Grand Theft Auto çeteleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Grand Theft Auto serisinin yıllardır kullanılan logosu.

Bu maddede Grand Theft Auto serisindeki gangsterlerin listesi bulunmaktadır. Serinin ilk oyunu Grand Theft Auto 1'de çıktı ve pek ilgi görmedi fakat son oyunu olan Grand Theft Auto V tüm dünya genelinde büyük bir satış gösterdi.[kaynak belirtilmeli]

Grand Theft Auto 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Grand Theft Auto 1 oyunu ilk olarak Playstation'a 1997 yılında çıkmıştır. Kuş bakışı olarak ortaya çıkan Grand Theft Auto serisinin ilk oyununda gangsterler bulunmaktadır.

Sonetti's Gang[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonetti's Gang Liberty City'de ve Grand Theft Auto 1'de görülen bir kurgusal çetedir. Sonetti çetesi Grand Theft Auto 1'de ana karakterin çalıştığı Sonetti isimli bir liderin çete örgütüdür. En önemli rakipleri Vercotti Gang'dır. Bubby karakteri bu çeteyi yok eder ve böylelikle bir daha Grand Theft Auto serilerinde görülmezler.[1]

Vercotti Gang[değiştir | kaynağı değiştir]

Vercotti Gang Liberty City'de ve Grand Theft Auto 1'de görülen bir kurgusal çetedir. Liderleri Pablo Vercotti'dir. En önemli rakipleri Sonetti's Gang'dır. Vercotti Ailesi'nin oyundaki amacı Liberty City'i ele geçirmek ve diğer çete elemanlarını şehirden silmek.[2]

Uncle Fu's Gang[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncle Fu's Gang, San Andreas'te de görülen bu çetenin başlıca düşmanı El Burro Gang'dır.[3]

Grand Theft Auto 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin ikinci oyunu Grand Theft Auto 2 ilk olarak PC formatına 1999 yılında Rockstar Games tarafından çıkarılmıştır. Oyunda toplam 7 adet gangster dizini bulunmaktadır:

  • Zaibatsu
  • Loonies
  • Yakuza
  • Russian Mafia
  • SRS Scientists
  • Rednecks
  • Hare Krishna

Grand Theft Auto III[değiştir | kaynağı değiştir]

Rockstar Games, Grand Theft Auto III ile birlikte oyuna yeni bir oyun motoru eklemiş ve çıktığı yılda büyük bir satış göstermiştir.[kaynak belirtilmeli] Oyun New York'tan esinlenilerek yapılan Liberty City'de geçmektedir. Oyunda diğer gangsterlerden daha çok ailelerin kurmuş olduğu suçlu gangster aileleri yer almaktadır.

Gangsterler:

  • Forelli Ailesi
  • Leone Ailesi
  • Liberty City Triadları
  • Diablolar
  • Kolombiya Karteli
  • Yakuza
  • Uptown Yardies

Forelli Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Forelli Ailesi, ilk olarak Grand Theft Auto III'te görüldü. Daha sonra Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto: Liberty City Stories ve Grand Theft Auto: Vice City Stories oyunlarında görülmüştür. Sonny Forelli'nin 1986'da ölümünden sonra 1998 yılına kadar lider Franco Forelli olmuştur.[4][5]

Forellilerin merkezi Liberty City'deki Saint Marco’s Bistro’dur. Ailenin başı Sonny Forelli, 1986’da Vice City’de Tommy Vercetti tarafından öldürülür. Sonny Forelli’nin ölümünden önce Forelliler Liberty City’de güçlü bir aileydi. Fakat birçok önemli üyesinin (Sonny, Franco ve Giorgio) ölümüyle çöküşe geçerler. 1992'de Forelliler, San Andreas eyaletinde Caligula's Casino'yu Sindacco ve Leonelerle birlikte yönetiyorlardı. Bununla birlikte Forelli, kumarhanedeki hisse payını arttırmak için Salvatore Leone’a suikast düzenlemek ister. Suikast başarısız olunca Salvatore Leone, Forelli’yi öldürtür. Forelliler kumarhanedeki paylarını Leonelere bırakarak çekilir.

Liberty City Stories'te, Forelli ailesinin başında Franco Forelli bulunur. Liberty City Stories'te aile, Little Italy bölgesindeki Ford Staunton’da güçlü bir hale gelmiştir. Forelliler Portland’a güçlenmek için Sindaccolarla savaş halindelerdi. Leoneler bu savaş halinin devam etmesini istiyordu. Bütün bölgeleri Donald Love’ın emriyle Toni Cipriani tarafından yok edilince çok büyük kayba uğrarlar. Franco Forelli bir patlama sonucu ölür.

Grand Theft Auto III’te aile epeyce zayıf düşer. Birkaç Forelli üyesinin ölümü ve Joey Leone'un emriyle Claude'un Mike Forelli’nin arabasını bombalanması sonucu Forelliler St. Marco's Bistro’ya kadar çekilir ve tamamıyla çöker.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories’te, Forelli üyeleri koyu mavi ya da kırmızı tişörtle birlikte açık mavi ceketler giyerler. Grand Theft Auto: San Andreas’te çete üyeleri kahverengi deri ceket ya da açık mavi gömlekle birlikte gri pantolon ya da siyah kumaş pantolon giyerler. Grand Theft Auto III’te görünüm olarak Leone Ailesi’ne benzerler. Sadece Joey Leone’nin görevlerinde farklı gözükürler. Grand Theft Auto: Vice City'de beyaz ya da kırmızı Hawaii gömlekle birlikte kahverengi pantolon giyinirler.

Leone Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leone Ailesi, Salvatore Leone tarafından kurulmuştur.[kaynak belirtilmeli] İlk olarak Grand Theft Auto III'te görülen çete ailesi daha sonra Grand Theft Auto: San Andreas ve Grand Theft Auto: Liberty City Stories oyunlarında da görülmüştür.[6]

Leone mafya ailesi İtalyan-Amerikan suç örgütüdür, çıkış yerleri Sicilya’dır.[kaynak belirtilmeli] Salvatore Leone eski ülkesi tarafından temel oluşturmak için Liberty City'e gönderildi. Aile Portland içinde Cipriani's Restaurant, Sex Club 7 ve Joey’in araba tamir dükkanını elinde tutar.

Leone ailesi Las Venturas’ta güçlüdür, Caligula Gazinosu’nu Sindaccolar ve Forelliler birlikte ellerinde tutarlar, 1992’de Johny Sindacco’nun ölümü ve birkaç suikastten sonra Forelliler ve Sindaccolar Gazinonun tamamıyla Salvatore Leone kontrolüne geçmesine hem fikir oldular, CJ’nin gazino soygunundan sonra. Büyük para kaybına uğrayan , Salvatore Las Venturas’dan çekilir, Sindaccolar boşta kalan gazinoyu ele geçirir. Liberty City Stories’de Sindacco ve Leone Aileleri savaş halindelerdi. Yöntemde, Paulie's revü Bar’ı (sonradan "Sex Club 7") almak as well as the Kırmızı ışık Bölgesini ve Hepburn Heights ele geçirmektir . GTA IIIde, Leone ailesi Forelli Ailesine saldırır, liderleri Mike Forelli’yi katleder. Aynı yıl içinde, Leoneler Liberty City Triadlarıyla Çin mahalesindeki işlerden dolayı savaştadır. Savaşı bitirmek için üç Triad liderini katlederek ve balık fabrikasını havaya uçururlar.

