A Very Special Family Guy Freakin' Christmas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"A Very Special Family Guy Freakin' Christmas"
Family Guy bölümü
Bölüm no.3. sezon
16. bölüm
YönetmenBrian Hogan
SenaristDanny Smith
Prodüksiyon no.2ACX03
Yayın tarihi21 Aralık 2001 (2001-12-21)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Family Guy (3. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"A Very Special Family Guy Freakin' Christmas" (TürkçeÇok Özel Bir Family Guy Noel'i), komedi dizisi Family Guy'ın üçüncü sezonunun on altıncı bölümü olup, ilk olarak Fox kanalında 21 Aralık 2001 (2001-12-21)'de yayımlandı. Aslında ikinci sezon için hazırlanan ancak üçüncü sezonda yayımlanan bu bölümde Peter, ailenin aldığı tüm noel hediyelerini kazara bir vakfa bağışlar. Peter'ın hediyeleri geri almayı başaramamasının ardından aile, Noel Arifesi'nde kendilerine yeni hediyeler almayı kafasına koyar ancak bunda başarılı olamaz. O sırada ailenin köpeği Brian evde tek başına bırakılmıştır. Evde yangın çıkar ve Brian, yangın söndürme tüpünü kullanmayı başaramaz. Son yaşanan bu olay, Peter'ın eşi Lois'in sınırlarını zorlar ve Lois, hıncını şehirdeki Noel ağacından çıkarır.

Bölüm Danny Smith tarafından yazıldı ve "Mr. Griffin Goes to Washington" ve "Lethal Weapons" bölümlerinden sonra dizi için üçüncü yönetmenlik denemesini yapan Brian Hogan tarafından yönetildi. Bölümde KISS, Jennifer Tilly ve Wally Wingert konuk oyuncu olarak yer aldı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Lois, oğlu Stewie'nin, Quahog'da düzenlenecek olan Noel gösterisinde canlandırılacak olan doğum sahnesinde bebek İsa rôlünde yer alması için başvurur. Her ne kadar Stewie ilk başlarda buna pek istekli olmasa da, Noel Baba'yı mutlu edecek olma umuduyla oyunda yer almayı kâbul eder zira Stewie, Noel Baba'nın kadir olduğuna inanmakta, bu sebeple Noel Baba'yı mutlu etmesi durumunda onun kendisine plutonyum vereceğini düşünmektedir.

Lois, kocası Peter'a Neol için bir hayır kurumuna bağış yapmasını sürekli olarak tekrarlamasının ardından Peter, ailenin aldığı tüm Noel hediyelerini, muhtaç çocuklar için kurulan bir hayır kurumuna bağışlar. Lois, Peter'ın bu hatasından etkilenmemiş görünmektedir ancak tüm ailenin alışveriş merkezine giderek yeniden Noel alışverişi yapmasını ister. Peter istemeden de olsa alışveriş merkezine gitmeyi kâbul eder ancak aslında evde oturup televizyonda Kiss Noel Baba'yı Kurtarıyor programını izlemek istemektedir. Brian, evde kalıp fırında pişen hindi ile ilgilenmektedir ancak daha önce Peter'ın kayıt cihazını bozduğu için yeniden Peter'ın izlemek istediği programı kaydetmeyi unutur. O sırada alışveriş merkezinde Peter, kızı Meg'in bir süredir istediği saç tokasını görür ancak ardından yaşlı bir kadını "Akvaryumlar Çağı" adındaki bir evcil balık dükkânına doğru kovalamaya başlar. Kadın, Peter'ın üzerine balık yemlerini fırlatır. Bunun üzerine akvaryumdaki balıklar, Peter'ın üzerine atlar ve yaşlı kadın kaçmayı başarır.

