Alis Harikalar Diyarında (film, 2010)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alis Harikalar Diyarında
Alice in Wonderland
Film afişi
YönetmenTim Burton
Yapımcı
SenaristLinda Woolverton
UyarlamaAlis Harikalar Diyarında ve Aynanın İçinden
Lewis Carroll
Oyuncular
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniDariusz Wolski
KurguChris Lebenzon
Stüdyo
DağıtıcıWalt Disney Studios
Motion Pictures
Çıkış tarih(ler)i25 Şubat 2010 (2010-02-25) (Londra)
5 Mart 2010 (2010-03-05) (ABD)
Süre108 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
ABD
Dilİngilizce
Bütçe$150[1][2]–$200[3] milyon
Hasılat$1.025 milyar[4]
Devam filmiAlis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden

Alis Harikalar Diyarında, Tim Burton'ın yönettiği ve Linda Woolverton'ın yazdığı, 2010 yılında vizyona giren ABD yapımı bir fantastik-macera filmi.[5] Walt Disney Pictures tarafından gösterime giren filmin başrol karakteri Alice'i Mia Wasikowska oynarken oyuncu kadrosunda Johnny Depp, Anne Hathaway ve Helena Bonham Carter gibi oyuncular yer alıyor. Film Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çekildi.

Hikâye İngiliz yazar Lewis Carroll'ın 1865 yılı fantastik romanı Alis Harikalar Diyarında ve onun devamı olan 1871 romanı Aynanın İçinden arasında gevşek bir bağlantıyla kurulmuş öyküyü izleyicilerle paylaşmaktadır. Wasikowska on dokuz yaşındaki Alis karakterini canlandırmaktadır. Alis'e Beyaz Kraliçe'yi tahtına geri getirmeyi sağlayacak kişi olduğu söylenir çünkü Kırmızı Kraliçe tarafından kontrol edilen, Underland (Yeraltı) sakinlerine terör estirmekte olan Jabberwocky adındaki ejderha benzeri yaratığı öldürebilecek tek kişidir.

Film galasını Londra'daki Odeon Leicester Square'de 25 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirdi ve Avustralya'da 4 Mart 2010 tarihinde, ertesi gün ise Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok ülkede IMAX 3D ve Disney Digital 3D olarak vizyona girdi.

Film dünya çapında 1.025 milyar $'dan fazla hasılat elde ederek Burton'ın gişe başarısı en yüksek filmi olmuş, fakat eleştirmenlerden karışık yorumlar almıştır. Görsel stil ve özel efektler için övülmesine rağmen anlatı eksikliği ve tutarlılık yüzünden kritik yorumlar aldı. Alis Harikalar Diyarında, 83. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yapım Tasarımı and En İyi Kostüm Tasarımı ödüllerini kazandı, ayrıca En İyi Görsel Efekt dalında aday gösterildi. Bilet satışlarından 1 milyar $ üzeri kazanç elde ederek tüm zamanların en yüksek gişe hasılatı elde eden yirmi yedinci filmi olmuştur.[6] Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden adındaki devam filmi 27 Mayıs 2016 tarihinde vizyona girdi.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlginç bir rüyanın tekrar etmesinden dolayı bunalımda ve sevgili babasının kaybının yasında olan on dokuz yaşındaki Alice Kingsleigh, Lord Ascot'un malikanesinde verilen bahçe partisine katılır ve burada, çevresindekilerin ondan beklediklerinden sıkılmaktayken Hamish Ascot'tan istenmeyen bir evlilik teklifiyle karşılaşır. Ne yanıt vereceğini bilemezken mavi yelekli bir tavşanı takip eder ve kazara büyük bir tavşan deliğine düşer. Buradan bir ormana geçmiş olan Alice, Beyaz Tavşan, Fındık Faresi, Dodo, Konuşan Çiçekler ve Tweedledee ve Tweedledum ile karşılaşır. Onun Tırtıl Absolem'in öteden beri bahsettiği Kırmızı Kraliçe'nin Jabberwocky'sini öldürecek ve Beyaz Kraliçe'yi eski gücüne kavuşturacak olan "doğru Alice" olup olmadığı üzerine tartışırlar. Derken grup Bandersnatch ve Kupa Valesi tarafından idare edilen oyun kartından askerlerce pusuya düşürülür. Alice, Tweedledum ve Tweedledee ağaçların arasına kaçarken Vale Tırtıl'ın parşömen tomarını ve Fındık Faresi'ni çalar, diğerlerini Bandersnatch'in bir gözüyle beraber bırakır. Tweedledum ve Tweedledee sonradan Kırmızı Kraliçe'nin Jubjub Kuşu tarafından yakalanır.

Vale, Kırmızı Kraliçe'yi Alice'in onun saltanatını tehdit ettiği ve askerlerle Kan Tazısı Bayard'ın Alice'i bulmak için hemen görevlendirildiği konusunda bilgilendirir. Bu sırada, Cheshire Kedisi (Sırıtan Kedi) Alice'e Çılgın Şapkacı'ya kadar rehberlik eder. Şapkacı, Alice yerine kendisini yakalatarak onu korur. Sonrasında Alice, Kan Tazısı Bayard tarafından bulunur ama Alice Şapkacı'ya yardım etmeye çabalar. Kırmızı Kraliçe kalesinde, gerçek kimliğinden habersiz olduğundan, Alice'i misafir olarak ağırlar. Alice Jabberwocky'yi öldürebilecek tek kılıç olan Vorpal Kıcı'nın Bandersnatch'in ininde saklı olduğunu öğrenir. Vale, Alice'e kabaca saldırır ancak Alice onu tersler. Kıskanç Kırmızı Kraliçe Alice'in kellesinin vurulmasını emreder. Alice kılıcı ele geçirir ve gözünü geri vererek Bandersnatch'la arkadaş olur, Bandersnatch'ın sırtında kaçar ve kılıcı Beyaz Kraliçe'ye ulaştırır. Cheshire Kedisi Şapkacı'yı cellattan kurtarır ve Şapkacı, Kırmızı Kraliçe'ye karşı isyan çağrısı yapar. İsyan kısa sürede Jubjub Kuşu tarafından bastırılır ancak direniş Beyaz Kraliçe'nin kalesine çekilir ve iki ordu savaşa hazırlanır. Absolem Alice'e, kendisi pupaya değişimini tamamlamadan Jabberwocky ile savaşmasını öğütler. Alice geçmişinde Harikalar Diyarına yaptığı ziyaretleri hatırlar ve özgüvenini kazanır.