GTA IIIde Leone işleri izler; ama bununla birlikte, Don Salvatore Leone ihanet eden Claude, arabaya bomba koyarak işleri ele geçirmeye çalışır. Ondan sonra Salvatore , Claude öldürmek için Kolombiyalı Cartel’le anlaşır. Bundan dolayı, Claude Leone’yi öldürmek için, Liberty City Yakuza ile anlaşır. Salvatore’nin öldürülmesi üzerine, başa Joey geçer. GTA III ve GTA:LCSde Leone üyeleri siyah takım elbise; birlikte güneş gözlüğü takarlar. GTA:SA’da çete üyeleri(Leone Ailesi olarak kabul edersek) kahverengi deri ceket ya da açık mavi gömlekle(beraberinde zincir takarlar) birlikte gri pantolon ya da siyah kumaş pantolon giyerler.[7]

Southside Hoods[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çeteleri
  • Göründüğü seriler: GTA III, GTA:LCS, GTA:Advence
  • Bölgeleri: Wichita Bahçeleri, Shoreside Vale, Liberty City.
  • Çete rengi: Kırmızı(Kızıl adamlar), Mor (Mor giyinenler)
  • Çete aracı: Hoods Rumpo XL.
  • Silah: (9mm) tabanca ya da Uzi (GTA III), (9mm) pistol (GTA:LCS).
  • İşleri: Haraç
  • Önemli üyeleri: D-Ice (lider,kızıl adamlar).

Güneytarafı Kabadayıları Liberty City Shoreside Vale’de önemli Afrikalı-Amerikan çetesidir, Kızıl adamları ve Mor giyinenler kapsar, her ikisi de rakip olan çetelerdir. GTA IIIde, bilinen tek şey sokaklarda uyuşturucu sattıklarıdır.

Kızıl giyinenlerin başı D-Ice’dır. Mor giyinenlerin gideceği gün yaklaşıyordu, bunu la birlikte onların artakalan üyeleri savaşlarda bozguna uğruyordu.

GTA III'teki yorumu Güneytarafı üyelerinin kızıl ya da mor giyinmesiyle kısıtlıydı, onlar hangi birine güvenmeliydi , fakat diğer sokaklardan saldırı görmediler. Henüz yabancı, Kızıl adamlar ne zaman saldıracaktı, yakın zaman Mor Giyinenler çete üyelerine yardım edecekti. Ters tarafı aynısını tutuyordu. GTA:LCS’de, the Kızıl Adanlar ve Mor giyinenler görünüşte birleşik, kahverengi ceket giyiyorlar, over kızıl adamlarla birlikte onların üyeleri ya damor giyinenler,aynı pantolon ve botu giyiyorlar.

Liberty City Triadları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi, organize suç örgütü olabilir.
  • Bulunduğu seriler: GTA III, GTA:LCS., GTA:CW.
  • Bölgeleri: Çin Mahallesi, Portland, Liberty City (1998 - ?).
  • Çete aracı: Triad balıkçı kamyonu.
  • Silah: Beyzbol sopası ya da (9mm) tabanca (GTA III); satır ya da (9mm) tabanca(GTA:LCS).
  • İşlettikleri yerler: Mr. Wong'un Çamaşırhanesi, Çin Mahallesi, Portland, Liberty City; Turtle Head Fishing Şirketi balık fabrikası, Callahan Noktası, Portland, Liberty City; Belly-Up Balık, Denizyemi Fabrikası, yeri bilinmiyor
  • İşleri: Haraç, koruma, uyuşturucu kaçakçılığı.
  • Önemli Üyeleri: "Chunky" Lee Chong (? - 2001).

Uzak doğu çetesi Liberty City Triadlarının merkezi Portland Adasıdır. Triadlar sokak çetesi olmasına rağmen, organize suçla da uğraşırlar; haraç keserler, özellikle that of Mr. Wong'un Çamaşırhanesi, Leone Ailesi ile sorunludur, "Chunky" Lee Chong aracılığıyla Kolombiyalı Cartel’e uyuşturucu satarlar. Leoneler Çin Mahallesi’ndeki işleri kontrolü altına almak ister. Savaşın son vermek için Leoneler üç Triad Liderini öldürüp Balık Fabrikasını yok ederek. Triadın Liberty City ayağı zayıflar ve tekrar toparlanamaz. GTA III’de, Triad üyeleri mavi tulum giyer. GTA:LCS’de, çete logolu mavi eşofmanla birlikte, siyah ve mavi pantolon ve güneşgözlüğü takarlar.

Yakuza[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Suç Örgütü
  • Bulunduğu seriler: GTA III, GTAA, GTA:LCS
  • Bölgeleri: Torrington, Staunton Adası, Liberty City.
  • Çete aracı: Yakuza Stinger.
  • Silah: Tabanca ya da Uzi (GTA III); (9mm) tabanca (GTA:LCS).
  • İşlettikleri yerler: Big Shot Casino (? – 1998), Kenji's Casino (1998 - ?), Torrington, Staunton Adası, Liberty City.
  • İşleri: Kumar, haraç, silah kaçakçılığı.
  • Önemli Üyeleri: Kazuki Kasen (lider, ? - 1998), Asuka Kasen ve Kenji Kasen (birlikte lider, 1998 - 2001).

Kasen Yakuza 1970’lerde ortaya çıkmış bir Japon suç örgütüdür. Başlıca faaliyetleri kumar ve haraçtır. Örgütün merkezi Staunton Adası’dır. Rakipleri Miguel Karteli, Leone Ailesi ve Jamaikalı Yardielerdir.

Liberty City Stories’de, Yakuza’nın başında Kenji’nin büyük kardeşi Kazuki Kasen vardır. Henüz Liberty City’de fazla güçlü değillerdir, onlar silah ticareti(tank’da var) yaparlar ve şehir’de bölgelerini büyütmeye çalışırlar.

GTA:III’de Kasen Yakuza’yı Asuka Kasen ve Kenji Kasen kardeşler birlikte yönetir. Asuka Kasen Claude’tu işleri için çağırır. Bununla birlikte Claude, Donald Love içinde çalışır, Claude Donald Love’ın emriyle Kolombiyalı Cartel’le Yakuza arasında savaş başlatmak için Kenji’yi öldürür. Kardeşinin öldürülmesine kızan Asuka Miguel Kartel’den Miguel’i yakalayıp işkence eder. Metodu Miguel Kartelin mekanı Ford Staunton’u zorla almaktır. Daha sonra, Kartel üyeleri Asuka’yı katleder, Fort Staunton’u Yakuza’dan temizler. Yakuza liderleri öldürülür.

Yakuza üyeleri renkli takım elbise giyer. GTA:LCS’de, Yakuza üyeleri dövmelidir.

Kolombiya Karteli[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA III, GTA:LCS.
  • Bölgeleri: Fort Staunton, Staunton Adası, Liberty City (1998 - ?); Cedar Grove, Shoreside Vale, Liberty City.
  • Çete aracı: Cartel Cruiser (GTA III, GTA:LCS).
  • Silah: Tabanca, Uzi ya daAK-47.
  • İşlettikleri yerler: Panlantic İnşaat, kesin bir bilgi yok, fakat inşaat alanı Staunton Ford’da, Staunton, Liberty City (2001); Espersso-2-Go espresso stalls, çeşitli yerlerde, Liberty City (2001).

