Türkiye bilim, sanayi ve teknoloji bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanları listesidir.

Bakan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
1923-1924 yılları arası yetkileri Ekonomi Bakanlığı'na devredildi.
Ticaret Bakanları (1924-1928)
1 Hasan Saka 6 Mart 1924 22 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Ali Cenani 22 Kasım 1924 17 Mayıs 1926
3 Mustafa Rahmi Köken 17 Mayıs 1926 21 Ocak 1928
1928-1939 yılları arası yetkileri Ekonomi Bakanlığı'na devredildi.
Ticaret Bakanları (1939-1949)
1 Cezmi Erçin 3 Nisan 1939 1 Kasım 1939 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Nazmi Topçuoğlu 1 Kasım 1939 26 Kasım 1940
3 Mümtaz Ökmen 26 Kasım 1940 9 Temmuz 1942
4 Behçet Uz 9 Temmuz 1942 9 Mart 1943
5 Celal Sait Siren 9 Mart 1943 31 Mayıs 1945
6 Raif Karadeniz 31 Mayıs 1945 7 Ağustos 1946
7 Faik Kurdoğlu 7 Ağustos 1946 5 Eylül 1947
8 Hasan Şevket Adalan 5 Eylül 1947 10 Eylül 1947
9 Mahmut Nedim Gündüzalp 10 Eylül 1947 10 Haziran 1948
10 Cemil Sait Barlas 10 Haziran 1948 16 Ocak 1949
Ekonomi ve Ticaret Bakanları (1949-1960)
1 Cemil Sait Barlas 16 Ocak 1949 7 Haziran 1949 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Vedat Dicleli 7 Haziran 1949 22 Mayıs 1950
3 Zühtü Hilmi Velibeşe 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 Demokrat Parti
4 Mehmet Muhlis Ete 9 Mart 1951 1 Kasım 1952
5 Ali Enver Güreli 1 Kasım 1952 27 Mayıs 1953
6 Fethi Çelikbaş 28 Mayıs 1953 17 Mayıs 1954
7 İbrahim Sıtkı Yırcalı 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
8 Fahrettin Ulaş 9 Aralık 1955 13 Nisan 1956
9 Zeyyat Mandalinci 7 Mayıs 1956 30 Kasım 1956
10 Abdullah Aker 30 Kasım 1956 4 Eylül 1958
11 Hayrettin Erkmen 4 Eylül 1958 27 Mayıs 1960
Ticaret Bakanları (1960-1971)
1 Cihat İren 30 Mayıs 1960 27 Ağustos 1960 Askerî
2 Mehmet Baydur 6 Eylül 1960 20 Kasım 1961
3 İhsan Gürsan 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Adalet Partisi
4 Mehmet Muhlis Ete 25 Haziran 1962 27 Kasım 1963 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
5 Ahmet Oğuz 27 Kasım 1963 25 Aralık 1963
6 Fenni İslimyeli 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Mustafa Macit Zeren 20 Şubat 1965 2 Kasım 1966 Adalet Partisi
8 Sadık Tekin Müftüoğlu 2 Kasım 1966 3 Nisan 1967
9 Ahmet Türkel 3 Nisan 1967 3 Kasım 1969
10 Ahmet Dallı 3 Kasım 1969 7 Ocak 1970
11 Gürhan Titrek 21 Ocak 1970 26 Mart 1971
Mart 1971 - Aralık 1971 tarihleri arası yetkileri Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'na devredildi.