Belirlenen günde, Beyaz ve Kırmızı Kraliçe ordularını satranç tahtasına benzeyen savaş alanına toplar ve Alice ile Jabberwocky'yi savaşın tayini için düello yapmaya gönderirler. Müteveffa babasının tavsiyesinden güç alan Alice, Jabberwocky'nin kafasını uçurur ve Beyaz Kraliçe, Kırmızı Kraliçe ile Vale'yi sürgüne gönderir. Şapkacı Futterwacken denilen kutlama dansını yaptıktan sonra Beyaz Kraliçe Alice'e onu evine geri götürecek olan Jabberwocky'nin pembe kanından küçük bir şişe verir. İngiltere'de, Lord Ascot Alice'i, Çin'e okyanus ticareti yolu kurmak fikriyle yardımcısı olarak alır. Hikâye biterken Alice ticaret gemisine gitmek için hazırlanır. Alice'in Absolem olduğunu fark ettiği açık mavi renkte bir kelebek omzuna konar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mia Wasikowska, Alice Kingsleigh rolünde. Karakteri yaratırken senarist Linda Woolverton Viktorya devri'nde genç hanımların nasıl davranması gerektiğini araştırmış ve karakteri bunun tam zıddı olarak yazmıştır.[7] Wasikowska çocukken okuduğu Carroll'ın kitabını rolü hazırlamak için tekrar okumuştur. Ayrıca Jan Švankmajer'in Alice adlı filmini de izlemiştir. Oyuncu "Biz çocukken annem filmi VCR oynatıcıya koyardı. Çok sıkılırdık ve tam olarak anlamazdık ama başımızı filmden çeviremezdik de çünkü çok ilgi çekiciydi. Böylece Alice hakkında düşüncelere daldım, saplanıp kalmışçasına." demiştir.[8] Her ne kadar toplumsal beklentilere uymaya zorlansa da Alice kararlı ve güçlü bir kadın kahraman olarak büyür ve kendi yolunu seçer; Independent köşe yazarı Liz Hoggard, Alice'i genç kızlara rol model olarak övmüş ve onun karakterini "inatçı, cesur ve kız gibi değil" diyerek betimlemiştir.[7][9] Mairi Ella Challen, Alice'in altı yaşındaki halini canlandırmıştır.[10]
  • Johnny Depp, Tarrant Hightopp, Çılgın Şapkacı rolünde.[11] Wasikowska karakterler hakkında "yabancı gibi hissediyorlar ve kendi dünyalarında yalnız yaşıyorlar ayrıca özel bir arkadaşlık bağları var." demiştir.[12][13] Burton, Depp için "karakteri için bir temel oluşturmaya çalıştı ... yalnızca deli olmaktan başka" açıklamasında bulunmuştur.[14] Burton aynı zamanda "Pek çok örneği arasından en değişmez olan karakterdi ve Depp'in amacı karakterin yabanlığına insani bir yön bulmaya çalışmaktı." yorumunda bulundu.[14] Turuncu saçlar keçeyi sertleştirmek için cıva kullanan şapkacıların maruz kaldığı cıva zehirlenmesine göndermedir. Depp karakter için "zehirlenmiş ... ve bu saçlarından, parmak uçlarından ve gözlerinden anlaşılmaktadır" demiştir.[15] Depp ve Burton karakterin duygularını yansıtmak için film boyunca Şapkacı'nın kıyafetlerini, derisini, saçlarını, ruh halini ve aksanını değiştirmeye karar verdiler.[16] Depp ile yapılan bir mülakatta karakter "bir duygu döngüsü"ne eş tutulmuştur "[sanki] duyguları yüzeye çok yakınmış gibi."[17] Şapkacı, "pek çok farklı kişiden ve onların uç yanlarından oluşmaktadır." Yumuşak bir sesle karakterin yaratıcısı Lewis Carroll'ın yansıttığı gibi ılımlı yanını ve İskoç Glaswegyan aksanıyla (Depp, Gregor Fisher'ın Rab C. Nesbitt karakterinden esinlenmiştir) karanlık ve daha tehlikeli yanını yansıtmaktadır.[18] İllüzyonist dansçı David Bernal filmin sonuna doğru "Futterwacken" kısmında Depp'in dublajını yapmıştır.[19]
  • Helena Bonham Carter, Crimsli Iracebeth, Kırmızı Kraliçe rolünde. İki Carroll karakterinin birleşimi niteliğindedir: Kızıl Kraliçe ve Kupa Kraliçesi.[11] Adında kelime oyunu yapılmıştır: irascible (çabuk hiddetlenen), hemen köpüren ve kızmaya yatkın olduğu için.[20] Bonham Carter'ın kafası ekranda dijital olarak gerçek boyutunun üç katı büyütülmüştür.[21][22] Karakter hayvanlardan nefret eder ve onları hizmetçi olarak ya da mobilya gibi kullanmayı tercih eder.[23] Oyuncu, yeni yeni yürümeye başlayan kızı Nell'den ilham aldığını "Kızıl Kraliçe tıpkı yeni yürümeye başlayan bir çocuk gibi çünkü büyük bir kafası var ve o bir tiran." diyerek belirtmiştir.
  • Anne Hathaway, Marmorealli Mirana, Beyaz Kraliçe.[11] Dijital oynama gerektirmeyen ender karakterlerdendir.[24] Hathaway karakterini kılıç tutan hediyelik bir tavşancığın üstünde mıknatıs bulunan başlığına benzeterek özetler "Zarif ama sapıkça. İkisinden de."[25] Hathaway'e göre "Kızıl Kraliçe ile aynı gen havuzundan gelmektedir. Karanlık tarafı seviyor ancak her şeyi parlak ve mutlu hale getiren biri olarak karanlıkta ileri gitmekten korkuyor. Ama burada korkudan uzak ve kendini kontrol edemeyecek durumda."[26] Hathaway Debbie Harry, Greta Garbo ve Dan Flavin'in çalışmasından esinlenerek Beyaz Kraliçe'yi yorumlayışını şöyle ifade eder: "bir punkçı, vegan ve pasifist."[26] Burton Beyaz Kraliçe'nin görünüşünün Nigella Lawson'dan esinlenildiğini belirtmiştir.[27]
  • Crispin Glover, Ilosovic Stayne, Kupa Valesi rolünde.[11] Karakter kibirli ve sahtekardır, Kızıl Kraliçe'nin tüm emirlerine uyarken Kraliçeyi duygu dalgalanmalarında sakinleştirebilen tek kişidir. Glover "Kızıl Kraliçe insanların yaptıklarına hemen kızabilen yapıda biri ve böyle bir durumda [Vale] diplomatik olmak zorunda." yorumunda bulunmuştur. Kızıl Kraliçe onun sevgilisi olduğuna inanmaktadır; ancak sonrasında bunun doğru olmadığı ortaya çıkar.
  • Matt Lucas, Tweedledee ve Tweedledum. Burton, Lucas ve animasyon karmasını "Tuhaf şeylerin karışımı karakterlerine rahatsız edici bir nitelik vermekte ve bunu kesinlikle hak ediyorlar." diyerek yorumladı.[28] Karakterler CGI ve canlı çekim teknikleriyle hayat bulmuş ve Lucas'ın yüzü dijital olarak canlandırılmış bir bedene yerleştirilmiştir. Karakterleri canlandırırken Lucas gözyaşı damlası şeklinde bir hareket başlığı giymek ve ayaklıklar üzerinde yürümek zorunda kalmıştır. İki karakteri birden oynamak için Lucas'a Ethan Cohn eşlik etmiştir.
  • Frances de la Tour, Imogene rolünde, Alice'in halası.[29] Halüsinasyonlar görmekte ve sürekli prens olduğunu sandığı hayali nişanlısını beklemektedir.
  • Leo Bill, Hamish Ascot rolünde, Alice'in müstakbel nişanlı adayı.[29]