-Önemli üyeleri: Miguel (lider, ? - 2001),Catalina (lider, 2001).

Miugel Karteli GTA III’de rakip olduğumuz asıl çetedir. Catalina ve Miguel birlikte Liberty City’de Uyuşturucu ticareti yaparlar.

Panlantic İnşaatın Miguel Karteli ile bağlantısı vardı, şirket yasak bölgede inşaat yapıyordu. Liberty City Stories’de, Avery Carrington Panlantic İnşaat’ın Liberty City’de iş yapmasını ve yeni binalar dikmesini istiyordu. Toni Cipriani Avery’i öldürdü daha sonra Toni Cipriani ve Donald Love anlaşarak Ford Staunton’u havaya uçurdular. GTA III’de, Cartel Fort Staunton’da tekrar inşaata başladı.

Miguel Karteli üyeleri Hawai gömleği, pantolon, Akubras şapka ve bot giyer GTA III. GTA:LCS’de, üyeler kırmızı ya da mavi gömlekle birlikte kahverengi yelek giyer.

Diablolar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi.
  • Bulunduğu seriler: GTA III, GTA:LCS.
  • Bölgeleri: Hepburn Heights, Portland, Liberty City (1998? - ?).
  • Çete aracı: Diablo Stallion.
  • Silah: Beyzbol sopası ya da (9mm) tabanca (GTA III);Ateş baltası or (9mm) tabanca(GTA:LCS).
  • İşleri: Gasp, pornografi
  • Önemli üyeleri: El Burro (lider).

Diabloların Latin çete olduğu kesin değildir. Küçük bir çetedir ve silahları iyi değildir. Liderleri El Burro’dur. Faaliyetleri gasp ve pornografidir, Liberty City Triadlarıyla birbirlerine girmişlerdir.

Diablo üyeleri koyu mavi ceket, uzun pantolon ve bere giyerler. GTA:LCS’de, Diablo üyeleri kafaya balık ağı ya da kızıl takke takarlar kızıl gömlek ve siyah ya da kahverengi pantolon giyerler.

Uptown Yardies[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA III, GTAA, GTA:LCS.
  • Bölgeleri: Newport, Staunton Island, Liberty City (1998 - ?).
  • Çete aracı: Yardie Lobo.
  • Silah: Beyzbol sopası ya da 9mm pistol (GTA III); 9mm pistol (GTA:LCS).
  • Önemli üyeleri: King Courtney (lider).

Yardies Jamaikalı bir çetedir, liderleri King Courtney’dir. Staunton adasında Kolombiyalı Cartel’le gizlice birlik kurdu. Yardie üyeleri askerlerden çok korkarlar. Jamaika aksanında konuşurlar, fazla argo kullanmazlar.

Yardieler gri ceket giyer, "Che" tarzı bere takarlar.

Grand Theft Auto: Vice City[değiştir | kaynağı değiştir]

Gta Vice City, GTA III çıktıktan çok kısa süre sonra piyasaya çıkarılmıştır ve GTA III'de kullanılan oyun motoru kullanılmıştır. Vice City'de mafya babalarına ait çete aileleri ve sokaklarda gangster'ler yer almaktadır.

Forelli Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak GTA III'de görülen Forelli ailesi, Gta Vice City oyununda da görülmektedir. Vice City'deki En büyük düşmanı; Vercetti Gang'dır.

Vercetti Gang[değiştir | kaynağı değiştir]

Tommy Vercetti tarafından 1986'da Ricardo Diaz'ın ölümünden sonra kurulan çete ailesidir. Daha çok Starfish Adası'nda Vercetti Konağı'nda ve Tommy'nin satın aldığı mülklerin çevrelerinde görülmektedirler. En büyük düşmanları; Forelli Ailesi, Haitililer, Sharks'dır.[8]

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC.
  • Bölgeleri: Tommy Vercetti sahip olduğu mülkler, Vice City.
  • Silah: Colt .45 tabancalar. Vice City son görevini deneyip yaparsanız çete üyeleri Uz-ı, deneyipde yapamazsanız Tech9 alırlar
  • İşlettiği yerler: Güneşparıltısı Oto Galerisi, Küçük Havana; Cherry Popper dondurma fabrikası, Küçük Havana; Malibu Kulüp, Vice Noktası; Interglobal Filmleri film stüdyosu, Prawn Adası; Kaufman Cabs taksi şirketi, Little Haiti; Boatyard, Vice Port; Pole Position (strip) Club, Ocean Beach; Print Works, Küçük Haiti işletmeler Vice City’dedir .
  • İşleri: Haraç, kalpazanlık, uyuşturucu kaçakçılığı.
  • Önemli üyeleri: Thomas "Tommy" Vercetti (lider, 1986 - ?), Lance Vance (1986), Ken Rosenberg (1986 - 1992).

Suç yüzüğü, yeraltı dünyasının haraç çetelerindendir. Çetenin lideri Tommy Vercetti’dir, çetenin işleri ve mülkleri Vice City’de Forelli Mafia üyelerinin elindeydi, aşağı yukarı 1986.

Tommy Vercetti ilk başta Vice City uyuşturucu ticaretinde Forellileri temsil ediyordu bir anlaşma sırasında parayı Diaz’a kaptırdı, Vercetti’nin para bulma angaryasıda başlamış oldu ve sonunda uyuşturcu anlaşmasını bozan Ricardo Diaz öldürüldü, Vercetti gücüne güç katarak suç yüzüğünü genişletti. Forelliler gayretlerini engellemek ve Sonny Forelli Vercetti’ye gücün kimde kimde söylemek ve parasını almak için geldiğinde kendi sonunu hazırlamış oldu.

Tommy Vercetti San Andreas’da kendi varlığını göstermek için Ken Rosenberg’i gönderdi, Vercetti 1992 den sonra uyuşturucu işini devam ettiremedi . Ken'i Leoneler, Forelliler ve Sindaccolar’a arabulucuk yapması için gönderdi.

Çete üyeleri mavi gömlek ya da sarı havai gömlek ve uzun pantolon giyerler.

Köpekbalıkları (Sharks)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Grand Theft Auto: Vice City'de görülen bu çete, son olarak Grand Theft Auto: Vice City Stories'te görülmektedir. Vice City'de daha çok Prawn Adası'nda kol gezmektedirler. Bilinen tek liderleri Sharks' Leader'dir.[9][10]

  • Çete tipi: Sokak çetesi.
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC, GTA:VCS.
  • Bölgeleri: Vice Point ve Prawn Island, Vice City.
  • Çete aracı: Gang Burrito.
  • Silah: Colt .45 tabanca, ya da görevlerde Tec-9.
  • İşleri: Silah kaçakçılığı, haraç

North Point Alişveriş Merkezi ve Prawn Adasının çetesidir, fakat Vice City’nin diğer çeteleri için tehlike teşkil etmez. Tek görevlerde çatışırız. Silah ticaretiyle uğraşırlar. Mitch Baker'in Motorcu Çetesi ile araları iyi olmayan Streetwannabeler bir görevde onun motorunu çalıp Şehir merkezindeki motor garajında saklarlar. Çetenin lideri (ismi bilinmiyor) Ricardo Diaz’a ihanet eder ve onun uyuşturucu gelirlerinden pay çalar. Tommy çete liderini öldürerek buna son verir (ve çoğu çete üyesine kıyım yapar).

