Başpiskopos: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Loveless (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: simple:Archbishop
Abuk SABUK (mesaj | katkılar)
ilave ve düzen
1. satır: 1. satır:
{{hristiyanlık}}
{{hristiyanlık}}


[[Ortodoks]] Kiliseleri'nde [[Patrik]]'ten sonra, [[Katolik]] kiliselerinde [[Kardinal]]'den sonra en yüksek ruhban sınıfı.
[[Ortodoks]] Kiliseleri'nde [[Patrik]]'ten sonra, [[Katolik]] kiliselerinde [[Kardinal]]'den sonra en yüksek din adamı.


Başpiskopos: Ortodoks Kiliseleri'nde Kilise'nin ve "Sen Sinod"'un başıdır. Ülkesindeki diğer [[piskopos]]lar ve [[metropolit]]ler tarafından seçilir ve sinoda başkanlık yapar. Bazı ülkelerin başpiskoposları [[patrik]] sıfatını da kullanırlar ([[Moskova]], [[Bulgaristan]], [[Gürcistan]], [[Sırbistan]], [[Romanya]] Patrikleri gibi)
Başpiskopos, Ortodoks Kiliseleri'nde Kilise'nin ve "Sen Sinod"'un başıdır. Ülkesindeki diğer [[piskopos]]lar ve [[metropolit]]ler tarafından seçilir ve sinoda başkanlık yapar. Bazı ülkelerin başpiskoposları [[patrik]] sıfatını da kullanırlar ([[Moskova]], [[Bulgaristan]], [[Gürcistan]], [[Sırbistan]], [[Romanya]] Patrikleri vs.)


Antakya Ortodoks Kilisesi ve Slav Ortodoks Kiliseleri'nde Başpiskoposluk makamı Metropolit'ten daha aşağıdayken, diğer ortodoks kiliselerinde tam tersidir.


[[Katolik]] kiliselerinde ise bu unvan daha geniş bir yönetim çevresine sahip piskoposlara verilir.
[[Katolik]] kiliselerinde ise bu unvan daha geniş bir yönetim çevresine sahip piskoposlara verilir. Roma [[başpiskopos]]u [[Papa]] olarak adlandırılır ve [[Katolik Kilisesi]]'ndeki en yüksek makamın sahibidir. Katolik başpiskoposlar da piskoposlar gibi evlenemezler ve bekar yaşamak zorundadırlar.


[[İngiltere]]'deki [[Canterbury]] başpiskoposu [[Anglikan]] toplumunun sembolik lideridir.
Başpiskoposlar da piskoposlar gibi evlenemezler ve bekar yaşamak zorundadırlar.

Antakya Ortodoks Kilisesi ve Slav Ortodoks Kiliseleri'nde Başpiskoposluk makamı [[Metropolit]]'ten daha aşağıdayken, diğer ortodoks kiliselerinde tam tersidir.

== Ayrıca bakınız ==
* [[Piskopos]]
* [[Metropolit]]


[[Kategori:Kilise unvanları]]
[[Kategori:Kilise unvanları]]

Sayfanın 23.05, 9 Şubat 2008 tarihindeki hâli

Ortodoks Kiliseleri'nde Patrik'ten sonra, Katolik kiliselerinde Kardinal'den sonra en yüksek din adamı.

Başpiskopos, Ortodoks Kiliseleri'nde Kilise'nin ve "Sen Sinod"'un başıdır. Ülkesindeki diğer piskoposlar ve metropolitler tarafından seçilir ve sinoda başkanlık yapar. Bazı ülkelerin başpiskoposları patrik sıfatını da kullanırlar (Moskova, Bulgaristan, Gürcistan, Sırbistan, Romanya Patrikleri vs.)


Katolik kiliselerinde ise bu unvan daha geniş bir yönetim çevresine sahip piskoposlara verilir. Roma başpiskoposu Papa olarak adlandırılır ve Katolik Kilisesi'ndeki en yüksek makamın sahibidir. Katolik başpiskoposlar da piskoposlar gibi evlenemezler ve bekar yaşamak zorundadırlar.

İngiltere'deki Canterbury başpiskoposu Anglikan toplumunun sembolik lideridir.

Antakya Ortodoks Kilisesi ve Slav Ortodoks Kiliseleri'nde Başpiskoposluk makamı Metropolit'ten daha aşağıdayken, diğer ortodoks kiliselerinde tam tersidir.

Ayrıca bakınız