Brezilya'nın En Büyük Şehirleri Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Brezilya'da nüfus dağılımı.

Brezilya'da orantılı olarak yüksek şehirleşme oranı bulunduğu belgelenmektedir. Ülkenin resmi istatistiklerine göre her 100 Brezilyalı kişiden 81 kişisi şehirlerde yaşamaktadır. Bu istatistikleri toplayıp yayan resmi kurum Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (İGBE) bu sonuç vermek için hanehalklarının şehirsel alanda mı yoksa kırsal alanda mı yaşadığını tanımlamasının bazının "yerel ve yörel idare bölümleri" öldüğünü kabul etmektedir ve bazın "yapılanmış çevre" olması tanımını kullanmamaktadır.

Bu İGBE tanımlamasına göre bir "kasaba" herhangi bir en alt yerel idare birimi olan "belde" merkezi ve bir "şehir" "Belediye" merkezidir. Günümüzde Brezilya'da 9,564 "belediye" bulunmaktadır.[1] Brezilya'lılarain %81.3 oranı bir şehirsel bölge içinde yaşamaktadır.[2]

Genellikle eyalet başkentleri aynı zamanada kendi bulundukları eyalet arazisi içinde en büyük şehirlerdir. Buna iki istisna bulunmaktadır: Esporite Santo eyaletinin başkenti Vitoria olmakla beraber en büyük nüfuslu belediyesi Vila Valha'dir; ancak metropoliten Vitoria bölgesi eyalette en büyük nüfuslu yerleşkedir. Santa Catarina eyaletinin en büyük nüfuslu belediyesi Joinville olmakls beraber eyalet başkenti Florianópolis kentidir. Diğer taraftan eyalet başkenti olmadan büyük metropoliten bölgeleri olan şehirler bulunmaktadır. Bunlar São Paulo eyaleti içinde bulunan (Campinas, Santos, Paraíba Valley; Minas Gerais eyaletinde bulunan (Vale do Aco); Bahia eyaletinde bulunan (Feira de Santana; Rio Grande do Sul eyaletindeki (Sinos Valley); ve Santa Catarına eyaletindeki (Joinville) ve (Itajaí Valley) olmaktadır.

Brezilya'nın en büyük şehirleri arasında olup da eyalet başkenti olmayan şehirler şu eyalrtlerde şu verilen sayılarda bulunmaktadırler: São Paulo: 25; Rio de Janeiro: 9 ; Minas Gerais: 8, Rio Grande do Sul: 7; Paraná: 6 ve Pernambuco: 5.

En büyük Brezilya şehirleri arasında bulunan bazı şehirler şehir plancılığı kullanılarak yeni şehir olarak kurulup; planlanıp inşa edilmişlerdir. Bunlar arasında en iyi bilinen ülke başkenti olan ve Modernist Mimarı Ekolü ve Mordern Şehir Plancılığı kurallarını uygulayarak kurulan Brasılia şehridir. Eyalet merkezleri olan Bela Horizonte ve Göiania da planlanmış büyük yeni şehirlerdir.

En buyuk nufuslu 115 sehir ve eyalet merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu listede verilen sehirlerin 2010 tahminine gore nufuslari ve nüfusa gore siralanmalari ismi verilen sehirde kurulmus olan belediye sinirlari icinde bulunan nufusdur ve metropoliten bolgeler nufuslari verilmemektedir.

Brezilya Coğrafya ve İstatistikler Enstitüsü (IGBE) 2010[3]
Eyalet başkentleri kalın punto ile verilmiştir. İkinci Sıra No.* sütünunda eyalet başkenti olanlar ve eyalet başkenti olmayanlar ayrı ayrı sıralanmışlardır. Bu listede eyalet merkezzi olan yeni yapılmakta olan Palmas bulunmamaktadır.
1 – São Paulo
3 – Salvador
4 – Brasília
5 – Fortaleza
7 – Manaus
8 – Curitiba
9 – Recife
10 – Porto Alegre
11 – Belém
12 – Goiânia
13 – São Luís
14 – Maceió
15 – Natal
16 – Teresina
17 – Campo Grande
18 – João Pessoa

