Fenerbahçe (futbol takımı) istatistikleri ve rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1911-12 sezonu şampiyonu Fenerbahçe takımı, şampiyonluk şildi ile birlikte.

Fenerbahçe (futbol takımı) istatistikleri ve rekorları listesi, Fenerbahçe (futbol takımı) ve oyuncularının istatistiklerini ve rekorlarını listelemektedir.

Fenerbahçe'nin ulusal düzeyde 19 Süper Lig , 6 Türkiye Kupası ve 9 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır.[1] Uluslararası düzeyde ise 1 kez Balkan Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır. Bu kupa ayrıca bir Türk futbol takımının uluslararası alanda kazandığı ilk şampiyonluk olmuştur.[2]

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe, 1959 yılından itibaren düzenlenen Süper Lig'de 19 şampiyonluk kazanmıştır. Bu şampiyonluklarla birlikte formasına 3 yıldız takma hakkına sahip olmuştur. Türkiye Kupası'nda 6 şampiyonluğu, Türkiye Süper Kupası'nda ise 8 şampiyonluğu bulunmaktadır.

Fenerbahçe 5 Haziran 1910’da İstanbul’un Rum kulübü Strugglers’i 3-1 yenerek aldığı gümüş işlemeli bir kupayla tarihindeki ilk kupasını kazandı.[3] Fenerbahçe'nin günümüz itibarıyla 94 resmi lig ve kupa şampiyonluğu, 91 özel kupa şampiyonluğu ile beraber toplamda 185 kupası bulunmaktadır.

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maç sayısı[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok maça çıkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Listeye tüm resmî ve özel müsabaka maçları dahildir. Son Güncelleme: 30 Mayıs 2018

No. Ülke Oyuncu Dönem Gol Yellow card.svg Red card Toplam maç Kaynak
1 Türkiye Müjdat Yetkiner 1979-1996 27 64 11 570 [4]
2 Türkiye Volkan Demirel 2002-günümüz 0 47 5 509 [5]
3 Türkiye Cem Pamiroğlu 1976-1987 7 23 2 396 [6]
4 Türkiye Şeref Has 1955-1969 87 0 3 382 [7]
5 Türkiye Rüştü Reçber 1994-2003, 2004-2007 0 22 1 381 [8]
6 Türkiye Lefter Küçükandonyadis 1947-1951, 1953-1964 215 0 4 349 [9]
7 Türkiye Ziya Şengül 1964-1976 21 1 1 342 [10]
8 Brezilya Alexsandro de Souza 2004-2013 171 52 3 341 [11]
9 Türkiye Gökhan Gönül 2007-2016 12 48 3 339 [12]
10 Türkiye Selçuk Şahin 2003-2015 20 63 3 326 [13]

Golcüler[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok gol atan oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Listeye tüm resmî ve özel müsabaka maçları dahildir. Son Güncelleme: 31 Ekim 2016

No. Ülke Oyuncu Dönem Gol Kaynak
1 Türkiye Lefter Küçükandonyadis 1947-1951, 1953-1964 215 [9]
2 Türkiye Melih Kotanca 1938-1948 172 [14]
3 Brezilya Alexsandro de Souza 2004-2013 171 [11]
4 Türkiye Aykut Kocaman 1988-1996 167 [15]
5 Türkiye Naci Bastoncu 1934-1947 162 [16]
6 Türkiye Cemil Turan 1972-1981 127 [17]
7 Türkiye Fikret Arıcan 1928-1947 109 [18]
8 Türkiye Ogün Altıparmak 1963-1971 89 [19]
9 Türkiye Şeref Has 1955-1969 89 [7]
10 Türkiye Semih Şentürk 2000-2013 86 [20]

Transfer ücretleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alınan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün en pahalı transferi Daniel Güiza.
# İsim Bonservis Geldiği takım Tarih
1 İspanya Güiza, DanielDaniel Güiza 09614 M € Mallorca 2008-07Temmuz 2008
2 Nijerya Emenike, EmmanuelEmmanuel Emenike 09613 M € Spartak Moskova 2013-08Ağustos 2013
3 Fransa Anelka, NicolasNicolas Anelka 07810.7 M € Manchester City 2004-06Haziran 2004
4 Portekiz Meireles, RaulRaul Meireles 09510 M € Chelsea 2012-09Eylül 2012
5 Senegal Sow, MoussaMoussa Sow 08510 M € Lille 2012-01Ocak 2012

