Eyaletler Konseyi (İsviçre)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eyaletler Konseyi
AlmancaStänderat
FransızcaConseil des Etats
İtalyancaConsiglio degli Stati
Reto RomancaCussegl dals Stadis
Arma veya logo
Tür
Tür
Başkanlık
Başkan
Hans Stöckli, CVP/PDC, AI
2 Kasım 2019 tarihinden beri
Birinci Başkan Yardımcısı
Alex Kuprecht, FDP/PLR, SG
İkinci Başkan Yardımcısı
Thomas Hefti, CVP/PDC, VS
Yapı
Sandalye46
Siyasi gruplar
Hükümet (28)

Muhalefet (3)

Toplantı yeri
İsviçre Federal Sarayı, Bern
Website
http://www.parliament.ch/

Eyaletler Konseyi (AlmancaStänderat, FransızcaConseil des Etats, İtalyancaConsiglio degli Stati, Reto RomancaCussegl dals Stadis), İsviçre Federal Meclisi'nin üst kanadıdır. 46 üyesi vardır.

Ülkenin kantonlarından yirmisi ikişer üye, geriye kalan altı kanton (Obwalden, Nidwalden, Basel-Stadt, Basel-Landschaft, Appenzell Ausserrhoden ve Appenzell Innerrhoden) birer üye gönderir. Birer üye gönderen kantonlar tarihsel nedenlerden dolayı "yarı kanton" olarak adlandırılmaktadırlar; ama pratikte diğer kantonlarla aynı işleve sahiptirler.

Konsey üyeleri dört yılda bir seçilmektedir ve kullanacakları oylarda kanton yetkililerinin talimatlarını takip etmek zorunda değildir. İsviçre Federal Anayasası demokratik olması kaydıyla seçim yöntemini kantonlara bırakmaktadır; ama günümüzde tüm kantonlarda üyeler halk tarafından seçim yoluyla seçilmektedir. Zug ve Appenzell Innerrhoden kantonları dışındaki kantonlarda seçimler Ulusal Konsey seçimleriyle eş zamanlı olarak düzenlenmektedir. Orantılı temsil sisteminin kullanıldığı Jura kantonu dışındaki kantonlarda temsilciler çoğunluğun oyuyla seçilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]