O sırada Griffinlerin evinde şöminenin içinden bir kıvılcım, yerdeki halının üzerine sıçrar. Brian bu krizle boğuşurken hâlihazırda aşırı pişmiş olan fırındaki hindi yanmaya başlar. Brian bir yangın söndürücü bulur ancak onun korktuğu başına gelir ve yangın söndürücünün aslında içerisinde plastik yılanların yer aldığı bir kutu olduğunu fark eder ancak bu yangın söndürücüsünü ateşe doğru sıkmış olduğundan, ateşin daha da artmasına neden olur. Gerçek yangın söndürücüsünü kullandıktan sonra yangın söndürücüden çıkan köpüğe yanlışlıkla basıp kayar ve üzerine televizyon düşer. Daha sonra evin tüm iç malzemeleri yıkılır. Brian kaçmayı başarır ancak patilerindeki tüyler yangın sebebiyle yanmıştır. Ne şans ki Lois, tüm bu olanlara rağmen sinirlerine hâkim olmaya devam edebilmektedir ve tek yapmaları gereken şeyin evi temizlemek olduğunu söyler. Meg, evde hiç kâğıt havlu kalmadığını söylediğinde Lois, sinir krizi geçirir ve Mommie Dearest filmindeki "telden askı" sahnesine bir gönderme yapılan sahnede aileye sorunsuz bir Noel geçirmenin ne kadar zor olabileceği konusunda bağırmaya başlar. Lois ardından yıkık durumdaki evinden kaçarak uzaklaşır (Meg, Lois ayrıldıktan birkaç saniye sonra evde kâğıt havlu bulur).

Lois, şehrin sokaklarında gezip insanlara Noel süresince aşırı iyimserlik gösterdikleri için bağırır. Lois ayrıca George Bailey'i, Şahane Hayat filmindeki bir sahnede gösterildiği köprüden aşağı atar. Şehir meydanına giden yolda Kardan Adam Frosty'i eriten Lois, meydana ulaştığında oradaki dev Noel ağacına tırmanır ve ağacın zirvesindeki süs yıldızına zarar vermeye başlar. Ailenin geri kalanı olay yerine gelir. Stewie, Noel Baba'nın beğenisini kazanmak için İsa ve Noel'in anlamı hakkında bir doğaçlama monolog gösterisinde bulunur. Stewie'yi izleyen Lois'in aklı başına gelir ve ağaçtan inmeye başlar ancak Lois'in aklının hâlen başında olmadığını düşünmeye devam eden Peter, polisten bayıltıcı iğne kullanarak Lois'i bayıltmasını ister.

Ertesi sabah Noel günü, aile salonda bir araya gelmiş, hediyelerini açmaktadır. Stewie, Noel hediyesi olarak plutonyum, Peter ise yeni bir video kayıt cihazının yanı sıra KISS Noel Baba'yı Kurtarıyor programının kaydını almıştır. İlk görüşte bir şişe şaraba benzeyen bir hediye alan Brian, daha sonra hediyenin aslında bir kitap olduğunu anlar. Lois ise Peter'ın dediği gibi "her zamanki kadar neşeli" bir şekilde, polisin kullandığı sakinleştirici iğnenin de etkisi altında sallanan sandalyede ağzından salyalar akar bir şekilde oturmaktadır. Bölümün kapanış sahnesinde Griffinler herkese mutlu Noeller dilerken, Lois'in söyledikleri uyuşturucunun da etkisiyle pek anlaşılmaz.

Kesilen sahneler / düzeltmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bonnie'nin "Ben Bâkire Meryem'im; benim hikâyem bu ve ben buna bağlı kalmaya devam edeceğim" sözleri, "Ben Bâkire Meryem'im" olarak kısaltıldı.
  • Stewie'nin kalçasının heykeldeki yansıması kesildi.
  • Karavan kampındaki çocuğun video kayıt cihazının Sony adındaki bir "seks kutusu" olduğunu söylediği sahne kesildi.
  • Brian'ın yapma yangın söndürücüsünden çıkan plastik yılanları gördükten sonra söyledikleri sözler kesildi.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Entertainment Weekly yazarı Alynda Wheat, kendisinin hazırladığı "26 Klasik Noel TV Bölümü" listesinde 21. sıraya yerleştirdi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wheat, Alynda (26 Aralık 2009). "26 Classic Holiday TV Episodes". Entertainment Weekly (İngilizce). 26 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]