Anna Megali Komnini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Anna Megale Komnene sayfasından yönlendirildi)

Anna Megali Komnini (YunancaΆννα Μεγάλη Κομνηνή, Anna Megalē Komnēnē), (6 Nisan 1357 - 30 Kasım 1406'dan sonra),[1] Gürcü Kralı V. Bagrat'ın ikinci eşi ve Trabzon İmparatoru III. Aleksios ile karısı Theodora Kantakuzini'nin kızlarıdır. Baba bir kardeşi Giorgi'nin ölümünden sonra tac giymiş Konstantin'in annesidir.

Ailesi ve nişanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator III. Aleksios ve Theodora Kantakuzini, Anna'nın ebeveynleri

Anna, Trabzon'da, Hristiyanlıkta "iyi cuma" adı verilen Paskalya yortusundan bir önceki cuma gününden bir gün önce, 6 Nisan 1357 tarihinde doğdu,[1][2] Trabzon İmparatoru III. Aleksios ile Theodora Kantakuzini'nin en büyük kızıdır. Vakanüvisi Mihail Panaretos doğumu "6 Nisan, yaklaşık İyi Cuma" günü, "imparatoriçe Leydi Theodora, imparatora Leydi Anna'yı verdi" diyerek kayıt düşmüştür.[1] Kendisinden küçük Basileios ve III. Manuil isimli iki genç erkek kardeşi ve Eudokia, Maria ve ismi günümüze ulaşmamış üç kız kardeşi vardır. Üç kızkardeşi de sonra Müslüman Türkmen beyleri ile evlenmişlerdir. Anna'nın, ayrıca iki tane ismi günümüze ulaşmamış bir metresinden baba bir kardeşi vardır.

Nisan 1362 tarihinde, Konstantinopolis'te, IV. Andronikos ismi ile Bizans İmparatoru olacak Andronikos Palaiologos ile nişanlandı. Fakat bilinmeyen sebeplerle nişan bozuldu ve onun için bir başka koca seçildi.

Gürcistan kraliçeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1367 tarihinde, 10 yıl ve 2 aylık iken,[3] "Büyük Bagrat" olarak da bilinen Gürcü Kralı V. Bagrat'ın ikinci karısı oldu. Her ikisi akrabaydılar ve Soylu bir Gürcü ailesi olan Cakeli soyundan geliyorlardı. İlk karısı, Elena arkada iki erkek evlat bırakarak bir önceki yıl vebadan ölmüştü. Anna'ya Gürcistan'a giderken babası ve büyük annesi İrene eşlik etti.

1369 yılından sonra bilinmeyen bir tarihte Konstantin (ö.1411/1412) doğdu. Baba bir kardeşi Giorgi'nin çocuksuz olarak ölümünden sonra 1407 yılında tac giymiştir. Konstantin'in karısı Natia Amirejibi'den çocuğu olmuştur. Anna'nın Konstantin dışında başka bir çocuğu olup olamadığına dair kayıt yoktur.

Kasım 1386 tarihinde, Tiflis, Timur liderliğindeki Moğollar tarafından kuşatıldı ve ele geçirildi. Anna, kocası ve oğlu esir olarak alındı.[1] Serbest kalmasını sağlamak için, V. Bagrat müslüman olmayı kabul etmiştir. Timur, Bagrat'ı serbest bırakmış ve 20.000 Moğol askeri ile onu Gürcistan'a geri yollamıştır. Kocasının ilk evliliğinden oğlu Giorgi, Bagdat'ın gizli yardımı ile, Moğol ordusunu yok edip kralı serbest bırakmıştır. Sonuçta, müslüman olmamışlardır. 1393 yılında, Anna'nın kocası öldü. 1406 yılından sonra bilinmeyen bir tarihte de kendisi ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Charles Cawley. "Medieval Lands, Trebizond". 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2010. 
  2. ^ 1357 yılının Paskalya yortusu hem Katolik hem de Ortodoks kiliselerine göre 9 Nisan tarihidir, bu tarihten önceki ilk cuma 7 Nisan tarihi de "iyi cuma" gününe denk gelir
  3. ^ Anthony Bryer, Greeks and Turkmens: The Pontic Exception, p. 148, ft. 80, 141, published by Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University, retrieved 6 May 2010