İsviçre'de siyaset

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsviçre'de siyaset, çok partili doğrudan demokrasiye sahip bir federal direktörel cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir.[1]

Yasama organı iki meclisli Federal Meclis'tir. Federal Meclis, halkı temsil eden Ulusal Konsey ile kantonları temsil eden Eyaletler Konseyi olmak üzere ikiye ayrılır.[2] Yürütme organı, Federal Meclis tarafından seçilen yedi üyeden oluşan Federal Konsey'dir.[3] Yargı organına, yargıçları Federal Meclis tarafından seçilen İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi başkanlık etmektedir.

Anayasadaki herhangi bir değişiklik için referandum zorunlu iken herhangi bir yasa değişikliği için referandum talep edilebilmektedir. Ayrıca halk, federal anayasada değişiklik yapılmasına yönelik bir anayasal halk girişimi sunabilir. Halk da var olmayan anayasa mahkemesine benzer bir rol üstlenerek hukukun üstünlüğünün koruyucusu olarak hareket etmektedir.

Kanton ve belediye politikaları, farklı sistemlere sahip olabilen farklı kantonlarda farklılık gösterir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Political system". www.eda.admin.ch (İngilizce). 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  2. ^ "The Federal Assembly (Parliament)". www.eda.admin.ch (İngilizce). 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  3. ^ "The Federal Council". www.eda.admin.ch (İngilizce). 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]