Kullanıcı mesaj:Belekvor/arşiv-1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Belekvor![kaynağı değiştir]

İlk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Takabeg 03:11, 13 Ocak 2008 (UTC)



En azından taslak-madde bilgisi gerekli[kaynağı değiştir]

Lütfen çok kısa içerikli maddeler oluşturmayınız; taslak kriterlerini sağlamadıkları için silineceklerdir. Yarattığınız maddelerin silinmesini önlemek için en az üç-beş cümleden oluşan ve maddenin ele aldığı konuyu nitelikli bir biçimde tanımlayan bir bilgi girişi yapmanız uygun olacaktır. Taslaklar hakkında daha fazla bilgiye Vikipedi:Taslak sayfasından ulaşabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Sağlamcıileti 08:46, 13 Ocak 2008 (UTC)

Metal Militia ileti 15:51, 13 Ocak 2008 (UTC)

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!

Eldarionileti 23:38, 13 Ocak 2008 (UTC)

Selamlar. Elinize sağlık. Bana kalırsa bu kategorinin olması sorun değil, fakat Zaza olup olmadığını neye dayanarak karar vermemiz tartışılmalı. Mesela Ziya Gökalp Türk kimliğini benimsemiş bir zattı. Yılmaz Güney'e Kürtler de sahip çıkıyor. Aslı mesele Zazaların Kürtlerin bir kolu gibi gölünmesidir. Nilüfer Akbal kendisini Zazalığını da kabul ediyor fakat Zazaların Kürtlerin bir parçası olduğunu düşündüğü için Zaza-Kürt tabiri kullanıyor. Bir de Kamer Genç, Sedat Edip Bucak gibiler Zaza aşiretindendirler fakat hiç bir zaman Zaza olarak haraket etmedi. Şimdi bunları tek tek tartışarak ilave edilmeli. Unutmamamız gereken şu ki, Türkçe vikide ne Türkçülük ne Kürtçülük ne de Zazacılık yapılmaz. Doğal olarak Ermenicilik, Lazcılık v.s de yapılmaz. İyi çalışmalar. Takabeg 23:48, 13 Ocak 2008 (UTC)

Selam. Bu konuda diğer arkadaşlarımızın da katılımlarıyla tekrar değerlendirelim. Kendi zazalığını kabul etmeyenleri o kategoriye sokumamızın da anlamı yoktur. Kişi maddelerinde kökenler konusunda çok ayrıntılara girilirse "Türk kökenli Türk"ü nadir bulursunuz:))) O yüzden bu kimlik meselesi kolay değil.

Bir de mesajları atarken en aşağıya yazarsanız daha dikkat çekecek. İyi geceler ve iyi çalışmalar. Takabeg 00:27, 14 Ocak 2008 (UTC)

Selam. Dün Lolan aşiretine mensup bir Kürt arkadaşımla görüştüm. Ayrıca Alevidir. Kendisi Zazaca'nın Kürtçe'nin şivesi olmadığını söylüyor (Daha önce size söylediğim gibi bence de öyledir). Ancak kimlik açısından kendini Kürt olduğunu düşünenler çokmuş. Aynı coğrafiyada iç içe yaşamış olmalaının neticesiymiş. Kısaca dil ile kimlik tam olarak örtüşmüyor. Dolayısıyla Zazayım demeyen potansyel "Zazalar"ı "Zaza asıllı Türkler" kategorisine sokmamız uygunsuzdur. Bunun dışında maddelerde "Zazalar" ve "Zazaca" kelimelerini kalın harf yararak iç bağlantı kurmaya çalışırken diğerleri etnik gruplar içinde aynı şeyi uygulamaya çalışmanızı rica ederim. Aksi halde o maddeler taraflı olacaklardır. Zazacılık maddesi de pek doğru bulamadım yani eksik anlatılıyor. İyi çalışmalar. Takabeg 08:54, 24 Ocak 2008 (UTC)


Sayin Takabeg haklisiniz,uyarilarinizi dikkate almaya calisacam İyi calismalar,sagolun--Belekvor 14:42, 24 Ocak 2008 (UTC)

