Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu: Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Yeni başlık: KS4
Yeni başlık: Kukla
100. satır: 100. satır:


[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 09:24, 29 Mart 2017 (UTC)
[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 09:24, 29 Mart 2017 (UTC)

== Kukla ==

Selamlar,

[[Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Görkem Sala|Burada]] belirtilen sayfada verilen oylar dikkatimi çekti. Tecrübesiz bir vikipedist olan [[Kullanıcı:Tr Alperen17]]'nin olaya hemen müdahil olması, [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:G%C3%B6rkem_Sala_2017.jpg Görkem Sala]'ya ait görselin [[Kullanıcı:Mutlutopuz]] tarafından yüklenmiş olması, olası bir organizasyon izlenimi veriyordu. Teknik denetleme bu izlenimi doğruladı. [[Kullanıcı:OmerFarukDemir]] ve [[Kullanıcı:Tr Alperen17]]'in [[Kullanıcı:Mutlutopuz]]'un kuklası oldukları tespit edilmiştir. Gerekli işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar. --[[Kullanıcı:Elmacenderesi|e.c.]] 16:35, 9 Nisan 2017 (UTC)

Sayfanın 16.35, 9 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Vikipedi:Yönetici duyuru panosu/Giriş

Kişisel saldırı şikayeti

Bu ve bu konularda hizmetlilerin yardımına ve fikir beyanına ihtiyaç vardır. Yakın geçmişte direksiyon savaşı gördük, yani engellenen hizmetli engelini kabul etmedi ve kendi kendine kaldırdı, doğrudur/yanlıştır demiyorum ama teknik olarak mümkündür. Bunu hepimiz gördük. Şikayet, birçok olay ve kullanıcıyı içermekte. Karşı bir şikayet de bulunuyor. Bu yüzden "ortak bir karar" üzerinde anlaşıp engelse engel-uyarıysa uyarı vs. yapılması gereklidir. Ping attıklarımızın sadece "tamam ortak karar alalım" demesi şimdilik yeterli, basit ama sonuca odaklı bir karar ve açıklama metni kolayca hazırlanabilir. Vikipedi:Hizmetliler sayfasında aktif görünen @HakanIST, @Uğurkent, @Sakhalinio, @Superyetkin, @Elmacenderesi, @Ahzaryamed'e çağrıda bulunuyorum. Yukarıda linki verilen iki şikayet konusunu incelemelerini ve yapılacak işlemler konusunda destek, fikir ve yardımlarını bekliyorum. @Mskyrider ve @Eldarion'u şikayete muhatap olmaları sebebiyle karar aşamasından ayrık tutuyorum ama gelişmelerden haberleri de olması gerekir. Diğer aktif hizmetliler "ortak bir karar alma" konusunda hemfikir iseler, bunu buradan/mesaj sayfamdan bildirebilirler. Sonra ikinci aşama olarak ortak kararın ne olacağı konusunda anlaşabiliriz ve ortak bir açıklama metnine hep beraber imza atıp somut işlemi yerine getiririz. Cevaba göre hareket edeceğim. @Yabancı ve @Sabri76'nın mesajları aşağıdadır.--Vikiçizer (mesaj) 22:14, 4 Ocak 2017 (UTC)

::Yorumumda belirttiğim gibi @Eldarion'un hizmetli fonksiyonunun alınması taraftarıyım. Kendisi zamanında Kibele'yle yaşadığı olay sonucu Kibele bırakırken kendisi bırakmayınca pek dikkat çekmemişti, unutulmuştu. Ancak son zamanlardaki tavır ve davranışlarından ötürü artık vaktinin geldiğine inanıyorum. Böyle önemli bir konuda diğer hizmetlilerin ne düşündüğünü merak etmiyor değilim. @Mskyrider'ın ise tavır ve tutumları ile ilgili herhangi bir sorun görmüyorum. Sadece Ahmet Turhan ile ilgili endişelerini dile getirirken biraz sert bir üslup kullanmıştı, o kadar...--Śαвяí¢αи76ileti 15:25, 2 Ocak 2017 (UTC)

