Ragnarök

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ragnarök, İskandinav mitolojisinde kıyamet kavramı. Eski Norsça "Tanrıların Kaderi" veya "Tanrıların Alacakaranlığı" anlamına gelen Ragnarök veya Ragnarøkkr, eski halk kaynaklarından derlenmiştir ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından Nesir Edda'da bahsedilmiştir.[1]

Olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her şeyden önce Fimbulvetr denilen uzun sürecek olan kış yaşanacak. İnsanlar acıkacak, öfkelenecek. Kardeşler birbirini öldürecek. Babalar oğullarıyla dövüşecek. Sonrasında büyük depremler yaşanacak. Dağlar sallanacak.

Bu depremler yüzünden Fenrir kendini bağlayan zincirleri Gleipnir'den kurtulacak. Dev Midgard yılanı Jormungand karaya yaklaşacak ve zehrini denize ve havaya püskürtecek ve tüm canlıları öldürecek.

Gökyüzünde açılan bir yarıktan ateş devi Surtr ve ordusu Muspelheim diyarından çıkıp Bifrost üzerinde savaş meydanına gidecek. Onlar ilerledikçe köprü kararıp parçalanacak.

Loki kendini bağlayan zincirlerinden kurtulacak ve Naglfar denilen bir gemiyi sürecek. Ordusu kendi kızının hükmettiği Hel'in topraklarındaki ölüler olacak.

Bunlar yaşanırken Heimdallr boynuzu Gjallarhorn'u üfleyecek. Ve tüm tanrılar uykusundan uyanıp Vigrid denilen savaş alanına gidecek.

Tanrılar buz devleriyle savaşırken can verecek. Odin'in savaşçıları Einherjar ve Hel'in ölüleri birbirleriyle savaşırken ölecek.

Odin, Kurt Fenrir'e saldıracak. Mızrağı Gungnir'le doğrudan kurda atılacak. Ama Kurt Fenrir'in dişlerinden kurtulamayacak. Ardından Víðarr babasının intikamını almak için kurda atılacak ve Fenrir'i öldürecek.

Thor çekici Mjöllnir ile Midgard yılanı Jormungand'a doğru saldıracak. Çekiciyle yılanı öldürecek ama yılanın püskürttüğü zehirden Thor da ölecek.

Tek elli Tyr, cehennem tazısı Garm'a atılacak ve ikisi birbirini öldürecek.

En son hayatta kalan Loki ve Heimdall olacak. İkisi birbiriyle savaşırken can verecek.

Sköll güneşi, Hati de ayı yutacak.

Sonunda Surtr kılıcını havaya kaldırıp dünyayı yakacak.[2][3]

Ragnarök Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yggdrasill'e saklanmış olan iki insan Líf and Lífþrasir (Yaşam ve Yaşama Sevinci) Yggdrasill'den çıkacak. Onlar sayesinde insanlık yaşamaya devam edecek.

Asgard'ın yerini Iðavöllr dolduracak. Iðavöllr'e Vidar ve Vali, Magni ve Modi gelecek. Balder ve Hod Helheim'den dönecek.

Böylece hayatta kalan tanrılar yaşamaya devam edecek.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2020. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2020.