]

İslam maddesinin 'Musevilik ve Hristiyanlığa göre İslam' konu başlığında Kuran'da 666 sure olduğu yazıyordu.Ama Kuran'da 114 sure,6666 ayet vardır.Ben de bu bilgiyi 6666 ayet olarak değiştirdim.Fakat daha sonra Levent Abi adlı kullanıcı tarafından doğru bilgi yine değiştirilerek eski yanlış haline getirildi.Bunun sebebi nedir?Seçkin madde olarak kabul ettiğimiz bir maddede bir yanlışın üzerine bu kadar ısrarla gidilmesinin Türkçe Vikipedi'mize katkısı nedir?Cevaplarsanız sevinirim.

Bu tür soruların yeri burası değildir. Lütfen bu tür sorularınız için Vikipedi:Köy çeşmesini kullanınız. --Manco Capac 11:24, 30 Temmuz 2008 (UTC)

İplik üreten alet[kaynağı değiştir]

Yaklaşık 9.5 parmak genişliğinde bir tabana monte edilmiş, boyu genişliğinin yaklaşık 4 katı olan elle işletilen iplik üretme aletine ne ad verilir?

hayır değil sekiz harfli

MAHKEME SONUCUNU ÖĞRENEBİLİRMİYİM[kaynağı değiştir]

KARAR VERİLMİŞ OLAN MAHKEME SONUCUNU ÖĞRENEBİLİRMİYİM ÖĞRENMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM ONUR ÖNER Bu imzasız yazı 78.163.134.72 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 14-08-2008

  • Mahkemenin sonucunu Mahkemenin gerçekleştiği Adalet Sarayından öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden ancak avukatlar yapabilir. Fakat siz ilgili davanın dosya numarası ile mahkeme kalemine telefon aracılığıyla sorabilir ayda en iyisi başta dediğim gibi Adalet sarayına bizzat gidip dosyayı kendiniz inceleyebilirsiniz. Yada bir avukattan konuyla ilgili destek alabilirsiniz. [9] --Manco Capac 07:05, 15 Ağustos 2008 (UTC)
  • Davaya bakan mahkemenin kalemine başvurun.Ör:X Sulh Ceza mahkemesi,X Sulh Ceza Mahkemesi Kalemi gibi--Yürekli 06:15, 21 Ağustos 2008 (UTC)

Yaklaşık 9.5 parmak genişliğinde bir tabana monte edilmiş, boyu genişliğinin yaklaşık 4 katı olan elle işletilen iplik üretme aletine ne ad verilir?Bu imzasız yazı 78.173.175.43 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 18-08-2008

  • Sayın kullanıcı Vikipedi bulmaca çözmek amaçlı bir site değildir. Lütfen bu gibi sorularla bizi meşgul etmeyiniz. Bulmaca çözmek için Kitapçılarda kullanabileceğiniz bir çok kaynak kitap mevcuttur. Teşekkür eder, size bulmaca çözümlerinizde başarılar dileriz. --Manco Capac 06:11, 21 Ağustos 2008 (UTC)

yakut mitolojisinde ikonlar[kaynağı değiştir]

Yakutlar'da hemen hemen tüm ailelerin çadırlarına astığı, kendi maddi imkanlarına göre giydirip, kürke sardığı, el yapımı ikonların adı nedir?

Gümrük fiyatları[kaynağı değiştir]

Merhaba ben bir Amerikan açık artırma sitesinden kamera almak istiyorum, ama ne kadar gümrük ödemem gerektiğini bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. Mesela kamera 1000 dolar ise ben ne kadar vergi öderim, çok teşekkür ederim Bu imzasız yazı 78.167.30.36 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 22-08-2008

  • Bu bilgiyi T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığının bu sayfasından edinebilirsiniz. Ama benim bildiğim 50 USD'ın üstündeki her ürün için oradan aldığınız değer değil de aynı ürünün Türkiye satış fiyatının üzerinden o ürüne ait KDV ve ÖTV hesaplanmakta ve sizden tahsil edilmektedir. Sonuçta aldığınız fiyat + KDV +ÖTV neticesinde çıkan fiyat Türkiyedeki satış fiyatından ucuz ise almaya değer yoksa deymez. Saygılarımla, --Manco Capac 08:41, 22 Ağustos 2008 (UTC)

Trakya yöresel alışkanlıklar ve zengin kelime dağarcığı araştırması[kaynağı değiştir]

Trakya sözlüğü için ortak kelimelerimizin Trakya'daki kullanımı ile ilgili bir sorum olacak. Trakya'da gökkuşağına verilen isim? yardımcı olabilirseniz sevinirim..Seylul 15:47, 23 Ağustos 2008 (UTC)

  • Benim yaşadığım yerde gökkuşaa ya da gökkuşaası diye söyleniyor. Onun dışında duymadım Trakya'daki kullanımı için başka bir şey. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Burak ileti 15:55, 23 Ağustos 2008 (UTC)

Incirin daldaki kuru haline Manisa yöresinde ne isim verilir bana soruldu bilemedim bilen varsa yazsinBu imzasız yazı 88.67.105.74 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ansiklopedi de yokum[kaynağı değiştir]

Selam Edebiyat ödüllerinde ismim geçtiği halde yazarlar hanesinde adıma rastlayamadım. Saygı ve Sevgiyle. Oya Uysal.


  • Merhaba, konuyla iligli yer burası değil. Madde istekleri sayfasından isteğinizi iligli alt bölüme girebilirsiniz. İlginiz için teşekkürler. --Manco Capac 07:36, 1 Eylül 2008 (UTC)

gazı elektırık mezunuyum.okulda plc uygulamaları gorduk.ben bu konuda kendımı gelıstırmek ıstıyorum bana ıyı bır kıtap ve nereden baslıyacagıma dahıl tafsıyelerde bulunursanız sevınırım.....bırde bu plc programını nereden ındıre bılırım.okuldauyke kullanmıstım

  • Bahsettiğiniz tam olarak hangi PLC 'dir:
    • Packet Loss Concealment
    • Power line communication
    • Polymorphic Lambda Calculus
    • Planar lightwave circuit
    • Programmable logic controller

Tam olarak hangisi olduğunu bilmeden sorunuza yanıt veremeyiz. --Manco Capac 13:13, 2 Eylül 2008 (UTC)

feyat kelimesinin anlamını bilen varmı

başlıksız[kaynağı değiştir]

burada yazılı olan bilgiler yanlızca türkçe yazılan bilgilermi yoksa diğer dillerde yapılan girişler çevrilip kullanımımıza sunuluyormu?

  • Bahsettiğiniz konu Vikipedi ise evet bazı kullanıcılar bazı maddeleri diğer dillerdekilerden çevirmekteler. Not:Bu tür vikipedi ile ilgili sorularınızı Danışma Masasından sorabilirsiniz. --Manco Capac 07:25, 3 Eylül 2008 (UTC)
  • Vikipedi de bulunan bilgilerin kaynağı çeşitlidir. Diğer vikipedilerden çeviri yapıldığı gibi kaynağı belirtilmek kaydıyla her tür ansiklopedik bilgi eklenebilir. Hatta güvenilir ve kurallara uyan özgün çalışmalara bile yer verilebilir. Vikipedist 22:57, 4 Eylül 2008 (UTC)
  • Evli Yahudi kadınların başlarına taktıkları karışık zincir ve gümüş plakalardan oluşan saç takısına ne ad verilir? lütfen acele cevap yazınız. Bu imzasız yazı 88.247.105.239 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Vikipedi bir bulmaca yeri değildir.Lütfen böyle soruları sorarak kullanıcıları rahatsız etmeyiniz.Size bulmacanızda başarılar dileriz.--SE Mesaj 18:33, 7 Eylül 2008 (UTC)
  • Konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımız sizi aradığınız bilgiye ulaşmanız için yönlendireceklerdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 18:59, 7 Eylül 2008 (UTC)

Video izleme[kaynağı değiştir]

Size ogg uzantılı videoları nasıl izleyebileceğimi sormak isteerim. Benim bilgisayarım onları açmıyor. Yardımcı olursanız sevinirm.Apolas 22:17, 7 Eylül 2008 (UTC)

  • Bu konuda Ogg Vorbis maddesinden ve oradaki bağlantılardan yararlanarak bilgi alabilirisiniz. --Manco Capac 07:50, 10 Eylül 2008 (UTC)

bulbar sheath[kaynağı değiştir]

