Kurtlar Vadisi (dizi): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bir coni (mesaj | katkılar)
İçerik eklendi
Etiketler: Geri alındı Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Piskevit (mesaj | katkılar)
Bir coni tarafından yapılan 25784169 sayılı değişiklik geri alınıyor.
Etiket: Geri al
31. satır: 31. satır:
| durumu = Sona erdi
| durumu = Sona erdi
}}
}}
'''''Kurtlar Vadisi''''', 15 Ocak 2003'te [[Show TV]]'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan [[Aksiyon filmi|aksiyon]], [[Dram (sinema ve televizyon)|dram]] ve politik türündeki Türk [[televizyon dizisi]]dir. 4 sezondan ve 97 bölümden oluşmaktadır. 1. sezonunda (ilk 20 bölüm) çarşamba günleri sonrasındaysa perşembe günleri yayımlanmıştır. Dizi ilk üç sezon [[Show TV]]'de yayımlanmıştır. Son sezonundaysa 4 milyon dolar karşılığında [[Kanal D]]'ye transfer olmuştur. Bu yönüyle Türk televizyonunda bir ilktir.<ref>{{Haber kaynağı |url=https://fav10.net/forum/threads/kurtlar-vadisi-%C4%B0lkleri-ve-rekorlar%C4%B1-konusu.174561/ |başlık=Kurtlar Vadisi İlkleri Ve Rekorları |tarih=21 Aralık 2012 |erişimtarihi=16 Haziran 2020 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20201008212917/https://fav10.net/forum/threads/kurtlar-vadisi-%C4%B0lkleri-ve-rekorlar%C4%B1-konusu.174561/ |arşivtarihi=8 Ekim 2020 |ölüurl=hayır}}</ref> 29 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan 97. bölümüyle final yaparak sona ermiştir.suleyman çakır
'''''Kurtlar Vadisi''''', 15 Ocak 2003'te [[Show TV]]'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan [[Aksiyon filmi|aksiyon]], [[Dram (sinema ve televizyon)|dram]] ve politik türündeki Türk [[televizyon dizisi]]dir. 4 sezondan ve 97 bölümden oluşmaktadır. 1. sezonunda (ilk 20 bölüm) çarşamba günleri sonrasındaysa perşembe günleri yayımlanmıştır. Dizi ilk üç sezon [[Show TV]]'de yayımlanmıştır. Son sezonundaysa 4 milyon dolar karşılığında [[Kanal D]]'ye transfer olmuştur. Bu yönüyle Türk televizyonunda bir ilktir.<ref>{{Haber kaynağı |url=https://fav10.net/forum/threads/kurtlar-vadisi-%C4%B0lkleri-ve-rekorlar%C4%B1-konusu.174561/ |başlık=Kurtlar Vadisi İlkleri Ve Rekorları |tarih=21 Aralık 2012 |erişimtarihi=16 Haziran 2020 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20201008212917/https://fav10.net/forum/threads/kurtlar-vadisi-%C4%B0lkleri-ve-rekorlar%C4%B1-konusu.174561/ |arşivtarihi=8 Ekim 2020 |ölüurl=hayır}}</ref> 29 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan 97. bölümüyle final yaparak sona ermiştir.


== Konu ==
== Konu ==

Sayfanın 20.08, 11 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Kurtlar Vadisi
FormatTelevizyon dizisi
TürAksiyon
Dram
Politik
İstihbarat
SenaristAhmet Yurdakul (1-6)
Raci Şaşmaz (1-97)
Bahadır Özdener (1-97)
Mehmet Turgut (21-55)
YönetmenOsman Sınav (1-55)
Mustafa Şevki Doğan (21-55)
Serdar Akar (56-97)
BaşrolNecati Şaşmaz
Özgü Namal
Selçuk Yöntem
Oktay Kaynarca
Tema müziği bestecisiGökhan Kırdar
Açılış müziğiKurtlar Vadisi - Jenerik
ÜlkeTürkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı97 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıOsman Sınav (2003-2004)
Raci Şaşmaz (2004-2005)
Görüntü yönetmeniTevfik Şenol (1-55)
Selahattin Sancaklı (56-97)
Gösterim süresi60-70 dakika
Yapım şirketiSinegraf (2003-2004)
Pana Film (2004-2005)
Yayın bilgileri
KanalShow TV (2003-2005)
Kanal D (2005)
Görüntü formatı4:3 576i
Ses formatıStereo
Yayın tarihi15 Ocak 2003 - 29 Aralık 2005
DurumuSona erdi
Kronoloji
Sonra gelenKurtlar Vadisi Terör (2007)
Kurtlar Vadisi Pusu (2007-2016)

