Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti
Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Təhlükəsizlik Xidməti
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti arması
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi25 Eylül 1991
TürüGüvenlik kuruluşu
Üst kuruluşCumhurbaşkanlığı İdaresi
AdresBakü, Azerbaycan
Yönetici(ler)
  • Beyler Eyyübov, Başkan
Web sitesiold.dmx.gov.az

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti (AzericeAzərbaycan Respublikası Prezidentinin Təhlükəsizlik Xidməti), Azerbaycan'da üst düzey devlet görevlisinin yanı sıra belirli devlet mülklerinin korunmasıyla ilgili görevlerle ilgilenen bir güvenlik kurumudur. 25 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş olup günümüz adını 16 Mart 2020 tarihinde almıştır. Merkezi başkent Bakü'de yer almaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti, bünyesinde Devlet Özel İletişim ve Bilgi Güvenliği Ajansı, Ulusal Muhafızlar ile Petrol ve Gaz İhracat Boru Hattı Güvenlik Dairesi Başkanlığı barındırmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'da ilk kez devlet düzeyinde güvenlik servisi 1918-1920 yılları arasında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde kurulmuştur. Sovyetler döneminde ise 1931-1937 yılları arasında İçişleri Halk Komiserliği Güvenlik Dairesi, 1938-1972 yılları arasında Bakü Şehri İcra Komitesi İçişleri Dairesi 2. Bölümü ve 1972-1991 yılları arasında Azerbaycan SSC İçişleri Bakanlığı Parti-Sovyet Organları Güvenlik Dairesi adı altında faaliyetlerini sürdürdü.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan siyasi, ekonomik ve askeri reformlara başladı. Reformlar çerçevesinde hükümet optimal yönetim formları oluşturmaya başladı. Güvenlik sisteminin önemi artmış ve devlet sistemi geliştirip genişletmiştir.

25 Eylül 1991 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Güvenlik Dairesi, aynı yılın Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı gereğince İçişleri Bakanlığı Bakanlık Yüksek Makamlar ve İdare Koruma Dairesi adını aldı.

25 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Güvenlik Dairesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Makamları ve İdaresi Koruma Dairesi yeniden düzenlenerek İçişleri Bakanlığı'na bağlı Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Devlet Makamı ve İdari Organlarının Korunması Dairesi kurulmuştur. 25 Aralık 1991 tarihinde Ulusal Muhafızlar kuruldu.

6 Mayıs 2002 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Yüksek Devlet Makamı ve İdari Organlarının Ana Güvenlik Dairesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Özel Devlet Koruma Servisi olarak adlandırılmıştır. 16 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti adını aldı.

Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti, Azerbaycan cumhurbaşkanı ve ailesinin yanı sıra diğer devlet koruma nesnelerinin ve ayrıca yabancı devlet ve hükûmet başkanlarının Azerbaycan'a ziyaretleri sırasında, cumhurbaşkanlığı denetimi altındaki mülklerin, Millî Meclis, Anayasa Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi Seçim Komisyonu'nun güvenliğinden sorumludur. Hizmet, ayrıca özel amaçlı bilgi-telekomünikasyon sistemleri ve devlet makamlarının ağlarının güvenliğini ve geliştirilmesini organize etmekte ve sağlamaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti, Azerbaycan Anayasası, Azerbaycan Cumhuriyeti kanunları, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve emirleri, Bakanlar Kurulu ve Millî Meclis'in karar ve emirleri ile Azerbaycan'ın katıldığı uluslararası anlaşmalar tarafından yönlendirilir.[1]

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Hizmeti, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının ve Güney Kafkasya Boru Hattı'nın güvenliğini sağlamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI - XÜSUSİ DÖVLƏT MÜHAFİZƏ XİDMƏTİ". www.dmx.gov.az (Azerice). 20 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]