Marton Csokas filmin başlangıcında Alice'in ölmüş babası rolünde kısaca yer almış ve Alice'in annesi rolü Lindsay Duncan tarafından canlandırılmıştır. Bay ve Bayan Ascot sırasıyla Tim Pigott-Smith ve Geraldine James tarafından canlandırılmıştır. Eleanor Tomlinson ve Eleanor Gecks, Tweedledum and Tweedledee'ye çok benzeyen Cathaway kardeşleri canlandırdılar. Jemma Powell, Alice'in kız kardeşi Margaret olarak kısaca görünürken Margaret'in hayırsız kocası Lowell, John Hopkins tarafından canlandırılır.

Seslendirme kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Sheen, Nivens McTwisp, Beyaz Tavşan rolünde.[11][30] Sheen, karakter hakkında "öylesine iz bırakmış bir rol ki önceden kalan izlenimi bozmak zorunda hissetmedim."[31] yorumunda bulundu. Burton, saate bakan tavşan hakkında aradığı niteliğin bu tiki yansıtması gerektiğini belirtmiş, ayrıca "[Beyaz Tavşan'ın] yıllardır yapılan her türlü canlandırması[nda] tavşanda böyle bir sinirlilik[izlenimi] oluşturdu" açıklamasını yaptı.[31]
  • Alan Rickman, Absolem, Tırtıl rolünde.[11] Aslında Rickman'ın yüzü animasyonlu Tırtıl ile birleştirilecekti. Seslendirmesi stüdyoda kaydedildi fakat fikir askıya alındı. Bunun yerine animasyoncular Absolem'in yüz karakteristiğini Rickman'inkine benzetti.[22]
  • Barbara Windsor, Mallymkun, Fındık Faresi rolünde.[11] Burton Windsor'u EastEnders dizisinin bir hayranı olarak aradı ve kadroya aldığını belirtti.[32]
  • Stephen Fry, Cheshire, Cheshire Kedisi (Sırıtan kedi) rolünde.[11][33] Burton karakterin ürpertici bir kalitede olduğunun yanı sıra kedilerin kendi nefreti içine dokunduğunu belirtti.[34][35] Karakterin Michael Sheen tarafından seslendirilmesi planlanıyordu fakat zamanlama çakışmaları nedeniyle rolü Beyaz Tavşan olarak değiştirildi.
  • Paul Whitehouse, Thackery Earwicket, Mart Tavşanı rolünde.[11] Burton Whitehouse'un büyük bir komedi aktörü olduğunu, filmde geçen diyaloglarının çoğunun onun doğaçlamasından geldiğini belirtti.[36]
  • Timothy Spall, Bayard, Tazı rolünde. Bayard kitapta görünmemesine rağmen, The Puppy adında ona benzeyen bir karakterden esinlenilerek yaratılmıştır.
  • Michael Gough, Uilleam, Dodo kuşu rolünde.[11] Burton bu rol için aklına gelen ilk kişinin Gough olduğunu belirtti.[37] Karakter sadece üç satır konuşmaktadır. Bu rol Gough'ın canlandırdığı/seslendirdiği son rolüdür çünkü ertesi yıl 94 yaşında ölmüştür. Gough daha önceden Alis Harikalar Diyarında'nın 1966 TV oyunu versiyonunda Mart Tavşanı'nı canlandırmıştı.
  • Sir Christopher Lee, Jabberwocky rolünde. Burton bunun gibi ikonik bir karakterle Lee'nin iyi eşleşeceğini, onunda "ikonik bir adam" olduğunu belirtti.[38] Lee karakter için sesini 'mırıldanırmışcasına' ("Jabberwocky" şiirinde tarif edildiği gibi) kullandı.
  • Imelda Staunton, Konuşan Çiçekler rolünde. Harikalar Diyarında çok çiçek bulunmasına rağmen bunlardan sadece üçü konuşabilmektedir ve bunlardan bir tanesi Staunton'ın karikatürize edilmiş halidir.[39]
  • Jim Carter, Kırmızı Kraliçe'nin celladı rolünde.
  • Frank Welker, çeşitli seslendirmelere ve vokal efektlere katkı sağladı.[39]

Rickman, Windsor, Fry, Gough, Lee, Staunton ve Carter'ın her biri diyaloglarını bir günde seslendirdiler.[39]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tim Burton, Walt Disney Pictures ile yaptığı anlaşmayla Disney Digital 3B teknolojisiyle iki film, Alice Harikalar Diyarında[40] ve Frankenweenie'nin tekrar çekimi, yönetmeye karar verdi. Burton hikâyeyi yeniden kurguladı çünkü kitaba herhangi bir duygusal bağlılık hissetmiyordu.[41]

Yönetmen "Amaç sizin biraz [onun] psikolojisine girmeniz ve bir çeşit tazelik getirmenin yanı sıra Alis'in klasik ruhuna da bağlı kalınan ilgi çekici bir film yapmaya çalışmak" yorumunda bulundu. Önceki versiyonlar hakkında Burton, "Hep bir kız, bir çılgın karakterden diğerine dolanıp duruyordu ve asla gerçek bir duygusal bağ hissedemiyordum." yorumunda bulundu. Yeni filmle amacının hikâyeye "biraz duygusal temelli bir çerçeve" vermek ve "Alis'i olaylar silsilesinden çıkarıp bir hikayeye oturtmaya çalışmak" olduğunu ifade etmiştir.[14] Burton hikâyenin iskeleti için "Jabberwocky" şiirine odaklanmış[42] ve tasvir edilen yaratığa şiirde geçen "Jabberwock" adıyla değil şiirin adıyla atıfta bulunmuştur. Burton ayrıca kendi yapımını var olan bir Alis filminin devamı ya da onun "yeniden kurgusu" olarak görmediğini belirtmiştir.[41] Ancak hikâyenin zirve noktasına ulaştığı Alis'in Kraliçe'nin şampiyonu Jabberwocky ile yaptığı savaş ilk olarak American McGee's Alice video oyununa eklenmiştir ve ortam, kule, silahlar ve Alis'in filmdeki sahnelerdeki görünümü oyundaki aynı sahnelere çok benzemektedir.