Kurtlar Vadisi, 15 Ocak 2003'te Show TV'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan aksiyon, dram ve politik türündeki Türk televizyon dizisidir. 4 sezondan ve 97 bölümden oluşmaktadır. 1. sezonunda (ilk 20 bölüm) çarşamba günleri sonrasındaysa perşembe günleri yayımlanmıştır. Dizi ilk üç sezon Show TV'de yayımlanmıştır. Son sezonundaysa 4 milyon dolar karşılığında Kanal D'ye transfer olmuştur. Bu yönüyle Türk televizyonunda bir ilktir.[1] 29 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan 97. bölümüyle final yaparak sona ermiştir.

Konu

Yurt dışında KGT adına birçok başarılı operasyonda bulunan Ali Candan; en son Kosova'da iken emrinde olduğu Aslan Akbey tarafından yurda çağrılmış ve kendisine en kritik görev olan Kurtlar Vadisi Operasyonu görevi verilmiştir. Bu görevdeki amaç; mafyanın en tepesindeki güç olan ve Mehmet Karahanlı'nın baron olduğu Kurtlar Konseyi'nin çökertilmesidir. Bu görev hiç kolay değildir ve Kurtlar Konseyi çok güçlüdür. Öyle ki konsey, Türkiye'nin yıllık millî gelirinin yarısı kadar bir paraya hükmetmektedir.

Sinopsis

Ali Candan; kendisine verilen bu zor görev için tüm sevdikleriyle vedalaştıktan sonra bir trafik kazasında öldü olarak gösterildi ve ameliyatla yeni bir yüze kavuştu. Yeni kimlik olarak da kendisine Polat Alemdar kimliği verildi. Polat Alemdar, eski kabadayı Duran Emmi'nin yeğeni olarak gösterildi ve mafya alemine girdi.

Kurtlar Konseyi'nde Testere Necmi'nin hiyerarşisinde olan ve konsey adına çeşitli suikastlar gerçekleştiren Süleyman Çakır, bir gün Duran Emmi'yi ziyaret etmek için onun, Salacak'daki kahvesine gitti. Burada Polat'la da tanışan Çakır, Duran Emmi ile beraber kahveden çıkarken rakibi Şevko'nun saldırısına uğradı. Ama saldırıyı fark eden Polat, son anda hem Çakır'ı hem de Emmi'yi yere yatırarak hayatlarını kurtardı. Böylece Çakır ve Polat can dostu oldular ve birçok başarılı işe imza attılar.

Polat'ın bu başarıları Kurtlar Konseyi'nin dikkatini çekti ve başta Mehmet Karahanlı olmak üzere Laz Ziya, Kılıç, Testere Necmi gibi konseyin üyeleriyle tanışan Polat, zamanla Çakır gibi konseye hizmet eder oldu. Sonraları yükselerek konseyin baronu oldu. Tabi böyle yükselirken Pala ve ekibi, Kirve, Rus Konseyi ve birçok zararlı grubu da yok ettiği gibi Süleyman Çakır, Aslan Akbey, Seyfo Dayı, Elif Eylül ve birçok sevdiğini de kaybetti.

2005 yılında Kurtlar Konseyi, iç çekişmeler ve birçok nedenle çöktü ve son üyesi Laz Ziya'nın vefatıyla dağıldı. Böylece Kurtlar Vadisi Operasyonu başarıya ulaşmış oldu. Konseyin çöküşünden sonra Polat, konseyin bağlı olduğu Tapınakçılar'ın Dünya Baronu Amon ile görüşmek üzere Los Angeles şehrine gitti. Amon, kendisine birlik olmayı ve Mehmet Karahanlı'nın bizzat yazdığı, konseyin Türkiye aleyhine faaliyetlerinin ve konseyin bağlı olduğu yerlerin kayıtlı olduğu Kripteks adındaki şifreli kutudaki belgeleri istedi. Ama Polat, bunları kabul etmeyerek Amon'la bir anlaşma yaptı ve Türkiye'ye döndü.

Tapınakçılar'ın devam eden zararlı faaliyetleri ve Abdülhey'in ölümü, anlaşmanın Amon tarafından bozulmasına ve Polat'ın 'Kripteks'deki belgeleri dizinin devamı olan Kurtlar Vadisi Pusu'nun 9. sezonunda kamuoyuna açıklamasına sebebiyet verip Piramit operasyonunun başlamasını sağlayacaktır.

