Drowned World/Substitute for Love

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Drowned World/Substitute for Love"
Madonna single
Yayımlanma24 Ağustos 1998
FormatKaset & CD & 7, 12
TarzPop, electronica, trip hop
Süre5:09
ŞirketSire, Warner Bros., Maverick
YazarMadonna, William Orbit, Rod McKuen, Anita Kerr, David Collins
YapımcıMadonna, William Orbit
Madonna single kronolojisi
"Ray of Light"
(1998)
"Drowned World/Substitute for Love" "The Power of Good-bye"
(1998
Ses örneği
noicon

)

"Drowned World/Substitute for Love", Amerikalı ünlü pop müzik şarkıcısı Madonna'nın 1998 yılında yayımladığı Ray of Light albümü için kaydettiği bir şarkıdır. Şarkı Madonna ve William Orbit tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Anita Kerr ve David Collins ("Why I Follow The Tigers" adlı parçalarından alınan sample yüzünden) ve Rod McKuen ilave şarkı sözü yazarı olarak kaydedilmişlerdir. Şarkı, Madonna'nın sahte dostluklar ve arkadaşlıklar yerine gerçek aşkı arayışından bahseder.

"Drowned World/Substitute for Love" 24 Ağustos 1988'de Amerika Birleşik Devletleri hariç olmak üzere tüm dünyada albümün üçüncü teklisi olarak yayımlandı. Şarkı, Madonna'nın İspanya'da bir numaraya yükselen yedinci teklisi olurken, İzlanda ve İngiltere'de ilk 10'a girdi.

Şarkıya eşlik etmesi için çekilen videoda, Madonna'nın evine varana kadar paparazzilerden kaçışı görüntülenmektedir. Video, Galler Prensesi Diana'nın ölümünü akıllara getiren paparazzi takip sahneleri yüzünden tepki aldı. Şarkı, ilki Drowned World Tour (2001) ve diğeri Confessions Tour (2006) olmak üzere bugüne kadar iki ayrı Madonna turnesinde seslendirildi. Madonna, bu şarkıyı ayrıca Rebel Heart Tour'un Londra bacağında söz yazarı Collins anısına seslendirmiştir.

Şarkı hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, "Ray of Light"ın yayınlanmasından sonra ABD'de yayınlanmadan önce geciken bir teklidir. Şarkının özgün sürümünün adı, "No Substitute For Love"dır. İki şarkı arasında sözlerdeki farklılık göze çarpmaktadır. Sanatçı ayrıca 2001'deki dünya turunun ismini de "Drowned World Tour" koymuştur.

Listeler bakımından "Drowned World/Substitute for Love", yayınlandığı ülkede üst sıralarda yer almamıştır. Ancak kimi ülkelerde ilk 20'ye girebilmiştir. 2003'te Q Magazine tarafından yapılan "En İyi 20 Madonna Şarkısı" anketinde "Drowned World/Substitute for Love", 17. sırada yer almıştır.

Müzik videosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı için hazırlanan müzik videosunu Walter Stern yönetti. Video, 26-27 Haziran 1998 tarihleri arasında Londra'da Claridge's Hotel ve Piccadily Circus'ta çekildi. Eylül 1998'de yayımlanan videoda, Madonna evinden ayrıldıktan sonra paparazziler tarafından takip edilir. Siyahlar içindeki Madonna, herkesten, hatta otel barında gördüğü diğer ünlülerden de kaçar. Videoda Madonna hariç diğer tüm karakterlerin yüzleri biçim değiştirir. Başka bir sahnede, otel görevlisi bir kadın Madonna'ya gülümser, fakat Madonna karşılık verdiği an fotoğraf makinesini çıkartarak Madonna'nın fotoğrafını çeker. Klip boyunca sürekli kaçan Madonna, en sonunda evine kadar koşar ve kızına sarılır, şarkının bu sıradaki sözleri Madonna'nın ünlü olmak hakkındaki "düşüncelerini değiştirdiğini" söylemektedir.

Video, paparazziler tarafından motosikletlerle takip sahnelerinin Galler Prensesi Diana'nın ölümüne yol açan olayları hatırlatması nedeniyle büyük tepki çekti. Madonna'nın sözcüsü Liz Rosenberg tarafından yapılan açıklamada video'nun Diana'nın ölümü ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi, klibin konusu için "Madonna'nın şöhret ile ilişkisi[...] Video'da paparazziler var. Madonna'nın da paparazzilerle ilgili birçok deneyimi oldu. Video Madonna'nın bir gününü anlatıyor" açıklamasını yaptı.

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (1998) En Yüksek
Pozisyon
Avustralya Avustralya 16
Avusturya Avusturya 34
Kanada Kanada 18
Hollanda Hollanda 43
Avrupa Birliği Eurochart Hot 100 22
Fransa Fransa 42
Almanya Almanya 39
Japonya Japonya 10
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 21
İsveç İsveç 41
İsviçre İsviçre 31
Birleşik Krallık İngiltere 10