Birleşmiş Milletlerin statüsü değişen bölgeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki listede daha önce geçmişte kendi yönetimini devralmayan bölgeler yer almaktadır.

Bağımsızlığına Kavuşanlar

  • Aden 1967'de Birleşik Krallık'tan Güney Yemen olarak bağımsızlığını kazanmıştır ve günümüzde de Yemen'in parçasıdır.
  • Angola, 1975'de Portekiz'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Antigua ve Barbuda, 1981'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Bahamalar, 1973'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Barbados, 1966'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Basutoland, 1966'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmış ve Lesoto adını almıştır.
  • Bechuanaland, 1966'den Botsvana adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Belçika Kongosu, 1960'da Belçika'dan bağımsızlığını kazanmıştır. Günümüzdeki adı Demokratik Kongo Cumhuriyetidir.
  • İngiliz Guyanası, 1966'de Guyana adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • İngiliz Hondurası, 1981'de Belize adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • İngiliz Somaliland, 1960'da Somali'nin parçası olarak Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Britanya Togoland, 1961'de Birleşik Krallık'tan Gana adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Brunei, 1984'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Günümüzde Birleşmiş Milletler'de adı Brunei Darusselam olarak bilinir.
  • Kamboçya, formerly part of French Indo-China, 1953, on independence from France
  • Kamerunlar 1960'da Fransa'dan Kamerun olarak bağımsızlaşmıştır.
  • Kamerunlar İngiliz Bölgesi. 1961'de Nijerya ve Kamerun'a katılmıştır.
  • Yeşil Burun Adaları, 1975'de Portekiz'den bağımsızlaşmıştır.
  • Komoros, 1975'de Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Kongo, 1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Kıbrıs, 1960'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Dominica, 1978'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Doğu Timor, May 20 2002'de Endonezya'dan bağımsızlığını kazandı.
  • Ellice Adaları önceleri Gilbert & Ellice Adaları Kolonisi'nin parçasıydı, 1978'de Tuvalu adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı.
  • Fas, 1956'de Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fernando Póo and Río Muni, Öneceleri İspanyol Ginesi olarak bilinirdi. 1968'de Ekvator Ginesi adıyla İspanya'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fiji Adaları 1970'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fransız Ekvatoral Afrikası, 1960'da Fransa'dan Çad ve Gabon olarak bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fransız Nijeri, 1960'da Fransa'dan Nijer, Senegal ve Yukarı Volta (günümüzde Burkina Faso) adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fransız Somaliland, also known as French Territory of the Afars and the Issas, 1977, on independence from France as Djibouti
  • Fransız Sudanı, 1960'da Mali, Fildişi Sahilleri ve Moritanya olarak Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fransız Togoland, 1960'da Toga adıyla Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Fransız Batı Afrikası, 1960'da Dahomey adıyla Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır şu anki adı Benin'dir.
  • Gambiya, 1965'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Gilbert Adaları, 1979'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Altın Sahili, 1957'de Gana adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Grenada, 1974 'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Gine, 1958'de Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Jamaika, 1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Kenya, 1963'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Laos (Önceleri Fransız Hindi-Çini'nin parçasıydı) 1949'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Madagaskar, 1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Malaya, 1957'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Şimdi Malezya'nın parçasıdır.
  • Malta, 1964'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Marshall Adaları 1990'de ABD'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Mauritius, 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Mikronezya 1990'da ABD'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Mozambik, 1975'de Portekizden bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Nauru, 1968, on independence from United Nations trusteeship administered by Australia on behalf of the United Kingdom, Australia, and New Zealand
  • Netherlands Indies, 1949'de Hollanda'dan Endonezya adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Netherlands New Guinea, 1963'de Endonezya'ya katılmıştır.
  • New Guinea, 1975'de Avustralya'dan Papua Yeni Gine adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • New Hebrides, 1980, on independence from Anglo-French Condominium as Vanuatu
  • Nijerya, 1960'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını devr almıştır.
  • Kuzey Borneo ( Sabah adıyla da bilinir), 1963'de Malezya Federasyonuna katılmıştır.
  • Northern Rhodesia, 1964'de Zambiya adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Nyasaland, 1964'de Malavi adıyla Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Palau, 1994'de ABD'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Papua, 1975'de Papua Yeni Gine'nin parçası olarak Avustralya'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Portekiz Ginesi, 1973'de Gine-Bissau adıyla Portekiz'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Ruanda-Urundi, 1962'de Ruanda ve Burundi adıyla Belçika'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • São Tomé ve Príncipe, 1975'de Portekiz'den bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Saint Kitts-Nevis, 1983'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Saint Lucia, 1979'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Saint Vincent, 1979'de Birleşik Krallık'tan (Saint Vincent and the Grenadines) adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Sarawak, 1963'da Malezya Federasyonuna katılmıştır.
  • Seyşel Adaları, 1976'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Sierra Leone, 1961'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Singapur, 1963'de Malezya Federasyonuna katılmış, 1965'de Singapur adıyla ayrı bir devlet olmuştur.
  • Solomon Adaları Protectorate, 1978'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Somaliland, 1960'da Somali'nin parçası olarak İtalya'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Güney Rodezya, 1980'da Zimbabve adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Güney-Batı Africa, March 21 1990'da Namibya adıyla Güney Afrika'dan bağımsızlığını devr almıştır.
  • Svaziland, 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Güneybatı Afrika'da bir ülkedir.
  • Tanganyika, 1961'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. (şu anda Tanzanya'nın parçasıdır)
  • Trinidad ve Tobago, 1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Tunus, 1956'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Ubangi-Chari, 1960'da Fransa'dan Orta Afrika Cumhuriyeti (Central African Republic) olarak bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Uganda, 1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Vietnam (önceleri Fransız Hindi-Çin). 1954'de Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.
  • Batı Samoa, 1962'de Yeni Zelanda'dan bağımsızlığını kazanmıştır. (Birleşmiş Milletler'de Samoa adıyla bilinir. )
  • Zanzibar, 1963'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır halen Tanzanya'nın parçasıdır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]