Avrasya göçebeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geyik İskit kalkan süsü, altın

Avrasya göçebeleri, Avrasya bozkırlarında yaşayan ve büyük ölçüde Avrupa ve Asya'daki sınır tarihi kaynaklarından bilinen göçebe halk gruplarıydı.[1]

Göçebe, kalıcı bir meskeni olmayan, hayvanlarına taze otlak bulmak için bir yerden bir yere seyahat eden insanların bir üyesidir. Genel başlık, zaman zaman Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Moğolistan, Rusya ve Ukrayna bozkırlarında yaşayan çeşitli etnik grupları kapsamaktadır. MÖ 3500 civarında Atları evcilleştirerek göçebe yaşamın olanaklarını büyük ölçüde artırdılar[2][3][4] ve daha sonra ekonomileri ve kültürleri at yetiştiriciliğini, biniciliği ve göçebe hayvancılığı öne çıkardı; bu genellikle bozkır kenarlarında yerleşik halklarla ticareti içeriyordu. Savaş arabasını, arabayı, süvariyi ve atlı okçuluğu geliştirdiler ve dizgin, kantarma, üzengi ve eyer gibi yenilikler getirdiler ve bozkırları aşan yeniliklerin çok hızlı bir şekilde yayılması, bozkır sınırındaki yerleşik halklar tarafından kopyalanmak üzere geniş bir alana yayıldı. Demir Çağı boyunca, Avrasya göçebeleri arasında, farklı bir İskit sanatı ile karakterize edilen İskit kültürleri ortaya çıktı.

Kronolojik bölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kronolojik olarak, bozkırdan Avrupa'ya, Yakın Doğu'ya, Hindistan'a ve Çin'e yönelik birçok istila "dalgası" yaşandı.

Yamnaya bozkır pastoralist soyunun Tunç Çağı'nda iki alt kıtaya (Avrupa ve Güney Asya) yayılması M.Ö. MÖ 3300 ila 1500.[5]
Bronz Çağı
Proto Hint-Avrupalılar (bkz Hint-Avrupa göçleri), Kurgan hipotezi ve daha sonraki Hint-Aryan göçü
Demir Çağı / Klasik Antik Çağ
İran halkları;
Geç Antik Çağ ve Kavimler Göçü
Erken Orta Çağ
Türk yayılımı, Macar istilası;
Yüksek Orta Çağ'dan Erken Modern dönem'e kadar
Moğol İmparatorluğu ve devam eden Türk genişlemesi;

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "the Steppe | Map, Biome, Eurasia, Peoples, & Animals | Britannica". www.britannica.com. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 
  2. ^ Matossian Shaping World History p. 43
  3. ^ "What We Theorize – When and Where Domestication Occurred". International Museum of the Horse. 19 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2015. 
  4. ^ "Horsey-aeology, Binary Black Holes, Tracking Red Tides, Fish Re-evolution, Walk Like a Man, Fact or Fiction". Quirks and Quarks Podcast with Bob Macdonald. CBC Radio. 7 Mart 2009. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2010. 
  5. ^ "Steppe migrant thugs pacified by Stone Age farming women". ScienceDaily. Faculty of Science - University of Copenhagen. 4 Nisan 2017. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023.