::Merhaba Vikiçizer. Göz attığım kadarıyla mesele epey uzamış ve ayrıntılı şekilde ele alınması gerekiyor. Ancak değişiklik sayısı itibarıyla aktif görünmekle birlikte, vandalizmle zaman zaman mücadele etmek dışında Vikipediye katkıda bulunmam yakın gelecekte mümkün görünmüyor. Teşekkürler, kolay gelsin. --Yabancım 16:09, 2 Ocak 2017 (UTC)

Merhaba. Şikayetleri ve yaşananları, yorumları dikkatlice okudum. Ortak bir karar alınması yönünde olumlu bakıyorum.--ahzaryamedileti 00:07, 15 Ocak 2017 (UTC)
Hkn-bot çözülmemiş konuyu arşivlediğinden geri getirildi. --evolutionoftheuniverse mesaj 22:42, 31 Ocak 2017 (UTC)

Bir süredir Vikipedi içerisinde en hazzetmediğim sayfa olan VP:Ş'deki başvuruları kapatmaya çalışıyorum. Şu anda, Vikiçizer'in belirttiği iki başvuru dışındaki tüm başvurular kapanmış durumda (gibi). Bu iki şikâyeti de okumaya çalışıyorum, gerçekten çalışıyorum, ama içinde kayboluyorum her denememde. Her bir şikâyet başka bir tartışmaya atıfta bulunarak başlıyor, o tartışmalar da başka tartışmalara atıfta bulunarak başlıyor. Gerçek bir keşmekeş durumu hakim. Evet, birden fazla hizmetlinin de taraf olduğu şikâyetler ortak bir kararla kapatılsın (mümkün olsa da hep böyle yapılsa), ancak bu tartışmaları kimse kolay kolay okuyamaz bütünüyle.

Ortaya konan bulgularda bolca VP:KSY ve VP:N ihlali görüyorum, hatta insanların yaşadıkları kişilerarası anlaşmazlıklar ve birbirlerine karşı geliştirdikleri antipatiler nedeniyle özellikle VP:N ihlallerini alışkanlık hâline getirdiğini de görüyorum. Bazı ihlaller aylar önce yapılmış, bazıları belki bir aylık, yani daha yeni. Ancak tüm tartışmaları okuyup kim ne ihlalde bulunmuş tespit etmeyi başarsa birimiz, sonra diğerlerimiz de değerlendirmeyi başarılı bulup buna katılsa bile, böyle bir kaos için, üzerinden bunca süre geçmiş ihlaller için engel verilmesini anlamlı bulmuyorum. Kullanıcı:X bir ihlalde bulundu, bunun uygulanagelen engel karşılığı da 24 saat diyelim. Bu ihlalin bildirildiği şikâyet 6 ay sonra kapatılınca, bu kullanıcıya 24 saat engel vermek bize ne kazandıracak?

Yakın zamanda yine yazmıştım, engel Vikipedi'yi ve kullanıcılarını korumak içindir. Üzerinden bu kadar süre geçmiş ihlallere engel vermek kullanıcıları şüphesiz ki korumaz. Peki Vikipedi'yi korur mu? Buna inandığımı söyleyemem. İhlallerin listelendiği bir değerlendirmeye karşı değilim elbette, ancak benim bu şikâyet başvurularıyla ilgili uygulama önerim, topluluğa genel bir uyarı/hatırlatma yapılmasıdır. Vikipedi'nin tartışmaya katılan kullanıcıları parmakla sayılacak miktarda. Onların da enerjilerinin tasvip edilemeyecek bir bölümünü yapıcı olmayan eylemler için harcaması son derece üzücü.

Bu arada çok iyi biliyorum ki, bu yorumumu okuyunca tutumumu "gereksiz iyimserlik" ya da "sevgi kelebekliği" olarak değerlendirenler de olacaktır. Benim vurgulamaya çalıştığım nokta, esasen engelin bir ceza olmadığı, olmaması gerektiğidir. Bu şikâyetlerde taraf olan kullanıcılardan herhangi birinin davranış örüntüsü projeye veya kullanıcılarına zarar veriyorsa bu davranışı durduralım, buna varım. Ancak geçmişin hesabını sormayı da hem VP:Ş sürecinde hem de tüm proje genelinde bırakalım.