En büyük 115 şehir listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra No Sıra No* Şehir Eyalet Nüfus
1 1 São Paulo Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 11,244,369
2 2 Rio de Janeiro Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 6,323,037
3 3 Salvador Bandeira da Bahia.svg Bahia 2,676,606
4 4 Brasília Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Federal Bölge (Brezilya) 2,562,963
5 5 Fortaleza Bandeira do Ceará.svg Ceará 2,551,806
6 6 Belo Horizonte Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 2,375,444
7 7 Manaus Bandeira do Amazonas.svg Amazonas 1,802,525
8 8 Curitiba Bandeira do Paraná.svg Paraná 1,746,896
9 9 Recife Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 1,536,934
10 10 Porto Alegre Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 1,409,939
11 11 Belém Bandeira do Pará.svg Para 1,392,031
12 12 Goiânia Flag of Goiás.svg Goiás 1,301,892
13 1 Guarulhos Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 1,222,357
14 2 Campinas Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 1,080,999
15 3 São Gonçalo Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 1,016,128
16 13 São Luís Bandeira do Maranhão.svg Maranhão 1,011,943
17 14 Maceió Bandeira de Alagoas.svg Alagoas 1,002,675
18 4 Duque de Caxias Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 872,762
19 5 Nova Iguaçu Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 865,089
20 15 Natal Bandeira do Rio Grande do Norte.svg Rio Grande do Norte 806,203
21 16 Teresina Bandeira do Piauí.svg Piauí 802,537
22 17 Campo Grande Bandeira de Mato Grosso do Sul.svg Mato Grosso do Sul 787,204
23 6 São Bernardo do Campo Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 765,204
24 7 Osasco Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 730,051
25 18 João Pessoa Bandeira da Paraíba.svg Paraíba 702,235
26 8 Jaboatão dos Guararapes Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 687,688
27 9 Santo André Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 683,336
28 10 Uberlândia Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 634,345
29 11 Contagem Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 625,393
30 12 São José dos Campos Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 615,871
31 13 Feira de Santana Bandeira da Bahia.svg Bahia 591,707
32 14 Sorocaba Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 586,311
33 15 Ribeirão Preto Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 563,107
34 19 Cuiabá Bandeira de Mato Grosso.svg Mato Grosso 550,562
35 20 Aracaju Bandeira de Sergipe.svg Sergipe 544,039
36 16 Juiz de Fora Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 526,706
37 17 Aparecida de Goiânia Flag of Goiás.svg Goiás 510,770
38 18 Londrina Bandeira do Paraná.svg Paraná 510,707
39 19 Ananindeua Bandeira do Pará.svg Pará 505,512
40 20 Belford Roxo Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 501,544
41 21 Joinville Bandeira de Santa Catarina.svg Santa Catarina 497,331
42 22 Niterói Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 479,384
43 23 São João de Meriti Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 469,827
44 24 Betim Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 441,748
45 25 Campos dos Goitacazes Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 434,008
46 26 Santos Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 433,502
47 27 Mauá Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 427,512
48 28 São José do Rio Preto Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 425,261
49 29 Vila Velha Bandeira do Espírito Santo.svg Espírito Santo 413,548
50 30 Caxias do Sul Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 410,166
51 21 Florianópolis Bandeira de Santa Catarina.svg Santa Catarina 408,161
52 31 Serra Bandeira do Espírito Santo.svg Espírito Santo 404,688
53 32 Diadema Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 401,217
54 33 Olinda Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 397,268
55 34 Carapicuíba Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 392,701
56 35 Campina Grande Bandeira da Paraíba.svg Paraíba 383,764
57 22 Porto Velho Bandeira de Rondônia.svg Rondônia 382,829
58 36 Mogi das Cruzes Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 375,268
59 37 Piracicaba Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 368,843
60 23 Macapá Bandeira do Amapá.svg Amapá 366,484
61 38 Cariacica Bandeira do Espírito Santo.svg Espírito Santo 365,859
62 39 Montes Claros Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 363,227
63 40 Bauru Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 359,429
64 41 Itaquaquecetuba Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 359,253
65 42 Jundiaí Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 349,929
66 43 Ribeirão das Neves Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 349,307
67 44 Pelotas Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 345,181
68 45 Anápolis Flag of Goiás.svg Goiás 335,960
69 46 Maringá Bandeira do Paraná.svg Paraná 335,511
70 47 Caucaia Bandeira do Ceará.svg Ceará 334,364
71 48 Canoas Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 332,056
72 49 Franca Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 330,938
73 50 São Vicente Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 330,795
74 51 Foz do Iguaçu Bandeira do Paraná.svg Paraná 325,137
75 24 Vitória Bandeira do Espírito Santo.svg Espírito Santo 320,156
76 52 Paulista Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 319,373
77 53 Vitória da Conquista Bandeira da Bahia.svg Bahia 318,901
78 54 Petrópolis Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 315,119
79 55 Ponta Grossa Bandeira do Paraná.svg Paraná 314,681
80 56 Guarujá Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 308,058
81 25 Rio Branco Bandeira do Acre.svg Acre 305,954
82 57 Blumenau Bandeira de Santa Catarina.svg Santa Catarina 299,416
83 58 Caruaru Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 298,501
84 59 Uberaba Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 296,261
85 60 Cascavel Bandeira do Paraná.svg Paraná 296,254
86 61 Petrolina Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 285,339
87 62 Suzano Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 284,356
88 63 Limeira Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 281,583
89 64 São José dos Pinhais Bandeira do Paraná.svg Paraná 279,297
90 65 Santarém Bandeira do Pará.svg Pará 276,665
91 66 Taubaté Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 273,426
92 67 Barueri Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 270,173
93 68 Gravataí Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 269,446
94 69 Santa Maria Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 268,969
95 26 Boa Vista Bandeira de Roraima.svg Roraima 266,901
96 70 Governador Valadares Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 263,274
97 71 Volta Redonda Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 261,403
98 72 Viamão Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 260,740
99 73 Novo Hamburgo Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 257,746
100 74 Juazeiro do Norte Bandeira do Ceará.svg Ceará 249,829
101 75 Praia Grande Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 249,551
102 76 Embu Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 248,722
103 77 Colombo Bandeira do Paraná.svg Paraná 247,268
104 78 Ipatinga Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 244,508
105 79 Magé Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 244,334
106 80 Mossoró Bandeira do Rio Grande do Norte.svg Rio Grande do Norte 244,287
107 81 Juazeiro Bandeira da Bahia.svg Bahia 243,896
108 82 Sumaré Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 241,077
109 83 Várzea Grande Bandeira de Mato Grosso.svg Mato Grosso 240,038
110 84 Imperatriz Bandeira do Maranhão.svg Maranhão 236,691
111 85 Santa Luzia Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 231,607
112 86 Itaboraí Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 228,996
113 87 Camaçari Bandeira da Bahia.svg Bahia 227,955
114 88 Taboão da Serra Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 227,343
115 89 Marília Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 225,938

