Grove Street Families

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grove Street Families (1992)
The Families (2013)
Kuruluş1970-80'ler-günümüz.
Kurucu(lar)Sean "Sweet" Johnson
Lider(ler)Sean "Sweet" Johnson
Carl "CJ" Johnson
AmaçLos Santos'u diğer çetelere karşı korumak ve uyuşturucu satışına son vermek (1992)
Etkin bölgelerGanton(merkez) (1992-?)
Playa Del Seville
Temple
Santa Maria Sahili
Glen Park (1992)
Idlewood (1992)
Jefferson (1992)
Willowfield (1992)
SaldırılarGanton geri alındı.
Glen Park ele geçirildi (2 defa).
Idlewood ele geçirildi.
Jefferson ele geçirildi.
Playa del Seville ele geçirildi.
Willowfield ele geçirildi.
Little Weasel'in cenaze töreninde Kane'e suikast düzenlendi ve öldürüldü.
Little Weasel'e suikast düzenlendi ve öldürüldü.
DurumYasa dışı
BüyüklükSokak çetesi

Grove Street Families, GTA: San Andreas ve GTA 5 adlı video oyunlarında bulunan kurgusal bir çetedir. Bu çetenin amacı oyundaki Los Santos şehrinde uyuşturucuyu kaldırmaktır. Rakip çetenin ismi ise Ballas'tır. Fakat Los Santos Vagos ile de çekişmesi vardır. GTA 5'te görüyoruz ki Grove Street Families çetesi The Families olarak halen varlığını sürdürmektedir. 1992'de çetenin merkezi olan Grove Caddesi 2013 yılında Ballas'ların hakimiyeti altında olduğu görülmüştür.

Kolları (1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

Not: Jefferson Motel Toplantısı'nda (yani Reuniting The Families görevinde) çete birleşmiştir. Çete daha önce 3 koldan oluşmaktaydı.
  • Grove Street Families:Çetenin en büyük kısmıdır; Ganton, Grove Sokağı ve Santa Maria Sahili'ne hakimdir.
  • Seville Boulevard Families: Playa del Seville'ye hakimdir.
  • Temple Drive Families: Temple ve Vinewood'a hakimdir.

Kolları (2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chamberlain Gangster Families:Chamberlain Hills mahallesine hakimdir ve Çetenin en büyük kısmıdır.
  • Carson Avenue Families:Carson Bulvarı'na hakimdir.
  • Forum Drive:Strawberry mahallesinin Forum Drive sokağına hakimdir.
  • Davis Neighborhood Families:Davis mahallesinin bir bölümüne sahiptir.

Çetenin Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grove Street Families çetesi 1960'lı yıllarda Grove Sokağı'nda kurulmuştur. Çete, Los Santos'un ilk ve en eski çetesidir.

Grove Street Families'in ezeli düşmanı Ballas çetesidir. Bu çete ile aralarında geleneksel, yoğun ve kanlı bir rekabet vardır. Bu iki çete arasındaki çekişmenin ne zaman başladığı bilinmemekle beraber bu çekişme büyük ihtimalle 1987'den önce başlamıştır.

Grove Street Families ilk kurulduğunda sadece Grove Sokağı'nı kontrol ediyordu. Daha sonra tüm Ganton'a yayılmıştır. Ganton'dan sonra Willowfield, Idlewood, Unity Station, El Corona, Glen Park'ın güneyi, Doğu Los Santos'un güneyi ve Playa del Seville'nin de kontrolünü ele geçirmiştir. Bu bölgelerde yoğun bir şekilde bulunan Grove Street Families ile ilgili graffitiler bu durumun bir göstergesidir.

2013[değiştir | kaynağı değiştir]

Grove Street Families'in adı artık The Families'tir çünkü Grove Street (Grove Sokağı) Ballas'ın eline geçmiştir. Ballas ile düşmanlığı hala sürmektedir. Karakterimiz Franklin bu çetenin üyesidir. Fakat çete işlerine pek sıcak bakmamaktadır. 2013 yılında çetenin liderinin kim olduğu bilinmemektedir.

GTA San Andreas'teki Olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılında Grove Street Families çökmektedir. Bu çökmenin nedenleri ölümler (Big Devil, Little Devil, Tony, Brian Johnson...) taraf değiştirmeler ve uyuşturucu karşıtlığından ötürü bu para kaynağından mahrum kalınarak büyük bir ekonomik sıkıntı çekilmesidir. Çöküşün etkisiyle Willowfield, Idlewood, Glen Park'ın güneyi ve Doğu Los Santos'un güneyi Ballas'a kaybedilmiştir. Son zamanlarda ise çetenin önemli üyelerinden Big Smoke ve Ryder, Ballas'a geçmeyi ve çetenin lideri Sean "Sweet" Johnson'i öldürmeyi planlamaktadır.

Los Santos piyasasının önemli isimlerinden Frank Tenpenny; Smoke ve Ryder ile temasa geçerek Sweet'i öldürme planını gerçekleştirir. Bunun için ilk başta Carl Johnson'in yeşil, Sabre model arabasını çalıp Downtown Kavşağı'nın altındaki bir garaja sakladılar. Bu yolla suikast CJ'in üstüne yıkılacak ve çete bir daha toparlanamayacaktı. Bir süre sonra Ballas üyesi suikastçiler, yeşil Sabre ile Grove Sokağı'na geldiler ve Johnson Ailesi'nin Evi'ni taradılar. Sweet ve Kendl, o sırada evde olmadıkları için kurtuldular. Ama evdeki Beverly Jonson (CJ, Sweet ve Kendl ve Brian'ın annesi) hayatını kaybetti.

