Brian Wallows and Peter's Swallows

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Brian Wallows and Peter's Swallows"
Family Guy bölümü
Bölüm no.3. sezon
17. bölüm
YönetmenDan Povenmire
SenaristAllison Adler
Prodüksiyon no.3ACX03
Yayın tarihi17 Ocak 2002 (2002-01-17)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Family Guy (3. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"Brian Wallows, Peter's Swallows" (TürkçeBrian Çamurda Yuvarlanıyor, Peter İse Onu Yutuyor), komedi dizisi Family Guy'ın üçüncü sezonunun on yedinci bölümü olup, ilk olarak Fox kanalında 17 Ocak 2002 (2002-01-17)'de yayımlandı.[1] Bölümde Brian, kamu hizmeti cezası almasının ardından yaşlı ve huysuz bir kadına bakmak zorunda kalır. Brian, bir süre sonra kadını küçümsemeye başlar ancak daha sonra kadının şarkı söylemedeki yeteneklerini anlatan bir belgeseli izledikten sonra kadın hakkındaki düşünceleri değişir. O sırada Peter ise sakal bırakmaya karar verir ve Peter'ın sakalı, soyu tükenmekte olan kuşlardan oluşan bir aileye yuva olur.

Bölüm Allison Adler tarafından yazıldı ve Dan Povenmire tarafından yönetildi. Eleştirmenler tarafından son derecede olumlu karşılanan bölümde yer alan "You've Got a Lot to See" (TürkçeDaha Göreceğin Çok Şey Var) isimli şarkı ise Emmy Ödülü'ne lâyık görüldü.[2] Bölümde tekerrür eden konuk oyuncu kadrosunun yanı sıra A. J. Benza, Gary Cole, Adria Firestone, Melora Hardin, Butch Hartman, Phil LaMarr, Jane Lynch, Nicole Sullivan ve Wally Wingert'in konuk oyunculuklarına yer verildi.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Aptal bir sarışınla yemeğe çıkmaya karar veren Brian, kızın daha sonra bir "ahmak" olduğunu anlar. Sinirleri bozulan Brian eve döndüğünde Lois, Peter'dan, daha önce kendisinin katılmayı planladığı lazer rock konserine kendisinin yerine Brian'ı alarak, Quagmire ve Cleveland ile birlikte gitmesini ister. Konser salonunda Brian, mutlu çiftleri görür (o sırada arkaplânda Three Dog Night'un "One" şarkısı çalmaktadır) ve bu onun sinirlerini daha da bozar. Brian, bunun üzerine içmeye karar verir. Erkeklerle birlikte eve geri dönerken arabaları, polis memuru Joe tarafından durdurulur ve Brian, alkôllü araç kullandığı gerekçesi ile tutuklanır. Bir ay sonra mahkemede görülen duruşmasında Brian, "Yaşlılara Ulaşın" programı kapsamında 100 saatlik kamu hizmeti cezası alır. Program kapsamında Brian'dan Pearl adındaki yaşlı bir kadın ile ilgilenmesi istenir. Kadın, son 30 yıldır evini terk etmemiştir. Ertesi gün kadının evine giden Brian, kadının sürekli olarak mızmızlanmasından rahatsız olur ve bir süre sonra sabrının sonuna gelerek kadına "cehenneme git" der. Aynı gün ilerleyen saatlerde Brian, Pearl'ün 1940'larda ve 50'lerde mükemmel bir opera sanatçısı olduğunu ancak daha sonra kendisinden daha popüler olan radyo şarkılarını söylemesi istendiğinde bu yeteneğini saklamak zorunda kaldığını öğrenir. Pearl'ü o gece yeniden ziyaret etmeye karar veren Brian, kadının boynuna bağladığı bir iple intihar etmek üzere olduğunu görür ve onu son saniyede kurtarır. Pearl ile konuşmaya başlayan Brian, onu sesinin mükemmel olduğu konusunda iknâ eder ve Pearl bundan etkilenir. İkili, Pearl'ün şarkı söylemesinin ardından yakınlaşır ve yakın arkadaş olurlar. Birlikte yemeğe çıkmayı öneren Brian, Pearl'ü evinin dışına doğru götürür ancak tam o sırada Pearl'e bir araba çarpar. Hastanede Pearl'ün durumu ciddiyetini korumaktadır ve Brian, onu evden dışarı çıkardığı için kendisini suçlamaktadır. İkili, Pearl'ün son saniyelerini sanal bir gerçeklikte birlikte geçirirler. Pearl kısa bir süre sonra hayatını kaybederek Brian'ı bir kez daha yalnız bırakır.

