Hâşimoğulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Haşimoğulları sayfasından yönlendirildi)
Hâşimoğulları
الهاشميون

Hâşimîler
Hâşimî Arması
Ülke
Ana hanedanDavu Avn, Benî Katade'nin, Benî Hasan'ın, Benî Haşim'in, Kureyş'in bir kolu
Kuruluş
KurucuHüseyin bin Ali
Mal varlığıBkz. Kudüs kutsal mekanlarının Hâşimî vesayeti
Hanedan başkanı
Devriliş
Son hükümdar
Unvan(lar)

Hâşimoğulları veya Hâşimîler (Arapça: هاشمي), Benî Haşim kabilesine bağlı bir Kureyş boyu. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Haşimoğulları soyundan gelen Ürdün kraliyet arması

Haşimilerin soyu İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenafa kadar dayanır.[1] İslam peygamberi Muhammed'in ölümünün ardından halifeliği ele geçirmek için Emevilerle süregelen bir mücadeleye girişmişlerdir. Emeviler, Haşimoğullarıyla aynı kabileden de olsa farklı bir boya bağlıydı. Emevilerin çöküşünün ardından, kökenleri Muhammed'in amcası Abbas bin Abdülmuttalib'e dayanan Abbasiler kendilerini Haşimilerin temsilcileri olarak tanıttılar. İslam peygamberi Muhammed'in babası o doğmadan önce ölmüş, onu aynı zamanda amcası da olan Haşimilerin şefi Ebu Talib bin Abdülmuttalib büyütmüştür.[2]

10. yüzyıldan beri süregelen geleneksel antlaşmalara göre Mekke Şerifi ve Emiri Haşimi soyundan olmalıdır. I. Dünya Savaşından önce Osmanlı kontrolünde olan Hicaz'ı Hüseyin bin Ali yönetmekteydi. 1908 yılında da Mekke Emiri olarak tayin edilmişti.

I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekke Emiri Hüseyin bin Ali 1908 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arap Ayaklanmasını başlattı.[3] 1917 ve 1924 yılları arasında bağımsızlığını kazanan Hicaz bölgesini yönetti ve Birleşik Krallığın Dışişlerinden gelen destekle birlikte kendini kral ilan etti. Onun destekçileri kimi zaman Şerifyanlar olarak anıldı. Rakibi Abdülaziz El Suud 1925 yılında Hicaz'ı kendi topraklarına dahil etti. Öz oğlu Faysal bin Abdül Aziz'i de vali olarak atadı. Bölge daha sonra bugünkü Suudi Arabistan topraklarına katıldı.

Hüseyin bin Ali 5 oğla sahipti:

Günümüzde Haşimoğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok Müslüman ülkesini yöneten Haşimiler bugün Orta doğunun pek çok ülkesinde yaşamaktadır. Çoğunluğunun unvanı Seyiddir. Benu Haşimin soyundan gelenler yüzde yüz Arap kanı taşımakta ve dünyanın pek çok ülkesinde yaşamaktadır. Ancak belli bir kayıt altına alınamamaktadır. Fas Kraliyet ailesi soyunu Ali bin Ebu Talib'e dayandırmakta ancak Hanedan isminde Haşimoğulları ibaresini kullanmamaktadır.

Aile mensupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  2. ^ Time-Life Books, What Life Was Like: In the Land of the Prophet, p. 17
  3. ^ T. E. Lawrence (1926), Seven Pillars of Wisdom, reprinted 2000 Penguin classics, p. 53

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]