CJ, 5 yıl önce kardeşi Brian Johnson'u kaybedince Liberty City'ye gitmişti. Annesinin ölümü üzerine ise Los Santos'a döndü. CJ, Los Santos Havaalanı'na indiğinde bir taksi ile Grove Sokağı'na gitmiştir. Ancak daha taksiden inmeden Frank Tenpenny, Eddie Pulaski ve Jimmy Hernandez onu gözaltına aldılar ve araba ile biraz dolaştılar. Daha sonra CJ'i, Rollin Heights Ballas bölgesi olan Jefferson'a attılar. CJ, hemen oradaki bir bisiklete atlayarak Grove Sokağı'na döndü ve annesinin evine girdi. Bu sırada evde olan Big Smoke ise CJ'i hırsız zannederek elindeki beyzbol sopasıyla CJ'in üstüne yürüdü. Ancak CJ'i tanıyınca onu kucakladı ve biraz sohbet ettiler. Daha sonra Smoke'un Perennial model siyah arabasına binerek Vinewood Mezarlığı'na, CJ, Sweet ve Kendl'ın annelerinin cenazesine gittiler. Cenazeden sonra Sweet, Smoke, Ryder ve CJ; Smoke'un arabasına atlayarak Grove Sokağı'na döneceklerdi. Ancak Ballas, geriye kalan önemli Grove Street üyelerini de öldürmek isteyerek bir araba ile onlara ateş açtı. Kimseye bir şey olmasa da Big Smoke'un arabası havaya uçtu. Daha sonra oradaki bisikletlere atlayarak peşlerindeki Ballas arabasında kurtuldular ve Grove Sokağı'na döndüler. Bu olayla Ballas büyük bir başarısızlığa uğradı.

CJ ve Ryder, Ganton ve Grove Sokağı'ndaki uyuşturucu işini baltalamak için Idlewood'daki, Ganton ve Grove Sokağı'ndaki uyuşturucu işini idare eden bir Ballas uyuşturucu evini bastılar ve içerideki tüm Ballas ve uyuşturucu satıcılarını öldürdüler. Böylece Grove Street Families elemanlarını uyuşturucu ile pasif duruma düşürme işi büyük bir darbe yedi.

CJ, Sweet, Smoke ve Ryder; acıktılar ve Willowfield'deki Cluckin' Bell'e (tavukçu) gittiler. Tam yiyecekleri alıp geri döneceklerken bir Ballas arabası, Idlewood'daki baskının intikamını almak için onlara saldırdı. Ancak CJ ve diğerleri, Ballas arabasını patlatıp içindeki Ballas'ları öldürdüler ve bir zafer daha kazandılar.

CJ, Sweet, Smoke ve Ryder; Jefferson ve Glen Park'a bir baskın yaparak birçok Rollin Heights Ballas ve Kilo Tray Ballas üyesini arabadan tarayarak öldürdüler ve Ballas'a büyük bir darbe vurdular.

CJ ve Ryder; çetenin silah ihtiyacını karşılamak için bir gece vakti Albay Fuhrberger isimli emekli ve akli dengesi yerinde olmayan bir subayın evini soydular ve birçok silah ele geçirdiler.

Bir gün CJ, Sweet'in evine gitti ancak hiç kimseyi bulamadı. Daha sonra Sweet'ten telefon geldi. Sweet; Playa del Seville'ye, sevgilisinin evine gitmişti. Durumu fark eden Seville Boulevard Families üyeleri Sweet'i saldırdılar. Sweet, CJ'den yardım istiyordu. CJ, önce Emmet'e gitti ve silah tedarik etti. Daha sonra Playa del Seville'ye gitti ve Sweet'e saldıran Seville Boulevard üyelerini öldürdü. Sweet ve sevgilisi, CJ'in geldiği arabaya atladılar ve hep beraber kaçmaya başladılar. Peşlerindeki Seville Boulevard üyelerini atlatarak Grove Sokağı'na kaçabildiler. Böylece Sweet, büyük bir tehlikeden kurtuldu.

CJ, Ryder'ı ziyarete gitti. CJ ve Ryder sohbet ederlerken Tenpenny, Pulaski ve Hernandez'de Ryder'ın evine geldiler. Tenpenny, bol miktarda silah yüklü bir trenin Los Santos'a geldiğini söyledi. Bunun üzerine CJ ve Ryder hareket geçtiler ve demiryoluna doğru yola çıktılar. Tenpenny, CJ ve Ryder'dan önce Vagos ve Ballas'a da durumu haberdar etmişti. Böylece üç çete arasında savaş çıkartarak birbirlerini çökertmelerini istiyordu. CJ ve Ryder'dan önce demiryoluna varan Grove üyeleri, Vagos üyeleriyle ile çatışıyordu. Çünkü şehrin girişindeki demiryolu Vagos bölgesinden geçiyordu. Bu yüzden Vagos üyeleri erken davranmışlardı ve trene ele geçirmişlerdi. Ancak CJ ve Ryder'da gelince Grove üyeleri, treni ele geçirdi. Ballas üyeleriyse partiye geç kalmışlardı ve Grove üyeleri treni ele geçirdikten sonra ancak gelebildiler. CJ, Ryder ve Grove üyeleri, gelen tüm Ballas üyelerini öldürdüler. Tam silahları indireceklerken tren hareket etmeye başladı. CJ trendeydi ve Ryder ile bir Grove üyesi, Ryder'ın pikapına binerek treni takip etmeye başladılar. CJ, pikapın arkasındaki Ryder'a silah dolu kutuları atmaya başladı. Pikapın arkası dolunca CJ, trenden atladı ve pikapa bindi. Bir araba tamircisine giderek arabayı başka renge boyattılar ve plakasını değiştirdiler. Böylece peşlerindeki polislerden kurtularak Grove Sokağı'na döndüler.