Biz birini... kelimelere dökmek çok güç, sadece ona ciddiyet getiren, iç dünyası olan, size çarkların döndüğünü gösteren bir şey istedik. Bizim sevdiğimiz ondaki basit türden bir güçtü. Ateşli, gösterişli olmayan ama güçlü bir içsel yaşantı barındıran biri. Onu seçmemiz bu yüzden.
—Burton'ın Mia Wasikowska'yı Alis olarak tercihi hakkında[43]

Aslında film 2009 yılında çıkmak üzere planlanmıştı ancak tarih 5 Mart 2010'a ertelendi.[44] İlk çekimler 2008 Mayıs'ı olarak planlansa da Eylül'e kadar başlayamadı ve üç ayda tamamlandı.[40][45] Plato Viktorya devrine benzetilerek Torpoint ve Plymouth'ta 1 Eylül'den 14 Ekim'e kadar kuruldu. İki yüz elli yerli figüran Ağustos başında seçildi. Torpoint'te Antony House, Charlestown, Cornwall ve Barbican'da çekimler yapıldı[46][47] ancak Barbican'daki çekimlerin hiçbiri kullanılmadı. Hareket yakalama çekimleri Ekim başında Sony Pictures Studios'ta (Culver City, Kaliforniya) başlasa da çekimler sonradan çıkarıldı.[48][49][50] Filmin yapımı Culver Studios'ta devam etti.[51] Burton hareket yakalama olmadan, bir canlı hareketler ve animasyon karması kullandığını belirtmiştir.[52] Aynı zamanda bu filminin ilk yeşil ekranda çekilmiş filmi olduğunu söylemiştir.[52] Yeşil ekranlı çekimler filmin %90'ını oluşturur ve 40 günün sonunda tamamlanmıştır.[53] Oyuncular ve ekibin büyük çoğunluğu yeşil mekanda yapılan uzun çekimler sonucu mide bulantısı şikayetinde bulunmuş, Burton gözlüklerine taktığı lavanta lensleri sayesinde bulantıdan korunmuştur.[53] Oyuncuların fiziksel görünüşlerini bozmak için sürekli sanal efektler kullanıldığından, Kırmızı Kraliçe'nin başı ya da Alis'in boyu gibi, görsel efekt süpervizörü Ken Ralston filmin çok yorucu olduğunu belirtmiş ve "Yaptığım en büyük şov, [ve] içinde bulunduklarımın en yaratıcısı." yorumunda bulunmuştur.[54]

Sony Pictures Imageworks görsel efekt dizilimini gerçekleştirdi.[55] Burton 3B'nin hikâyenin bağlamına daha uygun olduğuna karar vermiştir.[13] Burton ve Zanuck filmi geleneksel kameralarla çekmiş ve sahneleri post prodüksiyonda 2B'den 3B'ye çevirmişlerdir. Zanuck 3B kameraların çok pahalı olduğunu ve kullanmanın "alıklık" olduğunu belirtmiş, o formatla çekilen sahnelerle dönüştürülenler arasında fark olmadığını düşündüklerini ifade etmiştir.[56] James Cameron, 3B filmi Avatar'ı Aralık 2009'da yayınladı, Burton ve Zanuck'un seçimlerini "2B'de çekip 3B'ye döndürmenin hiçbir anlamı yok" diyerek eleştirmiştir.[57]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Alice in Wonderland: An Original Walt Disney Records Soundtrack
Danny Elfman film müziği
TarzOrkestra, Klasik, Pop
Süre50:59
ŞirketWalt Disney

Uzun zamandır Burton ile işbirliği içerisinde bulunan Danny Elfman'ın soundtrack'i 2 Mart 2010 tarihinde piyasaya sürüldü.[58] Çıkışından sonra Billboard Top 200 albüm grafiğinde 89. sırada yer aldı.[59]

Parça listesi

Alice in Wonderland: An Original Walt Disney Records Soundtrack
No. Başlık Süre
1. "Alice's Theme"   5:07
2. "Little Alice"   1:34
3. "Proposal/Down the Hole"   2:58
4. "Doors"   1:51
5. "Drink Me"   2:48
6. "Into the Garden"   0:50
7. "Alice Reprise #1"   0:26
8. "Bandersnatched"   2:42
9. "Finding Absolem"   2:41
10. "Alice Reprise #2"   0:38
11. "The Cheshire Cat"   2:07
12. "Alice and Bayard's Journey"   4:04
13. "Alice Reprise #3"   0:24
14. "Alice Escapes"   1:07
15. "The White Queen"   0:36
16. "Only a Dream"   1:25
17. "The Dungeon"   2:18
18. "Alice Decides"   3:14
19. "Alice Reprise #4"   1:01
20. "Going to Battle"   2:41
21. "The Final Confrontation"   1:41
22. "Blood of the Jabberwocky"   2:37
23. "Alice Returns"   3:14
24. "Alice Reprise #5"   2:56

Almost Alice[değiştir | kaynağı değiştir]

Almost Alice çeşitli sanatçıların filmden esinlenerek oluşturduğu bir müzik koleksiyonudur.[58][60][61] Avril Lavigne tarafından seslendirilen "Alice" adındaki ana tekli 27 Ocak 2010 tarihinde Ryan Seacrest'in radyo programında prömiyerini gerçekleştirdi. Albümde yer alan tekliler arasında "Follow Me Down" - 3OH!3, "Her Name Is Alice" - Shinedown ve "Tea Party" - Kerli bulunmaktadır.[62] Albüm 2 Mart 2010 tarihinde yayımlandı.[58]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Alice Harikalar Diyarında 8 Temmuz 2010 tarihine kadar Kuzey Amerika'da 334,191,110$ gelir getirirken diğer bölgelerde 10 Temmuz 2011'e dek 691,276,000$ gelirle dünya genelinde 1,025,467,110$ değerinde tiraja ulaştı.[4][63][64] Dünya çapında, yirmi yedinci en çok gelire sahip film[65] ve 2010 yılının en tirajlı ikinci filmi olmuştur.[66] Ayrıca Johnny Depp'in rol aldığı üçüncü en yüksek tirajlı filmken[67] Tim Burton'ın yönettiği en yüksek tirajlı yapımdır.[68] Çocuk kitabı uyarlamalarında ikinci yüksek tirajlı yapımdır (dünya genelinde, Kuzey Amerika'da ve Kuzey Amerika dışında da).[69]