Göz maddesindeki bulbar sheathin Türkçesini bulamadım. Birebir çeviri değil de kullanılan terim lazım. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.--Gökhan 17:04, 9 Eylül 2008 (UTC)

en.wiki'de Tenon's capsule olarak da adlandırıldığı yazıyor ve sanırım Türkçesi Tenon kapsülü --Pinar 08:18, 10 Eylül 2008 (UTC)
Teşekkürler. :)--Gökhan 14:12, 10 Eylül 2008 (UTC)

Kalın yazı merhabalar... Benim sorum,ilcesine cok katkisi olmus,önemli siyasilerle bir gecmisi olan dedemin biyografisini yazmak istiyorum...ama nasil??hangi yollari izlemem gerekiyor?yardimci olursaniz sevinirim.. saygilar

Bir sistemin çeşitli özellikleri arasındaki karşılıklı etkiye ne ad verilir

yağmur yağmazsa neler ortaya çıkar

  • Yağmurun yağmaması durumunda ciddi su sıkıntıları ve kuraklık meydana gelir. Eğer yağmur olmasaydı bitkilerde olmayacaktı. Basit bir mantıkla düşünürsek bitkilerin olmaması hayvanların yok olmasına, bitki ve hayvanların yok olması ise insanoğlunun varolmamasına kadar süren zincirleme bir reaksiyon meydana getirirdi. Yani yağmur tabiat için çok önemlidir. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 11:29, 21 Eylül 2008 (UTC)

kilim tezgahı[kaynağı değiştir]

mrb bır senedır kılım tezgahı arıyorum cstl yerlere basvurdum hıcbır haber alamadım ınternette gezındım ama alakasız seyler cıktı en son sızı buldum ancak hıcbır kaynak gösterılmemıs tel no yok adres yok yardımınıza ıhtıyacım var kılım dokumayı bılıyorum aradığım tezgahla ılgılı bılgı vermıssınız dokumayla ılgılı bılgılerde var ama tezgahı nereden ve nasıl temın edecegım hakkında kaynak belırtılmemıs o nedenle yardım ıstıyorum sımdıden tesekkürler.

                                                                               İLKAY BOZDİRİK

ms-dos a nasıl giricem:S bulamıorum.. prog falan mı indirmem lazım.. yardım ederseniz sevinirim..Bu imzasız yazı 88.230.215.208 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Başlat'a basın > Çalıştır'ı seçin >Satıra CMD komutunu yazarak Ms-dos'a girebilirsiniz. Saygı ve sevgilerimle. Boramesaj gönder 14:31, 29 Eylül 2008 (UTC)

litoloji nedir?[kaynağı değiştir]

litoljinin tanımı Bu imzasız yazı 78.175.85.46 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 23:46, 4 Ekim 2008

ben heraldik kelimesini arıyorum fakat ulaşamıyorum diyemiyeceğim buldum ama hocamız bu kadar kısa istemiyor lütfen biraz daha uzatırmısınız???

--78.178.129.221 12:45, 18 Ekim 2008 (UTC)heraldik

  • Merhaba, unutmayın ki Vikipedi bir ödev yapma yerinden çok daha öte bir şeydir. Ödevlerinizin çözümünü bizden değil kendinizden bekleyin. Bir ansiklopedi yetmiyor ise en yakınızdaki şehir kütüphanesine gidi ve diğer ansiklopedilere bakın. Hem böylece daha çok bilgi toplayıp daha çok yazma şansınız ve hocanızın gözüne de girme durmunuz olabilir. Saygılarımla, --Manco Capac 06:04, 20 Ekim 2008 (UTC)

Neden sanatçı deniyor[kaynağı değiştir]

sanatci sözcügü nedir?

sarki ve türkü söyleyenlere sanatci deniyor neden. dondurma satan birine dondurmaci deniyor dogru. sarkici veya türkücü denmesi gerekirken sanatci denmesini uygun bulamiyorum hangisi dogru ?


  • Türkçe deki çı-çi ekleri hem bir malı alıp satan ya da üreten hem de icra eden yani uygulayıcıya verilen isimdir. Mesela duvar ustasına duvarcı denir ama duvar ustası duvarı alıp satmaz duvar örer gibi. Kolay gelisn, --Manco Capac 06:04, 20 Ekim 2008 (UTC)

trakyada yetişen ürünler[kaynağı değiştir]

bu konu hakkında yardımcı olunursa oğlum adına memnun olurum

Merhaba Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bu bu tarım master planında aradığınızı bulabilirsiniz. İyi çalışmalar--Gökhan 10:45, 20 Ekim 2008 (UTC)

Katahayıt Çine[kaynağı değiştir]

  • Sevgili Vikipedi Yetkilileri

Yaklaşık 3 yıldır kendi köyüme(Karahayıt Çine) ait sayfa oluşturmak için uğraşmektayım.Ancak girdiğim bazı bilgiler engellenmekte veya silinmekte.Karahayıt Çine sayfasındaki şu anki tüm bilgiler tarafımdan girilmiş olup, her türlü sorumluluk bana aittir. Bu nedenle yaptığım değişiklik ve eklemelerin bir daha silinmemesi için gereğini arzederim. Kamil KORKMAZ

Yakutlar'da hemen hemen tüm ailelerin çadırlarına astığı, kendi maddi imkanlarına göre giydirip, kürke sardığı, el yapımı ikonların adı nedir?


askerde iki çocugu olan bir aile yardım alabilir mi[kaynağı değiştir]

 Ben soracaktım zaman yolculuğunu ama yukarda sormuşlar ama cevap tatmin edici değil doğrusunu söylemek gerekirse. soruda ışık hızını geçtiğimizde geçmişe dönebilirmiyiz yazılmış ama cevapta ışık hızı geçilemez yazılmış soruya göre diyelimki ışığın hızını geçtik o zaman ne olacak bunu söylermisiniz bence o zaman geçmişe gidilebilir ama henüz teknoloji öyle bir teknoloji yok. Bu konuya cevap verebilirseniz seviniriz.

merhaba, Hormonlar hakkında bir yazı hazırlarken vikipedi den faydalanmak üzere tıkladım ve hayalkırıklığına uğradığımı iletmek isterim. Nedeni ise, türk dilinde bulunan açıklamalar bence çok zayıf. Almanca ya çevirdiğimde ise neredeyse tüm bilmek istediklerime ulaşabildim. Sorum şu; neden Türkçe bilgisi başka dillere oranla daha düşük? teşekkürler

  • Belli bir konu hakkında bilgi sahibi olanların ancak ufak bir bölümünün Vikipedi'de yazmaya zamanı, teknik olanağı ve ilgisi var. Türkçe bilginin daha az olmasının nedeni bu faktörlerin hepsiyle ilgili olabilir: o konuda bilgi sahibi olan Türkşe bilen insan sayısı daha az olabilir, bunlar arasında İnternet'e erişimi olanların oranı daha düşük olabilir, bunların boş zamanı daha az olabilir, vs. Ama madem ki Almanca Wikipedia'dan hormonlar hakkında bilgiyi çevirebildiniz, bu bilgiyi Türkçe Vikipedi'ye girebilir misiniz? Eminim birilerinin çok makbulüne geçecektir. Hem de farketmiş olduğunuz bir sorunun çözümüne ufak bir katkıda bulunmuş olursunuz. --İnfoCan 14:53, 26 Kasım 2008 (UTC)

otomat hastasi oldum bundan kurtulmak istiyorum nasil yapacagimi bilmiyorum bana yardimci olabilirmisiniz?

  • Bu konuda internette bir çok yabancı kaynak var: [10], ayrıca googledaki araması ile de bir çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Ancak bu tür bağımlılıklar ciddi bağımlılıklardır ve okuduğum kaynaklarda bu tür bağımlılıkların kişilik problemlerine yol açma risklerinin de yüksek olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla size tavsiyem biran önce bu konuda uzman kişilerden yardım almanızdır. Acil olarak bir psikiyatri uzmanı ya da psikolog ile görüşmenizdir. Bu konuda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi size yardımcı olabilir.--Manco Capac 09:16, 18 Aralık 2008 (UTC)

Helal Gidalar[kaynağı değiştir]

Merhaba, Amerika'da bulunuyorum.Muslumanim.Helal gidalar konusunda,ozellikle gida ambalajlarinin uzerinde yazan U-UD-K-KD sembollerinin ne anlama geldigini ogrenmek istiyorum.Sanirim bunlarin bazilarinin 'Kosher'(yahudilerin yiyebildigi) urunler olup olmadigini belirtiyor ve bir arkadasimin tavsiyesiyle sadece U ve UD sembollu olanlari yiyebiliyorum.Iceriklerinde ozellikle 'Gelatine' yazan varsa, bunun icine domuz urunude katilmis oldugunu biliyorum ve onun icin burada oyle her canimizin cektigini yiyemiyoruz.Ornegin meyveli yogurdun icinde jelatin var. Sorum su; bu 'Gelatine' gercekten domuzdan yapilma bir urunmudur.Ayrica helal gidalar konusunda Vikipedia'ya aciklama koyarsaniz buyuk bir iyilik etmis olursunuz bizler icin.