En Büyük Metropoliten Bölgeler Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

IBGE ülkede resmen 16 tane büyük "Metropoliten Bölge (Região Metropolitana)"'nin bulunduğunu kabul etmektedir. Bu bölgelerde Brezilya'nın nüfusunun yaklaşık %32'sı (yani yaklaşık 100 milyon kişiden 55 milyon kişi) yaşamaktadır. Bu Metropoliten Bölgelerde Brezilya "Gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH)"'nin yaklaşık yarısı ve Bralıya yıllık şianayıu sektörü üretiminin %70'inden biraz fazlası üretilmektedir.

2007, 2008 ve 2009 Tahminleri IBGE[3]
Sıra No. Metropoliten Bölge Eyalet Nüfus
1 São Paulo Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 19,889,559 3
2 Rio de Janeiro Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg Rio de Janeiro 11,902,701 2
3 Belo Horizonte Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 5,397,438 2
4 Porto Alegre Bandeira do Rio Grande do Sul.svg Rio Grande do Sul 4,200,413 3
5 Recife Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco 4,150,004 2
6 Brasília Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Federal Bölge (Brezilya) 3,768,902 3
7 Fortaleza Bandeira do Ceará.svg Ceará 3,502,319 2
8 Salvador Bandeira da Bahia.svg Bahia 3,451,549 1
9 Curitiba Bandeira do Paraná.svg Paraná 3,172,357 1
10 Campinas Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 2,633,523 1
11 Manaus Bandeira do Amazonas.svg Amazonas 2,178,405 2
12 Goiânia Flag of Goiás.svg Goiás 2,162,097 3
13 Belém Bandeira do Pará.svg Pará 2,142,185 3
14 Vitória Bandeira do Espírito Santo.svg Espírito Santo 1,624,837 1
15 Baixada Santista Bandeira do estado de São Paulo.svg São Paulo 1,606,863 1
16 Natal Bandeira do Rio Grande do Norte.svg Rio Grande do Norte 1,398,123 4
17 São Luís Bandeira do Maranhão.svgMaranhão 1,211,270 3
18 Maceió Bandeira de Alagoas.svg Alagoas 1,160,393 2
19 João Pessoa Bandeira da Paraíba.svg Paraíba 1,146,461 4
20 Teresina Bandeira do Piauí.svg Piauí 1,116,303 2
21 Florianópolis Bandeira de Santa Catarina.svg Santa Catarina 1,012,831 4
22 Campo Grande Bandeira de Mato Grosso do Sul.svg Mato Grosso do Sul 991,420 4
23 Cuiabá Bandeira de Mato Grosso.svg Mato Grosso 815,392 2
24 Petrolina ve Juazeiro Bandeira de Pernambuco.svg Pernambuco ve Bandeira da Bahia.svg Bahia 812,515 1
25 Aracaju Bandeira de Sergipe.svg Sergipe 794,475 3
26 Londrina Bandeira do Paraná.svg Paraná 766,682 3
27 Campina Grande Bandeira da Paraíba.svg Paraíba 687.545 3
28 Arapiraca Bandeira de Alagoas.svg Alagoas 629,197 4
29 Maringá Bandeira do Paraná.svg Paraná 570,094 2
30 Juazeiro do Norte Bandeira do Ceará.svg Ceará 554,945 2
31 Macapá Bandeira do Amapá.svg Amapá 510,704 2
32 Vale do Aço Bandeira de Minas Gerais.svg Minas Gerais 449,340 2
33 Imperatriz Bandeira do Maranhão.svg Maranhão 334,650 2

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]