Süleyman Çakır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süleyman Çakır
Kurtlar Vadisi karakteri
Oktay Kaynarca, Süleyman Çakır rolünde
İlk görünümKurtlar Vadisi 1. Bölüm
Son görünümKurtlar Vadisi 45. Bölüm
YaratanRaci Şaşmaz
Bahadır Özdener
Ahmet Yurdakul
CanlandıranOktay Kaynarca
Doğum tarihi1964
Doğum yeriArdeşen, Rize
Ölüm tarihi8 Nisan 2004 (40 yaşında)
Ölüm yeriİstanbul
Ölüm nedeniSilahlı saldırı
Bilgileri
Takma ad(lar)ıÇakır
MeslekKabadayı
Mafya Babası
Unvanİstanbul sefiri
AileDerya Çakır (kardeşi, öldü)
Emine Çakır (annesi, öldü)
Laz Ziya (kayınbabası, öldü)
Meral Yılmaz (baldızı, öldü)
Evlilik(ler)Nesrin Çakır (öldü)
Önemli ilişkileriPolat Alemdar
Memati Baş (öldü)
Seyfo Dayı (öldü)
Elif Eylül (öldü)
Eren Eylül (öldü)
Şahin Ağa (hapiste)
Duran Emmi (öldü)
ÇocuklarSelvi Çakır
Pusat Çakır (öldü)
Dinİslam

Süleyman Çakır[1] veya kısaca Çakır (1964 – 8 Nisan 2004), Kurtlar Vadisi dizisinde Oktay Kaynarca tarafından canlandırılmış kurgusal karakter.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Laz kökenlidir.[3] 7 yaşındayken cami avlusunda gözü önünde babasının vurulduğunu görmüştür, bu olaydan dolayı cami fobisi vardır. Babası öldükten sonra annesinin evde yaptığı pilav ve nohudu satarak hem kız kardeşi Derya'ya hem de annesi Emine Çakır'a bakmaya çalışmıştır. Bir gün zabıta gelip yasak yerde satış yaptığı için hem onu hem de kız kardeşini hırpalamıştır. Hırpalama sırasında zabıtanın kız kardeşine vurmasından dolayı gözü dönmüş ve zabıtayı art arda bıçaklayıp öldürmüştür. Sonrasında cinayet suçundan hüküm giyip hapse düşmüştür. Hapse düşünce annesi ve kız kardeşi açıkta kalmıştır. Bunun için ona Duran Şatıroğlu namıdiğer Duran Emmi'yi bıçaklamasını teklif edilmiştir. O da annesi ve kız kardeşi kötü durumda olduğu için buna razı olmuştur. Duran Emmi abdest alırken elinde bıçakla onu öldürmeye gitmiş ancak babasının da abdest alırken öldüğü gözünün önüne gelince yapamamıştır. Duran Emmi, bu olaydan sonra onun akıl hocası olmuş ve ailesine bakmıştır. Sayesinde Derya, mimarlık okuyabilmiştir. Duran Emmi aracılığıyla mafyaya girmiş ve Sigara kaçakçılığına başlamıştır. Sonra Laz Ziya'nın kızı Nesrin Yılmaz ile evlenmiştir ve Kabadayılıkta adını duyurmuştur.

Mafyada yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Testere Necmi'nin hiyerarşisindedir. Konseyin istediği Üç Cinayet'in tetikçiliğini yaparak dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu başarısından ötürü Kurtlar Konseyi, yeni kumarhane açış iznini kendisine vermiş, ancak bu kumarhane nedeniyle önce Şevko, sonra da Tombalacı Mehmet'le takışmıştır. Tombalacı Mehmet'in kumarhaneyi taratması ve illegal işletmenin ortaya çıkması nedeniyle hapse girmiştir. Bunu fırsat bilen Konsey, yaptırdığı bütün karanlık işleri Çakır'a yıkmaya çalışmıştır. Avukat Elif Eylül'ün çabaları ve ortağı Polat'ın, Aslan Akbey tarafından aldığı desteklerle gerçekleştirdiği hamlelerle hapisten çıkmış ve Tombalacı'yla savaşmaya devam etmiştir. Bu savaş, Konsey çıkarlarına zarar vermeye başlayınca bizzat Baron Mehmet Karahanlı'nın emri ve Kılıç aracılığıyla Tombalacı Mehmet'le barışan Çakır, Konsey'e ve Baron'a gösterdiği bu sadakatin ödülü olarak sadece hasmı olarak değil, çocukluktan beri abilikten çok babalık yaptığı kız kardeşinin katili olarak gördüğü Tombalacı'yı ele geçirmiş ve onu işkence yaparak öldürmüştür. Bir süre sonra, arkasındaki gizemli gücü görmek için Baron tarafından İstanbul Sefiri yapılmıştır. İstanbul Sefiri olması onun düşmanlarını fazlalaştırmıştır. Erken denilecek bir sürede sefirliğe getirilmesi ve fevri olması düşmanları tarafından olumsuz karşılanmıştır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyuşturucuya savaş açması ve İstanbul'un göbeğindeki bir konferansta Baron'a suikast düzenlenmesi, Baron'un canını sıkar. Baron, ortalığı karıştırıp dikkatleri üzerine çektiği, onu yükseltip sefir yaptıkları hâlde onun kendini alçalttığını söyleyerek Süleyman Çakır'ın kalemini kırar. Kalemin parçalarını da Testere'ye atar.

Baron Mehmet Karahanlı'dan aldığı emir doğrultusunda Testere Necmi'nin Cerrahpaşalı Halit'e, sefir olması için Süleyman Çakır'ı öldürmesini istemesi sonrasında Halit tarafından pusuya düşürülüp vurularak ağır yaralanmıştır. Hastanede yaşam mücadelesini kaybetmiş ve ölmüştür. Canpolat diye hitap ettiği can dostu Polat Alemdar, Süleyman Çakır'ın ölümünün ardından aralarında Halit'in de bulunduğu altı mafya babasını bir gecede öldürerek onun intikamını almıştır.

Süleyman Çakır karakteri Kurtlar Vadisi dizisinin 43. bölümünde yaralanmış ardından dizinin 45. bölümünde ölmüştür.

Kurtlar Vadisi Pusu'nun 181. bölümünde Polat Alemdar'ın gördüğü kabusta Polat, Çakır ile tanıştığı sahneyi görmüştür.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleyman Çakır karakteri, Kurtlar Vadisi'nde en çok ilgi çeken ve sevilen karakterlerdendir. Bu nedenle, ölümü olumsuz tepki almıştır. Örneğin, bazı izleyiciler Çakır karakteri diziden çıktıktan sonra diziyi seyretmeyi bırakmışlardır. Hatta, gıyabında cenaze namazı kılınmış, gazetelere vefat ilanı verilmiş ve de mevlit okutulmuştur. O dönemde dizinin yönetmeni olan Osman Sınav konuya açıklık getirmiştir: Sınav, Oktay Kaynarca'nın zaten diziden ayrılacağını ama bunu dizinin işleyişi bakımından daha erkene alındığını, Oktay Kaynarca ile herhangi bir sorununun olmadığını açıklamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Süleyman Çakır neden bu kadar sevildi". Milliyet. 22 Ocak 2020. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Oktay Kaynarca'dan Süleyman Çakır paylaşımı". Habertürk. 12 Ocak 2020. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023.