Suttungr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suttungr ve cüceler

İskandinav mitolojisinde Suttungr (/ˈsʊtʊŋər/ SUUT-uung-ər) bir jötunn, Gilling'in oğlu, (Suttungr annesi ile birlikte), Fjalar ve Galar tarafından öldürülmüştü .

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Suttungr ailesini aradı, cüce kardeşler Fjalar ve Galar'ı tehdit ederek onları ve Gilling'i öldüren diğer bazı cüceleri yükselen dalga tarafından batacak bir kayaya bağladı. Cüceler, Suttungr'a hayatlarını bağışlaması için yalvardı ve ona büyülü şiir meadi sundu. Suttungr onu aldı ve onu korumak için cadıya çevirdiği kızı Gunnlöð ile birlikte Hnitbjorg dağının ortasına sakladı.[1]

Odin sonunda mead elde etmeye karar verdi. O Suttungr'ın kardeşi bir çiftçi olan Baugi için tüm yaz boyunca çalıştı, mead'den küçük bir yudum istedi, Suttungr ise reddetti. Baugi dağı deldi ve Odin bir yılana dönüşerek içeri girdi. İçeride, Gunnlöð tetikteydi ama üç gece seks karşılığında onu üç yudum vermeye ikna etti.[2] Odin, üç kaptaki tüm bal likörü içmeye başladı, kartala dönüştü ve kaçtı. Suttungr onu kartal şeklinde kovaladı ama Odin ondan kaçmayı başardı ve Asgard'a geri döndü. Gunnlöð daha sonra Odin'e Bragi adında bir oğul verdi.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hávamál, Poetic Edda
  2. ^ Prose Edda