İçeriğe atla

Günbaşı, Düzce: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
k Taslak şablonu çıkarıldı
anlam ayrımı sayfasına yönlenen bağlantı düzeltme AWB ile
40. satır: 40. satır:


== Kültür ==
== Kültür ==
Günbaşı Köyü'nde [[Karadeniz]]'den göç eden [[Ordu]]lular, [[1800 lü yıllarda Yurdumuza Dönen Bulgar Muhacirleri]] ve yerli [[Manav Türkleri]] ikamet etmektedirler. Köy de Karadeniz ve [[İç Anadolu]] Kültürü hakimdir.
Günbaşı Köyü'nde [[Karadeniz]]'den göç eden [[Ordu (il)|Ordu]]lular, [[1800 lü yıllarda Yurdumuza Dönen Bulgar Muhacirleri]] ve yerli [[Manav Türkleri]] ikamet etmektedirler. Köy de Karadeniz ve [[İç Anadolu]] Kültürü hakimdir.


Köyde dört mahalle olup isimleri şunlardır:
Köyde dört mahalle olup isimleri şunlardır:

Sayfanın 20.59, 20 Mart 2018 tarihindeki hâli

Günbaşı
Harita
Düzce
Düzce
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlDüzce
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam736
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0380
Posta kodu81000

Günbaşı, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Günbaşı Köyü'nün 1980'den önceki adı "Bakraz"'dır. Köyün ismi değiştirilmiş ve Günbaşı ismini almıştır. Köyün bilinen tarihi Bizans Dönemi'ne dayanmakta olup, 1326 yılında Osmanlı Sultanı Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Kesin tarihi bilinmemekle birlikte köyün eski Cuma Camii'nin ilk olarak Orhan Gazi tarafından askeri kışla olarak yapıldığı daha sonra bu yapının bölgedeki köylerde ikamet eden insanların topluca Cuma Namazı kılmaları amacıyla camiye çevrildiği söylenmektedir. Bu cami hakkında bir efsanede söylenmektedir. Anlatıldığına göre, cami ilk önce köy dışında olan Çamdere Mevkiine yapılacaktır. İnşaat malzemeleri buraya taşınır. Sabahleyin köylüler cami inşaatına başlamak için oraya gittiklerinde malzemelerin şu anki caminin bulunduğu yere gece taşındığını fark ederler. Bu olay birkaç defa vuku bulur. Bu durumla baş edemeyen köylüler camiyi şu anki bulunduğu yere yaparlar. Bu olay nesilden nesile anlatılır. Caminin bulunduğu yerde birde evliya mezarının bulunduğu ve birilerine göründüğü anlatılır, ama cami haziresindeki mezarlıkta belirgin bir türbe yoktur.

Osmanlılar'dan önce bölgenin Bizanslı Tekfurların yönetimi altında olduğu sanilmakta olup, zaman zaman ekili arazilerden ve köy etrafındaki arazilerden bu döneme ait boş tuğla mezarlar çıkmaktadır. Mezarların boş çıkması bu bölgede yaşayan o zamanki halkın fakir köylülere ait olduklarını gösteriyor.

Ayrıca Osmanlı Dönemi'nde kullanılan Bağdat Yolu, şu anki Günbaşı köyünden geçmektedir.

Kültür

Günbaşı Köyü'nde Karadeniz'den göç eden Ordulular, 1800 lü yıllarda Yurdumuza Dönen Bulgar Muhacirleri ve yerli Manav Türkleri ikamet etmektedirler. Köy de Karadeniz ve İç Anadolu Kültürü hakimdir.

Köyde dört mahalle olup isimleri şunlardır:

  • Yukarı Mahalle: Ordullular ikamet etmektedirler.
  • Karaağaç Mahallesi: Muhacirler ikamet etmektedirler.
  • Poyraz Mahallesi: Manavlar ikamet etmektedir.
  • Merkez Mahalle: Karışık bir yapıya sahip olup, genelde Manavlar ikamet etmektedir.

Coğrafya

Düzce merkezine 7 km. uzaklıkta olup, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nden sonra yapılan kalıcı konutlara komşu olmuştur. Kalıcı konutların 14.cü Bölgesiyle sınırdır. Günbaşı; Musababa, Yukarı Yahyalar, Sallar ve Gündolaması Köyleri ile komşudur. Yakın zamanda başlayacak olan Üçköprü Kalıcı Konutlar TEM Otoyol bağlantı Yolu, Köyün sınırları içinden geçmekle birlikte, köyün ekilebilen tarım arazilerinin tam orta bölümünden geçmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1200
2000 736
1997 763

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde fındıkçılık önemli bir yere sahiptir ve köy ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Son dönemde sütçülükte önemli bir mesafe katetmiştir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal