İsviçre'deki buzulların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste İsviçre'deki başlıca buzulları içermektedir. Liste buzulun kapladığı yüzey alanını, 1850 ve 2002'deki uzunluğunu, yüksekliğini ve akış yerini gösterir.

Tüm buzullar Alpler üzerinde bulunur. Büyük kısmı Pennine Alpleri ve Bern Alplerindedir. Jungfrau-Aletsch koruma alanı Alplerdeki en büyük buzulları içerir.

İsviçre'deki buzullar dört ana drenaj havzasında bulunurlar. Ren ve Rhône havzaları Alplerin kuzeyinde, Po havzası Alplerin güneyinde Tuna havzası ise Alplerin doğusunda uzanır. Adige havzasının İsviçre'deki bölümünde buzul yoktur.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kanton Sıradağ Alan
(km²)
1850
uzunluğu
(km)
2010
uzunluğu
(km)
Drenaj havzasının en yüksek noktası Yükseklik
(m)
Ön yükseklik
(m)
Döküldüğü yer Havza
Aletsch Valais Bern Alpleri 117.6 26.5 23.6 Aletschhorn 4,193 1,600 Massa Rhone
Gorner Valais Penin Alpleri 63.7 16.0 14.5 Monte Rosa 4,634 2,140 Gornera Rhone
Fiesch Valais Bern Alpleri 39.0 17.1 14.7 Finsteraarhorn 4,273 1,700 Wysswasser Rhone
Unteraar Bern Bern Alpleri 35.5 14.5 13.9 Finsteraarhorn 4,274 1,960 Aar Rhine
Aşağı Grindelwald Bern Bern Alpleri 27.1 9.9 9.4 Mönch 4107 1,300 Weisse Lütschine Rhine
Corbassière Valais Penin Alpleri 23.0 12.9 10.4 Grand Combin 4,314 2,200 Dyure de Corbassière Rhone
Oberaletsch Valais Bern Alpleri 23.0 10.4 9.0 Aletschhorn 4193 2,140 Massa Rhone
Rhone Valais Urner Alps 20.9 9.3 7.9 Dammastock 3,630 2,200 Rhone Rhone
Findelen Valais Penin Alpleri 20.6 10.4 8.5 Rimpfischhorn 4,199 2,500 Findel Bach Rhone
Gauli Bern Bern Alpleri 20.5 9.2 6.8 Bärglistock 3,656 2,150 Urbachwasser Rhine
Morteratsch Graubünden Bernina Range 19.7 8.9 8.4 Piz Bernina 4049 2,040 Ova da Morteratsch Tuna
Trift Bern Urner Alps 19.1 7.5 7.0 West of Eggstock 3,500 1,660 Trifwasser Rhine
Zmutt Valais Penin Alpleri 18.9 8.6 8.3 Matterhorn 4,478 2,240 Zmuttbach Rhone
Zinal Valais Penin Alpleri 18.8 9.2 8.4 Dent Blanche 4,357 2,060 Navisence Rhone
Otemma Valais Penin Alpleri 17.51 8.70 8.0 Pigne d'Arolla 3,790 2,480 Drance de Bagne Rhone
Kander Bern Bern Alpleri 13.92 9.2 6.75 Blüemlisalp 3,661 2,280 Kander Rhine
Hüfi Uri Glarus Alps 13.64 9.2 6.9 Schärhorn 3,295 1,800 Chärstelenbach Rhine
Arolla Valais Penin Alpleri 13.17 4.80 Pigne d'Arolla 3,790 2,160 Borgne d'Arolla Rhone
Mont Miné Valais Penin Alpleri 10.97 10.1 7.9 Bouquetins 3,838 1,980 Borgne de Ferpècle Rhone
Lang Valais Bern Alpleri 10.09 8.6 7.5 Mittaghorn 3,892 2,080 Lonza Rhone
Brenay Valais Penin Alpleri 9.96 5.95 La Ruinette 3,875 2,580 Dyure du Brenay Rhone
Plaine Morte Bern/Valais Bern Alpleri 9.9 5.20 Wildstrubel 3,244 2,460 Trüebbach/La Tièche Rhine/Rhone
Allalin Valais Penin Alpleri 9.87 7.6 6.0 Rimpfischhorn 4,199 2,600 Saaser Vispa Rhone
Ferpècle Valais Penin Alpleri 9.77 9.3 6.0 Dent Blanche 4,357 2,160 Borgne de Ferpècle Rhone
Yukarı Grindelwald Bern Bern Alpleri 9.52 7.4 5.3 North of Schreckhorn 3,750 1,380 Schwarze Lütschine Rhine
Forno Graubünden Bregaglia Alps 8.72 6.15 Cima di Castello 3,379 2,220 Orlegna Po
Saleina Valais Mont Blanc massif 8.57 7.7 6.3 Aiguille d'Argentière 3,901 1,760 Reuse de Saleina Rhone
Roseg Graubünden Bernina Range 8.52 4.90 Piz Roseg 3,937 2,160 Ova da Roseg Tuna
Fee Glacier Valais Penin Alpleri 7.46 5.0 4.7 Dom 4,545 2,100 Feevispa Rhone
Palü Graubünden Bernina Range 6.47 3.80 Piz Palü 3,901 2,580 Acqua da Palü Po
Trient Valais Mont Blanc massif 6.40 4.90 Aiguille du Tour 3,540 1,880 Trient Rhone
Moming Valais Penin Alpleri 6.39 3.60 Weisshorn 4,506 2,500 Navisence Rhone
Gries Valais Lepontine Alps 6.23 5.70 Blinnenhorn 3,374 2,420 Ägene Rhone
Tschierva Graubünden Bernina Range 6.20 4.75 Piz Bernina 4,049 2,260 Ova da Roseg Tuna
Tschingel Bern Bern Alpleri 6.19 3.65 Tschingelhorn 3,562 2,160 Tschingel-Litschina Rhine
Rosenlaui Bern Bern Alpleri 6.14 5.15 Mittelhorn 3,704 2,000 Rosenlauibach Rhine
Damma Uri Urner Alps 5.09 2.35 Dammastock 3,630 2,060 Dammareuss Rhine
Wildstrubel Valais Bern Alpleri 4.81 2.65 Wildstrubel 3,244 2,560 Lämmerendalu Rhine
Tsanfleuron Valais/Vaud Bern Alpleri 3.81 3.70 Oldenhorn 3,123 2,460 Le Lachon Rhone
Albigna Graubünden Bregaglia Alps 3.53 3.70 Cima di Castello 3,379 2,200 Albigna Po
Silvretta Graubünden Silvretta Alps 3.35 3.30 Silvrettahorn 3,244 2,480 Verstanclabach Rhine
Biferten Glarus Glarus Alps 2.81 4.40 Tödi 3,614 1,960 Bifertenbach Rhine
Basòdino Ticino Lepontine Alps 2.31 1.50 Basòdino 3,272 2,500 Bavona Po
La Cudera Graubünden Silvretta Alps 2.07 2.05 East of Verstanclahorn 3,220 2,680 Lavinuoz Tuna

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]