Vito Genovese 18:45, 3 Şubat 2017 (UTC)

Merhaba herkese, geçerliliği devam eden bu ağır itham ile ilgili bir çok hizmetli arkadaşımız benzer görüşte sanırım. Peki artık bir yaptırım veya işlem yapılacak mı? Yoksa hala görüş almaya devam edip bu itham üzerime yapışmış bir vaziyette kalmaya devam mı edilecek? --Pragdonmesaj 14:56, 10 Şubat 2017 (UTC)
Buradan herhangi bir cevap alamacağız sanırım. --Pragdonmesaj 16:04, 14 Şubat 2017 (UTC)

Şikâyete şöyle bir müdahalede bulundum. Karar da yakında verilir mutlaka. Yukarıda da yazdığım gibi, her şeyi okumak çok büyük bir iş. Bekleyelim.

Vito Genovese 16:32, 14 Şubat 2017 (UTC)

VP:KET süreç sayfasındaki talepler biraz ilgisiz kalmış. Buradaki sorunlar çoğu zaman görülüp müdahale ediliyor, ancak sayfaya notu düşülmemiş oluyor. Son günlerde talepleri "x yapmış", "y yapmış" diye kapatıyorum bol bol. Kullanıcı:KET Bot işlemleri bir süre sonra not düşüyor, ancak acil müdahalelerde işlevini yitirmiş oluyor sayfa. Twinkle'dır, Huggle'dır, acil engel taleplerini buradan yaptığı için acil müdahalelerde de verim sağlayan bir süreç bu. Dolayısıyla bu sayfayı da izleme listenizde tutabilirseniz çok hora geçer.

Vito Genovese 06:04, 6 Şubat 2017 (UTC)

Hukuki süreç trolü

Son vandalizm saldırısından sonra, saldırıda kullanılan IP havuzlarından birine ait IP adresi tarafından @HakanIST ve @Sabri76 "IP adreslerinin hukukî süreçlerde ilgili kurumlarla paylaşılması" temalı bir mesaj yazılmıştır. Bazı sayfalarda, sayfalara ikinci çoğul şahıs kullanarak anneye (sözü söyleyen kişi tarafından) tecavüz ve fahişeler ve çocukları içerikli küfür yazan söz konusu vandal hakkında hukukî yaptırımda bulunulması —belki de sesli düşünme— olarak dile getirilmişti, yalnızca @Vikiçizer'i hatırlıyorum. Ek olarak köy çeşmesinde farklı konulara dallanıp budaklanan başka konuyla ilgili bir hukukî yaptırım tartışması yaşanmıştı. Tüm bunları birleştirerek ilgili mesajları gördüğüm gibi VP:TROL gerekçesiyle geri aldım. IP benim mesaj sayfamda neden geri aldığımı sormuş, bu mesaj da yine aynı gerekçeyle geri alınmıştır. Aynı zamanda IP mesajı Sabri76'nın mesaj sayfasına tekrar yazmış ve Sabri76 yanıt vermiş, yanıt verildiği için mesaj sayfasına müdahâle etmek istemedim.

Bundan sonraki süreçte hizmetlilerimizin yeni kullanıcılar ve IPler tarafından yazılan mesajlara özellikle dikkat etmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

Ek olarak, konuyu yanlış değerlendirdiysem, hatam varsa hizmetlilerin bana söylemesini rica ediyorum.