İlk haftasında dünya çapında 220.1 milyon $ gelire ulaşırken (Açlık Oyunları'ndan sonra) yaz sezonunda veya tatil döneminde gösterime girmeyen filmlerde ikinci en iyi açılışa, Disney filmlerinde ve 2010 filmlerinde dördüncü en iyi açılışa ulaşmıştır.[70] Dünya çapında gişe gelirlerinde üç hafta boyunca aralıksız birinci gelmiştir.[71][72][73][74] 26 Mayıs 2010 günü, gösteriminin 85. gününde tüm zamanların 1 milyar $ sınırını aşan altıncı film olmuş ve bunu gerçekleştiren ikinci Walt Disney Studios tarafından yapımı üstlenilmiş ve dağıtımı yapılmış filmdir.[75][76]

Eleştirel görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film karışık yorumlar aldı. Eleştiri topluluğu Rotten Tomatoes 262 eleştiri üzerinden eleştirmenlerin %52'sinin, ortalama 5.7/10 oranla filme olumlu yorumda bulunduğunu belirtir. Ayrıca "Tim Burton'ın Alice'i kitabın küçük anlatı birliğini — en az kalbi kadar — katlediyor ama yine de görsel bir şölen." şeklinde bir fikir birliği de mevcuttur.[77] Film eleştirmenlerinin değerlendirmelerinden 1—100 arası ağırlıklı ortalama değeri veren Metacritic film için 38 eleştiri üzerinden 53 ortalama oran verir.

Variety'den Todd McCarthy filmin "haz, mizah ve göz kamaştıran anları" için övgüde bulunup "ancak devam ettikçe sıradanlaşmakta ve geçmiş yıllardaki pek çok yüksek CGI filmlerde olduğu gibi alışılagelmiş bir savaş olayıyla zirveye ulaşmaktadır." diyerek devam etmiştir.[78] The Hollywood Reporter'dan Michael Rechtshaffen "Burton rahatsız edici derecede nükteli, parlak bir ekip ve ilginç bir biçimde var olan ve duygusal olarak tatmin edici tüm işaretleri kavrayan bir göz boyayıcı ortaya koymuştur" yorumunda bulunmuş ve "Neticede, Alis'in en yeni macerasını harikalaştıran görsel mekan ve Burton'ın bitmek tükenmek bilmeyen zengin hayal gücüne sonunda yetişebilen teknolojidir." diyerek bilgisayar kaynaklı görüntü (CGI) çalışmasını da övmüştür.[79] Entertainment Weekly'den Owen Gleiberman "Ama Burton'ın, "kız gücü" uzmanı Linda Woolverton tarafından yazılmış Disneyfied 3-B Alis Harikalar Diyarındası aslında ilginç bir karma: loş, dağınık, dolambaçlı, çılgın bir Harikalar Diyarı'nda değil de kasvetli, bozuk bir Harikalar Diyarı olan Alt Dünya diyebileceğimiz bir evrende kurulu. Bu bir kıyamet sonrasında çıkılmış CGI-başı yolculuğu gibi duruyor. Filmin sıkıcı 3B'sinden ziyade mekan pek göz alıcı değil — sönük." eleştirisi getirmiştir.[80] Chicago Sun-Times'dan Roger Ebert filmi dört üstünden üç yıldızla ödüllendirmiş ve eleştirisinde "Alis bir olgun sanrısı olarak çok iyi oynuyor, ki bu Burton'ı anlamsız bir üçüncü eylem onu yoldan çıkarana kadar nasıl ustalıkla yorumladığını göstermekte." demiştir.[81] Piyasa araştırma şirketi CinemaScore izleyicilerin filme ortalama "A-" notu verdiğini belirtmiştir.[82]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Kategori Aday Sonuç
83. Akademi Ödülleri[83] En İyi Yapım Tasarımı Robert Stromberg
Karen O'Hara
Kazandı
En İyi Görsel Efekt Ken Ralston
David Schaub
Carey Villegas
Sean Phillips
Adaylık
En İyi Kostüm Tasarımı Colleen Atwood Kazandı
64. BAFTA Ödülleri[84] En İyi Kostüm Tasarımı Kazandı
En İyi Film Müziği Danny Elfman Adaylık
En İyi Yapım Tasarımı Robert Stromberg
Karen O’Hara
Adaylık
En İyi Özel Görsel Efekt Ken Ralston
David Schaub
Carey Villegas
Sean Phillips
Adaylık
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Kazandı
68. Altın Küre Ödülleri[85] En İyi Film – Müzikal veya Komedi Adaylık
En İyi Erkek Oyuncu – Müzikal veya Komedi (Sinema) Johnny Depp Adaylık
En İyi Müzik Danny Elfman Adaylık
53. Grammy Ödülleri Sinema, Televizyon veya Diğer Görsel İletişim Dallarında En İyi Film Müziği Albümü Adaylık
9. Geleneksel Görsel Efekt Topluluğu Ödülleri (VES Ödülleri)[86] Görsel Efekte Dayalı Uzun Metrajlı Filmde Olağanüstü Görsel Efektler Ken Ralston
Carey Villegas
David Schaub
Tom Peitzman
Adaylık
Bir Uzun Metrajlı Filmde Göze Çarpan Bilgisayar Ortamında Üretilmiş Görüntüler (Stolen Tarts) Lisa Deaner
Orde Stevanoski
Aaron Kupferman
Ruben Flores
Adaylık
15. Geleneksel Satellite Ödülleri[87] En İyi Görsel Efekt Ken Ralston
Carey Villegas
David Schaub
Sean Phillips
Kazandı
En İyi Kostüm Tasarımı Colleen Atwood Kazandı
En İyi Sanat Yönetimi & Yapım Tasarımı Robert Stromberg
Stefan Dechant
Adaylık
En İyi Sinema Filmi, Animasyonlu ya da Karışık medya Adaylık
En İyi Orijinal Şarkı Avril Lavigne Adaylık
37. Saturn Ödülleri En İyi Fantastik Film Kazandı
En İyi Kostüm Kazandı
En İyi Makyaj Adaylık
En İyi Yapım Tasarımı Adaylık
En İyi Görsel Efekt Ken Ralston
Carey Villegas
David Schaub
Tom Peitzman
Adaylık
Broadcast Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri En İyi Kostüm Tasarımı Colleen Atwood Kazandı
En İyi Makyaj Jaremy Aiello Kazandı
En İyi Görsel Efekt Ken Ralston
Carey Villegas
David Schaub
Tom Peitzman
Adaylık
En İyi Sanat Yönetimi Robert Stromberg
Karen O'Hara
Adaylık
2011 Kids' Choice Ödülleri[88] Favori Film Adaylık
Favori Film Oyuncusu Johnny Depp Kazandı
MTV Film Ödülleri Global Süperstar Adaylık
En İyi Film Adaylık
En İyi Kötü Adam Helena Bonham Carter Adaylık
National Movie Ödülleri En İyi Performans Adaylık
Johnny Depp Adaylık
En İyi Fantastik Film Adaylık
People's Choice Ödülleri[89] Favori Film Adaylık
Favori Drama Filmi Adaylık
Teen Choice Ödülleri En İyi Fantastik Film Adaylık
En İyi Fantastik Erkek Oyuncu Johnny Depp Adaylık
En İyi Sahne Çalan Oyuncu – Kadın Anne Hathaway Adaylık
En İyi Fantastik Kadın Oyuncu Mia Wasikowska Adaylık
En İyi Çıkış Yapan Kadın Adaylık
En İyi Dövüş Mia Wasikowska vs. Jabberwock Kazandı
2010 Scream Ödülleri Ultimate Scream Adaylık
En İyi Fantastik Film Adaylık
En İyi Yönetmen Tim Burton Adaylık
En İyi Fantastik Kadın Oyuncu Mia Wasikowska Adaylık
En İyi Çıkış Performansı – Kadın Adaylık
En İyi Fantastik Erkek Oyuncu Johnny Depp Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Anne Hathaway Kazandı
3B En İyi Üç Adaylık
AD Yılın İlk Yarısı Ödülleri[90] En İyi Sanat Yönetimi Adaylık
En İyi Görsel Efekt Kazandı
En İyi Makyaj Adaylık
MTV Fan Müzik Ödülleri En İyi Film Şarkısı Avril Lavigne Kazandı
ChartAttack'in 16. Yıllık Yıl-Sonu Okuyucu Anketleri En İyi Şarkı Avril Lavigne Kazandı

