Noel Gecesi Kabusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Noel Gecesi Kabusu
Tim Burton's The Nightmare Before Christmas
Film afişi.
OyuncularDanny Elfman
Chris Sarandon
Catherine O'Hara
William Hickey
Glenn Shadix
Ken Page
MüzikDanny Elfman
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i15 Ekim 1993 (1993-10-15)
Süre76 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce

Tim Burton's "The Nightmare Before Christmas" (TürkçeNoel Gecesi Kabusu), 1993 yapımı bir müzikal animasyon filmdir. Animasyon olmakla birlikte stop motion tekniğiyle yapılmış olan bu film özellikle gotik havasıyla dikkat çeker. Bu filmin yönetmeni Henry Selick'tir. Senaryosu Tim Burton, Michael McDowell ve Caroline Thompson tarafından yazılmıştır. Müzikler Danny Elfman tarafından yapılmıştır.

2006 yılında Amerika'da tekrar vizyona girmiştir ama bu sefer film 3 boyut teknolojisini kullanmıştır. Daha sonra bu film kitap haline getirilmiştir.Kitapta filmden kareler ve satırlar bulunmaktadır.

Film hem kritik hem de finansal başarı elde etti ve animasyonu (özellikle stop-motion sanat formunun yeniliği), karakterleri, şarkıları ve puanıyla övgü topladı. İlk çıkışından bu yana dünya çapında 91.5 milyon dolar hasılat elde etti ve bir kült takipçisi kazandı. Bir animasyon filmi için bir ilk olan En İyi Görsel Efekt Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Film o zamandan beri Walt Disney Pictures tarafından yeniden yayınlandı ve 2006'dan 2010'a kadar her yıl Disney Digital 3-D olarak yeniden yayınlandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Halloween Town, çeşitli canavarlar ve tatille ilişkili varlıklar tarafından doldurulan bir fantezi dünyasıdır. Vatandaşlar tarafından "Kabak Kralı" olarak saygı duyulan Jack Skellington, yıllık Cadılar Bayramı kutlamalarını organize etmede onlara öncülük ediyor. Ancak bu yıl, Jack aynı yıllık rutinden bıktı ve yeni bir şey istiyor. Ertesi sabah ormanda dolaşırken, diğer tatil temalı dünyalara açılan kapıları içeren altı ağaçla karşılaşır ve Noel Kasabası'na giden birine rastlar. Alışılmadık tatilden korkan Jack, arkadaşlarına ve komşularına bulgularını göstermek için eve döner, ancak Noel fikrinden habersiz, her şeyi Cadılar Bayramı fikirleriyle karşılaştırırlar. Bununla birlikte, bir Noel Kasabası karakteriyle ilgilidirler: hükümdarı, Noel Baba veya Jack'in yanlışlıkla ona dediği gibi "Kumlu Pençeler". Jack, Noel'i daha fazla incelemek ve onu mantıklı bir şekilde açıklamanın bir yolunu bulmak için kendini evinde tutar. Çalışma ve deneyler hiçbir şey elde edemedikten sonra, Jack nihayetinde Noel'in anlaşılmasından ziyade iyileştirilmesi gerektiğine karar verir ve Cadılar Bayramı Kasabasının bu yıl Noel'i devralacağını duyurur.

Jack, sakinlere ilahiler söylemek, hediyeler yapmak ve iskelet ren geyiği tarafından çekilen bir kızak inşa etmek de dahil olmak üzere Noel temalı birçok iş verir. Jack'i gizlice seven yerel çılgın bilim adamı Doktor Finklestein'ın kadınsı yaratımı olan Sally, çabalarının felaketle sonuçlanacağını detaylandıran bir vizyon yaşar, ancak Jack bunu reddeder ve ona Noel Baba kostümü yapma görevini verir. Ayrıca Noel Baba'yı kaçırmak ve onu Cadılar Bayramı Kasabasına getirmek için yaramaz şeker mi şaka mı üçlüsü Lock, Shock ve Barrel'ı görevlendirir. Jack, Noel Baba'ya bu yıl Noel'i onun yerinde idare edeceğini söyler ve üçlüye Noel Baba'yı güvende tutmasını emreder, ancak onun isteklerine karşı, Noel Baba'yı Jack'in uzun zamandır rakibi olan kumar ve kumar tutkusu olan öcü Oogie Boogie'ye teslim ederler. Noel Baba'nın hayatı tehlikede olan bir oyun oynamayı planlıyor. Sally, hem onu hem de Jack'i olası kaderlerinden kurtarmak için Noel Baba'yı kurtarmaya çalışır, ancak o da yakalanır.