GTA:VC’de "Streetwannabeler" olarak geçerler (GTA:VCS’de "Sharks"), Victor bir numaralı geçim kaynaklarını ele geçirdikten sonra tek gelir kaynakları haraç kalmıştır.

Streetwannabeler’in öteki Vice City çeteleriyle irtibatının bulunmaması işin ilginç yanıdır. Bu, ordu askerleri ve Forelliler gibi asıl amaçları belli olan çetelerde söz konusudur. Ceketlerinin arkasında Köpekbalığı/Kobra/Ejderha logoları bulunur, bölgeleri boyunca binaların üstünde graffitiler ve çete araçları vardır.

Streetwannabe üyeleri genelde kot ceket ve blucin giyer ve kırmızı bandana takarlar.

Haitililer[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk ve son olarak Grand Theft Auto: Vice City'de görülen çetenin liderliğini Auntie Poulet adında bir yaşlı kadın yapmaktadır. Vice City içerisinde yer alan Little Haiti'de kol gezmektedirler. En büyük düşmanları Kübalılar'dır. Sharks'lar ile müteffiktirler.[11][12]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC.
  • Bölgeleri: Little Haiti, Vice City.
  • Çete aracı: Voodoo.
  • Silah: Colt .45 tabanca.
  • Önemli üyeleri: Auntie Poulet (lider), Romero ( ? – 1986 )

Kübalılardan daha yoksullardır, liderleri Auntie Poulet’tir, Kübalılarla savaştalardır. Vercetti’nin Kübalılarla birlik olmasından sonra, Haitililerin Vercetti ile araları bozulur. Haitililere ait olan kokain fabrikası Vercetti ve Kübalılar birlik olup havaya uçurur.

Haitililer mavi gömlek ("RELAX" yazıyor), ve beyzbol şapkası ya da gök mavisi kolsuz tişört ve blucin ya da beyaz pantolon giyerler ve kuşak bağlarlar.

Kübalılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Grand Theft Auto: Vice City'de ve son olarak Grand Theft Auto: Vice City Stories oyununda görülmüşlerdir. Vice City içerisinde yer alan Little Havana''da kol gezmektedirler. Liderleri Umberto Robinadır. En büyük düşmanları Haitililer'dir.[13][14]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC, GTA:VCS.
  • Bölgeleri: Little Havana, Vice City.
  • Çete aracı: Cuban Hermes.
  • Silah: Colt .45 tabanca.
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı
  • Önemli üyeleri: Umberto Robina (lider, 1984 - ?), Alberto Robina, Rico, Pablo

Kübalılar, liderleri Umberto Robina, Haitililer daimi düşmanlarıdır. Tommy Vercetti çete savaşına dahil olmuştur her iki tarafa da çalışmıştır, fakat sonunda Kübalılar Vercetti’yle dost kalmıştır. Kübalılar kokain ticaretinde ustalardır.

Kübalılar beyaz kolsuz tişört ya da açık sarı tişört, kızıl kuşak ya da fedora şapka ve siyah pantolon ya da blucin giyerler.

Vice City Motorcuları (VC Bikers)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Grand Theft Auto: Vice City oyununda, son olarak Grand Theft Auto: Vice City Stories oyununda görülen çoğunlukla motor kullanan kilolu çete grubudur. Vice City, Downtown'da kol gezmektedirler. Liderleri Mitch Baker isminde mini barı olan bir gangsterdir.[15][16] En büyük düşmanları Sharks'lardır.

Diaz Karteli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökenleri Kolombiya'ya dayanan bir mafya çetesidir. Liderleri Vice City'de uyuşturucu para babası Ricardo Diaz'dır.[17] İlk olarak Grand Theft Auto: Vice City oyununda görülmektedirler, Diaz'ın Konağı'nda yer alan mafya çetesi Tommy Vercetti'nin Ricardo Diaz'ı öldürmesinin ardından Vice City'de bir daha görülmezler.[18] Ancak son olarak Grand Theft Auto: Vice City Stories oyununda görülmektedirler bunun nedeni ise. Grand Theft Auto: Vice City Stories'in 1 yıl öncesini anlatmasıdır.

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC, GTA:VCS.
  • Bölgeleri: Diaz’ın Konağı, Starfish Adası, Vice City (Ricardo'nun ölümünden önce)
  • Silah: Colt .45 tabanca
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı
  • Önemli üyeleri: Ricardo Diaz (lider, 1980'lerin ortaları - 1986).

Diaz Karteli Vice City merkezli Kolombiyalı uyuşturucu kartelidir, liderleri Ricardo Diaz’dır. Tommy Vercetti işleri ele geçirmeden önce, çete Vice City’de egemen uyuşturucu karteliydi,bununla birlikte Ricardo saldırgan bir tutum sergiliyordu. Daha çok kazanç sağlamak için en hızlı tekneyi çaldı, hatta diğer çetelerin küçük paylarına bile göz dikiyordu. Ek olarak, Diaz çetesi Tommy'nin Forelilerden aldığı parayı Vance Kardeşlerin ( Lance ve Victor ) uyuşturusunu anlaşma sırasında çalmıştır. Lance Vance "Quentin" adı altında çeteye sızarken Tommy Vercetti Ricardo’ya çalışması için fırsat verir. Tommy Ricardo’nun için görev yapar, planı Ricardo’yu öldürüp Ricardo’nun imparatorluğunu ele geçirmektir, Lance’nin zamanından önce davranıp Ricardo’yu öldürmeye kalkışması tutsak edilip işkence görmesine neden olur, Tommy acele edip onu kurtarır. Diaz’ı öldürmek için konağa baskın yaparlar ve Diaz’ı öldürürler. Ricardo’nun ölümüyle Diaz Karteli son bulur ve konağa el koyarlar. Diaz Karteli üyeleri çoğunlukla kestane rengi gömlek ya da Hawai gömleği ve uzun açık renkli pantolon giyerler.

Diğer gangsterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Patrol Invest Group[19]
  • Leaf Link Golfers[20]
  • Cortez Crew[21]
  • Costa Rican Gang[22]

Grand Theft Auto: San Andreas[değiştir | kaynağı değiştir]

GTA San Andreas, Vice City'den bir yıl sonra piyasa sürülen daha gelişmiş motorla oyunculara sunulan oyundur. 1992 Los Angeles olayları'nı konu alan GTA San Andreas, Dünya'da çıktığı tarihte en çok ilgi gören oyunlar listesinde baş sıralarda yer almaktaydı.

Grove Street Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç Grove Ailesi üyesi.

Grove Street Families çetesi 1960'lı yıllarda Grove Sokağı'nda kurulmuştur. Çete, Los Santos'un ilk ve en eski çetesidir. Bilinen tek lider Sean "Sweet" Johnson'dur.