CJ, Big Smoke'un Idlewood'daki evine gitti. Sweet ve Big Smoke CJ'e; OG Loc'un hapisten çıkacağını ve onu hapisten alacaklarını söylediler. Daha sonra hep beraber karakola gittiler ve OG Loc'u aldılar. Oradan da Doğu Los Santos'a gittiler. Çünkü OG Loc'u Tenpenny serbest bırakmıştı ve karşılığında bir Vagos üyesi olan Freddy'yi öldürmesini istemişti. CJ ve OG Loc, Freddy'nin evine gittiler ve ziline bastılar. Freddy ise arka kapıdan çıkıp bir motora atladı ve kaçmaya başladı. CJ ve OG Loc, diğer motora atladılar ve Freddy'yi takip etmeye başladılar. Uzun bir kovalamacadan sonra Freddy'yi yakalayıp öldürdüler.

CJ ve Ryder; çetenin silah ihtiyacını karşılamak için büyük bir kamyonla limana gittiler. Hafta sonu asker sayısının azlığından faydalanarak orduya ait bir depoyu soydular ve kaçmaya başladılar. Peşlerindeki askerleri atlatarak Willowfield'deki Emmet'in Silah Dükkânı'na geldiler ve silahları buraya indirdiler. Böylece çetenin eline birçok tec-9 hafif makineli tüfek geçti.

Little Weasel isimli bir Grove üyesi, Ballas'a geçmişti ve gizlice uyuşturucu satıyordu. Bundan ne Sweet'in ne CJ'in ne de başka bir Grove üyesinin haberi vardı. Ancak Sweet daha sonra Little Weasel'ın hem uyuşturucu sattığını hem de Glen Park'ta saklandığını öğrendi. Bunun üzerine Sweet telefon açarak CJ'e; Little Weasel'ı öldürmesini emretti. CJ, Glen Park'a gitti ve birçok Kilo Tray Ballas üyesini öldürerek Glen Park'ı ele geçirdi. Bu sırada Tenpenny'nin telkinleriyle CJ'e saldıran Little Weasel, CJ tarafından Glen Park'ta öldürüldü. Böylece hem Little Weasel gibi hain bir Grove üyesi ortadan kalktı hem Glen Park Grove Street Families'in bir bölgesi oldu hem de Kilo Tray Ballas çökertildi. Bu olayla birlikte Ballas, Grove Street Families karşısındaki egemen pozisyonunu kaybetmeye başladı ve Grove Street Families iyice güçlenmeye başladı.

Glen Park savaşından sonra Ballas, Grove Street Families'i yıkmaya karar verdi. OG Loc'un; hapisten çıkışını kutlamak için kendi evinde verdiği bir parti sırasında Ballas, Grove Sokağı'na büyük bir baskın düzenledi. Bölgedeki Grove Street üyeleri, Ballas üyelerinin Grove Sokağı'na geldiklerini önceden haber almışlardı ve sokağın girişini kapatmışlardı. CJ, Sweet ve birçok Grove üyesi bölgelerini başarıyla savunarak Ballas'ı püskürttüler.

Daha sonra CJ, C.R.A.S.H. üyeleri (Tenpenny, Pulaski ve Hernandez) tarafından Market bölgesindeki bir tatlıcıya çağrıldı. Tatlıcıya giden CJ; Tenpenny'den, Ballas ve Rus Mafyası'nın silah ticareti için Willowfield'deki bir depoda görüşme yapacaklarını öğrendi. Bunun üzerine CJ, depoyu basarak birçok Rus Mafyası ve Ballas üyesini öldürdü ve en son bir kovalamaca sonucu Rus Mafyası'nın görüşme için gönderdiği adamını da öldürdü. Böylece Ballas ve Rus Mafyası arasındaki silah ticareti sona erdi.

Ballas en büyük darbeyi Vinewood Mezarlığı'nda yedi. Front Yard Ballas'ın lideri Kane ve çete içinde etkili olan birçok Ballas üyesi, Little Weasel'ın cenazesi için Vinewood Mezarlığı'na gelmişlerdi. Tenpenny bunu hemen Sweet'e söyledi. Bunun üzerine Sweet, CJ ve bazı Grove üyelerini yanına alarak cenazeye baskına gitti. CJ ilk önce Kane'i öldürdü daha sonra hep beraber bütün Ballas üyelerini öldürdüler. Böylece Ballas iyice çuvallamaya başladı.

Çete;

  • Grove Street Families ,
  • Seville Boulevard Families ve
  • Temple Drive Families şeklinde üçe ayrılmıştı.