Devam filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Aralık 2012 tarihinde Variety dergisi Alice in Wonderland'ın devam filminin geliştirilme aşamasında olduğunu ve önceki filmde olduğu gibi Linda Woolverton'ın bu film için de senaryo yazdığını açıkladı.[91] 31 Mayıs 2013 tarihinde James Bobin Alice in Wonderland: Into the Looking Glass çalışma başlığı altındaki devam filmini yönetmek için görüşmelere başladı.[92] Johnny Depp'in Şapkacı, Mia Wasikowska'nın Alice ve Helena Bonham Carter'ın Kırmızı Kraliçe olarak dönecekleri açıklandı.[93][94][95] 22 Kasım 2013 tarihinde devam filminin 27 Mayıs 2016 tarihinde vizyona gireceği ve Bobin'in filmi yöneteceği duyuruldu. Rhys Ifans ve Sacha Baron Cohen'in filmde yer alacağı bildirildi.[94][96][97] 21 Ocak 2014 filmin adı tekrar Alice in Wonderland: Through the Looking Glass olarak değiştirildi.[98] Daha sonra üzerinde oynamalar yapıldı ve ad Alice Through the Looking Glass olarak kesinleşti. Türkiye'de Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden adıyla gösterime girdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Verrier, Richard; Fritz, Ben; Eller, Claudia (17 Şubat 2010). "Trouble at the tea party: Alice in Wonderland faces theater owner revolt in U.K." Los Angeles Times. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 
  2. ^ Grover, Ronald (5 Mart 2010). "Joe Roth, Back in Wonderland". Bloomberg Businessweek. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  3. ^ Fritz, Ben (7 Mart 2010). "First look: 'Alice in Wonderland' opens to record-setting $210 million". Los Angeles Times. Tribune Company. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  4. ^ a b "Alice in Wonderland (2010) – Box Office Mojo". Box Office Mojo. IMDb. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  5. ^ Buchanan, Jason. "Alice in Wonderland (2010)". Allmovie. 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  6. ^ Corliss, Richard (13 Mayıs 2012). "The Avengers Storms the Billion Dollar Club — In Just 19 DaysP" 21 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Time.
  7. ^ a b Rohter, Larry (26 Şubat 2010). "Drinking Blood: New Wonders of Alice's World". The New York Times. 4 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2010. 
  8. ^ Goodwin, Christopher (28 Şubat 2010). "Alice from down-under land – She's a 20-year-old Aussie with a hot Hollywood career who still sleeps in her childhood bed. Mia Wasikowska, star of Tim Burton 's Alice , tells Christopher Goodwin about acting with Johnny Depp – and a tennis ball". The Sunday Times. Londra: News International. ss. 4-5. 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  9. ^ Hoggard, Liz (25 Şubat 2010). "Liz Hoggard: Revenge of the life-savvy over-40s: Burton's Alice – a role model for girls of 2010". The Independent. Londra. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2010. 
  10. ^ Taylor, Dave (5 Mart 2010). "Review: "Alice in Wonderland"". Dave On Film. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2010. 
  11. ^ a b c d e f g h i j "Alice in Wonderland – Glossary of Terms/Script (early draft)" (PDF). Walt Disney Pictures. JoBlo.com. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  12. ^ Abramowitz, Rachel (22 Aralık 2009). "Alice in Wonderland star Mia Wasikowska on Johnny Depp: 'He's so brave and smart'". Los Angeles Times. Tribune Company. 24 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2009. 
  13. ^ a b Boucher, Geoff (15 Ekim 2008). "Tim Burton talks about Johnny Depp, Alice in Wonderland and The Dark Knight". Los Angeles Times. Tribune Company. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008. 
  14. ^ a b c Rice, Kellen (22 Temmuz 2009). "Comic-Con 2009: Tim Burton talks Wonderland". Blast Magazine. B Media Ventures. 25 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009. 
  15. ^ Abramowitz, Rachel (24 Aralık 2009). "Johnny Depp explains how he picked his poison with the Mad Hatter". Los Angeles Times. Tribune Company. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2009. 
  16. ^ "Johnny Depp is Mad". Manila Bulletin. Yahoo!. 2 Mart 2010. 6 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  17. ^ McDaniel, Matt (20 Ocak 2010). "Johnny Depp Sets Sail on Fourth Pirates Movie". Yahoo! Movies. Yahoo!. 14 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2010. 
  18. ^ MacDonald, Stuart (14 Mart 2010). "Rab C Nesbitt inspired Mad Hatter accent says Johnny Depp". The Times. Londra. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2010. 
  19. ^ Hoffmann, Sharon (1 Haziran 2010). "Johnny Depp's body double and other 'Alice in Wonderland' secrets". The Kansas City Star. s. D3. 
  20. ^ "The inhabitants of Alice in Wonderland". USA Today. Gannett Company. 23 Haziran 2009. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2010. 
  21. ^ Kit, Borys (24 Ekim 2008). "Crispin Glover joins Alice in Wonderland". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 9 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2008. 
  22. ^ a b Topel, Fred (19 Aralık 2008). "Alan Rickman talks about Alice in Wonderland". Crushable.com. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  23. ^ Salisbury, Mark (Mart 2010). "Alice in Wonderland: The curious one that will get the kids screaming...". Total Film. Future Publishing. 
  24. ^ Topel, Fred (22 Haziran 2009). "Tim Burton Takes on Alice in Wonderland". Yahoo! Movies. Yahoo!. 27 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  25. ^ Jacks, Brian (9 Aralık 2008). "Anne Hathaway's Alice In Wonderland White Queen: "Cute But Psycho"". MTV Movies Blog. Viacom. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2008. 
  26. ^ a b "Alice In Wonderland – New Image and Anne Hathaway Q&A". Business Wire. 1 Şubat 2010. 8 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2010. 
  27. ^ "Tim Burton's White Queen Based on Nigella Lawson". Foodsection.com. 25 Şubat 2010. 28 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  28. ^ Boucher, Geoff (9 Şubat 2010). "Tim Burton took a "Shining" to Tweedledee and Tweedledum". Los Angeles Times. Tribune Company. 13 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  29. ^ a b "Alice In Wonderland's Queen Trumps the Mad Hatter". Louisville Mojo. 7 Mart 2010. 12 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  30. ^ Mainwaring, Rachel (26 Ekim 2008). "Actor Sheen in Wonderland". Western Mail. Trinity Mirror. 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 