Çekimler

İlk sezonlar Beykoz'un Kanlıca semtinde, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde çekildi.

Konsey sahnelerinin çekiminde Üsküdar'daki Sözbir Royal Residence Hotel kullanıldı. Duran Emmi'nin kahvesindeki sahneler de aynı ilçedeki Korcan Aile Çay Bahçesi'nde çekildi.

Dizinin geliştirilme aşamasındaki en önemli problemlerden birisi de dizideki kumarhane sahnelerinin nasıl çekileceğiydi. Kumarhaneler Türkiye'de yasaklanmıştı ancak dizinin ilk sezonunda kumarhane sahneleri önemli yer tutacaktı. Bu yüzden, dizi için tam teşekküllü bir kumarhane kuruldu. İlk sezonda kumarhane sahneleri sona erdiği için fazla dikkat çekilmedi ve bu sorun da böylece çözülmüş oldu. Bahadır Özdener de kumarhanenin illegal olduğunu ve aletlerin hepsinin gerçek olduğunu belirtti.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Not: Tabloda yer alan ana karakterlerin detaylı açıklamaları, yardımcı karakterler ile diğer karakterler hakkında detaylı bilgiler ve bölüm numaralarıyla ilgili bilgi edinmek için karakter listesine bakabilirsiniz.

Ana karakterler

Oyuncu Karakter Hakkında
Necati Şaşmaz / Raci Şaşmaz Ali Candan / Efe Yakup Karahanlı / Polat Alemdar Aslan Akbey tarafından eğitilen bir devlet ajanıdır.
Özgü Namal Elif Eylül Polat Alemdar'ın sevgilisidir. Avukattır.
Selçuk Yöntem Aslan Akbey Polat Alemdar'ın akıl hocasıdır. KGT'nin başkanıdır. Doğu Eşrefoğlu tarafından eğitilmiştir.
Oktay Kaynarca Süleyman Çakır Mafya babasıdır. Polat'ın can dostu ve ortağıdır.
Gürkan Uygun Memati Baş Süleyman Çakır'ın sağ koludur.
Nihat Nikerel Seyfo Dayı Emektar kabadayı Duran Şatıroğlu'nun en sadık adamıdır.
Kenan Çoban Abdülhey Çoban Polat Alemdar'ın adamıdır.
Erhan Ufak Güllü Erhan/Erhan Ufuk Seyfo Dayı'nın yeğenidir.
İpek Tenolcay Nesrin Çakır Süleyman Çakır'ın karısı ve Laz Ziya'nın kızıdır.
Seray Sever Derya Çakır Süleyman Çakır'ın kız kardeşidir.
Müge Ulusoy Meral Yılmaz Nesrin Çakır'ın kardeşi ve Laz Ziya'nın kızıdır.
Hande Kazanova Canan Çavan Elif'in arkadaşıdır. Avukattır.
Begüm Kütük Yaşaroğlu Safiye Karahanlı Mehmet Karahanlı'nın kızıdır.
Güven Hokna Nergiz Karahanlı Mehmet Karahanlı'nın eşi ve Safiye'nin annesidir.
Altan Akışık Doğu Eşrefoğlu Emekli bir üst düzey devlet görevlisidir.

Kurtlar konseyi

Oyuncu Karakter Hakkında
Zafer Ergin Mehmet Karahanlı Konseyin baronudur. İş adamıdır. Fakat mafya gruplarının kontrolünü dolaylı olarak elinde tutmaktadır.
Attila Olgaç Kılıç Mehmet Karahanlı'nın sağ koludur.
İstemi Betil Laz Ziya Konseyin en büyük gelir kaynağı olan silah ticaretini yürütmektedir.
Baykal Saran Hüsrev Ağa Laz Ziya ile beraber Konseyin gelenekçi kanadını oluşturur, uyuşturucu ticaretini yürütmektedir.
Tarık Ünlüoğlu Testere Necmi Konseyin silahlı gücüdür ve tetikçisidir.
Nişan Şirinyan Samuel Vanunu Konseyin dış ilişkilerinden sorumlu üyesidir.
Adnan Biricik Nizamettin Güvenç Konseyin hukuki meseleleriyle ilgilenir devlet içerisinde oldukça nüfuz sahibidir.
Haldun Boysan Tombalacı Mehmet Konseye kumarhane sorumlusu olarak girmiştir.
İsmail İncekara İplikçi Nedim Konseyin kasasıdır. Konseyin bütün üyelerinin paralarını işletmektedir.
Osman Wöber Tuncay Kantarcı Konseyin bütün gümrük işlerini yönetmektedir.
Sönmez Atasoy Halil İbrahim Kapar Konseye sonradan dahil olan uyuşturucu kaçakçısıdır.