Bu üç ayrı çetenin arasında yoğun bir rekabet vardı ve Ballas, bu durumdan haylice istifade etmişti. Sweet, üç kolu birleştirmek amacıyla diğer kolların liderlerini görüşmeye davet etti. Diğer liderlerde görüşmeyi kabul edince Jefferson Motel Toplantısı yapıldı. CJ, Sweet, Ryder ve Smoke, Grove Sokağı'ndan yola çıktılar ve Jefferson Motel'e geldiler. Sweet, arabadan indi ve motele girdi. Çok geçmeden S.W.A.T. ekipleri ve bir polis helikopteri motelin etrafını sardı. Çünkü Tenpenny, toplantıyı ihbar etmişti. Kardeşini kurtarmak isteyen CJ, arabadan indi ve motele girdi. Smoke ve Ryder ise çevrede tur atmaya başladılar. Motele giren CJ, içeride diğer çete üyeleriyle beraber birçok S.W.A.T. polisini öldürdü ve Sweet'in yanına ulaşmayı başardı. Daha sonra CJ ve Sweet, motelin çatısına çıktılar ve polis helikopterini düşürdüler. Helikopteri düşürdükten sonra kenardaki merdivenlerden aşağıya indiler. Ryder ve Smoke, o sırada geldiler ve CJ ile Sweet arabaya atladılar. CJ, Emmet'in verdiği bir AK-47 ile peşlerindeki motorlu ve arabalı, yollarını kesmeye çalışan yaya polisleri vurmaya başladı. Uzun süren kovalamacadan sonra Smoke, çıkmaz bir ara sokağa girdi. Ancak frenler tutmayınca araba, çıkmazdaki bir Sprunk içecek tabelasını delerek ana yola uçtu. Ana yolda, petrol dolu bir tankere çarpan araba ve tanker büyük bir gürültüyle patladı. CJ, Sweet, Ryder ve Smoke; arabanın frenleri tutmayınca arabadan atlamışlardı. Böylece kurtuldular ve dağılarak kaçtılar. Bu baskınla beraber Grove üyeleri pasif duruma düştü ve Tenpenny, kendisine verilen görevde büyük bir başarı sağladı.

Jefferson Motel Baskını'ndan sonra biraz toparlanan çete üyeleri, Sweet'in evinde bir toplantı yaptılar. Toplantı sonucunda Ballas'a saldırma kararı alındı. Sweet ve Grove üyeleri çatışma için yola çıktılar. CJ ise, kendi kardeşi Kendl'ın sevgilisi ve Varrios Los Aztecas çetesi liderinin kardeşi Cesar Vialpando tarafından Downtown Kavşağı'nın altına çağrıldı. Cesar'ın yanına giden CJ, arabaya bindi ve karşıdaki garajı izlemeye başladılar. Garajdan ilk başta iki Ballas üyesi çıktı. Daha sonra da Ryder ve Smoke çıktı. En son garajın kapısını açtılar ve Pulaski, Beverly Johnson'un ölümüyle sonuçlanan başarısız suikastte kullanılan CJ'in yeşil Sabre'sini dışarı çıkardı. Tenpenny ve Smoke da konuşmaya başladılar. Böylece her şey açığa çıktı ve CJ, Smoke ile Ryder'ın ihanetinin farkına vardı. Ancak CJ, Sweet ve Grove üyelerinin Ballas'la savaşa gittiğini unutmuştu. Bu birden aklına gelince hemen Mulholland Kavşağı'nın altındaki otoparka gitti. Durum kötüydü. Sweet ağır yaralanmıştı ve Ballas, Sweet ile Grove üyelerinin etrafını sarmıştı. CJ, Ballas çemberini yararak Sweet ve Grove üyelerinin yanına geldi. Sweet'in durumu ağırdı. İyice sinirlenen CJ, etraflarındaki ve takviye olarak gelen birçok Ballas üyesini öldürdü. Ancak Smoke, bu çatışmayı polise ihbar etmişti. Polis sirenleri duyulmaya başlanınca tüm Ballas ve Grove üyeleri kaçtı. CJ ise Sweet'i bırakamadı ve teslim oldular. Sweet tutuklandı ve hapishane revirinde tedavi altına alındı. CJ ise C.R.A.S.H. tarafından (Tenpeny, Pulaski ve Hernandez) Los Santos'tan uzaklaştırıldı ve Angel Pine köyüne getirildi.

Sweet tutaklanıp Grove Street Families çetesi çökünce Big Smoke ile Ryder Ballas'a geçtiler ve uyuşturucu işine çok büyük bir destek verdiler. Big Smoke Ballas'a geçtiğinde çetenin başında kimse yoktu çünkü çetenin lideri Kane, CJ tarafından öldürülmüştü. Böylece Big Smoke Ballas'ın yeni lideri oldu. Çete başsız kalınca birçok Grove Street Families üyesi ya öldü ya saklandı ya da Ballas ile Vagos 'a geçti. Ballas ise Grove Street bölgeleri olan Ganton, Playa del Seville, Santa Maria Sahili, Temple, Vinewood Mezarlığı ve Glen Park'ı ele geçirdi. Böylece Grove Street Families çetesi tamamen çökertildi. Ballas'ın başına geçen Big Smoke, büyük bir uyuşturucu ağı kurdu. Ballas çetesi Grove Street'in bölgelerinde rahat rahat uyuşturucu işi yürütmeye başladı. Big Smoke, uyuşturucu işi için tırlarını San Fierro'ya göndermeye başladı ve oradaki uyuşturucu fabrikasından tırlara yüklenen uyuşturucular, Los Santos'a getirilmeye ve torbacılar tarafından sokaklarda satılmaya başlandı.