  31. ^ a b Villarreal, Yvonne (3 Mart 2010). "Michael Sheen's research for Wonderland? "I lived with a family of rabbits."". Los Angeles Times. Tribune Company. 7 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2010. 
  32. ^ Boucher, Geoff (14 Şubat 2010). "Tim Burton says Alice has "a national treasure" in Barbara Windsor". Los Angeles Times. Tribune Company. 17 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  33. ^ "Five Minutes With: Stephen Fry" (BBC iPlayer). BBC News Online. 18 Şubat 2009. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2009. 
  34. ^ Boshoff, Alison (20 Şubat 2010). "Alice's very weird wonderland: Why a behind-the-scenes row might see Tim Burton's most fantastical film yet disappear from cinemas as fast as the Cheshire Cat". Daily Mail. Londra: Associated Newspapers. 20 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  35. ^ "The Cheshire Cat taps into...my hatred of cats". LATimesBlog. 15 Şubat 2010. 17 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2010. 
  36. ^ Salisbury, Mark; Burton, Tim (2010). Alice in Wonderland: A Visual Companion. Disney Editions. s. 120. ISBN 978-1-4231-2887-8. 
  37. ^ Salisbury, Mark; Burton, Tim (2010). Alice in Wonderland: A Visual Companion. Disney Editions. s. 94. ISBN 978-1-4231-2887-8. 
  38. ^ Salisbury, Mark; Burton, Tim (2010). Alice in Wonderland: A Visual Companion. Disney Editions. s. 191. ISBN 978-1-4231-2887-8. 
  39. ^ a b c Walt Disney Pictures (17 Şubat 2010). "Credits". Press Kit. s. 2. 9 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  40. ^ a b Graser, Marc (15 Kasım 2007). "Burton, Disney team on 3D films". Variety. Reed Business Information. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 
  41. ^ a b Ryder, Christopher (23 Temmuz 2009). "Alice in Wonderland – Press Conference with Tim Burton". Collider.com. 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2010. 
  42. ^ Hasty, Katie (23 Temmuz 2009). "Comic-Con: Tim Burton talks Alice and the Jabberwocky, taking on "Dark Shadows"". Hitfix. 25 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009. 
  43. ^ Hasegawa, Izumi (Temmuz 2009). "Tim Burton Interview". Buzzine. 20 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2009. 
  44. ^ McClintock, Pamela (20 Şubat 2008). "Disney unveils 2009 schedule". Variety. Reed Business Information. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2008. 
  45. ^ Wloszczyna, Susan (22 Haziran 2009). "First look: What a weird Wonderland Burton's made". USA Today. Gannett Company. 23 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2009. 
  46. ^ "Burton brings Hollywood to Cornwall". ThisisCornwall.co.uk. 29 Eylül 2008. 2 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  47. ^ Nichols, Tristan (31 Temmuz 2008). "Plymouth in Wonderland". The Plymouth Evening Herald. Northcliffe Media. 
  48. ^ Hassan, Genevieve (22 Eylül 2008). "Comic Lucas reveals movie plans". BBC News Online. 23 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2008. 
  49. ^ Roth, Zack (26 Ekim 2008). "On The Set of Alice In Wonderland". ZDONK Entertainment. 30 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2008. 
  50. ^ Witcher, Rosamund (3 Şubat 2010). "Tim Burton explores "Alice in Wonderland"". Rotten Tomatoes. Flixster. 22 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2010. 
  51. ^ Roberts, Sheila (5 Aralık 2008). "Alan Rickman Interview". Movies Online. 5 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 
  52. ^ a b Gaudiosi, John (25 Temmuz 2009). "Tim Burton explores "Alice in Wonderland"". Reuters. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009. 
  53. ^ a b Salisbury, Mark (15 Şubat 2010). "Tim Burton and Johnny Depp interview for Alice In Wonderland". The Daily Telegraph. Londra: Telegraph Media Group. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2010. 
  54. ^ Goldman, Michael (Nisan 2010). "Down the Rabbit Hole". The American Society of Cinematographers. 14 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2010. 
  55. ^ Kit, Borys; Carolyn Giardina (24 Eylül 2008). "Johnny Depp in deep with Disney". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 2 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2008. 
  56. ^ Caddell, Ian (3 Aralık 2008). "Richard Zanuck and James Cameron spar over Alice in Wonderland". Straight.com. Vancouver Free Press Publishing Corp. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 
  57. ^ Sciretta, Petter (2 Aralık 2008). "James Cameron Criticizes Tim Burton and 3D DVD Releases". Slashfilm. 9 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2009. 
  58. ^ a b c "Buena Vista Records Presents Almost Alice Featuring Other Voices from Wonderland". EarthTimes. 12 Ocak 2010. 1 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2010. 
  59. ^ Grein, Paul (10 Mart 2010). "Week Ending March 7, 2010: Cruz Controls Hot 100". Yahoo! Music. Yahoo!. 22 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2010. 
  60. ^ Kaufman, Gil (11 Ocak 2010). "Avril Lavigne Song To Appear On Tim Burton's Alice In Wonderland Soundtrack". MTV.com. Viacom. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2010. 
  61. ^ "Tokio Hotel And Kerli Will Collaborate On Tim Burton's Alice In Wonderland Soundtrack". MTV Buzzworthy Blog. Viacom. 12 Ocak 2010. 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  62. ^ Lavigne, Avril (26 Ocak 2010). "Interview with Avril Lavigne". On Air with Ryan Seacrest. Ryan Seacrest tarafından görüşme yapıldı. Los Angeles, California: KIIS. 
  63. ^ "Alice in Wonderland Daily Box Office Results". Box Office Mojo. IMDb. 8 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  64. ^ Goodman, Dean (6 Mart 2010). "Alice in Wonderland opens strongly at box office". Reuters. Thomson Reuters. 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  65. ^ "All Time Worldwide Box Office Grosses". Box Office Mojo. IMDb. 30 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2010. 
  66. ^ "2010 Worldwide Grosses". Box Office Mojo. IMDb. 8 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2010. 
  67. ^ "Johnny Depp". Box Office Mojo. IMDb. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2010. 
  68. ^ "Tim Burton". Box Office Mojo. IMDb. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2012. 