Tekrar selam. Şahısen Zazaca'yı Kürtçe'nin şivesi yapmaya çalışan akıma karşıyım. Daha önce yazdığınız enstitü w:de:Kurdisches Institut in Paris w:en:Kurdish Institute of Paris değil mi? Rahmetli Ahmet Kaya'nın özel eşyalarını görmek için gitmiştim. Varto'lular da vardı. Aslında Kürt-Alevilerinde Kürt kimliğinden ziyade Alevi kimliği ön plandadır. Sivas Alevilerine "Ermeni dönmesi" derler ve sevmezler:)) Diyarbakırlı Zazalar arasında da Ermeni asıllı olanlar var. Tunceli'de de Ermeni asıllının oranı yüzde kaç? Bilginiz var mı? Alevi-Zazalarda Zaza kimliği mi Alevi kimliği mi hangisi ön planda? Vaktiniz olduğunda bizi aydınlatırsanız sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 15:04, 24 Ocak 2008 (UTC)
Kusura bakmayın. Benim gittiğim Navenda Çanda Kurd Ahmet Kaya Paris (Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi) idi. Teşekkür ederim. Takabeg 15:20, 24 Ocak 2008 (UTC)

Dersim'de Alevi,Ermeni,Zaza vs kimlikleri üzerine[kaynağı değiştir]

Sayın Takabeg mrb, kusura bakmayın size cevap vermek icin bayagı geciktim.Dersimliler de genel olarak Aleviligi son zamanlara kadar etnik kimlikten üstün tutuyorlardı.Fakat Kürt ve Zaza milliyetcilikleri de belli bir taban kazanmis durumda.Ozellikle Dersimli Kürtler giderek Kurtlugu Alevilikten üstün tutmaya basladılar.Zaza Aleviler ise halen Aleviligi etnik kimlikten daha da önemsiyorlar.Aslında bu sadece Alevilerde olan bir durum degil örnegin bir Sünni Zaza Bingöllü kendi etnik kimligini tanımlasa da bilse de İslami kimligini daha da önemsiyor.Dedigim gibi Dersimliler icin Alevilik kimlik tanımında cok önemlidir,bugün bircok Alevi kurumunda basi Dersimliler cekiyor.
Ermeni konusuna gelince,bu konuda bilgim cok cok az...Dersimde herkes her köyün hangi asiretten nerden vs oldugunun bilir,o anlamda bugün Dersimde Ermenilerden kalma birçok köy var,ama bu köyler Tehcir den sonra tamamen bosaltılmıs, bu köylere daha sonra cesitli Alevi asiretler yerlesmistir.Kurtulan veya Ermeni olarak Dersimde kalan Ermeni hemen hemen yoktur,ama o zamanlarda binlerce Ermeninin Dersimde saklandıgı,Dersimliler tarafından korundugu da bilinmektedir.Ama dedigim gibi bugün Dersimde Ermeni dönmesi insanlar hemen hemen hic bilinmiyor.Ve zaten kurtulan Ermeniler de Dersimi terk etmisler,Avrupaya Bati metropollerine göc etmisler.Bu konuda ayrıntılı bilgi alabileceginiz bir site vereyim belkide yardımcı olabilir.Dersimsite_Ermeniler
İyi calismalar--Belekvor 14:05, 31 Ocak 2008 (UTC)

Elinzize sağlık. Evet dediğiniz gibi Alevilikte 'Dersimliler' önemli pozisyondalar. Tayin edilen dedelere bakarsak ta anlaşılıyor:)) O siteyi ziyaret edeceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 14:12, 31 Ocak 2008 (UTC)
Selam. Farkedemedim. Şimdi anladım ki Tartışma:Kürtler'de bana soruları soran IP'li Zazalar maddesinde değişiklikleri yapmıştırı. İyi çalışmalar. Takabeg 17:20, 5 Şubat 2008 (UTC)

Türk Asıllı Türkler[kaynağı değiştir]

