E. Peterbus Unum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"E. Peterbus Unum"
Family Guy bölümü
Bölüm no.2. sezon
18. bölüm
YönetmenRob Renzetti
SenaristNeil Goldman
Garrett Donovan
Prodüksiyon no.2ACX13
Yayın tarihi12 Temmuz 2000 (2000-07-12)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Sonraki →
"The Story on Page One"
Family Guy (2. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"E. Peterbus Unum'", komedi dizisi Family Guy'ın ikinci sezonunun on sekizinci bölümü olup, Fox kanalında 27 Haziran 2000 (2000-06-27)'de yayımlandı. Bölüm, Peter Griffin'in evini ve çevresini bağımsız bir ülke (ya da minikulus) olarak ilân etmesi ve ardından Birleşik Devletler Ordusu tarafından kendilerine ait bir bölgeyi istilâ etmiş olduğu gerekçesiyle kuşatma altına alınmasını anlatır.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter ve Brian evlerinin çevresinde yürürken, Cleveland, vergi iadesi ile aldığı yeni trambolinini göstermektedir. Arkadaşlarını kıskanan Peter, kendi vergi iadesi ile evinin arkasına bir yüzme havuzu inşa etmeyi plânlar ancak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kendisinin denetime tâbi tutulduğunu öğrendiğinde korkar. Peter buna rağmen havuzunu inşâ etmeye kalkışır ancak havuzun kazı çalışmaları sırasında yer altında bir güç kablosuna rastlar ve bu kabloyu küreği ile kazara keserek, Quahog'un elektriklerinin kesilmesine neden olur. Bunun üzerine Belediye binasından nazım izni almak ister ancak Peter ve Belediye Başkanı West Quahog'un haritasına bakarak Peter'a havuzunu verip veremeyeceğini anlamaya çalışır ancak Griffinler'in mülkünün Quahog haritasında yer almadığını ve bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri dahilinde olmadığına karar verir.

Bu buluşun ardından Peter, evini bağımsız bir minikulus îlan eder ve ulusunun adını "Petoria" (Güney Afrika'nın Pretoria, Gauteng şehri baz alınarak) olarak duyurur ve ülkesinin yönetim biçiminin oligarşi olduğunu söyler. Evinin çevresine çit çeken Peter, kendi portresinin ve altında "Petoria" yazısının yer aldığı bir bayrak tasarlar. Peter, geceyi Quahog'da (Drunken Clam barında içerek) "iyi niyet görevini" ifşâ ederek geçirir. Peter, diplomatik dokunulmazlık sahibi olduğu için barda faturasını ödemez ve halka açık bir alanda sarhoş olarak MC Hammer'ın "U Can't Touch This" (TürkçeBuna Dokunamazsın) şarkısının bir parodisi olan "Can't Touch Me" (TürkçeBana Dokunamazsın) şarkısını söyler ve bu sırada yasadışı bir şekilde çimlere basmak, çöpleri yere atmak, kırmızı ışıkta geçme, halka açık bir yerde işeme ve cinsel taciz suçlarını işler. Peter'ın yeni ülkesinin haberi gazetelerde yer alır ve Başkan Bill Clinton'ın da dikkatini çeker.

Petoria'yı Birleşmiş Milletler'in New York şehrindeki toplantısında temsil ederken Peter ve ülkesi Genel Sekreter ve diğer katılımcılar tarafından ülkesinin boyutlarının küçük olması sebebiyle alay konusu edilir. Öğle yemeği sırasında Peter'ın yanına diğer bir elçi gelir ve kendi ülkesinin de benzer bir şekilde alay konusu edildiğini ve bu durumun, ülkesinin Kuveyt'i işgâl etmesine kadar sürdüğünü söyler ve Peter'a "git ve ne istiyorsan onu al" tavsiyesinde bulunur. Onun bu tavsiyesinin ardından Peter, kendisini ve ülkesini kendisinden daha büyük dünya ülkelerinin liderlerine kanıtlamak için o sırada Birleşik Devletler Ordusu'nun üs olarak kullandığı Joe'nun havuzunu kendi topraklarına kattığını duyurur. Joe buna sinirlenir ve polisi arayarak Peter'ın hırsızlık yaptığını söyler. Peter, çaldığı bu mülkü "Joe-hio (Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri Ohio'dan esinlenilerek)" olarak isimlendirir.