Grove Street Families'in ezeli düşmanı Ballas çetesidir. Bu çete ile aralarında geleneksel, yoğun ve kanlı bir rekabet vardır. Bu iki çete arasındaki çekişmenin ne zaman başladığı bilinmemekle beraber bu çekişme büyük ihtimalle 1987'den önce başlamıştır.[23] Grove Ailesi'nin amacı oyundaki Los Angeles'tan esinlenerek oluşturulan Los Santos şehrinde uyuşturucuyu kaldırmakdır. Los Santos Vagos ile de çekişme içindedirler.

  • Çete tipi: Sokak çeteleri
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA, GTA V
  • Bölgeleri: Ganton, Los Santos, San Andreas, Playa Del Seville, Los Santos , San Andreas, Temple, Los Santos, San Andreas.
  • Çete rengi: yeşil.
  • Çete aracı: Greenwood, Savanna, Voodoo.
  • Silah: Bıçakla birlikte, 9mm Tabanca ya da Tec-9 mini-makineli tabanca .LS Vagos ve Ballas’ın işini bitirirseniz, yanlarına Desert Eagle ya da MP5 alırlar
  • Önemli üyeleri: Sean "Sweet" Johnson ve Carl "CJ" Johnson (Grove Sokağı Aileleri, birlikte lider, 1987 - ?, 1992 -?), Melvin "Big Smoke" Harris (? - 1992), Lance "Ryder" Wilson (? - 1992), Mark "B-Dup" Wayne (Grove sokağından ayrıldı), Jeffrey "OG Loc" Cross, Barry "Big Bear" Thorne, Denise Robinson (CJ'in ilk kızarkadaşı), Emnet (Seville) , Big Devil, Little Devil, Tony( ? – 1992?) Beverly Johnson ( ? -1987 ).

"Aileler" Los Santos çetesi, Carl "CJ" Johnson bu çetenin üyesidir. San Andreas sokak çetelerinden uzaklaşmıştır , Aileler "iyi" niyetli bir çetedir, kendi bölgelerinde yasadışı uyuşturucu satılmasına karşılardır, diğer kanunsuz işlere nefret duyarlar, ve üyelerini korurlar.

Grove Sokağı aileleri Lance "Ryder" Wilson, Melvin "Big Smoke" Harris, ve Carl "CJ" Johnson ve Sean "Sweet" Johnson kardeşler tarafından yönetilir. Sweet inatla uyuşturucuya karşıdır, fakat Smoke Sweet’i ikna etmek ister GSF uyuşturucuyla daha güçlü olacağına inanır. Grove Sokağı Ailelerinin uyuşturucu ticaretine girme konusundaki isteksizlikleri herkesçe bilinirdi . GSF durumu içler acısıydı

Diğer Aileler: Temple Drive Aileleri ve Seville Boulevard Aileleri, ilk başta Grove Sokağı Aileleri ile birlikte hareket ederlerdi. Diğerlerininde durumu da pek de iyi değildi, çeteler zayıf düşmüştü.

Grove Street rakip çetelerin uyuşturucu ticaretini bitirmek istiyordu, fakat aileler birleşik olmadan güçlü değillerdi. Grove Street Ailelerinin Sweet’in kızarkadaşı yüzünden Seville Boulevard Aileleriyle arası bozuldu. İki çete arasında anlaşmazlık yaşandı.

Carl döndüğünde GSF’yi yeniden canlandırmaya çalıştı, Ryder ve Smoke'un ihaneti sonucunda çete dağıldı ve Sweet hapse gitdi; Ballas ve Los Santos Vagos GSF bölgelerini ele geçirdi. ve Carl CRASH için çalışmak zorunda kaldı, CRASH ahlaksız hain polislerden meydana geliyordu. Mike Toreno sayesinde CRASH’a dava açıldı ve Sweet salındı , GSF Vagos ve Ballas’la savaşarak tekrar kuruldu.

Aileler daima yeşil basketbol süveteri ve kazak ya da gömlek giyerler.

Ballas[değiştir | kaynağı değiştir]

Ballas çetesi 1970'li yıllarda kurulmuştur. İlk olarak GTA San Andreas'te görülen Ballas son olarak piyasaya en son çıkan GTA oyunu GTA V'de görülmektedirler. Nerede ya da nasıl kurulduğu hakkında bir bilgi yoktur. Bilinen tek lider Kane'dir.

Ballas büyük ihtimalle Glen Park ya da Jefferson'da kurulmuştur. Çünkü Willowfield ve Idlewood'u sonradan Grove Street Families'ten almıştır ve East Los Santos'un güney kısımlarını Grove Street Families'ten, kuzey kısımlarını ise Los Santos Vagos'tan almıştır.[24]

  • Çete tipi: Sokak çeteleri
  • Bulunduğu Seriler: GTA:SA, GTA V.
  • Bölgeleri: Los Santos’un doğusu Los Santos’un batısı ,Los Santos, San Andreas.
  • Çete rengi: Mor.
  • Çete aracı: Tahoma, Majestic
  • Silah: 9mm pistol or MAC-10 mini-SMG.
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, fuhuş
  • Önemli üyeleri: Kane (bilinmeyen pozisyon, fakat çetenin başı olduğu tahmin ediliyor, ? – 1992), Mark "B-Dup" Wayne.

GSF Ballas'ın en büyük düşmanıdır, 1970'ten sonra kurulmuştur. Fuhuş, kokain ve silah ticareti işi yaparlar. Ballas Aileler ve Aztekler savaş halindedir. LS Vagos ve SF Rifa'yla dosttur. Uyuşturucuyu Loco Syndicate’den ve silahı Rus Bratva’dan sağlar. Ballas CRASH'la birlikte çalışır. İki GSF üyesi olan Big Smoke ve Ryder Ballasla çalışmaya başlar. Sweet’in içeri atılmasından sonra Los Santos sokaklarını Vagos'la birlikte kontrol etmeye başlar. Kokain ticaretini eline alır. Ballas'ın kokain fabrikası yok edilir ve Ballas Los Santos’taki gücünü kaybeder.

Dört Ballas grubu vardır. Bunlardan Front Yard Ballas, Idlewood’da; The Rollin' Heights Ballas Glen Park, Jefferson, East Los Santos’ta; Kilo Trays Ballas, Villowfield’de; Temple Drive Ballas, Verona Beach’te güçlüdür. Ballas üyeleri mor giyinir.

Los Santos Vagos[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaygın olduğu eyalet Los Santos'tur. Vagos'un ezeli düşmanı; Varrios Los Aztecas çetesidir. Vagos aynı zamanda Grove Street Families ile de çekişmelidir. Bilinen tek lider Big Poppa'dır.[25]

Ballas ile de sokaklarda düşman yöneticilerse dosttur.[26] Son olarak GTA V oyununda görülmektedirler.[27]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA, GTA V.
  • Bölgeleri: Kuzeydoğu Los Santos, San Andreas.
  • Çete rengi: Sarı
  • Çete aracı: Glendale, Oceanic, Hermes.
  • Silah: 9mm pistol ya da MAC-10.
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı
  • Önemli üyeleri: Big Poppa (uyuşturucu satıcısı, ? - 1992), Freddy (homoseksüel, OG Loc’un kitabını çaldı, ? - 1992).

Los Santos Vagos (Türkçe "Bulanık Azizler") Meksikalı çete Ballasla ittifak yapmıştır.