--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 17:30, 14 Şubat 2017 (UTC)

Malum vandal kimliği açığa çıkmasın diye open proxy kullanıyordu ve o yüzden bu yazıları onun mu yazdığını düşünüyorsun? Ancak bu open proxy'ler tek bir kişiye tahsis edilme özelliğine sahip mi bilmiyorum. Trol bir mesaj yerine iyi niyetli bir soru olarak algıladığım için cevap verdim. Kanunları ihlal eden bir yazı olursa hukukî yaptırımda neden bulunulmasın ki? Vikipedi sonra mahkemelik olup da erişim engelleme kararlarıyla mı karşılaşsın? Geçen sene iki kez Vikipedideki bir sayfa 5-6 dakikada açıldığı için yavaşlatma yapılmıştı. Ben de bunu değiştirmek için DNS adresimi değiştirmiştim kısa bir süreliğine. Bu open proxy demek değil mi? Öyleyse benzer IP adreslerini başkaları da kullanabilir. Nasıl anlayacağız? Ya da sırf rahat bir biçimde pornografik materyallere erişebilmek için sürekli farklı DNS adresleri kullanan iyi niyetli kullanıcılar olabilir. Ya da herhangi bir gerekçeyle DNS ayarlarını değiştirip değiştirdiğini unutan kullanıcılara ne yapacağız?--Śαвяí¢αи76ileti 17:44, 14 Şubat 2017 (UTC)
@Sabri76 yanıt verildiği için suçlamıyorum, olanları anlatıyorum. Bu mesajı buraya yazmamın tek nedeni var. Konuyu doğru değerlendiriyorsam, hizmetlilerin yaşananlar hakkında bilgilendirilmesi süregelen bir durum söz konusu olduğundan gerekli. Yanlış değerlendiriyorsam benim dikkatli olmam gerekli. Yoğun vandalizm olduğu için hızlı karar alıp, aynı kapsamda değerlendirdiğim mesajları geri aldım. Sorunuza gelirsek, vandalizmden çok kısa bir süre sonra mesajlar yazıldığı için Türkçe Vikipedi'de seyrek kullanılan bir havuzdan tesadüf ortaya çıkmasının olasılığını yüksek görmüyorum.--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 18:17, 14 Şubat 2017 (UTC).
@Evolutionoftheuniverse Est. öyle bir şey düşünmedim zaten. Ayrıca konuyu dile getirmen iyi oldu. Birkaç hafta daha devam etse malum vandal yüzünden open proxy aralıklarını vandalizm oldukça belli bir süreliğine engelleme teklifini görüşmek isteyecektim. Eğer birkaç gün içinde uyuşturucu ya da esrar maddelerinde büyük çaplı bir çeviri çalışması görmezsem tespitin için kesin olarak haklısın diyeceğim.--Śαвяí¢αи76ileti 18:29, 14 Şubat 2017 (UTC)

Spam maddeler açan troll IP

Alt başlık olarak bunu burada duyurabilirim. Sayın hizmetliler, 2600:8800:3080:2C50:194E:E87A:2510:F53C adlı anonim kullanıcısı taslak seviyesinde giriş cümlesi kilo verme programlarını teşvik eden Amerikan ünlüsü. şeklinde aldatıcı maddeler açmaktadır. Bu spam maddeler global çapta vandal olan ve engellenen MisterAnthony adlı vandalın yaptığı hareketlerle birebirdir. 2600:8800:3080:8370:3935:92E4:DF96:F48D adlı benzer IP adresi de aynı gerekçelerle global olarak engellenmiş.

kilo verme programlarını teşvik eden Amerikan ünlüsü. şeklinde anonim kullanıcılar tarafından açılmış sayfaları vandalizm olarak değerlendirebilirsiniz. Ben gördükçe hızlı silinmesi için işaretleyeceğim. Saygılarımla... --Ryan O'Reily (mesaj) 17:51, 15 Şubat 2017 (UTC)

Kullanıcının değişiklikleri tüm Vikipedi dillerine yayıldığı için küresel engel isteğinde bulundum. Şuradan (kalıcı bağlantı) takip edelim, gerekirse yerel müdahalede bulunuruz.--Vito Genovese 00:05, 16 Şubat 2017 (UTC)
Küresel olarak 1 hafta engellendi.--Vito Genovese 12:38, 16 Şubat 2017 (UTC)

Ryan O'Reily

Sorry for using English, I've temporary disable User:Ryan O'Reily's account since it seems to be hacked/stolen, I suggest local checkuser to check whatever it's true. If so a sysadmin could reset Ryan O'Reily's password. --Vituzzu (mesaj) 00:28, 22 Şubat 2017 (UTC)