Peter'ın bu yasadışı eylemine cevaben Birleşik Devletler Başkanı Bill Clinton, Petoria'ya yaptırım uygulamaya karar verir. Günler sonra ABD Ordusu Petoria ve Joehio'yu çevreleyerek Amerika Birleşik Devletleri'ne dahil etmek ister. Belediye Başkanı West, kayıtları yeniden inceler ve Peter'ın evinin aslında Amerika Birleşik Devletleri'ne dahil olduğunu söyler. Peter, Birleşik Devletler kanunlarına uymayı reddeder ve bunun üzerine ailesi ile tartışmaya girer. Bunun sonucunda Griffinler, hayatlarını ısı ve elektrik olmadan sürdürmek zorunda kalır. Lois, Meg ve Chris'i evde eğitmeye başlar ve bu eğitim, onların Birleşik Devletler kurallarını ve yaşam koşullarını öğrenememesine yol açar. Aile, problemlerini madencilerin kullandığı lambalı şapkalar takarak karanlıkta görerek, daha az yemek yiyerek ve evin havuzunda yıkanarak gidermeye çalışır. Tüm bu sorunlara rağmen Peter, Joehio'yu geri vermeyi reddeder ve aralarında Yugoslavya'dan Slobodan Milošević, Irak'tan Saddam Hüseyin, Libya'dan Muammer Kaddafi, El-Kaide'den Usame bin Ladin, Kuzey Kore'den Kim Cong-il, Küba'dan Fidel Castro ve İran'dan Ayetullah Ali Hamaney gibi Birleşik Devletler'e düşman olan bir grup kişiyi, Joe'dan çaldığı havuz çevresinde düzenlediği bir havuz ve barbekü partisine davet eder.

Buna cevaben ve Stewie'nin Castro ile arkadaşlık kurmak istemesi üzerine Lois, çocukları ile birlikte Birleşik Devletler'e göç edeceği hususunda tehdit eder ve Petoria'yı "senin ülke dediğin bir çöplük" olarak nitelendirir. Peter Lois'i kendisine ihanet ettiği gerekçesiyle tutuklamaya kalkar ama bu surada askerler içeri girmeyi başarır. Aile, Birleşik Devletler'e olan bağlılıklarını itiraf eder. Peter, Birleşik Devletler Ordusu'nun "Evinin Ağzına Sıçacağız Operasyonu"nu başlatacakları ve evinin çok yakınına konuşlanmış bir tankı görmesinin ardından Ordu ile barışır.

Belediye Başkanı West ile müzâkere masasında Peter, Joehio'u geri vermeyi kabul eder ancak haftasonları havuza erişim hakkı verilmesini, bağımsız ulusunun bağımsız kalmasını ve Belediye Başkanları gibi önemli şahsiyetlerin sözleşmeleri imzalamak için kullandığı değerli kalemlerin kendisine verilmesini talep eder ancak Peter'ın tüm bu istekleri reddedilir. İsteklerinin kabul görmemesine üzülen Peter, Petoria'yı Birleşik Devletler'e; Joehio'yu da Joe'ya geri vermeyi istemeyerek de olsa kabul eder ancak Lois kendisini her gece rahatlatacağı sözünü verdiğinde kendisini biraz daha iyi hisseder.

Tam o sırada bu bölümde izlediğimiz her şeyin, günümüzden 200 yıl sonra sosyal bilimler öğrencilerinin Petoria'nın tarihini öğrenmek için izledikleri bir videoya ait olduğu anlaşılır. Öğretmen, öğrencilerine izledikleri video ile ilgili herhangi bir sorularının olup olmadığını sorar. Öğrencilerden birisi, Griffin ailesinin Stewie'yi anlayıp anlayamadıklarını sorar. Bölüm, bu soruya herhangi bir cevap verilemeden sona erer.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılındaki incelemesinde IGN yazarı Ahsan Haque, bölüme 10 üzerinden 9 puan verdi ve bölümü "mükemmel bir bölüm", "çok iyi bir siyasi hiciv" ve "dizinin en iyi bölümlerinden biri" sözleri ile özetledi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haque, Ahsan. "Family Guy: "E. Petrbus Unum" Review" [Family Guy: "E. Petrbus Unum" İncelemesi]. IGN. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2009. 

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Callaghan, Steve (2005). "E. Peterbus Unum". Family Guy: The Official Episode Guide, Seasons 1–3 [Family Guy: Resmî Bölüm Rehberi, 1-3. Sezonlar] (İngilizce). New York: HarperCollins. ss. 112-115. ISBN 0-06-083305-X. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]