CJ, kırsal bölgedeki ve çöldeki köylerde, San Fierro ve Las Venturas şehirlerinde uzun süre faaliyette bulundu.

CJ, Truth ile San Fierro'ya gelince Çinli Triadlar çetesi lideri Wu Zi Mu ve Ran Fa Li ile tanıştı. Hatta Wu Zi Mu'yu Da Nang Boys üyelerine karşı koruyarak canını kurtardı. Böylece CJ ile Triadlar arasında büyük bir dostluk başladı. Triadlar, düşmanları olan San Fierro Rifa çetesinin Doherty bölgesinde bulunan uyuşturucu fabrikasını yok etmeye karar verdiler ve CJ'den yardım istediler. CJ, Triadlar'a ait bomba yüklü araca bindikten sonra fabrikaya geldi ve birçok uyuşturucu işçisini öldürdü. Bomba yüklü arabayı fabrikaya soktu ve dışarı çıkarak bombaları patlattı. Böylece fabrika yerle bir oldu ve San Fierro Rifa büyük bir darbe yedi. San Fierro'daki uyuşturucu fabrikası yok olunca Big Smoke, Doğu Los Santos'da kendi fabrikasını kurdu ve böylece Los Santos, uyuşturucu üretiminin merkezi oldu.

Ryder, San Fierro Rifa'nın lideri T-Bone Mendez ile görüşmek için San Fierro'daki Pier 69'a geldi. CJ, Jizzy'yi öldürdükten sonra onun telefonunu almıştı ve telefondaki mesajları okuyarak bu görüşmeden haberdar oldu. Bunun üzerine CJ, Cesar Vialpando ve Triadlar'ın bazı üyeleriyle beraber Pier 69'a geldi. San Fierro Rifa bölgede ciddi güvenlik önlemleri almıştı. Daha sonra Ryder ve Ballas üyeleri de geldiler. Triadlar çatıya çıkınca CJ sniper tüfekle çatılardaki San Fierro Rifa üyelerini öldürdü. Bu sırada helikopterle gelen T-Bone ile Ryder'ın ortağı Mike Toreno, cesetleri görünce kaçtı ve Ryder ile T-Bone Mendez durumu fark ettiler. CJ, Cesar ve Triadlar bölgedeki bütün Ballas ve San Fierro Rifa üyelerini öldürdüler. Daha sonra CJ ve Cesar T-Bone Mendez'i öldürdüler. Ryder ise kaçmayı deneyerek suya atladı ancak uzun bir kovalamaca sonrası CJ, Ryder'ı da öldürdü.

Loco Syndicate isimli örgüt; Jizzy B, T-Bone Mendez, Mike Toreno ve Ballas'ın temsilcisi Ryder'dan oluşuyordu. Bu örgütün amacı uyuşturucu tüm San Andreas'ta yaygınlaştırmak ve yüklü miktarlarda paralar kontrol etmekti. CJ, Pier 69 baskınıyla Mike Toreno hariç tüm Loco Syndicate üyelerini ortadan kaldırdı. Daha sonra Woozie'nin (Wu Zi Mu) haber vermesiyle Toreno'nun bir helikopterle San Fierro'dan kaçacağını öğrendi. Bunun üzerine helikopter kalkış pistine gitti ancak CJ'i gören Toreno hemen kaçmaya başladı. Oradaki bir motoru atlayan CJ, müsait bir anda helikopteri düşürdü. Böylece CJ, Toreno'yu öldürdüğünü sanıyordu.

CJ, Triadlar'la beraber birçok başarılı iş yaptıktan sonra bir telefon aldı. Telefondaki tanınmaz ses kendisini Tierra Robada'ya çağırıyordu. CJ, Tierra Robada'ya gidince Toreno ile karşılaştı. Toreno ölmemişti çünkü helikopteri göndererek CJ'i yanıltmıştı. Toreno, CJ'e San Fierro'da, çölde ve Las Venturas'da birçok kirli işini yaptırdı.

CJ, Toreno'nun işlerini yaparken Triadlar'la başka işlerde yapıyordu. Las Venturas'da Triadlar'a ait Four Dragons Casino isimli kumar gazinosuna çok büyük yardımlarda bulundu. Triadlar'la beraber Salvatore Leone'ye doğal olarak da Leone Ailesi'ne ait olan Caligulas Casino isimli İtalyan mafyası gazinosunu bile soydular.

CJ, daha önce Triadlar'a da büyük yardımlarda bulunmuştu. Buna karşılık Triadlar da CJ ile birlikte Madd Dogg'un Mulholland'daki (Los Santos'un kuzeydoğusunda, zengin ağırlıklı bir bölge) Vagos tarafından zorla zaptedilmiş olan malikanesini bir baskın düzenlediler. Triadlar ve CJ, birçok Vagos üyesini öldürdüler ve daha sonra CJ, Vagos'un lideri Big Poppa'yı da öldürdü. Böylece hem Madd Dogg'un malikanesi geri alındı hem de Vagos ağır bir darbe yedi. Böylece CJ yeniden Los Santos'a döndü ve Ballas için tehlike başladı. CJ, aynı zamanda Toreno'nun da birçok kirli işini yapmıştı. Toreno, bu yardımlara karşılık olarak devlet içindeki etkinliğinide kullanarak Sweet'i hapisten çıkardı.