Jack gerçek dünyada hediyelerini teslim etmek için yola çıkar, ancak bunun yerine yetkililerle iletişime geçen ve koruma için evlerini ve konutlarını kilitlemeleri talimatını alan halkı korkuturlar. Jack'in varsayılan yanlışları hakkında söylenti yayıldığında, sonunda askeri güçler tarafından vurularak bir mezarlığa düşmesine neden olur. Cadılar Bayramı Kasabası ne yazık ki onun öldüğüne inanırken, Jack aslında hayatta kaldı. Sebep olduğu felaketten yakınırken, yine de bu deneyimden keyif aldığını ve Cadılar Bayramı sevgisini yeniden alevlendirdiğini fark eder, ancak kısa süre sonra karışıklığı düzeltmek için hızlı hareket etmesi gerektiğini anlar. Jack eve döner ve Oogie'nin inine sızar, Oogie ile yüzleşmeden önce Noel Baba ve Sally'yi kurtarır ve kumaş formunu bir arada tutan bir ipliği çözerek onu yenerek içindeki tüm böceklerin dışarı çıkmasına ve onu bir hiçe düşürmesine neden olur. Jack yaptıklarından dolayı Noel Baba'dan özür diler ve neden olduğu sorun için Jack'e öfkeli olmasına ve Sally'nin uyarılarını görmezden gelmesine rağmen Noel'i hala kurtarabileceğine dair onu temin eder. Noel Baba, Jack'in hediyelerini gerçek olanlarla değiştirirken, Cadılar Bayramı Kasabası'nın tamamı Jack'in hayatta kalmasını ve geri dönüşünü kutluyor. Noel Baba daha sonra kasabaya bir kar yağışı getirerek Jack'e aralarında hiçbir sert duygunun olmadığını gösterir, bu da Jack'in asıl hayalini bir şekilde yerine getirir ve sakinlerinin nihayet Noel'in gerçek anlamını anlamalarına neden olur. Sonrasında Jack ve Sally birbirlerine aşklarını ilan ederler.[1]

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Jack Skellington[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin kahramanı Jack Skellington, "Kabak Kralı" unvanına sahip bir iskelet. Büyüleyici kişiliği ve memnun etmeyi amaçlaması nedeniyle Halloween Town sakinleri arasında popülerdir. Çekingen olmasına rağmen, iyi niyetli. Cadılar Bayramı'ndan o sorumlu. Yıllarca aynı rutini tekrarladıktan sonra, kendi tatili için ilhamının azaldığını hissediyor. Christmas Town ona yeni fikirler ve ilham veriyor. Ayrıca The Nightmare Before Christmas: Oogie's Revenge'de de yer almaktadır.

O, tüm görünüşlerde Chris Sarandon tarafından seslendirilmektedir ve filmdeki şarkı söyleme sesi Danny Elfman tarafından sağlanmıştır. Film, İngilizce konuşulmayan ülkelerde "çocuklar için fazla karanlık ve korkutucu"[2] olduğu düşünüldüğünden, yetişkinlere yönelik bir ürün olarak piyasaya sürüldüğünden, Disney Character Voices International sadece filmin dublajını yaptığı birkaç dilde yaptı. yetişkin filmleri ve çocuk filmleri genellikle dublajlıdır, diğer ülkelerde ise yalnızca altyazılı olarak yayınlanmıştır. Birkaç versiyon sadece konuşulan satırları seslendirdi ve şarkıları İngilizce bıraktı.