Ticaret Bakanları (1971-1983)
1 Naim Talu 11 Aralık 1971 15 Nisan 1973 Bağımsız
2 Ahmet Türkel 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Adalet Partisi
3 Fehim Adak 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Millî Selamet Partisi
4 Haluk Cıllov 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Bağımsız
5 Halil Başol 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
6 Ziya Müezzinoğlu 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Agah Oktay Güner 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Milliyetçi Hareket Partisi
8 Teoman Köprülüler 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
9 Halil Başol 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
10 Hurşit Kemal Cantürk 20 Eylül 1980 13 Aralık 1983 Askerî
Sanayi Bakanları (1949-1971)
1 Mustafa Münir Birsel 7 Haziran 1949 22 Mayıs 1950 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Mehmet Muhlis Ete 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 Demokrat Parti
3 İsmail Hakkı Gedik 9 Mart 1951 14 Aralık 1951
4 İbrahim Sıtkı Yırcalı 14 Aralık 1951 17 Mayıs 1954
5 Fethi Çelikbaş 17 Mayıs 1954 6 Aralık 1954
6 Samet Ağaoğlu 6 Aralık 1954 8 Şubat 1958
7 İbrahim Sıtkı Yırcalı 8 Şubat 1958 1 Eylül 1958
8 Ahmet Sebati Ataman 1 Eylül 1958 27 Mayıs 1960
9 Muhtar Uluer 30 Mayıs 1960 27 Ağustos 1960 Askerî
10 Şahap Kocatopçu 27 Ağustos 1960 14 Nisan 1961
11 İhsan Soyak 14 Nisan 1961 20 Kasım 1961
12 Fethi Çelikbaş 20 Kasım 1961 25 Aralık 1963 Cumhuriyet Halk Partisi
13 Muammer Erten 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965
14 Ali Naili Erdem 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Adalet Partisi
15 Mehmet Turgut 27 Ekim 1965 3 Kasım 1969
16 Mehmet Selahattin Kılıç 3 Kasım 1969 26 Mart 1971
17 Ayhan Çilingiroğlu 26 Mart 1971 11 Aralık 1971 Bağımsız
Sanayi ve Teknoloji Bakanları (1971-1983)
1 Ali Mesut Erez 11 Aralık 1971 15 Nisan 1973 Adalet Partisi
2 Nuri Kemal Bayar 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974
3 Abdülkerim Doğru 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Millî Selamet Partisi
4 Mehmet Gölhan 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Bağımsız
5 Abdülkerim Doğru 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Millî Selamet Partisi
6 Tarhan Erdem 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Oğuzhan Asiltürk 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Millî Selamet Partisi
8 Orhan Alp 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
9 Nuri Kemal Bayar 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
10 Şahap Kocatopçu 20 Eylül 1980 21 Aralık 1981 Askerî
11 Mehmet Turgut 21 Aralık 1981 13 Aralık 1983
Sanayi ve Ticaret Bakanları (1983-2011)
1 Hüseyin Cahit Aral 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 Anavatan Partisi
2 Şükrü Yürür 21 Aralık 1987 23 Haziran 1991
3 Rüştü Kazım Yücelen 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
4 Tahir Köse 20 Kasım 1991 27 Temmuz 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
5 Mehmet Dönen 27 Temmuz 1994 27 Mart 1995
6 Hasan Akyol 27 Mart 1995 5 Ekim 1995
7 Abdülbaki Ataç 5 Ekim 1995 30 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
8 Fuat Çay 30 Ekim 1995 6 Mart 1996 Cumhuriyet Halk Partisi
9 Enis Yalım Erez 6 Mart 1996 26 Nisan 1997 Doğru Yol Partisi
10 Ali Rıza Gönül 26 Nisan 1997 30 Haziran 1997
11 Enis Yalım Erez 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999
12 Metin Şahin 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 Demokratik Sol Parti
13 Ahmet Kenan Tanrıkulu 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
14 Ali Coşkun 18 Kasım 2002 29 Ağustos 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
15 Mehmet Zafer Çağlayan 29 Ağustos 2007 1 Mayıs 2009
16 Nihat Ergün 1 Mayıs 2009 6 Temmuz 2011
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanları (2011-günümüz)
1 Nihat Ergün 6 Temmuz 2011 25 Aralık 2013 Adalet ve Kalkınma Partisi
2 Fikri Işık 25 Aralık 2013 24 Mayıs 2016
3 Faruk Özlü 24 Mayıs 2016 Görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]