Kaynak:[21]

Satılan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün en pahalı satılan transferi Moussa Sow.
# İsim Bonservis Gittiği takım Tarih
1 Senegal Sow, MoussaMoussa Sow 16016 M € Al Ahli 2015-08Ağustos 2015
2 Bosna-Hersek Baljic, ElvirElvir Baljic 15615.6 M € Real Madrid 1999-07Temmuz 1999
3 Danimarka Emenike, EmmanuelEmmanuel Emenike 10010 M € Spartak Moskova 2017-08Ağustos 2017
4 Nijerya Kjær, SimonSimon Kjær 12412.4 M € Sevilla 1998-08Ağustos 1998
5 Fransa Anelka, NicolasNicolas Anelka 12012 M € Bolton Wanderers 2006-08Ağustos 2006

Kaynak:[22]

Teknik direktör rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Goller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir sezonda en fazla atılan gol: 103 gol (1988-89 sezonunda).[25]
  • Bir sezonda en az atılan gol: 31 gol (1969-70, 1976-77, 1979-80 sezonlarında).[26]
  • Bir sezonda en fazla yenen gol: 53 gol (1990-91 sezonunda).[26]
  • Bir sezonda en az yenen gol: 6 gol (1969-1970 sezonunda).[26]

Puan[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir sezonda alınan en fazla puan:
    • 93 puan (1988-89 sezonunda oynanan 36 maçta).[26]
  • Bir sezonda alınan en düşük puan:
    • 29 puan (1980-81 sezonunda oynanan 30 maçta).[26]

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk lig maçı: Fenerbahçe 3-1 Ankaragücü, 21 Şubat 1959.[27]
  • İlk Türkiye Kupası maçı: Adana Demirspor 1-2 Fenerbahçe, 30 Eylül 1962.[28]
  • İlk Avrupa kupası maçı: Fenerbahçe 1-1 Csepel SC, 13 Eylül 1959, Şampiyon Kulüpler Kupası.[29]

En farklı galibiyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

En farklı mağlubiyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En farklı lig mağlubiyeti
  • En farklı Avrupa mağlubiyeti: 7-0 (Benfica'ya karşı, Şampiyon Kulüpler Kupası).[31]

Ulusal rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fenerbahçe, 1922-23 sezonunda hiç gol yemeden şampiyon olarak bir dünya rekoru kırdı.[32]
  • 1959 yılında ilk olarak düzenlenen Türkiye 1. Futbol Ligi'nin ilk şampiyonu oldu.[32]
  • 1967-68 sezonunda toplamda 5 kupa birden kazanarak bir rekora imza atmıştır.(Lig Şampiyonluğu, Türkiye Kupası, TSYD,Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Kupası)[32]
  • 1969-70 sezonunda kalesinde sadece 6 gol gören Fenerbahçe, günümüzde de varlığını korumakta olan bir sezonda en az gol yiyen takım unvanını elinde bulundurmaktadır.[32]
  • Bir futbolcusu Dünya Karmasında oynayan ilk takım. (İsa Ertürk)[32]
  • 1988-89 sezonunda oynadığı 36 maçta 103 gol atan Fenerbahçe, bir sezonda en fazla gol atan takım unvanına sahip oldu.
  • 1988-89 29 galibiyet, 6 beraberlik ve 1 mağlubiyet ve maç başına 2.58 puan elde eden Fenerbahçe, Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en iyi performans rekoruna da sahip oldu.[33]
  • Futbolcusu bir maçta en çok gol atan takım. (Tanju Çolak, 6 gol, Fenerbahçe - Karşıyaka: 7-1, 1992-93 sezonu, 14.hafta)[32]