Tesekkur ederim.

Saygilarimla.

Mesut Unal

  • Yukarda vermiş olduğunuz kodlarla iligli bir bilig bulamadım. Ancak jelatin konusunda haklısınız. Bir yiyecek jelatin içeriyor is ebunun domuzdan elde edilmiş olma olasılığı epey yüksek. Jelatin maddesini okuyarak ya da en azından İngilizce Vikideki sürümünü okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak her jelatinli yiyecek domuz içeriyor demek değildir çünkü jelatin başka bir takım hayvanlardan daha üretilmektedir. Bunun için jelatin içeren yiyeceklerin kutularına bakın. Eğer Domuz içermediğine dair bir ibare var ise o zaman kullanılan jelatinin de domuzdan üretilmediğini düşünebilirsiniz. Ayrıca kodlamalar ile ilgili sorularınzı FDA2e sorabilirsiniz. --Manco Capac 09:34, 19 Aralık 2008 (UTC)
  • Şu Web sayfalarında aradığınız bilgileri bulabilirsiniz:

[11] [12] [13] [14] --İnfoCan 18:49, 7 Ocak 2009 (UTC)

2009 yılı[kaynağı değiştir]

istanbululda son 10 yıl sıcaklık ortalaması[kaynağı değiştir]

Değişik ölçü birimlerini kullanan meslekler[kaynağı değiştir]

  • ZAMAN ÖLÇÜ BİRİMİNİ KULLANAN MESLEKLER NELERDİR? AYŞE UZUNOĞULLARI.
  • MERHABA .Yeğenimin dersi için 'SIVI ÖLÇÜ BİRİMLERİNİ KULLANAN MESLEKLER' nelerdir? Şimdiden teşekkürler...

Yukarıda sorulan sorular maaalesef anlaşılamamıştır. Bu tür bir ayrımın nasıl yapıldığını anlayamadım. Örneğin doktorları ele alalım. Bir doktor bir hastanın kalp atışını dinlerken dakikadaki atış sayısını hesaplar ve zamanı kullanır. Ancak aynı doktor yine bir hastaya belli bir miktar ilaç vermek istediğinde ise o miktarı sıvı ölçü birimlerini kullanarak verir. Dolayısıyla her meslek dalı her türlü ölçü birimini kullanabilir. Başka örnekler vermek gerekirse:

  • Dalgıç: Tüpte kalan oksijen miktarını hem sıvı ölçüm birimini kullanarak hem de ne kadar bir süre kullanabileceğini hesaplayarak her iki birimi birden kullanabilir.
  • Pilot: bir yere varış süresini hespalarken zamanı o süre içinde ne kadar yakıt harcayacağını ise sıvı ölçü birimlerini kullanarak hesaplar.

Bu şekilde daha çok örnek verilebilir. Dolayısıyla bu tür bir sıoru sormak bence mantıksız ve hatta gereksizdir. Dolayısıyla konuyla iligli öğrencinin öğretmeni ile konuşup bu sorunun altında yatan mantığı bilmekte fayda olduğu kanısındayım. --Manco Capac 15:56, 7 Ocak 2009 (UTC)

MERHABA'Zaman ve sıvı ölçüm birimlerini.Aletlerini kullanan meslekler nelerdir?Bu konuyu nasıl araştıtırabilirim?Yardımlarınız için teşekkürler..Ayşe uzunoğulları..

Turıstık vıze süresı[kaynağı değiştir]

Azerbeycan vatandaşı turıstık vızeyle TC de nekadar zaman dahılınde kalabılermış Bunu ben bır nece kerem Baku konsulosluğundan sordum ama cevab alamıyorum

Amasyalı Beyazıd Paşanın kabrinin yeri belli mi. Yani şu anda mevcut mu? Ve Sazlıdere'de nerede tam olarak öğrenebilir miyim?

list friedrich[kaynağı değiştir]

Alman iktisatçı list friedrich hakkında bilgiye ihtiyacım var ingilizce wikipedi' de buldum ama türkçede yok

alternatif ısı sistemleri[kaynağı değiştir]

iyi günler. ben birkaç yıl önce okuduğum bir kitapta:bir varilin içine spiral şeklinde bir boru sistemi döşenip, varilin içi ot ve benzeri bitkilerle doldurulduğunda , bu otların çürüme sürecinde ortaya ısı çıkardığını ve bu ısı ile boru sisteminden geçirilecek suyun ısıtılabileceği ile ilgili bir yazı yazıyordu.hatta bu sistemle ilgili şekiller dahi çizilmişti. şimdi bu kitabı arıyorum fakat bulamıyorum. sizin bana yardımcı olabileceğinizi düşündüm . şimdiden teşekkürler.

  • Aradığınız kitapla ilgli yol gösterici olarak, çürümeye sebep olan bazı bakteriler, söz konusu çürüme süreci içerisinde bazı gaz ve bakteriler için besin açığa çıkar. Daha doğru bir tanımlama yaparsak, bakteriler ihtiyaç olan besinleri, biyokimyasal yöntemlerle elde eder. Çeşitli kimyasal ve biyokimyasal işlemler sonucunda ortaya ısı çıkabilir. İlgili olarak Azot Çevrimi, Proteinlerin protoplazmaları' nın ayrışması gibi konular, arayışınız için faydalı ipuçları olabilir. Ayrıca yine doğrudan olmasa da, "Rhodoferax ferrireducens" bakterileri ile ilgili araştırmalar bu konu kapsamında ele alınabilir. --FoRSaKeN 00:00, 26 Mart 2009 (UTC)

Telif hakları[kaynağı değiştir]

Wikipedia'da bulunan bir resmi sitemin faviconu olarak kullanmayı düşünüyorum, wikipedia'daki görsel ögelerin(wikipedia logosu ve diğer kuruluş logoları hariç) telif hakkı var mı?

  • Resmin üzerine tıkladığınızda telif bilgilerine ulaşabilirsiniz. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 16:49, 27 Ocak 2009 (UTC)

Hanefilik ve şafiilik arasındaki fark[kaynağı değiştir]

Merhaba

Şafiilik ve hanefilik arasında ki fark neden kaynaklanıyor? İslam ilk ortaya çıktığı andan itibaren günümüze kadar gelen hanefi mezhebi değil mi? Neden farklılık olmaya başladı insanlar kendi inançlarına göre mantığı ile hangisi uyuyor ise üslubu bozmadan davranması hanefilik yada şafilik sonucunda günah bir kavram olur mu? Hanefilik ve şafiilik sonuçta sonradan bazı kişilerin ortaya çıkardığı bir kavrma değilmidir,bu insanların islam dünyasındaki yeri nedir ? Bu imzasız yazı 78.181.39.140 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İslam ilk ortaya çıktığında mezhepler yoktu. Yani "İslam ilk ortaya çıktığı andan itibaren günümüze kadar gelen hanefi mezhebi değil mi?" sorunuzun cevabı: HAYIR.

Mezhepler, asr-ı saadet'ten çok daha sonra ortaya çıktı. Bu konuda ayrıntılı bilgiye mezhepler sayfasından ulaşabilirsiniz. Senoleker 08:34, 11 Kasım 2009 (UTC)

Sinema terimleri[kaynağı değiştir]

Mümkünse çeşitli maddelerde geçen, hand-held cinematography, motion capture (veya performance capture), forced perspective, wire work tekniklerinin Türkçe karşılıkları lazım. Teşekkürler. --Gökhan 16:56, 9 Şubat 2009 (UTC)

Emisya ne demek[kaynağı değiştir]

emisya kelimesi hakkında bilgi istiyorum.daha doğrusu emişya kim.çıldıracağım artık bir buçuk yaşındaki kızım ben emişyayım diyor.araştırmalarım beni slovak dilinde olan bir kelime olduğunu gösteriyor.bilgelerden yardım istiyorum.sevdacakir.1@hotmail.com.