  69. ^ "Family – Children's Book Adaptation". Box Office Mojo. IMDb. 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2010. 
  70. ^ "WORLDWIDE OPENINGS". Box Office Mojo. IMDb. 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2011. 
  71. ^ "Weekend Index". Box Office Mojo. IMDb. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  72. ^ "Overseas Total Box Office Index". Box Office Mojo. IMDb. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  73. ^ "Top Grossing Movies in Their 3rd Weekend at the Box Office". Box Office Mojo. IMDb. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  74. ^ "Top Grossing Movies in Their 2nd Weekend at the Box Office". Box Office Mojo. IMDb. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2010. 
  75. ^ Gray, Brandon (6 Ocak 2010). "Around-the-World Roundup: 'Persia' Perks Up Overseas". Box Office Mojo. 16 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2011. 
  76. ^ Subers, Ray (27 Mayıs 2010). "'Alice' Is a Billionaire". Box Office Mojo. 30 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2011. 
  77. ^ "Alice in Wonderland (2010)". Rotten Tomatoes. Flixster. 22 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2010. 
  78. ^ McCarthy, Todd (25 Şubat 2010). "Alice in Wonderland Review". Variety. Reed Business Information. 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2010. 
  79. ^ Rechtshaffen, Michael (25 Şubat 2010). "Alice in Wonderland – Film Review". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 2 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2010. 
  80. ^ Gleiberman, Owen (3 Mart 2010). "Alice in Wonderland (2010) – Movie Review". Entertainment Weekly. Time Inc. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  81. ^ Ebert, Roger (3 Mart 2010). "Alice in Wonderland Review". Chicago Sun-Times. Sun-Times Media Group. 6 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  82. ^ Fritz, Ben (7 Mart 2010). "First look: Alice in Wonderland opens to record-setting $210 million". Los Angeles Times. Tribune Company. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  83. ^ Labrecque, Jeff (25 Ocak 2011). "Oscar nominations are in ... The King's Speech rules with 12 nods". Entertainment Weekly. 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  84. ^ "2011 Film Awards Nominees". 6 Ocak 2011. 10 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  85. ^ "Golden Globes: The King's Speech, The Social Network and The Fighter reign supreme; Johnny Depp earns two nominations". Entertainment Weekly. 14 Aralık 2010. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  86. ^ "9th Annual VES Awards 2010: Full list of nominations". www.visualeffectssociety.com. 2011. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2015. 
  87. ^ "15th Annual Satellite Award Winners". http://www.pressacademy.com. 2010. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2020.  |eser= dış bağlantı (yardım)
  88. ^ "Kids' Choice Awards 2011 Nominees: Miley Cyrus, Justin Bieber and Selena Gomez lead". Blog.zap2it.com. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  89. ^ "2011 People's Choice Awards Nominations". peopleschoice.com. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  90. ^ Adams, Ryan (25 Temmuz 2010). "9th AD First Half of the Year Awards Winners". AwardsDaily. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2012. 
  91. ^ Graser, Marc (7 Aralık 2012). "Disney mad for 'Alice in Wonderland' sequel". Variety. 11 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2015. 
  92. ^ "James Bobin in Early Talks to Direct 'Alice in Wonderland' Sequel (EXCLUSIVE)". Variety. 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 
  93. ^ Bahr, Lindsay (12 Temmuz 2013). "Johnny Depp Finalizing 'Alice In Wonderland 2′". Deadline Hollywood. 15 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 
  94. ^ a b Finke, Nikki (22 Kasım 2013). "'Alice in Wonderland 2' and 'The Jungle Book' snag release dates". Entertainment Weekly. 23 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2013. 
  95. ^ "Helena Bonham Carter's Red Queen Heads Through the Looking Glass". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 
  96. ^ Kroll, Justin (12 Mart 2014). "Helena Bonham Carter to Return as Red Queen in 'Through the Looking Glass'". Variety. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  97. ^ Paur, Joey (31 Mayıs 2014). "Rhys Ifans Will Play Mad Hatter's Dad in Alice in Wonderland Sequel". Geek Tyrant. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2014. 
  98. ^ "Alice In Wonderland 2 Now Titled Through The Looking Glass, Sacha Baron Cohen In Talks". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "''Alice in Wonderland in Digital 3-D'' clowns paying audience" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "''Alice in Wonderland'' Stills" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "2010 Yearly Box Office Results" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "A very important date: ''Alice in Wonderland'' will premiere in London on Feb. 25" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Alice in Wonderland (2010) on DVD at dstore" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Alice in Wonderland Props Totally Rock at Comic Con" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Alice in Wonderland review" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Alice in Wonderland review5" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Biggest Opening Weekends at the Box Office" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Cineworld backs off from Alice in Wonderland boycott" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Exclusive: New Alice In Wonderland Pic" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Illusion, magic and impossible ideas come to life in upcoming Alice in Wonderland video games from Disney Interactive Studios" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Johnny Depp greets fans at Alice In Wonderland premiere" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Odeon makes U-turn on ''Alice'' boycott" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Top March Opening Weekends at the Box Office" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Who else might be mad at Alice? China" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "odeon boycott" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]