Avrupa'da Fenerbahçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası düzeyde de bir ilkin sahibi olan Fenerbahçe, 1968 yılında Balkan Kupası'nı kazanarak uluslararası turnuvalarda kupa kazanan ilk Türk futbol takımı oldu.[34] Fenerbahçe 1959-60 sezonundan itibaren UEFA'nın düzenlediği organizasyonlarda mücadele etmektedir. Şampiyonlar Ligi'ndeki en büyük başarısı 2007-08 sezonunda çeyrek final oynaması olurken, UEFA Avrupa Ligi'ndeki en büyük başarısı ise 2012-13 sezonunda yarı finale yükselmesi oldu.

Turnuvalara göre istatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Güncelleme: 6 Kasım 2013

Organizasyonun Adı Karşılaşma Sayısı Galibiyet Beraberlik Mağlubiyet Atılan Gol Yenilen Gol
Şampiyon Kulüpler Kupası 33 9 4 20 30 70
UEFA Kupa Galipleri Kupası 9 3 1 5 11 11
UEFA Şampiyonlar Ligi 40 11 6 23 42 70
Şampiyonlar Ligi Elemeler 21 10 6 5 38 20
UEFA Kupası/UEFA Avrupa Ligi 68 25 14 29 91 103
Toplam 171 58 31 82 214 274

Kaynak:[35]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Müzemiz". fenerbahce.org. Fenerbahçe Spor Kulübü. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Uluslararası Başarılarımız". fenerbahce.org. Fenerbahçe Spor Kulübü. 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Fenerbahçe Müzesi 5. yaşını kutluyor". gazetekadikoy.com.tr. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  4. ^ "Müjdat Yetkiner". mackolik.com. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  5. ^ "Volkan Demirel". mackolik.com. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  6. ^ "Cem Pamiroğlu". mackolik.com. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  7. ^ a b "Şeref Has". mackolik.com. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  8. ^ "Rüştü Reçber". mackolik.com. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  9. ^ a b "Lefter Küçükandonyadis". mackolik.com. 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  10. ^ "Ziya Şengül". mackolik.com. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  11. ^ a b "Alexsandro de Souza". mackolik.com. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  12. ^ "Gökhan Gönül". mackolik.com. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  13. ^ "Selçuk Şahin". mackolik.com. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  14. ^ "Melih Kotanca". mackolik.com. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  15. ^ "Aykut Kocaman". mackolik.com. 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  16. ^ "Naci Bastoncu". mackolik.com. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  17. ^ "Cemil Turan". mackolik.com. 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  18. ^ "Fikret Arıcan". mackolik.com. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  19. ^ "Ogün Altıparmak". mackolik.com. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  20. ^ "Semih Şentürk". mackolik.com. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  21. ^ "Top transferler". transfermarkt.com.tr. 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2014. 
  22. ^ "Top transferler". transfermarkt.com.tr. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2014. 
  23. ^ "Fenerbahçe'nin teknik direktörleri". turkfutbolu.net. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  24. ^ "Yanal, Fenerbahçe'nin 68. Teknik Direktörü Oldu". haberler.com. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  25. ^ "103 gole göz diktiler!". amkspor.com. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  26. ^ a b c d e f "İşte Fenerbahçe´nin ´´en´´leri". stargazete.com. 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  27. ^ "İşte Fenerbahçe´nin 1959 sezonu". turkfutbolu.net. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  28. ^ "Türkiye Kupası 1962-63 sezonu". mackolik.com. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  29. ^ "Şampiyonlar Ligi 1.Tur 1959/1960". mackolik.com. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  30. ^ a b "Türkiye Kupa 3.Kademe C Grubu (2007/2008)". mackolik.com. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  31. ^ "Benfica: 7 - Fenerbahçe: 0". mackolik.com. 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2013. 
  32. ^ a b c d e f "UNUTULMAYANLAR". milliyet.com.tr. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  33. ^ "Ligin "en"leri". hurriyet.com.tr. 23 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  34. ^ "1907 – 1987 FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ TARİHİ – 9". wordpress.com. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  35. ^ "Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi Karnesi". acunn.com. 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]