Aslan Kral (film, 2019)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aslan Kral
The Lion King
YönetmenJon Favreau
YapımcıJon Favreau
Jeffrey Silver
Karen Gilchrist
SenaristJeff Nathanson
UyarlamaDisney's The Lion King
ile Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
OyuncularDonald Glover
Seth Rogen
Chiwetel Ejiofor
Alfre Woodard
Billy Eichner
John Kani
John Oliver
Beyoncé
James Earl Jones
MüzikHans Zimmer
StüdyoWalt Disney Pictures
Fairview Entertainment
DağıtıcıWalt Disney Studios
Motion Pictures
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i19 Temmuz 2019 ABD ve Türkiye
Süre118 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe260 milyon USD
Resmî sitesi

Aslan Kral (Özgün adı: The Lion King) Jon Favreau tarafından yönetilen ve üretilen, Jeff Nathanson tarafından yazılan ve Walt Disney Pictures ve Fairview Entertainment tarafından üretilen 2019 Amerikan müzikal drama filmi. Disney'in aynı adı taşıyan geleneksel animasyonlu 1994 filminin fotogerçekçi bilgisayar animasyonlu versiyonudur.[1][2][3][4] Filmde 3D animasyon tekniği kullanılmıştır.[5] Aslan Kral, vizyona girdiği ilk hafta sonu 185 milyon dolar gişe yaparak ABD'de tüm zamanların Temmuz ayı rekorunu kırmıştır.[6][7][8]

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika'nın Gurur Toprakları'nda, Gurur Kayası'ndaki hayvanlar krallığına bir aslan sürüsü hükmediyor. Kral Mufasa ve Kraliçe Sarabi, yeni doğan oğulları Simba'yı, krallığın şamanı ve danışmanı Mandrill'in yanında toplayıcı hayvanlara sunar.

Mufasa, Simba'ya Gurur Toprakları'nı gösterir ve ona krallığın sorumluluklarını ve tüm canlıları birbirine bağlayan "yaşam çemberi"ni açıklar. Mufasa'nın küçük erkek kardeşi Scar, tahta göz diker ve kral olabilmek için Mufasa ve Simba'dan kurtulmak için planlar yapar. Bir gün, Simba ve en iyi arkadaşı Nala, acımasız Shenzi tarafından yönetilen bir benekli sırtlan klanı tarafından kovalandıkları bir fil mezarlığını keşfederler. Mufasa olayı binbaşısı Kartal Zazu'dan duyar ve yavruları kurtarır. Simba'ya itaat etmediği ve kendisini ve Nala'yı tehlikeye attığı için üzülse de, Mufasa onu affeder ve geçmişin büyük krallarının onları bir gün Simba'yı izleyeceği gece gökyüzünden izlediklerini açıklar. Bu arada, her şeyi planlayan Scar, sırtlanları ziyaret eder ve Gurur Topraklarında avlanma hakları karşılığında Mufasa'yı devirmesine yardım etmeye ikna eder.

Scar, erkek kardeşi ve yeğeni için bir tuzak kurar, Simba'yı bir vadiye çeker ve sırtlanların büyük bir antilop sürüsünü onu ezecek bir izdihama sürükler. Onu kurtarmak için acele edeceğini bilerek Mufasa'ya Simba'nın tehlikesini bildirir. Mufasa, Simba'yı kurtarır ama sonunda vadinin kenarında tehlikeli bir şekilde asılı kalır. Scar, Mufasa'ya yardım etmeyi reddeder, bunun yerine onu ölüme gönderir. Daha sonra Simba'yı trajedinin kendi hatası olduğunu düşünmesi için kandırır ve ona Gurur Toprakları'nı terk etmesini ve asla geri dönmemesini söyler. Sırtlanlara onu öldürmelerini emreder ama Simba kaçar. Scar, izdihamın Mufasa ve Simba'yı öldürdüğünü gururla anlatır ve yeni kral olarak öne çıkarak sırtlanların Gurur Topraklarında yaşamasına izin verir.

İki dışlanmış, Timon ve Pumbaa, bir çöl faresi ve yaban domuzu, bir çölde çöken Simba'yı kurtarır. Simba, iki yeni arkadaşı ve diğer hayvanlarla birlikte vahada büyür ve "hakuna matata" (Svahili dilinde "endişe yok") sloganı altında kaygısız bir hayat yaşar.