Resmî tarih Türklerin Anadoluya gelişini 1071'den sonraya dayandırır. Bu tarihten sonra Türkistan'daki Türklerin %65'i Anadoluya göç etmişlerdir. Bu da o zamanın 3-4 milyonu. Ancak resmî tarih yalandır. Türkler Anadolu'ya 1071'de değil, 1071'den 15.000 yıl önce gelmişlerdir. Oğuz Türkleri Anadoluya geldiklerinde yerleşik hayata geçmiş Peçenek, Hun ve Bulgar Türkleri çeşitli köylerde zaten oturuyorlardı. Peçenekler(ve Kıpçaklar) Doğu Karadeniz'e , Hunlar'da Güneydoğu'nun çeşitli yerlerine dağılmışlardı( Varsaklar gibi Hunların torunları). Şimdi bu insanlar neredeler? Kaldı ki Anadolunun tarihini Türkler yazmıştır. Sümerce'de 160 tane Türk kökenli sözcük varmış. Sümerce o devirlerde kaç kelimeydi? 160 kelime Sümerleri Türk yapmak için yeter de artar bile. Aynı şey diğer uygarlıklar için de geçerli. Güneydoğu'daki 'Tamga' isimli eski-Türkçe yazıtları bir araştır istersen. Bugün kendisine Zaza, Kürt diyen insanlar aslen Türk kökenli Zazalardır, Türk kökenli Kürtlerdir. Merak etme yani istemediğin kadar Türk asıllı Türk var, korkmana gerek yok:) --Karamanoğlu 18:24, 6 Şubat 2008 (UTC)
Öncelikle sevgi ve saygı çercevesinde cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Tabii ki insanların ne olduğunu dilleri belirginleştirir. Bugün Türk'ün tipi Yunan'dan farklı mı ki kimin Türk kimin Yunan olduğu belli oluyor? Konuştuğu dile bakarak karar veririz kimin ne olduğunu. Bulgarların kökeninde Türk olması bugün hangi Bulgar'ın umrunda? Ya da benim kökenimde %1 bile Türk geni bulunmasa bu benim umrumda mı olacak? Türk olarak doğmuşum, Türkçe konuşuyorum, Türkçe düşünüyorum. Etnik köken önemli değil ancak siz Takabeg ile olan konuşmalarınızdan birinde sanırsam bunun önemini belirtmişsiniz. Ben de size ünlü bilim adamlarının notlarından bazı hususları yazdım. Etnik dillere gelince. Ben şahsen hiç bir dilin ölmesinden yana değilim. Tüm diller yaşasın gelişsin. Mesela Nobel ödülü almış bir Türk yazarı niçin üç dilli eserler vermiş olmasın?: Türkçe-Kürtçe-İngilizce ya da Türkçe-Zazaca-İngilizce. Eğer şartlar bugünki gibi olmasaydı ben şahsım olarak Zazaca'nın ölmemesi için kurulmuş olan kurumlara üye olur, o kurum için elimden geldiğince bağış yapardım. Ancak üstünüze alınmanızı istemem ama bugün Kürtçe'nin ölmemesi için savunanlar , benim askerime kurşun sıkan vatansız hainlere hizmet ediyorlar. Zazaların bazıları ise 'Zazaistan' hayali kurmaya başladı bile. Bu durumda Kürtçe ve Zazaca'nın konuşulması ülkemiz açısından ne derece doğru bilemem. Belki 100 sene sonra Kürtçe ve Zazaca okullarda seçmeli ders olarak okutulur ancak şu an için bu bir hayal. Olsa bile yarın öbür gün daha fazlaları istenir ve iş federasyona ordan da bölünmeye kadar gider. Ama şu bilinmelidir ki Kürtçe ve Zazaca hiçbir zaman resmîyet kazanmayacak. Kitaplar basılır ve isteyen gider okur, işinde evinde okulunda konuşur, okulunda seçmeli olarak okur ama hiçbir zaman Türkçe'nin yerini almayacak. Bu her ülkede olduğu gibi bizim için de geçerlidir. Ayrıca bugün Kürtçe basılmış bir sürü kitap var. Örneğin ben Ankara'nın en büyük kitabevi olan Dost kitabevinde Orhan Pamuk'un 'Benim adım kırmızı'sının Kürtçesini gördüm. Aldım karıştırdım ve yerine koydum. 2 senedir de orda duruyor kimsenin aldığı yok. Belki Güneydoğu'da alan vardır ancak bence hiçbir Kürt Kürtçeyi takmıyor. Neyse iyi çalışmalar , Saygılar...