Sally[değiştir | kaynağı değiştir]

Sally, Jack Skellington'ın sevgilisidir. Jack'e Noel ve Cadılar Bayramı'nın karıştırılmaması gerektiğini söyleyen çok güzel, sevgi dolu, sevecen ve utangaç bir bez bebek. Aslen Doktor Finkelstein tarafından bir araya getirildi. Jack'in Noel planı hakkında şüpheleri olan tek kişi Sally'dir. Yaratıcısı onu sürekli hapiste tutmaya çalışsa da, genellikle onu ölümcül itüzümü kaydırarak kaçmayı başarır ve kaçabilmesi için uykuya dalmasına neden olur. Derme çatma görünümüne rağmen, Sally doğru olanı iyi hisseden kararlı bir bireydir. Fiona Apple, The Nightmare Before Christmas: Original Motion Picture Soundtrack'in 2006 özel baskısında "Sally's Song" için vokal sağlarken, Amy Lee, Nightmare Revisited'da "Sally's Song" için vokaller sağlar. Ayrıca Tim Burton'ın The Nightmare Before Christmas: Oogie'nin İntikamı'nda da yer almaktadır.

Sally, sökülebilir uzuvları sonbahar yapraklarıyla doldurulmuş, bez bebek tipi bir karakterdir. Sık sık ayrılıyor, kendini tekrar dikmesini gerektiriyor ve bu amaçla bir dizi dikiş iğnesi ve ipliği taşıyor. Cadılar Bayramı Kasabası'nın yerleşik çılgın bilim adamı Doktor Finklestein tarafından bir arkadaş olarak yaratıldı. Finklestein, Sally'yi dış dünyanın heyecanından koruma bahanesiyle kilit altında tutmakta ısrar ettiğinden, ilişkileri oldukça gergindir. Ancak Sally huzursuz ve meraklıdır.

Onu Jack Skellington'a çeken şey, bu huzursuzluk ya da daha spesifik olarak, hayatında daha iyi bir şey için duyduğu bu arzudur. Filmin başında, Cadılar Bayramı Kasabası'nın diğer sakinleri gibi Jack'i idolleştirir ve ona hayranlık duyar; ancak, yaşamlarında daha fazla bir şeye duyulan arzuyla bağlantılı olduklarını çabucak keşfeder ve ona karşı hisleri yoğunlaşır. İkisi birbirlerine "arkadaş" olarak atıfta bulunurlar, ancak Jack, Sally'nin Sally'nin ona olan gerçek duygularından habersiz gibi görünse de, filmin sonuna kadar tatlı eylemleri dışında onları kendisine bildirmekten çekinir.

Filmin albümünde, yıllar sonra Sandy Claws'ın Halloween Town'a döndüğü ve Jack'in artık dört ya da beş iskelet çocuğu olduğunu gördüğünden bahsediliyor. Filmin ve dizinin pek çok hayranı, filmin sonu göz önüne alındığında, Jack ve Sally'nin sonunda evlendiklerini ve kendilerine ait bir aileleri olduğunu varsayıyor.

Bryan Theiss, "Sally, gerçek dünyadaki karakterlerle daha gerçek bir düzeyde ilişki kurabileceğimiz, belirli bir düzeyde ilişki kurabileceğimiz nadir fantastik karakterlerden biri" diyor.

Sally'nin sesi film boyunca Catherine O'Hara ve video oyunu yan ürünlerinde Kath Soucie tarafından çalındı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Nightmare Before Christmas". 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  2. ^ Collura, Scott. "The Nightmare Before Christmas 3-D: 13 Years and Three Dimensions Later". IGN. Retrieved 2016-05-09.
  3. ^ Ed. H. Leigh Davis, "Sally," Tim Burton's The Nightmare Before Christmas: Oogie's Revenge Official Strategy Guide (Indianapolis: Pearson Education, 2006), 6.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]