  • Sakin olun, abartmayın lütfen. Alt tarafı bir çocuğun uydurduğu bir kelimeden bahsediyoruz. Geçen gün benim 3 yaşımdaki kızım da annesine ben artık seni sildim diyordu. bunlar her şeyi derler. Profesyonel çocuk gelişimcisi olmamakla birlikte benim tavsiyem üzerine gitmemenizdir. Ancak en iyisimi siz bir profesyonel çocuk gelişimcisine danışın. --Manco Capac 19:34, 17 Şubat 2009 (UTC)

Trakya ismi ne anlama geliyor[kaynağı değiştir]

trakyanın ismi neden almış kim koymuş.

  • Bu konuda Trakya maddesinde bir açıklama var ancak açıklamanın kaynak bilgisi yok bilginize, --Manco Capac 19:34, 17 Şubat 2009 (UTC)

ay sabahları neden görünmez

  • Bazen görünür bildiğim kadarıyla. Yani ay sabahları görünmez diye bir kural yoktur. Ayın dünyanın ve güneşin konumuna göre ay bazen görünür bazen görünmez. --Manco Capac 20:13, 18 Şubat 2009 (UTC)

uzun yıllar bir bölgede gözlenen hava olayları nasıl adlandırırız[kaynağı değiştir]

İklim olarak adlandırırız. --FoRSaKeN 23:31, 25 Mart 2009 (UTC)

nedeni doğadan kaynaklanan ve yeryüzünde büyük tahbiratlara yol açan olaylara ne ad verilir[kaynağı değiştir]

Doğal afet adı verilir. --FoRSaKeN 23:32, 25 Mart 2009 (UTC)

Osmanlı imparatorlıuğu'nda kaç tane Mimar Sinan vardı.[kaynağı değiştir]

Ben Osmanlı İmparatorluğu'nda 2 tane Mimar Sinan olduğunu hatta I. Mimar Sinan'ın ellerinin Yavuz Sultan Selim tarafından kestirildiğini, Koca sinan olarak bildiğimiz Mimar Sinan'ın ise daha sonra yaşadığını biliyorum. Ama bu bilgileri doğrulayacak belgeleri bir web sayfası bulamadım. Acaba yanlış mı biliyorum.

  • Yanlış bilgilerdir. Ayrıntılı olarak Mimar Sinan maddesini inceleyebilirsiniz.--Bora_msj 14:02, 11 Kasım 2009 (UTC)

mililitreyi kullan bir meslek var mı?

  • Küçük hacimli sıvılarla uğraşan mesleklerde kullanılır. Örneğin bazı mühendisler, eczacılar, doktorlar, bilim adamları mililtreyi rutin olarak kullanırlar.--İnfoCan 14:31, 17 Mart 2009 (UTC)

bisikletin geçmişten günümüze resimleini tarihsel olarak aradım ama sayfada sadece küçücük bir resim var bunun açılımını istiyorum saygılar

  • Commons medya bankasında pekçok bisiklet resmi bulabilirsiniz [15] --İnfoCan 14:31, 17 Mart 2009 (UTC)

1 YILDAN FAZLA ZAMANDIR DONMUŞ BULUNAN KUTUP BUZUNA NE DENİR?

ben nereden resim yüklerim[kaynağı değiştir]

Ben resim yükleyemiyorum.4 gün üyeliğimin geçmesi gerekirmiş ama bende 22 hafta oldu üyeliğim nereden yükleyeceğim.

  • BU linki takip ederek yükleyebilirsiniz. Lütfen telifli içerik yüklememeye ve uygun lisansı eklemeye özen gösteriniz. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 21:46, 8 Mart 2009 (UTC)

Adaptör akım değeri yükseltme[kaynağı değiştir]

ac 220 dc 12v 400m amp adaptörün çıkış değerini 12v 12amp olarak yükseltebilirmiyim teşekkürler.

Hayır.

Adaptörünüz muhtemelen transformotörlü ve çıkışı 12 volt ve 400 mA (0,4 amper) olduğuna göre gücü 12 x 0,4 =4,8 Watt.

Sizin istediğiniz ise 12 x 12 = 144 Watt.

Yani istediğiniz adaptörün gücü, elinizdeki adaptörün gücünün yaklaşık 30 katı.

Kaldı ki aynı ya da daha düşük güçte olsa bile bunu yapmak genellikle mümkün değildir.

Senoleker 08:39, 11 Kasım 2009 (UTC)

ay neden gündüz görünmez?

  • Ay, yeni ay (karanlık) veya ondan önce ve sonraki birkaç günde değilse, çoğu zaman gökyüzünde görülebilir, ama dikkatli bakmak gerekir; gökyüzü çok parlak olduğu için gün ortasında onu farketmek zor olabilir. Ay son çeyreğindeyken (yani yarım ay görünümünde ve küçülmekteyken; örneğin iki gün sonra), sabahın ilk saatlerinde güneş yükselirken ay göğün batı tarafında görebilirsiniz, ay ile güneş arasında 90 derece bir açı olacaktır. Benzer şekilde, Ay ilk çeyreğindeyken (yani yarım ay görünümünde ve büyümekteyken), akşamüstü güneş alçalırken, Ay göğün doğu tarafında görülebilir, ay ile güneş arasında 90 derece bir açı olacaktır. Sabah saatlerinde ayı gördükten sonra onu gün boyunca izleyebilirsiniz. Gün ortasında görmesi daha zor olabilir ama nereye bakacağınızı biliyorsanız onu farkedebilirsiniz. --İnfoCan 14:26, 17 Mart 2009 (UTC)

Coğrafya Basınç?[kaynağı değiştir]

Coğrafyada basınç konusu ile bilgi istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

  • Atmosfer ve Basınç sayfalarımızda bu konuda bilgi bulabilirsiniz. --İnfoCan 19:35, 26 Mart 2009 (UTC)

ötrofikasyon[kaynağı değiştir]

Ötrofikasyon hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var. Konuyla ilgili başlık bulamadım. teşekkür ederim..

Merhabalar. Vikipedi'de ötrofikasyon başlığını oluşturdum, buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca sayfadaki dış bağlantıları da inceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:09, 5 Nisan 2009 (UTC)


lider hemşireler[kaynağı değiştir]

Fahri nüsa SEREN ve Fatma ACAR hakkında bilgi edinmek istiyorum

mezunlar arşivi[kaynağı değiştir]

yıldız teknik makina mühendisliği 2000 yılı mezunlarının isim adres bilgilerine ulaşmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz?

  • burası bu tür yerler için uygun bir yer değil aramanızı google yahoo groups gibi yerlerde yapailirsiniz. --Manco Capac 08:45, 27 Nisan 2009 (UTC)

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Samsun'a Gidiş Rotası[kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a varmadan önce geçtiği iller ve gidiş rotasını arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

  • Türkiye haritasını önüüze alıp Batı kartedenizdeki Samsuna kadar olan illerin deniz kıyısına bakabilirsiniz. Ancak bildiğim kadarıyle Atatürk'in bindiği gemi hiçbir yere uğramadan direkt olarak Samsuna gitmiştir. --Manco Capac 08:46, 27 Nisan 2009 (UTC)

Sabun Yapımı[kaynağı değiştir]

Sıvı sabun, Arap sabunu gibi sabunları okulda nasıl yapabiliriz yada okulda yapabileceğimiz sabunların tariflerine verirmisiniz.(Isırganlı, güllü vb.de olabilir.)Teşekkürler...

Kolay gelsin. --Manco Capac 08:47, 27 Nisan 2009 (UTC)

sıvı ölçü birimlerini kullanan meslekler??[kaynağı değiştir]

3.sınıfa giden bir kuzenim var ve onun ödevini acilen şimdi bitirmemiz lazım lütfen yardım edin hemen bitmesini istiyoruz... bu konu ile ilgili bir sürü bilgi gerekiyor eğer yardım ederseniz çok mutlu oluruz.....Gamze Sevde Dadalım.....

  • Merhaba, ilginiz için teşekkürler. Ancak bu konuda daha önce yanıtlanmış soruları Bilge arşivlerinde buabilirsiniz. --Manco Capac 08:43, 27 Nisan 2009 (UTC)

Atatürk'ün son günleri ve ölümü Vikipedi, özgür ansiklopedi

başlığını taşıyan yazınızda şu ilginç bilgiye yer verilmiş:

'O gün yapılan su alma işlemi ile Atatürk'ün karnından tam 1000 litre su alındı. Fakat buna karşılık Atatürk'ü daha da rahatlatmak için 12 litre su alındığı söylendi'

Sualllerim şunlardır:

1. 1l (bir litre) suyun kütlesi 1kg olduğuna göre, kendisinden 1000 litre su alınan Atatürk bir günde 1 ton ağırlık kaybına uğramış olmalı. Atatürk'ün sıkleti ne kadardı? (1 ton kaybettiğine göre 250 kg toleransla bildirmeniz kâfidir)

2. 1000 litre mayî insan vücûdüne sığabilir mi?