Yetişkin bir Simba, Timon ve Pumbaa'yı, Nala olduğu ortaya çıkan aç bir dişi aslandan kurtarır. O ve Simba yeniden bir araya gelir ve aşık olurlar ve onu eve dönmeye çağırır ve ona Gurur Toprakları'nın Scar'ın saltanatı altında kuraklık çeken bir çorak araziye dönüştüğünü söyler. Babasının ölümüne neden olduğu iddia edilen suçluluk duygusuyla, Simba reddeder ve fırtınalar koparır. Daha sonra, Mufasa'nın ruhunun Simba'da yaşadığını söyleyen Rafiki ile karşılaşır. Simba, gece gökyüzünde Mufasa'nın hayaletini ziyaret eder ve ona kral olarak hak ettiği yeri alması gerektiğini söyler. Geçmişinden çok uzun süredir kaçtığını fark eden Simba, Gurur Toprakları'na geri dönmeye karar verir.

Arkadaşlarının yardımıyla Simba, Pride Rock'ta sırtlanların yanından gizlice geçer ve Sarabi ile savaşmak üzere olan Scar ile yüzleşir. Scar, Simba'yı Mufasa'nın ölümündeki rolüyle alay eder ve onu Mufasa'yı öldürdüğünü açıkladığı kayanın kenarına kadar destekler. Öfkelenen Simba, gururun geri kalanına gerçeği söyler. Scar kendini savunmaya çalışır, ancak Mufasa'nın son anına dair bilgisi (daha önce vadiye çok geç geldiğini iddia etmesine rağmen) Mufasa'nın ölümündeki rolünü ortaya çıkarır. Timon, Pumbaa, Rafiki, Zazu ve dişi aslanlar sırtlanları savuştururken Scar, kaçmaya çalışırken Pride Rock'ın tepesine yakın bir çıkıntıda köşeye sıkışır. Scar merhamet diler ve suçlarını sırtlanlara yüklemeye çalışır; Simba hayatını bağışlar ama ona Gurur Topraklarını sonsuza dek terk etmesini emreder. Scar reddeder ve yeğenine saldırır, ancak Simba kısa bir kavgadan sonra onu uçurumdan atar. Scar düşüşten kurtulur, ancak onlara ihanet etme girişimini duyan sırtlanlar tarafından saldırıya uğrar ve hırpalanır. Daha sonra Simba krallığı devralır ve Nala'yı kraliçesi yapar.

Gurur Toprakları her zamanki durumuna geri döndürüldüğünde Rafiki, Simba ve Nala'nın yeni doğan yavrusunu toplanmış hayvanlara sunar ve yaşam döngüsünü sürdürür.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Seslendiren Türkçe Seslendiren Karakter
Donald Glover Harun Can Simba
James Earl Jones Tamer Karadağlı Mufasa
Beyoncé Begüm Günceler Nala
Chiwetel Ejiofor Sefa Zengin Scar
Billy Eichner Ali Hekimoğlu Timon
Seth Rogen Naci Taşdöğen Pumbaa
Alfre Woodard Burcu Temel Sarabi
John Oliver Enver Güçlü Zazu
John Kani Tuğbey İstanbulluoğlu Rafiki
Eric André Fatih Özacun Azizi
Florence Kasumba Ayça Koptur Shenzi
Keegan-Michael Key Oğuz Özoğul Kamari
JD McCrary Ali Cem Esenler Çocuk Simba
Shahadi Wright Joseph Helin Kandemir Çocuk Nala
Penny Johnson Jerald Nilgün Karababa Sarafina
Josh McCrary Caner Candaner Fil Faresi
Phil LaMarr Ali Erdinç Impala
J. Lee Talha Sayar Sırtlan

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aslan Kral izleyicilerle buluşuyor!". 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Karakterler ile seslendirenler yüz yüze (Yeni Aslan Kral afişleri". 5 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Efsane tekrar beyaz perdede". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  4. ^ "The Lion King (2019) Reviews". 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Disney's 3D 'Lion King' sends animation roaring forward". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  6. ^ "The Lion King Tops Box Office With Record-Breaking $185 Million Weekend". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Yeni versiyonuyla gösterime giren Aslan Kral filmi gişe rekoru kırdı". 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  8. ^ "Aslan Kral: Vizyona girdiği hafta gişe hasılat rekoru kıran film hakkında bilmeniz gerekenler". 23 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]