--Karamanoğlu 09:57, 7 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Gorani maddesi Paris Kürt Enstitüsü'nün elindeydi:)) Azcık düzeltmeye çalıştım. İnterwiki de ilave ettim. İnterwikilerde Zazaca-Goranice bir grup olarak el alınıyor. O maddeyi geliştirebilir misiniz? İyi çalışmalar. Takabeg 10:33, 7 Şubat 2008 (UTC)

Zazalar maddesi[kaynağı değiştir]

Selam. Zazalar maddesini özellikle etnik tanımlama kısmını düzeltme niyetiniz gerçekten var mı? Orda Zazaca üzerinde yapılan tartışmaları çıkarıp Zazaca maddesine aktarmamız daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 00:46, 19 Şubat 2008 (UTC)

Kategori:Zaza asıllı Türkler[kaynağı değiştir]

Selam. Şimdi farkettim. Kategori:Zaza asıllı Türkler kategoridir. Liste kategori sayfasında yer almamalıdır. İsterseniz maddeyi açarsınız. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 21:28, 6 Mart 2008 (UTC)

"moy" Arapca "mavi"nin kisaltmasi, Öz Zazacasi "kewe"dir, bakiniz:

http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=mavi

--Meyman 11:06, 14 Mart 2008 (UTC)

Selam. Lurlar maddesinden haberiniz var mı? Lurca maddesi de açılmamıştır sanırım. Daylam (Deylam mı?) maddesi de yoktur. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 21:08, 14 Mart 2008 (UTC)

P.S Daylam ile ilgili madde olarak Büveyhoğulları maddesi mevcuttur. Takabeg 21:10, 14 Mart 2008 (UTC)
Teşekkür ederim. 1 dk içerisinde Deylem maddesi taslak halinde açılacaktır. Eklemeler ve düzeltmelerinizi beklerim. İyi çalışmalar. Takabeg 22:21, 14 Mart 2008 (UTC)
+ Açıldı ama çok kısa oldu:)) Takabeg 22:23, 14 Mart 2008 (UTC)
Selam. Deylem maddesi kontrol ederseniz sevineceğim. Eğer resimler varsa ilave edin. Büveyhoğulları'nın soy kütüğünü inceliyorum ama kolay değil. Bunun dışında Tartışma:Bulgaristan'ın illeri'deki tartışma konusunda fikiriniz var mı acaba? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 13:05, 17 Mart 2008 (UTC)

Kürtçeyi, Farsça ve Zazacadan ayıran sözcükler[kaynağı değiştir]

Merhaba, "Kürtçeyi, Farsça ve Zazacadan ayıran sözcükler" basligi kalmalidir, cünkü Kürtce makelesinde yukarda zaten "Kurmanci, Sorani, Zazaca, Farsça ve Türkçe arasında karşılaştırma " bölümü vardir:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kürtçe#Kurmanci.2C_Sorani.2C_Zazaca.2C_Fars.C3.A7a_ve_T.C3.BCrk.C3.A7e_aras.C4.B1nda_kar.C5.9F.C4.B1la.C5.9Ft.C4.B1rma

Birinci kisimda normal bir karsilastirma var, ikinci asagdaki kisimdasa Kürtceyi Farscadan ve Zazacada ayiran sözcükler sergileniyor. Yani baslik adi tamamen uygundur. Iyi calismalar. --Meyman 12:19, 20 Mart 2008 (UTC)

Selam. Minorsky'in makalesi için teşekkür ederim. Doğal olarak siz de Deylem maddesine ekleyebiliriniz. İsterseniz ben yapıştıracağım:)) İyi çalışmalar. Takabeg 22:49, 25 Mart 2008 (UTC)