Vagos’un Aileler, Varrios Los Aztecas’la arası iyi değildir. CJ’in Los Santos’tan sürgün edilmesinden sonra, Vagos Aztecas'ların bölgelerinin çoğunluğunu aldı. San Fierro Rifayla rekabet içindeydiler, fakat sonradan araları düzeldi.

Uyuşturucu ticareti yapmak istiyorlardı, Big Smoke'la kokain işi yapmaya başladılar. Bir numaralı Vagos üyesi ve uyuşturucu tüccarı, Big Poppa, rap sanatçısı Madd Dogg’un konağını ele geçirdi.

Vagos üyeleri sarı bandana takar, üstlerinde beyaz atletle veya dövmeli çıplak vücutlarıyla dolaşırlar.

Varrios Los Aztecas[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA.
  • Bölgeleri: El Corona, Little Mexico, Unity Station, Los Santos, San Andreas.
  • Çete rengi: Turkuaz
  • Çete aracı: Broadway, Glendale, Hermes.
  • Silah: 9mm tabanca ya da MAC-10.
  • İşleri: Silah kaçakçılığı, gasp
  • Önemli üyeleri: Cesar Vialpando, Jose Vialpando (lider), Gal, Sunny ve Hazer (deneyimli çete üyeleri).

Vagos’a göre daha zayıf bir çetedir, Varrios Los Aztecaslar Meksika kökenlidir ve Cesar Vialpando’nun çetesidir. Grove Street Aileleriyle araları pek de iyi değildir Cesar Kendl ile evlenerek iki çete arasındaki düşmanlığı bitirmek istemektedir. Varrios sokaklarda Carl Johnson’a meydan okur, Grove Street Ailelerine hakaret ederler ve bazen silah ya da yumrukla saldırılar. GSF üyelerini gördüklerinde saldırırlar. Varrios Vagos ve Rifa’yla savaştadır ve Ballasla araları kötüdür.

Varrios geleneksel olarak uyuşturucuya karşıdır, silah kaçakçılığı ve gaspla uğraşırlar fakat kazançları azalmaktadır. Diğer çetelere göre bölgeleri azdır ve Güneydoğu Los Santos’ta gruplanmıştır.

Varrios Los Aztecas üyeleri çoğunlukla turkuaz bandana ve güneş gözlüğü takarlar, "Cholo" tarzı giyinirler.

San Fierro Rifa[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA.
  • Bölgeleri: Garcia, Doherty, Esplanade North, San Fierro, San Andreas.
  • Çete rengi: Açık mavi.
  • Çete aracı: Sabre, Blade, Stallion.
  • Silah: 9mm pistol.
  • Önemli üyeleri: T-Bone Mendez (lider, ? - 1992).

Rifa’nın merkezi San Fierro’dur.Uyuşturucu işinde Ballas ve Vagos’la birlikte iş yapar.Rifa Loco Syndicate için tetikçilik yapar, T-Bone Mendez Loco Syndicate’nin içinde olduğundan Rifa’nın lideri olabilir. Rifa Los Santos’lu Meksikalıları sevmez, uyuşturucu işinde Los Santos Vagos’la bağlantısı vardır. Triadlar ve Da Nang Boys arasındaki savaşta tarafsızdır. Rifa ile çalışmasına rağmen CJ’i sevmezler, Ailelere karşı saldırganca tutum takınırlar. Sokaklarda zorbalık etmezler.

Rifa üyeleri çoğunlukla açık mavi giyinir, mavi bere ya da beyaz şapka takarlar.

San Fierro Triadları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Suç Örgütü.
  • Bulunduğu Seriler: GTA:SA.
  • Bölgeleri: Çin Mahallesi, Calton Heights, King’s, San Fierro, San Andreas.
  • Çete aracı: Stratum, Sultan, Jester, Elegy.
  • Silah: 9mm pistol, MAC-10 SMG ya da AK-47.
  • İşlettikleri yerler: Wu Zi Mu's bookies, San Fierro, San Andreas; The Four Dragons Casino, Las Venturas, San Andreas.
  • İşleri: Kumar, soygun, sokak yarışları.
  • Önemli üyeleri: Wu Zi Mu (Mountain Cloud Boys’un lideri), Ran Fa Li ( Red Gecko Tong’un lideri), Su Xi Mu ve Guppy

San Fierro Triadları Hong Kong kökenli büyük bir çetedir. Oyunun başlangıcında üç tane Triad grubu vardı; fakat bunlardan Blood Feather Triad, Da Nang Boys’un bozgununa uğrar. Geri kalan iki grup Mountain Cloun Boys ve Red Gecko Tong daha da güçlü olabilmek için ittifak yapar. SF Triadları çetelerle olan sorunları barışçı bir yöntemle çözmeye çalışır. SF Triadları Ailerle müttefik, Italyan Mafia, Da Nang Boys ve Loco Syndicate ile savaş halindedir . San Fierro ve Liberty City Triadları arasında bilinen herhangi bir bağlantı yoktur. SF Triadları Da Nang Boys’un bu beklenmeyen saldırısına karşılık olarak; Da Nang Boys’un lideri olan Yılankafa’yı Carl Johnson’un da yardımıyla katleder ve onların insan ticareti gelirlerini baltalar.

Triadlar kendileri için bir tehdit unsuru teşkil eden Loco Sydinante’yi çökertmek istemektedir. Carl Johnson’a ve abisine ihanet eden Ryder ve Big Smoke Loco Sydinante ile Ballas-Vagos ittifakı arasında köprü görevi görür. Bu sebepten Carl Johnson Triadarla işbirliği yapar. İlk önce Loco Sydinante’den Jizzy’nin işi bitirilir. Sonra sırasıyla T.Bone Mendez, Ryder ve Mike Toreno halledilir ve Loco Sydinante çöker.

SF Triad Las Venturas Strip’de Four Dragons Casino’yu işletmektedir, gazino da Grove Street Aileleri’de pay sahibidir. Şehirde Mafia’nın gücünü kırmak için Triadlar Carl Johnson’la birlikte Caligula Gazinosunun kasasını boşaltır.

Triad Madd Dogg'un konağını Big Poppa’dan geri alır ve CJ tekrar Los Santos’taki işlerini yoluna koymaya başlar.

SF Triad’ın üyeleri siyah takım elbise giyer. SF Triad çetesi Çin Mahallesinde bulunur, Las Venturas sokaklarında gözükmezler.

Da Nang Boys[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çeteleri
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA.
  • Bölgeleri: Easter Basin, Pil Point, San Fierro, San Andreas.
  • Çete aracı: Buccaneer, Manana, Tampa.
  • Silah: 9mm tabanca or MAC-10.
  • İşleri: Haraç, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti.
  • Önemli üyeleri:' Yılankafa ' (? - 1992).

Da Nang Boys merkezi San Fierro olan Vietnamlı sokak çetesi. Aşırı saldırganlar, uzmanlık alanları haraçtır, uyuşturucu ve insan ticaretiyle uğraşırlar, San Fierro’da Easter Basin, Easter Basin rıhtımını ve demirlemiş bir gemiyi kontrol ederler. Da Nang Boys Triadlarla savaş halindedir.

Da Nang Boys Shining Razors ve the Butterfly Children diye iki gruba ayrılır.