Saygılarımla Dr. Selçuk IMER

ulaşım adresi: ebba-veramoschel@alice.dsl.de

  • madde vandalizme uğramış, düzeltildi. teşekkürler. --ki bl 20:57, 30 Nisan 2009 (UTC)

20. yy da dünyada gerçekleşen önemli olayların kronolojik sırasını arıyorum ama bulamadım.yardımcı olursanız sevinirim

  • T.C. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bu derleme işinize yarayabilir.--Bora_msj 15:37, 30 Ocak 2010 (UTC)

Alt Başlık Oluşturma[kaynağı değiştir]

Örneğin; 8

8.1

8.2 Bu imzasız yazı DS648AS (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

gibi alt başlıkları nasıl yapabiliriz?Şimdiden teşekkürler...

Bkz. Vikipedi:Biçem el kitabı--Gökhan 19:57, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Bağnazlık,bir düşünceye akıl,mantık,makul düşünce düzeyini aşacak biçimde tutkuyla bağlanmadır.

bir tür akciğer hastaloğı[kaynağı değiştir]

bir tanıdığımda İNTERTİSYEL AKCİĞER FİBROZİSİ denilen hastalık ortaya çıktı ve bu hastalıktan dolayı vefat etti bu hastalık hakkında geniş bir bilgiye ulaşamadım vikipedi içerisinde bu konu ile hiçbir bilgiyede rastlamadım. Bu bilgiyede yakında ulaşabileceğimi umuyorum TEŞEKKÜRLER -----

atom canlımıdır[kaynağı değiştir]

atom canlımıdır?

Canlı derken tabiki nefes alıp veren hayatsal aktivitelerde bulunan bir organizma değil, proton(pozitif) - nötron(nötr) - elektron(negatif) yüklü parçalardan oluşan temel yapıtaşıdır.--Akadir06 13:37, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Kaynak gösterme hakkında[kaynağı değiştir]

Merhabalar.Bir partinin siyasi görüş kısmında değişiklik yaptıktan sonra kaynak göstermek istedim. Ancak kaynak hatası verdi. Bunu nasıl çözebilirim?[Kaynak konusu benim için önemli]--orak-çekiç 13:26, 20 Mayıs 2009 (UTC)

  • Maddenin altına {{kaynakça}} şablonunu eklemeniz durumunda kaynak hatası yazmayacaktır. Vikipedi ile ilgili sorunlarınızı lütfen Vikipedi:Danışma masası'na yazınız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 13:28, 20 Mayıs 2009 (UTC)
  • Ben de teşekkür ederim.İyi çalışmalar.--orak-çekiç 13:40, 20 Mayıs 2009 (UTC)

schaub lorenz televizyonum var av1 av2 programları karışmış nasıl düzeltebilirim

  • bu tip sorularınızın yanıtını elektronik ile ilgili forum sitelerinde bulabilirsiniz. --Manco Capac 14:14, 23 Mayıs 2009 (UTC)

Java Lang Error[kaynağı değiştir]

Vikipedi IRC kanalına girdikten sonra kullanıcı adımı yazdım Connect e bastım, biraz bekledi sonra yukarıda Java Lang Error gibi bir yazı çıktı. Nasıl düzelecek? Tahribat 28 Mayıs 2009, 9.20 (UTC+3)

Selam DsMurat Linkleri ekledim.Diğer alıntı sorusuna eklediğim soruyu yanıtlarsanız sevinirim. Netten çok çabuk düşüyorum.Link yerine ansayfada VİKİPEDİ tanıtımı yapabiliriz

Teşekkür 28.05.2009 iskender efe

  • Anlıyorum; mesela sayfanın altına Vikipedi'ye link verilerek Vikipedi'nin ilgili maddesinden alınmıştır da denilebilir sanırım. Ancak Vikipedi'yi kaynak gösterme sayfasını incelemenizi öneririm. Kolaylıklar... --DsMuratileti 10:39, 29 Mayıs 2009 (UTC)

Bot sorunu'na yardım[kaynağı değiştir]

İrtifa dümeni maddesinde bir sorun yaşıyorum. İrtifa dümeninin ingilizcesi "Elevator"dur. Bu sebeple bot ben silmeme rağmen diğer dillerdeki "asansör" maddesini ekliyor. Sorunu ne şekilde çözebilirim? Zamanusta 01:09, 1 Haziran 2009 (UTC)

  • Sizin dediğiniz elevatör şu sanırım: Elevator (aircraft). --DsMuratileti 01:14, 1 Haziran 2009 (UTC)
    • Evet. Yapmış olduğunuz değişikliği de gördüm. Teşekkür ederim. Zamanusta 18:29, 1 Haziran 2009 (UTC)
  • Rica ederim, daha da güzel çalışmalarınızı bekliyoruz. Sevgiler, saygılar... --DsMuratileti 22:47, 1 Haziran 2009 (UTC)

demokrat parti uygulamaları[kaynağı değiştir]

ihtilale zemin hazırlayan ve toplumsal yaşamı etkileyen en karakteristik uygulamalar nelerdi? alışılmış, kalıplaşmış yanıtlarla -baskı, gericilik, suistimal- değil, doğrudan yaşamın içinden neler söylenebilir. bu, kitap çalışması için yapılan bir araştırmadır. teşekkürlerimle

Suna Güler

nasil satlıgan[kaynağı değiştir]

nail satlıgan isimli yazar hakkında bilgi almak istiyorum? En son komümist manifestoyu yeniden çevirdiği ve bir kaç kitap/çeviri dışında bilgi edinemedim... hangi sol gelenekten gelir şimdi bulunduğu siyasi oluşum vs. hakkında bilgi almak istiyorum. şimdiden teşekküreler.

İşçi Mücadelesi dergisinde yazıyor [16][17] olması bir fikir verebilir. Derginin politikası "Ne savunuyoruz" bağlantısında verilmiş. Şurada da hakkında yazılmış siyasî bir eleştiri bulabilirsiniz --İnfoCan 15:45, 11 Haziran 2009 (UTC)

Vikipedia Danimarkaya resim yüklemek[kaynağı değiştir]

Ben vikipedia danimarkaya resim yüklemek istiyorum cok ugrastım ama olmadı lütfen yardım edin.Site danca oldugu için çok zorlandım yaklaşık 45 dakika uğraştım fakat yapamadım.Bu imzasız yazı Tahribat0 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Coomons'a yüklemeyi deneseniz? Commonsa yüklenen resimler her Vikipedi projesinde görünür. Her vikipediye ayrıca resim yüklemeye gerek kalmaz.--Veritas ileti 12:15, 16 Haziran 2009 (UTC)

Kesme isareti burada kullanilir mi?[kaynağı değiştir]

Kazanliyim (bu mu dogru?) Kazan'liyim (bu mu dogru?)


  • hiç bir durumda kesme işareti kullanılmaz. kazanlı, istanbullu ya da diyarbakırlı ya da parisli.. --ki bl 12:12, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Bitişik yazılması gereken -de eki; yabancı bir kelimeye, bir kısaltmaya ya da örneğinizdeki gibi bir özel isme getirilecek olursa, kesme işareti kullanılır. Örnek: "Kazan'da yaşayan kişiler" Senoleker 08:44, 11 Kasım 2009 (UTC)

Ben ailemin geçmişini araştırmak amaçlı geçmişimizi yazmak ve aile üyeleri tarafından değiştirilebilir olmasını istiyorum. Herhangi bir ücret karşılığında bile bu vikipedi de olamazmı çünkü formatı çok müsait olamaz ise bu dediğim şekilde olabilecek şekilde hangi siteyi önerirsiniz teşekkür eder iyi günler dilerim. Bu imzasız yazı Sevkicenk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Bu istediğiniz ücret karşılığı olsa dahi olamaz ne yazık ki. Vikipedi bir ansiklopedidir ve bu nedenle sadece ansiklopedik verileri, ansiklopedik bir şekilde insanlara ulaştırmayı amaçlar. Yani kısaca Vikipedi'de böyle bir uygulama yapamazsınız. Ama başka bir sitede neden olmasın? Ayrıca ailenizin geçmişini araştırmayı amaçladığınızı söylemişsiniz. Ama ailenizin üyelerinin o yere yazmasıyla nasıl geçmişinizi araştırmayı düşünüyorsunuz acaba? Bir de, ailenizin geçmişi derken, kökenleri mi, yoksa şu anki yaşayan üyelerin geçmişi mi? Bu bilgileri verebilirseniz size daha rahat yardımcı olabilirim. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 22:43, 6 Temmuz 2009 (UTC)
  • İlginçtir böyle bir siteyle karşılaştım. Sanırım ailedekilerin isimleri girilerek oluşturuluyor. Umarım işinize yarar. --♪♫Berkay0652|ileti 22:41, 21 Ağustos 2009 (UTC)

kıtaların sivri uçları[kaynağı değiştir]

yeryüzündeki kıtaların sivri uçlarının güneye bakması tesadüf müdür?