Sweet serbest kalınca CJ, Sweet'i hapisten aldı ve Grove Sokağı'na döndüler. Ancak bölge artık Grove Street'in kontrolünde değildi ve Ballas'ın elindeydi. Uyuşturucu satıcıları bölgede kol geziyorlardı. CJ ve Sweet önce uyuşturucu satıcılarını temizlediler daha sonra bölgeyi Ballas'tan geri aldılar. Böylece Grove Street Families çetesi yeniden kuruldu.

CJ ve Sweet, B-Dup ile görüşmek için onun Mavi Ganton Apartmanları'ndaki evine gittiler. Ancak B-Dup mekanında değildi. Araştırınca onun Ballas'a geçtiğini ve Glen Park'a yerleştiğini öğrendiler. Bunun üzerine Glen Park'a gittiler ve birçok Ballas üyesini öldürerek bölgeyi ele geçirdiler. Daha sonra B-Dup'un korumalarını öldürerek onun evine girdiler. Sweet neden ihanet ettiğini sorarak B-Dup'u tartakladı. Bunun üzerine B-Dup; Big Bear'a CJ ve Sweet'i vurmasını söyledi. Ancak Big Bear B-Dup'a bir yumruk çaktı ve B-Dup'un her şeyinden bıktığını söyledi. Daha sonra Sweet ile birlikte oradan ayrıldılar. Sweet, ayrılmadan önce B-Dup'u çeteden kovdu. Böylece Glen Park yeniden Grove Street'in eline geçti ve B-Dup Grove Street Families'ten kovuldu.

CJ ve Sweet, çetenin sokaklardaki egemenliğini artırmak için Idlewood'a bir baskın yaptılar. Baskın sonucunda bölgenin çok büyük bir kısmını ele geçirdiler ve Ballas'ı ağır bir yenilgiye uğrattılar.

Tenpenny, yaptığı pis işlerden dolayı mahkemede yargılanıyordu. Bütün Los Santos halkı bu dava sonucunda Tenpenny'nin tutuklanmasını istiyordu. Çünkü Tenpenny o kadar kötü ve zararlı biriydi ki tüm Los Santos ondan nefret ediyordu. Ancak mahkeme sonucu Tenpenny serbest kalınca halk ayaklandı ve böylece Los Santos İsyanı başladı. Sweet, hem isyanın bir an önce bitmesini hem de Big Smoke'un yerini bularak onunla hesaplaşmak istiyordu. Bunun için Grove Street elemanlarına hiçbir şekilde isyan etmemelerini emretti ve Big Smoke'un yerine araştırmaya başladı. Ancak Big Smoke'un yerini bilen birçok Ballas ve Vagos üyesi konuşmuyorlardı. Çünkü Grove Street Families'in sokaklarda fazla da bir egemenliği yoktu ve Ballas ile Vagos üyeleri Grove Street Families'ten çekinmiyorlardı. Bu yüzden Sweet, CJ'e durumu anlatarak çetenin sokaklarda daha çok egemen olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine CJ, Grove elemanları ile bölge almaya başladı. İlk başta Ganton, Idlewood'un çok büyük bir kısmı ve Glen Park'ın %70'i Grove Street Families'in elindeydi. CJ, Idlewood ve Glen Park'ın kalanı ile birlikte Jefferson, Willowfield ve Playa del Seville'yi ele geçirdi. Daha sonra Sweet, Ballas ve Vagos elemanlarının konuşmasıyla birlikte Big Smoke'un ya Los Flores'te ya da Doğu Los Santos'ta saklandığını öğrendi. Daha sonra Los Flores'teki apartman ve depoları araştırtınca Big Smoke'un burada olmadığını ve kesinlikle Doğu Los Santos'ta olduğunu öğrendi. Smoke'un yerini öğrenen CJ ve Sweet, Doğu Los Santos'a gittiler ve Big Smoke'un saklandığı binayı gözetlediler. Binanın girişi çok sağlamdı ve kapı kapandığı takdirde bir daha açmak mümkün değildi. Tek çare kapının kırılmasıydı. Bunun içinde zırhlı araç gerekliydi. CJ, bölgede isyan eden birçok Ballas üyesini aşarak aşağı taraftaki sokağa ulaştı. Sokaktaki S.W.A.T. ekibi ve Ballas üyeleri yoğun bir çatışma içerisindeydi. CJ, gizlice tanka göz kulak olan S.W.A.T. polisini öldürdü ve tanka bindi. Daha sonra Big Smoke'un saklandığı binanın girişine geldi ve S.W.A.T. tankı ile güçlü bir vuruş yaparak kapıyı kırdı. İçeride birçok Ballas, Vagos, San Fierro Rifa, Mafya ve uyuşturucu işçisini öldürerek Big Smoke'un yanına geldi. Smoke ile girdiği çatışma sonucunda onu da öldürdü. O sırada Tenpenny geldi ve CJ'e bir bavul fırlattı. Bavula Big Smoke'un kasasındaki bütün paraları doldurmasını söyledi. CJ paraları doldurdu ve Tenpenny'ye fırlattı. Bavulu alan Tenpenny, CJ'e ateş etti. Ancak CJ yere yattı ve Tenpenny onu vuramadı. Daha sonra kaçan Tenpenny, uyuşturucu laboratuvarındaki bir makineyi patlattı ve binada büyük bir yangın çıkardı. CJ bir yandan Ballas ve Vagos üyeleri öte yandan alevlerle mücadele ederek binadan çıkmayı başardı. CJ binadan çıkınca Tenpenny bir itfaiye arabasına atlamıştı ve bunu gören Sweet önce kendi arabasının üzerine çıkmış oradan da itfaiye arabasının arkasındaki merdivene atlayarak merdivene tutunmuştu. Tenpenny kaçmaya başlayınca CJ oradaki bir arabaya atladı ve kovalamaca başladı. Tenpenny isyan eden Vagos üyeleriyle dolu Las Colinas ve East Beach'ten Willowfield, Jefferson, Idlewood, Playa del Seville vb. birçok yerden geçti. Playa del Seville'den geçerken Tenpenny'nin yanındaki bir polis, merdivene çıktı ve Sweet'i düşürmek için Sweet'in parmaklarına zarar vermeye başladı. Bunu gören CJ itfaiye arabasına iyice yanaştı ve Sweet arabanın üstüne düştü. Daha sonra Sweet şoför koltuğuna geçti, CJ ise yan koltuğa geçti ve peşlerindeki polis ve Vagos üyelerini vurmaya başladı. En son CJ, Grove Sokağı'nın üstündeki köprüden geçerken itfaiye arabalarının tekerlerini vurdu. Bunun üzerine Tenpenny kontrolü kaybetti ve köprüden aşağıya, Grove Sokağı'na düştü. Tenpenny arabadan çıktı ve sonrasında öldü. Tenpenny ölünce hem Los Santos İsyanı son buldu hem de halk rahat bir nefes aldı.

