Kosova'da siyaset

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kosova'da Siyaset
Yönetim türüÜniterParlamenter cumhuriyet anayasal cumhuriyet
AnayasaKosova Anayasası
Oluşum15 Haziran 2008
Yasama organı
AdKosova Meclisi
TürTek meclisli
Toplanma yeriMeclis Binası, Priştine, Kosova
Başkanlık görevlisiAvni Dehari
Yürütme erki
Devlet Başkanı
UnvanCumhurbaşkanı
GörevdekiVjosa Osmani
Kosova Meclisi
Hükûmet Başkanı
UnvanBaşbakan
GörevdekiAlbin Kurti
AtayanKosova Meclisi
Kabine
Adİkinci Kurti kabinesi
LiderBaşbakan
Yargı erki
AdYargı
MahkemelerAnayasa Mahkemesi

Kosova'da siyaset, Devleti oluşturan üç temel unsur olan yasama, yürütme ve yargı erklerine sahiptir. Kosova'da yasama Kosova meclisi (Arnavutça: Kuvendi i Kosovës), Yargı ülkedeki mahkemelerce ve yürütme ise Cumhrurbaşkanı, başbakan ve kabine tarafından oluşmaktadır.

Kosova çok partili parlamenter cumhuriyet sistemini benimseyen bir ülkedir. Ülke siyasetinde seçimler dört yılda bir yapılmaktadır.

Yasama[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlamento[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova yasama erki olarak kosova meclisi tarafından yönetilir. Meclis dört yılda bir seçilen 120 üye tarafından yasama yapar. Kosova anayasısı 10 koltuğu sırplar ve ayrıca bir 10 koltuğu diğer azınlıklara ayırmıştır.[1]

Ayrıca Kosova meclisi devletin geri kalan iki erki yürütme ve yargının başkan ve yöneticilerini yani Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve tüm mahkemelerin yargıçlarını atar. Ayrıca ülke'deki bütçe yönetimi kabul eder ve Anayasa tarafından belirlenen diğer görevleri yerine getirir. Ayrıca Meclis oy çoğunluğuna sahip olursa güvensiz hükûmet kararı verebilir.

Siyasi Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'da hiçbir parti tek başına devletin başında olmayacağı bir sistem ile yürütülmektedir. Mecliste ayrıca kosova'nın Koalisyon hükûmeti olmasından kaynaklı meclisi oluşturan çoklu partilerin birbiri ile beraber çalışması zorunludur.

Yürütme[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'da cumhurbaşkanı devletin en yüksek mertebedeki yöneticisidir. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. Parlamenter yönetime sahip kosova'da cumhurbaşkanının görevleri devlet başkanı statüsünde semboliktir.

Cumhurbaşkanı devletin iç ve dış siyasettinde baş temsilcisidir olarak görev yapmaktadır.

Başbakan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'da Başbakan hükûmetin başıdır. Başbakan kamu kurumlarını, meclise öneride bulunacağı bakanları ve başbakan yardımcılarını yönetir.

Kosova'da başbakan yasama erki olan kosova meclisi tarafından yani meclis üyeleri tarafından atanmaktadır.

yargı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahkemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'da yargı mahkemeleri Anayasa mahkemesi, yüksek mahkemeler alt mahkemelerdir. En yüksek derece Yüce mahkemededir. Ardından ikinci en yüksek derece, ülkede bölgesel yargı yetkisine sahip yargıtaytadır.

Anayasa Mahkemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anayasa mahkemesi ülkenin anayasasını ve yasama erkinin alacağı kararların anayasaya uygunluğu denetlemekle görevli yüksek dereceli mahkemedir.[2]

Yüce Mahkeme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüce mahkeme ülke içinde tam yargı haklarına sahip tek mahkeme ve ülkenin en üst düzey dereceli mahkemesidir. Ayrıca ülke içindeki diğer mahkemelerin kararlarını temyiz etme ve o davalarda son kararı verme yetkisine sahiptir.[3]

Yargıtay[değiştir | kaynağı değiştir]

Temyiz Mahkemesi, Kosova Cumhuriyeti genelinde bölgesel yargı yetkisine sahip ikinci derece mahkemesidir. Mahkeme Genel Departman, Ağır Suçlar Dairesi, Ticari İşler Departmanı, İdari İşler Departmanı, Gençler Dairesi olmak üzere bölümlere ayrılır.[4]

Yargı Yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'da yargı Kosova yargı konseyi tarafından bağımsızlık konularında adaletin idaresini sağlamayı amaçlayan gözetim organıdır. Kosova Yargı Konseyi, Kosova Yargı Sisteminin en yüksek gözetim organı ve bağımsız bir kurumdur. Kosova'daki yargının tamamından sorumludur.[5]

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "kuvendikosoves.org/shq/ta-njohim-kuvendin/roli-dhe-kompetencat-e-kuvendit/". 17 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Görev ve Sorumlulukları". Anayasa. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Mirësevini në Gjykatën Supreme – Gjykata Supreme" (Arnavutça). 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Gjykata Supreme – Gjykata ime" (Arnavutça). 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  5. ^ "General Information – Këshilli Gjyqësor i Kosovës" (İngilizce). 23 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.