AVrupa İnsan Hakları Mahkemesi Idarı kararlara da bakıyor mu?[kaynağı değiştir]

Efendiler, bir sorunum ve buna bağlı olarak da bir sorum var. lutfen bana yardımcı olur musunuz. Soru: "Avrupa İnsans hakları Mahkemesi, İdari yargı kararlarına da bakıyor mu? Çalıştığımız kurumla bir sorunuz olmuşsa ve mahkeme kararıyla işimize son verilmişse, avrupa insans hakları mahnkemesine gidebilir miyiz?

Bilenlerin cevap vermesini rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

Şevki özbilen

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmeniz için devletin, sizin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle güvence altına alınmış haklarınızdan birini ihlal etmiş olması gerekir. Mahkeme bir temyiz mercii niteliğinde değildir, önemli olan bu ihlal sonucunda iç hukuk yollarını tüketmiş ancak sonuç alamamış olmanızdır. Bu durumda mahkemeye başvurabilirsiniz. Sözleşme metni için bakınız: http://www.belgenet.com/arsiv/sozlesme/aihs_01.html --Yabancımsj 18:26, 20 Ağustos 2009 (UTC)

acaba ^^yapay selüloz^^ varmıdır? eğer yoksa bile yapılabilirmi?

Şablon Oluşturma[kaynağı değiştir]

Bir basket takımının kadrosunun şablonunu yapmak istiyorum.Ayrıntılı bir bilgi göremedim.Yardıma ihtiyacım var

  • Buradan yardım alabilirsiniz.--Saygı/Sevgilerimle. Bora MESAJ 09:33, 27 Eylül 2009 (UTC)

Policia Nacional ve Ertzaintza[kaynağı değiştir]

Bask Bölgesinin polis teşkilatı Ertzaintza, Policia Nacional'a mı bağlı yoksa kendi başına bir polis kurumu?--FinlandiyalımEsAj 16:37, 13 Eylül 2009 (UTC)

  • Bask otonom bölgesine ait, kendi başına bir kurum. en:Cuerpo Nacional de Policía (Spain) maddesinin ilk paragrafında Policia Nacional'ın Bask bölgesinde otoritesi olmadığı yazıyor. en:Ertzaintza#Problems with ETA and controversies bölümünde de, İspanya devletinin Ertzaıntza'ya olan güvensizliğinden bahsediyor.--İnfoCan 13:03, 14 Eylül 2009 (UTC)
  • Peki Foruzaingoa, Mossos d'esquadra, Policía Municipal, Servicio de Vigilancia Aduanera ve Guardia Civil nedir? Ayrıca Ertzaintza araçlarında neden diğer polis araçlarından farklı olarak farklı bir plaka kullanmaktadır? Bunlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

havuzdaki sinek[kaynağı değiştir]

sayın ilgili , bodrum bölgesinde bulunan otel ev v.s. havuzlarında ( yani bakım ve ilaçlaması yapılmakta olan - ph değerleri düzgün , klorlaması yapılan ) yaşamaya başlayan , belki de yağmur ile geldiği düşünülebilen bir sinek türü hakkında bilgi almak istiyorum. suyun içinde bulunan yaklaşık 6-7mm boylarında , ani hareketler ile yüzen , dalan , daha sonra açık havaya salındıklarında uçabilen bir YARATIK.Tabii ki aslında bu soruların sebebi , bu canlının ortam ve havuz bakımı için sorun oluşturmasında , yani; bu sineklerden kurtulma ve korunma yöntemlerini bulabilmek.Şimdiden ilginize teşekkür ederim .



not: bu sinek balık karışımı yaratık üçgen şekilli , parlak gri renkli , ince küçük kanatçıkları var

kore savasi sehidi bayram gun tum listelerde var ama burada listede ve mezar taslarinda yok

su bitkiselmi yoksa hayvansal bir besinmidir .[kaynağı değiştir]

lütfen acil ama cok acil bir cevap bekliyorum Bu imzasız yazı 78.171.143.98 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Su, tuz, vs... mineral bir besindir. ViZiT 17:56, 13 Ekim 2009 (UTC)

Telif hakkı problemi mi? Ne telif hakkı?[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Yazdığım yazı telif hakkı problemi denilerek yayından kaldırılmış. Yazıyı ben yazdım nedir sıkıntı anlamadım.

Kolay gelsin

Yiğit

  • Yazdığınız maddenin başlığı neydi? --İnfoCan 13:30, 13 Ekim 2009 (UTC)

QNX ve Qnx.... QNX gerçek zamanlı işletim sistemi hakkında bildiklerimi standard formata uydurabildiğim kadar yazmaya çalıştım. İngilizce wiki ve kendi bilgilerimi detaylıca paylaşmak istiyorum ama telif hakkı çok sorun oldu. Halbuki sadece qnx'in kendi sitesine ve qnx kullanan bir yazılıma link vermiştim.

Kolay gelsin

  • Maddeyi silmiş hizmetli Kullanıcı:Eldarion'a danışın, bir yanlışlık olmuş olabilir. --İnfoCan 16:22, 13 Ekim 2009 (UTC)

Doktor hakları[kaynağı değiştir]

  • Bu konu hakkında Uz. Dr. F. Gülsüm Önal Gürsoy'un İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün dergisi İstanbul'da Sağlık'ın Kasım 2004 sayısında yer alan makalesini okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Makaleye şuradan ulaşabilirsiniz: Hekim Hakları. --.dsm. 19:32, 22 Ekim 2009 (UTC)

Krav Maga, Krav Magen[kaynağı değiştir]

Türkiye kravmaga hakkında yazılan bilgiler ile neden ingilizce yazılan bilgiler tutmuyor hangisine inanacağız kravmaga mı yoksa magen mi.

  • Krav Magen , Krav Maga stilinin ilk siyah kuşağı Eli Avikzar ve Avi Avisadon tarafından revize edilmiş halidir %90 oranında aynı metoddur.İsrailde en yaygın Krav Magen metodudur (50 nin üzerinde klüpte, orduda ve güvenlik kuvvetlerinde bu metod kullanılır )dünyada iki stilde Full Contact Krav adıyla tanınır.

slip döküm[kaynağı değiştir]

slip döküm hakkında bilgi avantajları ve dezavatajları

  • Google araması ile şu kayıtlara ulaştım aradığınız konuyla ilgili olabilir.--Bora_msj 15:28, 30 Ocak 2010 (UTC)

Güney Amerika insanı...[kaynağı değiştir]

Günümüzde Güney Amerika'da yaşayan, çoğu zaman latin olarak çağrılan bu insanların memleketi neresidir? Bu insanların Aztek, İnka veya Maya gibi eski Güney Amerika uygarlıklarından olmadığını düşünüyorum ama bu insanlar Avrupalı olmak için de fazla koyu renkli. Nereden gelmiştir bu insanlar, bilen birileri beni bilgilendirir umarım. Kıdemli+ 20:20, 18 Ekim 2009 (UTC)

Tipik bir Güney Amerika insanı yoktur, bölgeye dünyanın pekçok yerinden göçler olmuştur. Ülkesine bağlı olarak bazılarında Avrupa kökenliler nüfusun %25'ini bulabilir, diğerlerinde kalabalık Afrika kökenli topluluklar vardır. Beyaz ve yerli ("kızılderili") melezleri, beyaz ve siyah melezleri, Orta Doğu, Hindistan, Çin ve Japon asıllı gruplar da bulunur. Bolivya ve Peru'da kızılderili gruplar çoğunluğu oluşturur. İngilizce Vikipedi'nin ilgili maddesinde daha çok ayrıntı bulabilirsiniz. --İnfoCan 17:40, 22 Ekim 2009 (UTC)

MANTOLAMA- XPS Mİ ? EPS Mİ ? VEYA BAŞKA ALTERNATİF ?[kaynağı değiştir]