Çete Hakkında Detaylı Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grove Street Families (Türkçe : Koru Sokağı Aileleri) bir Amerikalı - Afrikalı çetesidir ve Los Santos'daki en eski çetedir.

Bu çetenin en büyük kahramanı Carl Johnson'dur. Bu çete, ezeli düşmanı Ballas'la yoğun bir rekabet içindedir. Ayrıca iki Meksikalı - Latin çetesi olan Los Santos Vagos ve Varrios Los Aztecas ile de rekabetleri vardır. Varrios Los Aztecas ile olan rekabetleri Ballas ve Vagos ile olan rekabetlerin kadar şiddetli değildir. Zaten daha sonra bu çete ile dost olmuşlardır.

Grove Street Families'in bölgelerinin çoğu Los Santos'un güneydoğusundaki fakir semtlerdedir. Buraların dışında ,zengin bölgeler olan Temple ve Vinewood (Vinewood'un tamamı değil sadece Vinewood Mezarlığı) ile en popüler turistik mekan olan Santa Maria Sahili'de onların kontrolündedir. Yeşil giyimleriyle kendilerini belli ederler.

Grove Street Families, Sean Sweet Johnson ve Carl Johnson ile çete içinde etkili olan Big Smoke ve Ryder tarafından yönetilmektedir.

Yaptıkları işlere bakınca onlar, Ballas ve Vagos'un aksine her zaman uyuşturucunun karşısında olmuşlardır. Onlar çok inatçılardır ve Los Santos'un yeraltı dünyasındaki uyuşturucu gibi tüm kötü şeyleri kaldırmayı hedeflemektedirler. Bu çete ne kadar iyi olsa da üyeleri silah kaçakcılığı yapma, cinayet, soygun ve şiddet gibi suçları işlemektedir.

Bu çetenin elemanları Savanna ,Voodoo ve Greenwood model araçlarla gezerler. Dinledikleri en favori radyo, Radio Los Santos'dur.

Çete elemanları oyunun başında ya silahsız ya da Tabanca ile gezerler. Ancak Ryder'ın son görevi olan Robbing Uncle Sam görevi yapıldığında çete elemanları, tec-9 hafif makineli tüfeğini taşımaya başlarlar. Eğer Los Santos'daki tüm grafitileri tamamlarsak, çete elemanları tabanca ve tec-9 yerine Desert Eagle, MP5 hafif makineli tüfel ve bıçak taşımaya başlarlar.

Çete elemanları tek başına ya da grup şeklinde gezerler ve sigara içerken ,içki içerken, birbirleriyle konuşurken görülürler.Kendilerini yeşil giyimleri ile belli ederler. Eğer bir Vagos ya da Aztecas elemanı tarafından görülürlerse önce tartışırlar sonra da çatışmaya girerler. Ancak bir Ballas elemanı tarafından görülürlerse direkt çatışmaya girerler.

