Kırgız Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırgız Birliği
1514-1760
Kırgız Birliği bayrağı
Bayrak
BaşkentBarsgan
Yaygın dil(ler)Kırgızca
HükûmetMonarşi
Biy 
• 1514-1524
Tagay Biy(Muhammet Kırgız)
• 1757-1760
Kubat Biy
Tarihçe 
• Kuruluşu
1514
• Dağılışı
1760
Öncüller
Ardıllar
Doğu Çağatay Hanlığı
Buhara Hanlığı
Kazak Hanlığı
Hokand Hanlığı
Günümüzdeki durumu Kırgızistan

Kırgız Birliği Doğu Çağatay Hanlığının 1514 yılında yıkılması sonucunda modern Kırgızistan ve komşu ülkelerin topraklarına dayanan bir Kırgız devlet birliğidir.

Siyasi sistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırgız toplumunun Doğu Çağatay Hanlığı'nın siyasi sisteminden çok farklıydı ve bunun temelinde Kırgız boylarının birleşmesiydi.

  • Büyük biy
  • Ululuk Biy
  • Akalakçın biy
  • Küçük biy

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

15. yüzyılın ortalarında Altay'dan gelen Kırgız kabileleri, Moğolistan ormanlarından Tanrı Dağları'na taşınmaya başladı. 15. yüzyılın ikinci yarısı Kırgızlar Tanrı Dağları tarihinde önemli bir aşama olarak kabul edilir. Yeni toprakları fethetme ve geliştirme ihtiyacı Kırgızlar bölgelerin yerleşimi ve savunmasıyla politik sistemin ve askeri birliğin kurulmasıyla sonuçlandı. Kırgızlar, Hunlar ve Göktürkler'den sağ kanat ve sol kanat gibi kavramları miras aldılar. Tanrı Dağları'nda ikili bir yönetim anlayışı oluşturdular. Kırgız boyları Tanrı Dağlarında zengin yerleşim yerlerin de tutunmayı başardılar ve Doğu Türkistan ve Fergana böygelerine kadar genişlediler.

Başlangıçta Tenirtoo'ya taşınan Altay Kırgızları, eski kabileler de dahil olmak üzere sağ kanat ve sol kanat ı birleştirdi ve 15. yüzyılda günümüz Kırgızistan topraklarında Kırgız ulusunu oluşturdular. Doğu Çağatay Hanlığı'ın yıkılmsından sonra bağımsızlık kazandılar ve Tagay Biy(Muhammet Kırgız) ilk hükümdar oldu. Diğer Kırgız boylarıda birliğe katıldı. Tagay Biy(Muhammet Kırgız) Kırgızların birliği kuzey kanat ve güney kanat olarak yeniden düzenlendi.[1]

17. yüzyılın sonlarında Çungar Hanlığının baskısı nedeniyle Kudayan biy döneminde kuzey kanat Kırgızları güneybatıya çekilmek zorunda kalmışlar ve toprakların kontrolünü kaybettiler. 18. yüzyılın ortalarında Mamatkul biy ve Koshoy biy liderliğindeki Kırgızlar kuzey kanat geri kazanmaya çalışmaya başladılar. Andican'daki Kırgız birliğinin o zaman en büyüğü olan Kubat Biy komşu ülkeler tarafından tüm Kırgızların Hanı olarak tanındı.[2] 1758'de Mamatkul biy başkanlığında kuzey kanat yeniden kuruldu. 1759'da Azhiy Biy liderliğindeki Alay Kırgızları ve Kırgızları Çing Hanedanı'nı yönetimini tanıdılar. Andican'daki Kırgızların çoğunluğu göç edince zayıflayan bölge Hokand Hanı Erdene Han'ın egemenliğine girdi. Kısa süre sonra da Kubat Biy öldürüldü ve birlik dagıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Кыргыз санжырасында, бул маанилүү окуя бир тууган Тагай бий менен Адигине бийдин таарынышып, Карадарыяны чек кылып, кыргыздарды бөлүп алышкандыгы менен түшүндүрүлөт
  2. ^ Мокеев.кыргызы.. 191-б.