Selam. Zazalar maddesine bilgi kutusu eklenmiştir. Ankca İngilizce wikiden kopyalamıştım:)) O yüzden nüfusları yazamamıştım. [1]'e bakıldığında 6 - 8 milyon rakamı sanki abartma gibi. Bilgi kusutunu doldurabilir misiniz? Elinizde sağlam kaynaklar varsa... Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 16:48, 10 Nisan 2008 (UTC)


Mrb Takabeg, 23 Nisan Çocuk Bayramınız kutlu olsun. "Hepimiz çocuğuz !" :))--Belekvor 22:39, 23 Nisan 2008 (UTC)

Teşekkür ederim. Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun. "Kutlu olsun" ve "Mübarek olsun"'un Zazacası nedir? İyi çalışmalar. Görüşmek üzere. Takabeg ileti 22:48, 23 Nisan 2008 (UTC)

Silinmeye aday[kaynağı değiştir]

Selam. Dersim (Tunceli) Alevi aşiretler listesi maddesi silinmeye aday gösterildi. Bence içerik konusunda sorun yoktur. Ancak kaynaklarda Dersim Aleri aşiretleri terimini bulamadım. Belki elinizdeki kaynaklar da vardır. Ben şahsen Dersim aşiretleri maddesiyle birleştirilmesine yanayım. Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2008 Mayıs sayfasına görüşünüzü yazarsanız sevineceğim. Teşekkür ederim. Görüşmek üzere. Takabeg ileti 11:18, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Zazalar hakkında yazılan Türkçe kitaplar[kaynağı değiştir]

Demin bir kitabı bulmak için kolileri açtığımda Zazalar ile ilgili kitapları buldum:) Şimdilik tekrar kontrol edmeyeceğim ama size aktaracağım. Büyük ihtimalle sizde de vardır gerç. Eğer elinizde olmayan ve merak ettiğini kitap varsa inceleyebilirim.

Hilmi Ziya Ülken, Anadolu'nun Dinî Sosyal Tarihi (Öncüler: Barak Baba, Geyikli Baba, Hacı Bektaş), Kalan Yayınları, Mayıs 2003. ISBN 9758424378

Vecihi Timuroğlu, Alevilik, Bektaşlik, Şiilik, Kızılbaşlık, Kalan Yayınları, Nisan 2004. ISBN 9758424467

Ahmet Kerim Gültekin, Tunceli'de Kutsal Mekân Kültü, Kalan Yayınları, Ağustos 2004. ISBN 9758424483

Hasan Reşit Tankut, Zazalar Üzerine Sosyolojik Tetkikler, Kalan Yayınları, Nisan 2000. ISBN 9758424041

Erdal Gezik, Alevi Kürtler, Kalan Yayınları, Mayıs 2000. ISBN 9758424106

Naşit Hakkı Uluğ, Derbeyi ve Dersim, Kalan Yayınları, Mart 2001. ISBN 9758424157

İbrahim Bahadır, Atatürk ve Aleviler, Kalan Yayınları, Mayıs 2002. ISBN 9758424289

Doğan Munzuroğlu, Toplumsal Yapı ve İnanç Bağlamında Dersim Aleviliği, Kalan Yayınları, Ağustos 2004. ISBN 9758424548

Hüseyin Çakmak, Türkçe - Dersimce (Kırmancki / Dımılki / Sobe) Sözlük, Ağustos 2004. ISBN 9758424556

Daha var şimdilik bu kadar. Dersimce terimi varmış:)) Daha önce silmiş olmam hataymış demek ki. Bu kitabı sözlüğü biraz inceleyeceğim. Görüşürüz. Takabeg ileti 05:00, 12 Haziran 2008 (UTC)

Selam. Son iki gündür 27 Mayıs Darbesi maddesini zenginleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle şu kısım için görüşünüzü alayım. İçinde Bucaklar da var:) Takabeg ileti 13:42, 15 Haziran 2008 (UTC)

Selam. [2] Taliş dili mi acaba? Bizde Talişler maddesi var da. Biraz inceleyeceğim. Görüşürüz. Takabeg ileti 14:49, 17 Haziran 2008 (UTC)