O sırada televizyonda Grizzly Adams dizisinin bir bölümünü izleyen Peter, Lois'in karşı çıkmasına rağmen sakal bırakmaya karar verir. Peter'ın sakalı tam olarak uzadıktan sonra Griffin ailesi birlikte yemeğe çıkmaya karar verir ancak tam o sırada küçük bir kuş, Peter'ın sakalına musallat olur ve bir süre sonra Peter'ın sakalının içine yerleşmeye karar verir. Kuşun soyunun tükenmekte olduğundan habersiz Peter, kuşu sakalından çıkarmaya kalkar ancak daha sonra bunu yapması durumunda hapse gireceğini öğrenir. Kuşun sakalının içerisinde yaşamasına izin vermekten başka çaresi kalmayan Peter, hayatına normâl bir şekilde devam etmeye çalışır ancak bir süre sonra kuşun çıkardığı seslere dayanamaz ve onu vurmaya karar verir. Son saniyede Lois tarafından durdurulan Peter, yanlışlıkla yakınındaki bir pencereyi vurur ve kuş pencerede açılan delikten kaçar. Kuşun kaçmış olmasından memnun olan Peter, bir süre sonra sakalının içerisinden gelen bir grup kuşun sesini duyar. Kuş, Peter'ın sakalının içerisine yuva yapmış ve orada üç adet yeni kuş yumurtlamıştır. Kuşların kendi çocuklarına benzemesinden dolayı Peter, yavru kuşların sakalında yaşamasına izin vermeye karar verir ve onlara annelik yapmaya başlar. Zaman geçtikçe kuşların büyümesine rağmen Peter, kuşların "yuvalarını" terk etmesini istemez ancak daha sonra Lois, kuşların ait olduğu yere, vahşi doğaya salıverilmesi konusunda kocası Peter'ı iknâ eder.[3]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün yönetmenliğini Dan Povenmire yaptı.

Bölüm, gelecekte Chuck dizisinin yazarı olacak olan Allison Adler tarafından yazıldı. Bölüm, Adler'ın Family Guy dizisi için yazdığı ilk ve tek bölüm oldu. Bölümün yönetmenliğini ise Dan Povenmire üstlendi.

Bölümün yapım aşaması sırasında duygusal bir sonla bitmesi planlanmıyordu. Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, bölümü, tıpkı önceki bölümlerde olduğu gibi, bir dizi espri ile bitirmeyi planlıyordu ancak ses oyuncusu ve yazar Alex Borstein ve Allison Adler, MacFarlane'i, bölümün duygusal bir sonla bitirilmesi durumunda daha etkileyici olacağı konusunda iknâ etti. MacFarlane, bu bölümü, "gerçek insanî duygular içeren tek bölüm" olarak nitelendirdi.[4]

11 Eylül saldırılarının ardından Fox, bölümdeki "You've Got a Lot to See" isimli müzikâl sahneyi değiştirmeye karar verdi. Yapım ekibi, bölümde daha önce yer alan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri'nin eski başkanı George W. Bush'un bir tarot kartı üzerinde, bir tüpe bağlı huni aracılığı ile bira içtiğini gösteren sahneyi dijital olarak kaldırmaya karar verdi ve bunun yerine Pearl ile Brian arasında geçen bir animasyon sahnesinde Jerry Springer'ı yerleştirdi.[4]

"Brian Wallows and Peter's Swallows", En İyi Şarkı dalında Emmy Ödülü'ne lâyık görüldü. Ödülü, dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane alırken, kâbul konuşmasında bölümün yönetmeni Dan Povenmire'ın bu ödülü hakettiğini, zîrâ bu bölümün ödülü kazanmasına neden olan sahnelerdeki görsellerin Povenmire'ın fikri olduğunu söyledi. Povenmire, esprili bir şekilde "Onun bu duyarlılığı çok iyi, güzel, tamam da, bana (Emmy Ödülü'nü) verdi mi? Hayır! Sanki MacFarlane daha önce evinde oturarak iki adet Emmy Ödülü'nün sahibi kazanmadı!" yorumunda bulundu.

Dizinin tekerrür eden oyuncu kadrosunun yanı sıra dedikodu yazarı ve televizyon sunucusu A. J. Benza, oyuncu Gary Cole, opera sanatçısı Adria Firestone, oyuncu Melora Hardin, yazar ve animatör Butch Hartman, ses oyuncusu Phil LaMarr, oyuncu Jane Lynch, oyuncu Nicole Sullivan ve ses oyuncusu Wally Wingert; bu bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı. Dizinin tekerrür eden konuk oyuncu kadrosunda yer alan oyuncu Lori Alan ve yazar Mike Barker da bu bölümde kısa süreliğine olsa da yer aldı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beierle, Aaron (9 Eylül 2003). "Family Guy Volume Two Review". DVDTalk. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 
  2. ^ IMDb'de "Family Guy"
  3. ^ "Family Guy Episode Guide - Brian Wallows and Peter's Swallows" (İngilizce). TBS. 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 
  4. ^ a b Family Guy Volume Two Audio Commentary (DVD) (İngilizce). 20th Century Fox. 9 Eylül 2003. 
  5. ^ "Family Guy - Brian Wallows and Peter's Swallows" (İngilizce). Yahoo!. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]