Da Nang Boys üyeleri tişört ve pantolon ya da geleneksel kıyafet giyer.

Rus Bratva[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Suç örgütü
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA, GTA IV.
  • İşleri: Silah kaçakçılığı

Rus Bratva San Andreas’ta kısa bir süre için gözükür, siyah tişört ya da gri ceketlerle birlikte ceket ve pantolon giyinirler. Atrium’da bir görevde kısa süre için gözükürler. Big Smoke’nin ininde Ballas, Vagos ve Rifa’yla birlik kurarlar. Ballas’a araç karşılığında silah tedarik ederler.

Loco Sydinante[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA.
  • Bölgeleri: San Fierro, San Andreas.
  • İşleri. Uyuşturucu kaçakçılığı.
  • Önemli üyeleri: Jizzy B., T-Bone Mendez, Mike Toreno.

Birkaç suçlu daha da güçlenebilmek Loco Sydinante adı altında ortaklık kurar. Loco Sydinante’in öncelikli hedefi ortaklaşa kokain ticareti yapmaktır. Ortaklığın merkezi San Fierro ve ortaklığı oluşturan kişiler yerel pezevenk Jizzy B., Rifaların lideri T-Bone Mendez ve şüpheli iş adamı Mike Toreno’dur. Ailelerin eski üyeleri Ryder ve Big Smoke(Ballas-Vagosun yanında iş yapar) sonradan ortaklıkla işbirliği yapar. Bilinen bir giyiniş tarzları yoktur. Ortaklık son bulmadan önce haftalık Los Santos-San Fierro arası uyuşturucu nakliyatı olurdu.

Sonradan Carl Johnson Ryder, Jizzy B. ve T-Bone Mendez’i öldürünce Loco Sydinante dağıldı ve Big Smoke bağımsız uyuşturucu işi yapmaya başladı.

Grand Theft Auto: Vice City Stories[değiştir | kaynağı değiştir]

Vance Suç Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Uyuştucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA:VC, GTA:VCS.
  • İşleri. Uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş.
  • Önemli üyeleri: Victor Vance(lider, 1984 -1986), Lance Vance(1984 -1986)

Grand Theft Auto: Vice City’nin başında ve Grand Theft Auto: Vice City Stories’nin tamamında görünürler. Vance Suç Ailesi Victor ve Lance Vance kardeşlerden oluşurdu, Victor ailenin lideriydi. Victor uyuşturucu ticareti ve sağlık durumu iyi olmayan kardeşi Pete Vance’nin fuhuş işlerinden yeteri kadar para kazanırdı. Birleşik Devletler Ordusu adına Vice City derindevletinde işleri Victor yürütürdü. Vance Suç Ailesi birçok işi elinde tutar ve diğer Vice City çetelerine karşı savunurdu. 1986 yılına gelindiğinde her nedense Vance Suç Ailesi adı pek geçmez. Victor uyuşturucu alışverişi yaparken Diaz’ın adamları tarafından öldürüldü. Yakın zamanda, Tommy Vercetti Vice City’i tamamen kontrol aldı. Lance Vance çete lideri Tommy Vercetti’ye ihanet etti ve öldürüldü.

Chololar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:VCS, GTA:VC.
  • Bölgeleri: Little Havana, Vice City.

Grand Theft Auto: Vice City Stories’de, Vice City, Little Havana’daki Meksika çetesi. Phil Cassidy ile silah ticaretinde rekabet ederler. Marty Jay Williams ve Trailer Park Mafia ile savaş halindelerdir. 1984’e dek Little Havana’yı kontrol ettiler. Los Cabronesler Little Hvana’yı almaya çalışınca, Cholloların başı karşılık olarak Los Cabrones’in lideri Unberto Robina’nın babası Alberto Robina’ya suikast düzenledi. Suikast başarısız olunca Unberto Robina Chololara saldırarak onların Little Havana’daki varlığına son verdi.

Mendez Karteli[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA:VCS
  • Bölgeleri: Mendez’in Konağı, Prawn Adası, Vice City
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı
  • Önemli üyeleri: Armando Mendez(lider?, 1970'ler – 1984), Diego Mendez(lider?, 1970'ler – 1984)

Mendez Karteli 70’lerden beri Vice City dışındaki en güçlü uyuşturucu karteliydi. Vice City’e Victor Vance’yle aynı zamanda geldiler. Prawn Adası’ndaki Mendez Cartel’e ait Konak 1984’te Sokakwannabeleri tarafından alındı. Daha sonra Victor Vance Armando ve Diego Mendez’i öldürünce kartel dağıldı. Kartel üyeleri sadece konak etrafında bulunur. Vice City Stories’de, Mendez Kartelİ üyeleri takım elbise altına renkli gömlek giyer, atkuyruğu ve bıyık bırakırlar.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories[değiştir | kaynağı değiştir]

Sindacco Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sindacco crime Family, kökeni İtalya'ya dayanan bu gangster ailesi Paulie Sindacco tarafından kurulmuştur.[28]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:SA, GTA:LCS.
  • Bölgeleri: Kırmızı Işık Bölgesi , Portland, Liberty City (? - 1998); Las Venturas, San Andreas (1992 - ?).
  • Çete aracı: Sindacco Argento (GTA:LCS).
  • Silah: (9mm) pistol (GTA:LCS).
  • İşlettiği yerler: Paulie's Revenue Bar, Red Light District, Portland, Liberty City (? - 1998); The Doll House, Hepburn Heights, Portland, Liberty City (1994 - 1998); various casinos, Las Venturas (1992 - ?).
  • İşleri: Kumar, uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş, haraç
  • Önemli üyeleri: Paulie Sindacco (lider, ? - 1998) (GTA:LCS), Johnny Sindacco ( ? - 1992) (GTA:SA).

Sindaccolar Siclyalı bir örgüttür ,merkezleri Liberty City-Red Light District’tir.

GTA:SA’da Sindaccolar Caligula Gazinosu için Leoneler ve Forellilerle savaş halindeydi. Sindaccoların liderinin oğlu Johnny Sindacco, San Andreas’da kalp krizi geçirip ölmüştür.Johnny önceden San Fierro Triadlarını zaptetmek için uğraşır, Fakat Carl bu planını bozdu. Sindaccolar ve Forelliler gazinodaki paylarını Salvatore Leone’ye devrederek çekildiler. Fakat San Fierro Triadlarının soygunundan sonra Leoneler gazinodan çekilince Sindaccolar gazinoyu tamamen kontrol altına aldı.

1992'den 1998'e kadar, Paulie Sindacco’nun kontrolünde aile Las Venturas işlettiği gazinoda ve Liberty City’de güçlendi, Leonelerin uzmanlık alanı uyuşturucu ticaretine el attı. Liberty City Stories’de. Leoneler, Sindaccoları durdurmak için Kırmızı Işık Bölgesi’ni ve Paulie’nin revu barını ele geçirdirler.