Merhabalar, ısı yalıtımı amacıyla mantolama yaptıracagım, tavsiyesi olan arkadaşların deneyimlerinden faydalanmak isterim. Mesela EPS mi ? XPS mi ? Kafam karışık. Karbon esaslı eps önerende var xps te. Birde dübel ile montaj duvarların çok delinmesine neden olur başka yöntem önerisi olan var mı ? Peşin teşekkürlerimle,

  • EPS (Expanded polystyrene foam) dir ve paketlemelerde kullanolan yer fıstığı şeklindeki küçük parçaların imalatında kullanılan üründür. EPS yalıtım malzemesi olarak da kullanılır ve XPS'nin aksine bütün bir yapısı vardır. XPS (Extruded polystyrene foam) ise paketlemelerde kullanılan ve Türkçede strafor dedğimiz üründür yapısı ise EPS'nin aksine küçük öğelerden tanelerden oluşur bu da içinde hava boşluğu anlamına gelir. EPS'nin ısıl direnci yaklaşık 28 m·K/W iken XPS'nin ısıl direnci 35 m·Kelvin/W'dir. XPS kullanılacaksa mantolama mutlaka yangın barierini de içermelidir, çünkü bu malzeme yanıcıdır ve tutuştuğunda tüm binayı alev sarabilir dolayısıyla yangın bariyer katmanı elzemdir. Ancak EPS'nin bazı tiplerinin alev alma direnci ve duman oranı düşük olduğu için yangın barieri kullnılmayabilir. (ref:İngilizce Vikideki EPS ve XPS açıklaması) Aslında hangi mazelemenin kullnılmasını seçeceğiniz evinizin bulunduğu yer ile iliglidir. Kış yaz sıcaklık farkları ve ısıtmak istediğiniz evinizin istediğiniz maksimum sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farak bağlı olarak bir de maliyeti göz önüne alarak optimum değeri sizin ya da benim tavsiyem bir ısı yalıtım firmasının değerlendirmesidir. Benim evimde (İstanbul) XPS var ve hem yazın hem de kışın olan yalıtımından çok memnunum. Ancak mantolamanın iyi olması için hangi yöntemi seçerseniz seçin en iyisi ayaklı paneller ile duvara monte edilenidir. Bu yöntem duvar üzerine direkt yapıştırmaya göre daha pahalıdır ancak bina ile yalıtım malzemesi arasında bir hava boşluğu kaldığı için yalıtım daha iyidir. Seçim sizin. --Manco Capac 06:27, 22 Ekim 2009 (UTC)

kalbimde üfleme var ne yapabilirimBu imzasız yazı 88.231.42.77 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

--Kamuran otukenli 14:55, 10 Kasım 2009 (UTC)

Rusça ile Lehçe arasındaki fark, Türkçe ile hangi Türk lehçesi kadar fark vardır? Aynı şekilde Fince ile Macarca arasındaki fark, Türkçe ile hangi Türk lehçesi kadar fark vardır? ---FinlandiyalıИлети 18:19, 24 Ekim 2009 (UTC)


Biraz yüzeysel bir cevap olacak ama fikir verebilir. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi [18] 'nin çeşitli yakın dillerdeki yazılışına bakalım:

İspanyollar ve Portekizler birbirlerini kolayca anlar:

İspanyolca
Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos y, dotados como están de razón y conciencia, deben comportarse fraternalmente los unos con los otros.
Portekizce
Todos os seres humanos nascem livres e iguais em dignidade e em direitos. Dotados de razão e de consciência, devem agir uns para com os outros em espírito de fraternida

Hollandaca ve Almanca da birbirine epey benzer:

Hollandaca
Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.
Almanca
Alle Menschen sind frei und gleich an Würde und Rechten geboren. Sie sind mit Vernunft und Gewissen begabt und sollen einander im Geist der Brüderlichkeit begegnen.

Sorduğunuz dil çiftleri ise o kadar birbirlerine benzemiyorlar:

Fince
Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
Macarca
Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.
Rusça
Все люди рождаются свободными и равными в своем достоинстве и правах. Они наделены разумом и совестью и должны поступать в отношении друг друга в духе братства.
Lehçe
Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem oraz powinni postępować w stosunku do siebie wzajemnie w duchu braterstwa.

Türkçe ile diğer Türk dil ailesi dilleri (resme tıklayınız: Dosya:New Turkic alphabets.jpg) arasındaki farklılıkları ise kendiniz görebilirsiniz.

Türkçe
Bütün insanlar hür, haysiyet, ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

--İnfoCan 20:42, 24 Ekim 2009 (UTC)

Bu oldukça uzun bir cevaba hatta kitabı dolduracak kadar uzun bir cevabı olan konu öyle bir oranlama yapmak zordur olayı yüzdelere vurmak için epey araştırmak gerekmektedir. ama lehçe ile rusça arasında %30 kadar benzerlik bulunmaktadır ve dillerden biriniiyi bilen diğerini de anlar.çünkü örneğin yükarda rusçada свободными özgür hür lehçede de wolni kullanılmış volen-волен özgür hür veya terhis olmuş anlamına gelir.yani biri daha çok kullanılan diğeri de pek kullanılmayan anlamıdır.

dediğim gibi konu oldukça uzundur ve çok detaylı açıklamalar gerektirir.--Kamuran otukenli 10:29, 10 Kasım 2009 (UTC)

Türkiye'de demokrasi de bir nevi OLİGARŞİ midir? Çünkü,temel hak ve özgürlükler bahis mevzu olduğunda, hep jakoben bir zümrenin menfaatleri doğrultusunda kararlar alınıyor.Ticari kararlar,idari kararlar,sosyal kararlar,milli eğitim,sağlık vs. gibi kararlar hususunda patronların dayatmacı tavırları,eğer istekleri dışında bir karar çıktığında da hoşnutsuz olmaları beni böyle düşündürüyor....Acaba haklımıyım???Bu imzasız yazı 88.235.43.56 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Türkiye'deki demokrasi aslında "libaral oligarşi"dir ve bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değildir.

Günümüzde demokrasiye felsefe ve sosyoloji alanında ciddi eleştiriler getirilmektedir. Bizlerin, aklımızda canlandırdığımız anlamıyla, toplumdaki her kesimin yönetimde söz hakkına sahip olduğu bir demokrasi anlayışının Antik Yunan'ın Agora Meydanı dışında bir uygulama alanı bulması toplumdaki sınıflar arasındaki çıkar kavgaları nedeniyle imkansızdır. Gerçekte, toplumdaki belli sınıflar (asker, bürokrat, din adamı, tüccar, sanayici, çiftçi, işçi gibi sınıflar) dünyadaki ve ülkedeki ekonomik ve siyasi konjonktüre göre sistematik baskı altına alınırlar. Burjuva demokrasilerinde ipler bütün sınıflara eşit dağıtılmamıştır. Ekonomik alanda "insanların özgür kararlarının toplum için en iyi sonuca götüreceği" anlamına gelen "görünmez el"den bahsen ve "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" diyen liberaller, nedense, aynı toplumun burjuva ilişkilerini yok edecek tavırlara girmesine müsade etmezler, etmeleri de düşünülemez.

Günümüzde, gelişen kapitalizmin de etkisiyle sınıflar arası denge(-sizlik), toplumda "itici güç" olarak kabul edilen "sermayedar" sınıfların lehine çalıştırılır. Kapitalizm'in çıkmaza girdiği bazı dönemlerde liberal oligarşi, az gelişmiş ülkelerde yerini "Bonapartizm"e bırakır. Ancak "demokrasi" adı verilen libaral oligarşi ile Bonapartizm'in yer değiştirmesi bir tür danışıklı dövüştür, çünkü aslında liberal oligarşi, parlamenter demokrasi, asker-polis diktatörlüğü, faşizm ve sosyal demokrasi gibi rejimler aynı "çıkar ilişkilerini" koruyan rejimlerdir. Bonapartizm toplumda "bozulan" çıkarları tekrar temin edip yerini "liberal oligarşi"ye bırakarak yeniden perde arkasına çekilir. SuiGeneris | ileti 05:21, 25 Ekim 2009 (UTC)