@Vituzzu: Thank you, Vito, for the emergency action. Contacting the CUs right now.
Vito Genovese 08:44, 22 Şubat 2017 (UTC)

Sürüm Gizleyici

Merhaba,

Az önce, herhangi bir kullanıcının Katkılar sayfasına gelince tüm değişikliklerini toplu olarak gizlemeyi sağlayan bir betik uyarladım ve bunu tüm hizmetliler ve gözetmenler için Küçük Araçlar üzerinden varsayılan olarak etkinleştirdim. Bu seçenek hizmetli ve gözetmen dışındaki kullanıcılar tarafından görülemeyecek. Eğer her Katkılar sayfasını açtığınızda bu ayarları görmek istemezseniz, an itibarıyla en altta duran bu seçeneğin seçimini kaldırarak betiği devre dışı bırakabilirsiniz.

Betikle ilgili biraz daha ayrıntı vermeden önce, bu işlemden etkilenen hizmetli dışı yegâne kullanıcıya da bir ping atayım: @Taysin.

Betik, en fazla 50 değişiklik üzerinde işlem yapıyor. Bir vandal saldırısı yaşandığında, katkılar sayfasına giriyoruz. Özet, içerik ve kullanıcı adı gizleme seçeneklerini seçiyor, gerekçeyi varsayılanlar arasından seçiyor / kendimiz yazıyor ve Sürüm Gizleme Uygula düğmesine basarak toplu işlemi gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde gizli olanı görünür hâle getirmek için de ilgili seçenekleri kullanabiliyoruz.

Malum, bir hizmetli gizlemesi var, bir de gözetmen gizlemesi var. Gözetmenler de kendi düğmelerini kullanarak gözetmenlik gizlemesi yapabiliyor (gerçi toplu gözetmen gizlemesine hiçbir zaman ihtiyaç olmayacak herhâlde). Hizmetli de gözetmen düğmesine basabiliyor ve betik işleme onay veriyor görünürde, ancak elbette işlem gerçekleşmiyor.

Vandalizm mücadelemizde yararlı olması dileğiyle.

Vito Genovese 00:42, 23 Şubat 2017 (UTC)

Bu aralar çok sık lazım oluyor diye hizmetli ve gözetmenler için varsayılan yapmıştım, ancak alıştığımız bir sayfanın görünümünü biraz fazla etkiliyor. Kendi kendime cesur olmuştum, şimdi kendi kendime geri aldım. :) Artık varsayılan betik değil. Yalnızca hizmetli ve gözetmenlerin görebiliyor olması özelliği ise değişmedi. Dilerseniz an itibarıyla Küçük Araçlar listesinin en altında duruyor, seçip etkinleştirebilirsiniz.
Vito Genovese 18:52, 23 Şubat 2017 (UTC)

Silinmeye Aday Sayfalar yardımı

VP:SAS sürecinde görüş bildirdiğim için kapatmadığım tartışmalar var. Bunların kapatılması konusunda desteğinizi rica ediyorum.

Vito Genovese 21:02, 5 Mart 2017 (UTC)

KS4

VP:HS#KS4 ölçütünü politikaya ve silme ölçütü hızlı menüsüne ekledim az önce.

Vito Genovese 09:24, 29 Mart 2017 (UTC)

Kukla

Selamlar,

Burada belirtilen sayfada verilen oylar dikkatimi çekti. Tecrübesiz bir vikipedist olan Kullanıcı:Tr Alperen17'nin olaya hemen müdahil olması, Görkem Sala'ya ait görselin Kullanıcı:Mutlutopuz tarafından yüklenmiş olması, olası bir organizasyon izlenimi veriyordu. Teknik denetleme bu izlenimi doğruladı. Kullanıcı:OmerFarukDemir ve Kullanıcı:Tr Alperen17'in Kullanıcı:Mutlutopuz'un kuklası oldukları tespit edilmiştir. Gerekli işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar. --e.c. 16:35, 9 Nisan 2017 (UTC)