Leone Ailesinin bozgunundan sonra, Sindacco ailesi Batı Portland uğruna Staunton Adasını, Forellilere verir ve daha sonra Forelliler ve Paulie Sindacco arasında ateşkes ilan edilir Forelliler ve Sindaccolar, birlikte Leonelere savaş açarlar. Leoneler barış ortamını bozmak için Paulie’nin aracını Forellilere patlatır. Ve aile çöker

GTA:LCS’de, Sindacco üyeleri siyah tişört, siyah pantolon ve kahverengi ceket giyer (deri ya da değil) ve güneş gözlüğü takarlar. GTA:SA’da çete üyeleri(Sindacco Ailesi olarak kabul edersek) kahverengi deri ceket ya da açık mavi gömlekle(beraberinde zincir takarlar) birlikte gri pantolon ya da siyah kumaş pantolon giyerler.

Ailenin üyeleri ve dostları:

  • Johnny Sindacco, Paulie Sindacco’nun oğlu, Las Venturas’ta kalp krizi geçirerek öldü.

Sicilya Mafyası[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:LCS.
  • Önemli üyeleri: Massimo Torini (lider, ? - 1998), Salvatore Leone'nin yaşlı amcası.

1998’de, lider Massimo Torini ve Salvatore Leone'nin yaşlı amcası, Sicilya Mafyası'nı kurdu.

Sicilyalılar Leone’yi hapse tıkmak için belediye başkanının tehdit etti . Leoneler buna karşılık olarak Massimo Torini öldürdü. Bundan sonra, Salvatore'nin amcası yenilgiyi kabul etti ve Sicilya Mafiası Liberty City’den ayrıldı.

Ailenin üyeleri ve dostları:

- Salvatore Leone'nin yaşlı amcası, Sicilya Ailesinin kurucusu ve ikinci adamı. Liberty City’i terketti.

Avenging Angels[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Sokak çetesi
  • Bulunduğu seriler: GTA:LCS.
  • Bölgeleri: Liberty City
  • Önemli üyeleri: Jesus Max Sentenz (lider).

Temeli Guardian Angels olarak atıldı. Avenging Angels Liberty sokaklarındaki kendi özel suç yolunu temizlemek için uğraşır. GTA:LCS’de oyuncu Avenging Angels ve acemi üyelerle çalışmaya tercih edilebilir. Avenging Angels üyelerine sadece bere, ceket ve Guardian Angels’a benzer üniforma giymeleri istenmiştir. Bereleri siyah ve ceketleri yeşildir, bu yüzden Guardian Angels’ın bere ve ceketlerindeki kırmızı renge karşı koyarlar. Avenging Angels ayrıca spor geniş kavga pantolonu ve değişik dizaynlı ve renkli tişört giyerler.

Diğer çeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Southside Hoods
  • Liberty City Triadları

Grand Theft Auto IV[değiştir | kaynağı değiştir]

Torres Karteli[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Uyuşturucu karteli
  • Bulunduğu seriler: GTA IV
  • İşleri: Uyuşturucu kaçakçılığı
  • Önemli üyeleri: Elizabeta Torres (lider).

Kısa bir süre Bohan’da uyuşturucu ticareti yapmıştır. Lider FBI ve DEA tarafından aranan Elizabeta Torres’tir. Tahminen başka bir kişinin halefidir. Şehirde Kayıp Kardeşlik, Kuzey Holland Dolandırıcıları ve McReary Ailesiyle bağlantılıdır. Torres Cartel eroin işi yapmaz, onun yerine kokainle uğraşır.

Gambetti Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: Jon Gravelli(lider), Salvatore "Sammy" Bottino, Rosario"Roy" Zito, Jon Gravelli Jr.

Grand Theft Auto IV’teki beş aileden biri, liderleri Jon Gravelli. Cosa Nostra kurulunda. Ailenin üyeleri ve dostları: - Salvatore Bottino,43, aka "Sammy", Gravelli’nin sağ kolu, haraççı; - Rosario Zito, 35, aka "Roy", Gravelli'nin iş konularında danıştığı. metresi. - Jon Gravelli, Jr., 40, eski ortak, kokain bağımlısı;

Pavano Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: Maria "Mary" Valvona, Joe Corrola, Mario Venturella, Arthur Zepulla

Grand Theft Auto IV’teki beş aileden biri, liderleri Sicilya göçmeni Maria "Mary" Valvona. Ailenin üyeleri ve dostları: - Joe Corrola, 33, ailenin dışardaki kolu; - Mario Venturella, 20, hırsız, Mary Volvona’nın aşığı; - Arthur Zepulla, 40, ailenin dağıtım işlerinden sorumlusu;

Ancelotti Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: Giovanni Ancelotti(lider), Franco"Frank" Garone, Anthony Spoleto"Tony Black", Charles Matteo"Chubby Charlie", Anthony Prince "Gay Tony"

Cosa Nostra kurulunda. 50'li yılların sonlarında Giovanni Ancelotti İtalya’dan Liberty City yeraltı dünyasın hükmedenler gibi olmak için göçtü. Ancelotti'nin Alderney birçok manavı vardır.
Ailenin üyeleri ve dostları:
- Gracie Ancelotti,31, Giovanni'nin kızı. Ailenin işleriyle ilgisi yok.
- Frank Garone, 31, kıdemli üye;
- Anthony Spoleto, 55, aka "Tony Black", Little Italy’deki kıdemli üye.
- Charles Matteo, 60, aka "Chubby Charlie", Giovanni'nin danışmanı, haraççı.
- Anthony Prince, 50, aka "Gay Tony", gece kulübü sahibi;

Messina Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: Harvey Noto(lider), Marco "Mark" Volpe, Fredo Volpe

Liberty City’de en eski İtalyan-Amerikan suç ailesi. Merkezi Dukez’dir. Ailenin lideri Harvey Noto kanlı bir savaşım vererek örgütü uzun bir aradan sonra kurdu.
Ailenin üyeleri ve dostları:
- Mark Volpe,45, eski Capo, öldürüldü;
- Fredo Volpe, 42, ortak, 1998’den beri saklanıyor;

Lupisella Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: Vincenzo "Vincent" Lupisella(lider), Sonny Onorato, Marco "Mark" Lupisella"Loopy"

Mekezi Bohan’dir. Lupisella örgütü Liberty City’de güçlü bir Cosa Nostra ailesidir. Ailenin Lideri 78 yaşındaki Vincent Lupisella’dır. Ailenin üyeleri ve dostları: - Sonny Onorato, 65, ailenin en önemli tetikçisidir, yaşına rağmen;
- Mark Lupisella, 50, aka "Loopy", Vincent Lupisella’nın yeğeni;

Pegorino Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çete tipi: Cosa Nostra Ailesi
  • Bulunduğu seriler: GTA IV.
  • Önemli üyeleri: James "Jimmy Peg" Pegorino(lider), Phil Bell, Ray Boccino, John Barbosa, Anthony Corrado, Joseph DiLeo, Frank Gallo, Luca Silvestri

Liderleri James "Jimmy Peg" Pegorino’dur, Pegorino ailesi beş aileye göre daha güçsüz bir çetedir. Diğer üyeleri Phil Bell ve Ray Boccino’dur. Merkezi Alderney’dir. Ailenin üyeleri ve dostları:
- John Barbosa, 25, aka "Johnny Spaz",ortak;
- Anthony Corrado, 28,ortak;
- Joseph DiLeo, 27, aka "Joe Tuna",ortak;
- Frank Gallo, 31, Phil Bell’in yeğeni, ortak;
- Luca Silvestri, 30, John Barbosa and Joe DiLeo’nun eski dostu ve ortağı.[29]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]