  • Rusça'da vurgusuz o'lar a diye okunmaktadır. Örneğin Болгария-Balgariya. Aynı şekilde bu durum Ukraynaca, Beyaz Rusça, Bulgarca, Makedonca ve Sırpça için de geçerli mi? Örneğin Ukraynaca'da Олександр-Oleksandr mı yoksa Aleksandr diye mi okunur?--FinlandiyalıИлети 16:35, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • rusça ve slavcada lehçeye göre o'nun a diye okunması sözkonusudur ı ve u da öyle vurguyla genelde alakası yoktur bu ses veya harf değişimleri hemen hemen her dilde vardır a-e,ve h-k-j harflerinde de benzer bir durum söz konusudur.bolgariya Болгария rusçada ve ukraincede,Бугарска yani bugarska sırpça ve hırvatçada,Бугарија-bugaria makedonca,

Балгарыя yani balgarya beyazrusçada kullanılanıdır yani dilden dile lehçeden lehçeye birazda olsa farklılık vardır yaziliş veya telaffuzda! ukraynacada ise aleksandr-Александр yazılır ve öyle okunur.--Kamuran otukenli 10:18, 10 Kasım 2009 (UTC)

İstanbul Boğazı[kaynağı değiştir]

Osmanlı döneminde İstanbul Boğazı'na ne ad verilirdi? Cumhuriyetle birlikte resmî olarak bu adın kullanılmasına ne zaman başlandı. İstanbul Boğazı maddesine eklemek üzere bu bilgiyi kullanmam gerekiyor :) --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 18:30, 3 Kasım 2009 (UTC)

Osmanlı döneminde ne ad verildiğini buldum da resmi ad ne zaman kabul edildi onu bulamadım...

-Halîc-i bahr-i rûm (Marmara Denizi Boğazı) , Halîc-i bahr-i siyâh (Karadeniz Boğazı), Halîc-i konstantiniyye (Konstantiniye Boğazı), Merecü'l bahreyn / Mecma'ül bahreyn (İki denizin birleştiği yer) ve İslâmbol Boğazı-

--Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 17:49, 21 Kasım 2009 (UTC)

  • Kendi sorunuza kendiniz yanıt vermişsiniz; işte araştırmacı Vikipedist budur :))) --.dsm. 23:23, 3 Aralık 2009 (UTC)

Posta ve adres kodları[kaynağı değiştir]

  • Şu adresteki Zip dosyasının içinde Türkiye'nin adres ve posta kodları bulunmakta. Posta kodunun ne olduğunu biliyorum ama adres kodu nedir? Acaba TÜİK'in Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi için geliştirdiği [19] "adres kodu" ile ilgisi var mı? --İnfoCan 19:49, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Muhtemelen adres kodu, TÜİK'in çalışması ile alakalı. Bu adres kodu sisteminde sadece ilçe değil, mahalle vs. de dikkate alınmıştı bildiğim kadarıyla. Bilgi edinme başvurusu yaparsanız, daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz bence. --.dsm. 20:57, 6 Kasım 2009 (UTC)

Süt DNA içerir mi?[kaynağı değiştir]

? 88.247.5.12 15:29, 13 Kasım 2009 (UTC)

  • Evet, süt sahibine ait (insan veya hayvan) olarak DNA içerir.--Bora_msj 16:23, 13 Kasım 2009 (UTC)

kravmaga sitesine yerli bir kaynak web adresi koymanız mümkün mü?

  • Vikipedi:Dış bağlantılar sayfası Vikipedi maddelerine eklenebilecek dış bağlantılar konusundaki politikalarımızı belirtmektedir. Bunlardan biri "bir ürün ya da servis pazarlamak için kullanılan bir siteye bağlantı verilemez"dir. Yukarıda önerilen http://www.kravmaga.com.tr belli bir dersanenin sitesi olduğu için bence ana sayfasına doğrudan bağlantı verilmesi uygun olmaz. Ancak aynı sitenin içinde Krav Maga hakkında bilgi veren bir sayfa var, http://www.kravmaga.com.tr/kravmaga.htm, sanırım o sayfaya bağlantı kabul edilebilir. --İnfoCan 14:44, 17 Kasım 2009 (UTC)

Selam II. Murat dönemi osmanlı toprakları ne kadardır bu arada harita değil km2 sonucunu istiyorum. Örnek olarak: 15000002 gibi...--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 21:26, 5 Aralık 2009 (UTC)

Call of Duty: Modern Warfare 2[kaynağı değiştir]

Call of Duty: Modern Warfare 2 oyununu oynuyorum. Oynarken kurşunum bitti ve başka her türlü silahın kurşunuda bitti. Nasıl kurşun doldururum. (Ekranda "No Ammd" yazdı.) --Dolphin 15:22, 6 Aralık 2009 (UTC)

  • Bazı ülkelerde polise başka adlarla söylenmekte. Ermenistan'da ostikan, Yunanistan'da astynomia, Macaristan'da rendőrség, İrlanda'da garda, İzlanda'da lögregral, Rusya ve Belarus'ta da militsiya denmekte, yani bu dillerde pol ile başlamamakta (Rusça ve Beyaz Rusça hariç). Benim anlamadığım neden Yunanistan'da politeia yerine astynomia demeleri ve SSCB yıkılmasına rağmen halen Rusya'da politsiya yerine militsiya demeleridir.--FinlandiyalıMesaj 14:20, 9 Aralık 2009 (UTC)
Sözcükler farklı olsa da etimolojileri incelerseniz benzer kavramlar ortaya çıkıyor.
  • Asty- eski Yunanca "şehir, kasaba" [21], -nomos eski Yunanca kanun veya kural idaresi demek. Asti, polis (şehir)'in merkezi, tapınak ve idarî binaların olduğu yer demek oluyor. (Asti'nin çevresindeki bölgeye ise "kora" deniyordu, burası şehre bağlı olan ama daha kırsal bir bölgeydi.)[22]
  • "Polis", orta çağ Fransızcasında Police'den ("politika") geliyor, o da Latince politia'dan ("kamu idaresi"). Onun kökeni de eski Yunanca polis ("şehir").[23] Yani gene "şehirde kanun uygulaması" gibi bir anlam çıkıyor.
  • Militsiya or Militia eski Doğu bloku ülkelerinde askeri olmayan, kamu polisi anlamında kullanılıyor. Köken olarak Latince militia'dan ("askeri hizmet, savaş") geliyor, onun kökeni de miles ("asker"). 1696'da Fransızcada terim "vatandaş ordusu" (profesyonel olmayan ordu, yani güvenlik kuvvetleri) anlamında kullanılmaya başlamış [24]. Rusçaya muhtemelen oradan geçmiştir.
--İnfoCan 19:38, 17 Aralık 2009 (UTC)

meslekler ve standart sıvı ölçme araçları[kaynağı değiştir]

üçüncü sınıfa giden oğlum için belirlenen mesleklerin sıvı ölçme araçlarını kullanmanın önemini öğrenme

  • Bu konuyla ilgili arşivde gerekli yanıt var. Ayrıca kısa bir not: Çocukların ödevlerini kendilerinin yapması onların gelişimi için daha faydalıdır. Saygılarımla, --Manco Capac 07:41, 28 Aralık 2009 (UTC)

"Knighty Knight Bugs" tÜRKÇESİ NE?--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 17:20, 25 Aralık 2009 (UTC)

Türkçe'ye çevrilince anlamsızlaşıyor. "Knight" şövalye demek. "Bugs" Bugs Bunny'nin kısaltması. "Knighty" diye bir sözcük ise yok İngilizcede. Knight ve night sözcüklerinin okunuşu aynı, ve "nighty-night" diye bir deyim var ingilizcede, güncel dilde "good night" (iyi geceler) anlamında denebiliyor. Laf ola beri gele, öylesine bir ad takmışlar bu çizgi filme. --İnfoCan 18:00, 25 Aralık 2009 (UTC)
Bence bu uyduruk bi isim değil şovalyemsi şovalye bugs gibi bir şey de olabilir.--Bilgehan Öztürk 14:04, 5 Ocak 2010 (UTC)
"Şövalyemsi" demek isteselerdi "knightly" olurdu. --İnfoCan 14:19, 5 Ocak 2010 (UTC)

ABD- Osmanlı Sözleşmesi[kaynağı değiştir]

Şu nu çevirecek biri var mı? --***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 13:04, 27 Aralık 2009 (UTC)

Mimar Sinan'ın camileri[kaynağı değiştir]

  • osmanlı topraklarının birbirinden çok uzak çeşitli yerlerinde eş zamanlı birçok iş de sinan'a atfedilir. bu yüzden de mimar sinan'ın ne camilerinin, ne de diğer işlerinin sayısı konusunda tam bir anlaşma yok bildiğim kadarıyla. ama vikipedi maddesinde 93 görünüyor. --ki bl 07:56, 30 Aralık 2009 (UTC)