Grove Street Families'in bölgeleri (1992):

  • Ganton : Özellikle Ganton'un içindeki Grove Sokağı ,bu çetenin kalbi ve merkezidir.
  • Playa del Seville : Jefferson Motel görüşmelerine kadar çete üçe bölünmüş olduğu için bu bölge, Seville Boulevard Families'in bölgesiydi. Jefferson Motel görüşmeleriyle Grove Street'e katılmıştır. Ancak Sweet'in tutuklanması ve çetenin çökmesiyle Ballas burayı ele geçirdi. Los Santos İsyanı sırasında CJ ve Grove üyeleri, bölgeyi geri aldı.
  • Temple : Jefferson Motel görüşmelerine kadar çete üçe bölünmüş olduğu için bu bölge, Temple Drive Families'in bölgesiydi. Jefferson Motel toplantısı sonucu Grove Street'e katılmıştır. Ancak Sweet'in tutuklanması ve çetenin çökmesiyle Ballas burayı ele geçirdi.
  • Vinewood Mezarlığı : Jefferson Motel görüşmelerine kadar çete üçe bölünmüş olduğu için bu bölge, Temple Drive Families'in bölgesiydi. Jefferson Motel görüşmeleriyle Grove Street'e katılmıştır. Ancak Sweet'in tutuklanması ve çetenin çökmesiyle Ballas burayı ele geçirdi.
  • Santa Maria Sahili : Los Santos'un en popüler turistik mekanıdır. Grove Street Families tarafından kontrol edilmekteydi. Ancak Sweet'in tutuklanması ve çetenin çökmesiyle Ballas burayı ele geçirdi.
  • Jefferson : Bu bölge Rollin Heights Ballas'ın kalbiydi ve kuruluşundan beri Ballas'ın kontrolündeydi. Ballas'ın elinde bölgenin her yeri uyuşturucuyla ve kaçak silahlarla dolmuştu. Los Santos İsyanı sırasında CJ ve Grove üyeleri bu bölgeyi alarak Rollin Height Ballas'ı çökertmişlerdir.
  • Willowfield : Bu bölge Grove Street'ın kuruluş zamanlarında Grove Street tarafından alınmıştı. Ancak Grove Street'ın zayıflamasıyla Rollin Heights Ballas burayı almıştı. Los Santos İsyanı sırasında CJ ve Grove üyeleri burayı geri aldı.
  • Idlewood : Bu bölge Grove Street'ın kuruluş zamanlarında Grove Street tarafından alınmıştı. Ancak Grove Street'ın zayıflamasıyla Front Yard Ballas burayı almıştı. Los Santos İsyanı'ndan hemen önce CJ ve Sweet bölgenin çok büyük kısmını geri aldı. İsyan sırasında CJ ve Grove üyeleri bölgenin geri kalanını da geri aldı.
  • Glen Park : Bu bölge iki defa Grove Street tarafından alınmıştır. İlk olarak Little Weasel meselesinden dolayı bölgeyi basan CJ, Little Weasel'ı öldürerek burayı aldı. Ancak Sweet'in tutuklanması ve çetenin çökmesiyle Ballas burayı geri aldı. Daha sonra Sweet ve CJ, B-Dup'a hesap sormak için bölgeye ikinci bir baskın yaparak bölgenin %70'ini ele geçirdiler ve Ballas'a büyük bir darbe vurdular. Los Santos İsyanı sırasında CJ ve Grove üyeleri, geri kalan %30'luk kısmı da ele geçirdiler.

Çetedeki Önemli Kişiler (1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sean "Sweet" Johnson : Çetenin kurucusu ve lideridir.
  • Carl "CJ" Johnson : Sweet'in kardeşi ve çetenin ikinci ismidir.
  • Lance "Ryder" Wilson : Çetenin en önemli üyelerindendir. Ballas'a geçtikten sonra CJ tarafından öldürülür.
  • Melvin "Big Smoke" Harris : Çetenin en önemli üyelerindendir. Ballas'a geçtikten sonra CJ tarafından öldürülür.Ballas'ın son lideri
  • Emmet : Emmet , çetenin üçe bölünmesiyle Seville Boulevard Families'e üye oldu. Jefferson Motel toplantısıyla birlikte Grove Street'e katılmıştır. Önemli bir silah satıcısıdır ve dükkânı Willowfield'dedir.
  • Barry "Big Bear" Thorne : Çetenin en önemli üyelerindendir.Uyuşturucu yüzünden giden aklı yerine gelince,B-Dup'un yanında olmaktan vazgeçmiş ve eskisi gibi çeteye hizmet etmeye başlamıştır.
  • Jeffrey "OG Loc" Cross : Çetenin önemli bir üyesidir. Big Smoke Ballas'a geçince OG Loc da Ballas'a geçmiştir. OG Loc, şarkı konusunda ne kadar beceriksiz olsa da şarkı yapmaya çalışmaktadır. GTA V'de görülen CD'lerinden hala yaşadığı anlaşılmaktadır.
  • Mark "B-Dup" Wayne : Geçmişte çetenin önemli bir üyesiydi. Ancak uyuşturucu sattığı için Sweet tarafından çeteden kovulmuş ve Ballas'a geçmiştir.
  • Denise Robinson : Çetenin bir üyesidir. CJ'in sevgilisidir.

Çetedeki Eski İsimler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Brian Johnson (1987 yılında ölmüştür. CJ, Sweet ve Kendl'ın kardeşidir.)
  • Tony (Geçmişte çete savaşları sırasında ölmüştür.)
  • Big Devil (Geçmişte çete savaşları sırasında ölmüştür.)
  • Little Devil (Geçmişte çete savaşları sırasında ölmüştür.)
  • Beverly Johnson (CJ, Sweet, Kendl ve Brian'ın annesidir. Sweet'i öldürmek isteyen suikastçiler tarafından yanlışlıkla öldürülmüştür.)