Prodüksiyon

Projenin ortaya çıkışı ve gelişimi

2002'nin Haziran ayında Show TV kanalı, yönetmen Osman Sınav'a Amerikan dizisi Wiseguy'ın Türk versiyonunu yapması talebinde bulundu. Deli Yürek dizisi yeni bitmişti ve yönetmen ve senaristlerin aklında bir proje yoktu. Ancak diziyi kendi bildikleri adıyla öğrenince aslında devamlı izledikleri bir dizi olduğunu öğrendiler ve senaryo için çalışmaya başladılar.

Raci Şaşmaz'ın isteğiyle Soner Yalçın, diziye konsept danışmanı olarak katıldı. Dizinin Deli Yürek'ten esintiler taşımayacağı ve bugüne kadar yapılmamış tamamen farklı bir yaklaşımla ele alınacağı konusunda hemfikir olundu.

Susurluk kazasının ardından 6 yıl geçmesine rağmen kamuoyunun derin devlet, mafya, yeraltı dünyasını ve bunların birbiriyle olan ilişkilerini merak ediyordu. Bu da dizinin temasının belirlenmesine yardımcı oldu.

2002'nin Temmuz ayında dizinin genel hatları netleşmeye başladı. Dizinin başrol oyuncusunun ilk bölümde görünmeyip ikinci bölümde yüz değiştirerek oynamaya başlaması, dizinin devamında önemli rol alacak oyuncuların ilk sezonlarda çok az görünmesi ya da hiç görünmemesi de ilginçti ve dizinin ilklerindendi.

Osman Sınav daha yumuşak bir isim istiyordu ancak Raci Şaşmaz ve Soner Yalçın'ın ısrarıyla dizinin isminde karar kılındı.

Karakterler oluşturulurken büyük ölçüde gerçek insanlardan esinlenildi. Senaristler, dizi senaryosunu yazarken güncel olayları (Irak Savaşı, 1 Mart tezkeresi vs.) da takip ettikleri için bu olaylar dizide de kendine geniş yer buldu. Senaristler, güncel konularda büyük fikir ayrılıkları yaşadılar ancak diziye sadece fikir birliğine vardıkları kısımları yazdılar.[2]

Oyuncu seçimleri

Osman Sınav'ın yeni bir projesi duyulduğunda pek çok kişi, başrolünün Kenan İmirzalıoğlu olacağını düşünmüştü ama Sınav, rol için Cenk Torun'a teklif götürdü ama Cenk Torun, rolü sormadan teklifi geri çevirdi.[3] Nihayetinde Osman Sınav, oyunculuk deneyimi dahi bulunmayan Necati Şaşmaz'da karar kıldı. Başrollerden Elif rolü için Oylum Talu'ya teklif götürülse de oyuncu rolü kabul etmedi.[4] Daha sonra rol için Özgü Namal, düşünülmeye başlandı. Ancak Özgü Namal, o zamanlar Oktay Kaynarca ile evliydi. Daha sonra tarafların onayıyla oyuncu role seçildi.

Kumarhane sahnelerinde kullanılacak silahlar için Abidin Yerebakan ile görüşen ekip, dizide oynaması karşılığında anlaştı. Yerebakan, sözünü yerine getiremedi ancak dizide Abidin Seferoğlu rolüyle yer aldı ve bu vesileyle oyunculuğa başladı.

Dizideki konsey kadrosunun seçimine büyük özen gösterildi ve bu oyuncuların tamamı Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluştu.[5]

Genel bakış

Sezon Gösterim Günü ve Saati Sezon Başlangıcı Sezon Finali Çekilen Bölüm Sayısı Bölüm Aralığı TV Sezonu TV Kanalı
1. Sezon Çarşamba 20:00 15 Ocak 2003 18 Haziran 2003 20 1 - 20 2003 Show TV
2. Sezon Perşembe 20:00 2 Ekim 2003 24 Haziran 2004 35 21 - 55 2003 - 2004 Show TV
3. Sezon Perşembe 20:00 23 Eylül 2004 9 Haziran 2005 31 56 - 86 2004 - 2005 Show TV
4. Sezon Perşembe 20:00 6 Ekim 2005 29 Aralık 2005 11 87 - 97 2005 Kanal D

Kitaplaştırma

Kurtlar Vadisi dizisini konu alan birden fazla kitap yayımlanmıştır. Yusuf Solmaz tarafından yazılan "Kurtlar Vadisi Çocukları" ve editörlüğünü Nazım Kürşad Tektaş'ın yaptığı "Kurtlar Vadisi Unutulmaz Sözler - Diyaloglar" bu kitaplardan ikisidir. İki kitabın da basım tarihi 2005 yılıdır.

