Kurtlar Vadisi Filistin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurtlar Vadisi Filistin
YönetmenZübeyr Şaşmaz
YapımcıRaci Şaşmaz
SenaristRaci Şaşmaz
Bahadır Özdener
Cüneyt Aysan
OyuncularNecati Şaşmaz
Mustafa Jasar
Erdal Beşikçioğlu
Nur Fettahoğlu
Gürkan Uygun
Kenan Çoban
MüzikKalan Müzik
Görüntü yönetmeniSelahattin Sancaklı
StüdyoPana Film
DağıtıcıÖzen Film
CinsiSinema filmi
TürüPolitik, Gerilim, Aksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı2010, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i28 Ocak 2011 Türkiye Türkiye
31 Ocak 2011 Türkmenistan Türkmenistan
28 Ocak 2011 Özbekistan Özbekistan
11 Şubat 2011 Kazakistan Kazakistan
6 Şubat 2011 Rusya Rusya
18 Şubat 2011 Pakistan Pakistan
29 Şubat 2011 Filistin Devleti Filistin
4 Eylül 2011 Amerika Birleşik Devletleri ABD
DilTürkçe
Bütçe$ 10 milyon [1]
Hasılat₺ 17.293.395,50 [2] (12.732.423 $)
Önceki filmKurtlar Vadisi Gladio
Devam filmiKurtlar Vadisi Vatan
Resmî sitesi

Kurtlar Vadisi Filistin merkezinde İsrail-Filistin çatışmasının yer aldığı bir filmdir. Senaryosunu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan üçlüsü yazmıştır. Yapımcılığını Raci Şaşmaz yapmıştır. Film 28 Ocak 2011[3]'de Türkiye'de ve tüm dünyada vizyona girmiştir. 7 yıldır Kurtlar Vadisi'nin tüm sinema ve televizyon serilerinin müziklerini yapan Gökhan Kırdar, yerini bu film için Kalan Müzik'e bırakmıştır. Senaryosu daha önceden tamamlanan filmin; İsrailli askerlerin , 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara isimli gemisine yapmış olduğu saldırıdan dolayı, senaryosuna eklenti yapılarak, çekimlerine bu şekilde başlanmıştır. Filmin özel efekt koordinatörlüğünü, Mark Meddings üstlenmiştir. Hollywood’un en usta özel efekt uzmanlarından biri olan Meddings, dünyanın en büyük yönetmenleriyle çalışmıştır. Er Ryan'ı Kurtarmak, Cennetin Krallığı, Büyük İskender, Soğuk Dağ, Kara Şahin Düştü ve Kurtlar Vadisi Irak ise; özel efektlerini yaptığı bazı filmler.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazze'ye insanî yardım malzemeleri götürmeye çalışan gemilere yapılan kanlı baskın üzerine Polat Alemdar ve arkadaşları Filistin’e gitmiştir. Yapılacaklar bellidir: Bu baskının askeri planlayıcısı ve yürütücüsü olan İsrailli komutan ele geçirilmelidir. Filistinlilerle kurulan ilk temaslar sayesinde hedefine adım adım yaklaşmaya çalışan Polat Alemdar’ı bazı sürprizler beklemektedir. Hedeflerindeki kişi olan Moşe Ben Eliezer’in kural tanımaz gaddarlığı ve teknolojik imkânları işleri zorlaştırmaktadır. Polat, Moşe’ye ulaşmaya çalışırken, Filistin’de masum insanların nasıl öldürüldüklerini görür. Moşe, köyleri yıkmakta, çocukları öldürmekte ve Polat’a yardım eden herkesi hapse atmaktadır.[4]

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aldığı Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahnelerin Yanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Film çekimleri sırasında büyük bir şanssızlık yaşanarak; çekimleri Tarsus’ta süren projenin, negatif filmlerinin laboratuvar işlemi sırasında yanlış kimyasalların kullanılması sonucu yanmıştır. Film şirketi Pana Film ise daha önceden 10 Kasım olarak açıkladığı vizyon tarihini bu sorun nedeniyle bütün Türkiye ve tüm dünyada 28 Ocak 2011'de vizyona gireceğini açıklamıştır.[3]

New York Times röportajı[değiştir | kaynağı değiştir]

New York Times ise 3 Eylül 2010 tarihli gazetesinde[6] yerel halk ve yapımcılarla yapılan röportajların yanı sıra, senarist Bahadır Özdener'in “Biz filmimizle insanların vicdanına sesleniyoruz, dünyanın en büyük dramlarından birinin son bulmasını istiyoruz. Dünyanın en büyük hapishanesindeki masum mazlum Filistin halkının özgür olmasını istiyoruz.” sözlerine yer verdi.

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

CNN Türk haber televizyonunun bildirdiğine göre, Almanya, 27 Ocak'ta, yani Uluslararası Holokost (Yahudi soykırımı) Kurbanlarını Anma Gününde vizyona girecek "Kurtlar Vadisi Filistin" filminin gösterimini yasakladı.

Alman kamuoyu, filmin bu tarihte vizyona girmesine anti-semitist öğeler barındırdığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

"Kurtlar Vadisi Filistin"in Almanya'daki dağıtımını üstlenen Köln merkezli Pera Film yetkilileri ise tarihin hassasiyeti hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, filmin aslında Kasım ayında vizyona gireceğini ancak prodüksiyon sorunları dolayısıyla bu tarihe kadar geciktiğini ifade etmişti.

31 Mayıs 2010'da yaşanan ve dokuz Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskınından da bahsedilen film, Almanya'da 100 sinemada birden gösterime girecekti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kurtlar Vadisi Filistin'e 10 milyon dolar bütçe". HaberTürk. haberturk.com. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Kurtlar Vadisi: Filistin hasılat". Box Office Türkiye. boxofficeturkiye.com. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  3. ^ a b [1] 26 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "“Kurtlar Vadisi Filistin”in yeni vizyon tarihi belli oldu! Pana Film’in yapımcılığını üstlendiği ve Filistin’de yaşanan insanlık dramını konu alan “Kurtlar Vadisi Filistin”, 28 Ocak 2011’de Türkiye’de ve Almanya'da aynı anda vizyona girecek!
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2010. 
  5. ^ {{Web kaynağı | url =https://web.archive.org/web/20230215231814/https://www.yenisafak.com/hayat/sasmaza-ilk-odul-esenlerden-300853
  6. ^ [2] 17 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Scenes from the Turkish movie “Valley of the Wolves: Palestine,” were filmed in an Tarsus neighborhood. The movie, part of a series, mixes politics and action."