Eleştiriler

Dizi, ilk yayınlandığı andan itibaren olumlu eleştiriler aldı. Yaşanacak bazı olayları önceden bildiği, hatta istihbarattan bilgi aldıkları dâhi iddia edildi. Senaristler, başarıya sevinmekle birlikte bunların gerçek olmadığını belirttiler. Bahadır Özdener, senaryo aşamasında fikirlerin çok şiddetli şekilde tartışıldığı ve sonunda en iyi ve başarılı fikrin yazıldığı için için bu başarının elde edildiğini belirtti.

45. bölümde Süleyman Çakır karakterinin ölümü, izleyicide şok etkisi oluşturdu ve gazetelere başsağlığı ilanları verildi, gıyabi cenaze namazı kılındı. Süleyman Çakır'ın çok öne çıktığı için öldürüldüğü iddialarına senaristler, Süleyman Çakır'ın ölümünün 1. bölümden planlandığını, oyuncunun başarılı performansından dolayı ölümün geciktirildiğini belirtti.

Başrol ve senaristliği üstlenen Şaşmaz kardeşlerin tarikat üyesi olması çeşitli tartışmalara yol açtı. Mehmet Karahanlı karakterini canlandıran Zafer Ergin diziden ayrıldığını açıkladı[6] ancak Show TV yönetiminin isteğiyle tekrar diziye döndü.

Müzikler

Bestekâr olarak Gökhan Kırdar ile anlaşıldı. Dizideki türküleri Özer Özel seslendirdi. Dizinin müzikleri, diziyle paralel olarak popüler oldu ve olumlu eleştiriler aldı. Unutulmuş bazı türküleri de hatırlatmasıyla büyük takdir topladı.

İlginç bilgiler

  • İlk 76 bölümünde 2400 kişinin öldüğü dizi, bölüm başına 31.5 kişinin ölmesiyle yüksek bir ortalama yakaladı. En fazla kişinin aynı anda öldüğü sahne ise 34 ile Çakır'ın kumarhanesinin taranması sahnesiydi.[7]

Diğer ülkelerde gösterimi

Ülke Kanal(lar) Gösterim tarihi Bitiş İsim
ArnavutlukArnavutluk Vizion Plus 2012 Lugina e Ujqerve
Birleşik Arap EmirlikleriBirleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi Al Oula 2008 وادي الذئاب
AzerbaycanAzerbaycan Interaz TV 2013 Kurtlar Vadisi
ÖzbekistanÖzbekistan NTT 2010 Qashqirlar makoni
BulgaristanBulgaristan bTV 2011 2012 Долината на вълците
KazakistanKazakistan El Arna 2007 2008 Көкжалдар мекені
AzerbaycanAzerbaycan ANS TV 2003 Kurtlar Vadisi

Kaynakça

  1. ^ "Kurtlar Vadisi İlkleri Ve Rekorları". 21 Aralık 2012. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  2. ^ "Kurtlar Vadisi; Senaristi Bahadır Özdener'den Soruldu". Hersey Burada - YouTube. 15 Mart 2014. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  3. ^ "Çılgın Bediş'in Oktay'ı CENK TORUN: Kurtlar Vadisi'nin teklifini rolü sormadan geri çevirdim. Meğer POLAT ALEMDAR'ı oynayacakmışım!". aktüelyaşam. 24 Şubat 2017. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  4. ^ ""O rol ilk bana teklif edildi"". CNN TÜRK - YouTube. 29 Mayıs 2014. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  5. ^ "Kurtlar Vadisi Boğaziçi'nde". AYDIN OZKAN - YouTube. 7 Haziran 2018. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  6. ^ "Ve söz Osman Sınav'ın". haber7. 1 Temmuz 2004. 5 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  7. ^ "Kurtlar Vadisi'nde kaç kişi öldü?". haber7. 4 Nisan 2005. 24 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar