İbahilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Bu anlayış (''İbaha i'tikadı''), Bektaşîlik yolunun temel kurallarından biri durumuna Balım Sultan'la gelir. Dîn-i İslâm'ın Sünnî ekolünün ortaya çıkardığı katı kurallara karşı bir yorum biçimidir.
1. satır: 1. satır:
{{Kaynaksız}}
{{Alevilik}}
{{Alevilik}}
'''İbahilik'''; [[Sünnî]] anlayışın yasakladığı ve [[günah]] olarak değerlendirdiği bazı şeyleri yasak görmemektir. Hatta bir bölümünün tersini yapmak anlayışıdır. Bu anlayış yolun temel kurallarından biri durumuna [[Balım Sultan]]'la gelir. İslamlığa bir yorumdur. [[Sünni İslam]]ın ortaya sürdüğü şeyleri, [[Alevî]]-[[Bektaşîlik|Bektaşî]] anlayışından süzerek ya da geçirerek kabul etme veya kabul etmeme anlayışı ve tavrıdır. [[Alevî]]-[[Bektaşîlik|Bektaşî]]liğin özgün yanını ve - Sünnîliğe karşın - kimliğini bu anlayış ortaya koyar. [[Alevî]]-[[Bektaşîlik|Bektaşî]]liğe yorum ''(tevil)'' yolunu açar. Bir başka deyişle [[Alevî]]-[[Bektaşîlik|Bektaşî]]liğin felsefik altyapısını oluşturur.
'''İbahilik'''; [[Sünnî]] anlayışın yasakladığı ve [[günah]] olarak değerlendirdiği bazı şeyleri yasak görmemektir. Hatta bir bölümünün tersini yapmak anlayışıdır.
== İ'tikadi kökeni ==
Bu anlayış (''İbaha i'tikadı''), [[Bektaşîlik]] yolunun temel kurallarından biri durumuna [[Balım Sultan]]'la gelir. [[Dîn]]-i [[İslâm]]'ın [[Sünnî]] ekolünün ortaya çıkardığı katı kurallara karşı bir yorum biçimidir.
=== Bektaşî Tarikatı'ndaki yeri ===
[[Sünnî İslâm]]'ın ortaya sürdüğü şeyleri, [[Alevî inancı|Alevî]]-[[Bektaşi inancı|Bektaşî]] anlayışından süzerek ya da geçirerek kabul etme veya kabul etmeme anlayışı ve tavrıdır. [[Alevî inancı|Alevî]]-[[Bektaşi inancı|Bektaşî]]liğin özgün yanını ve - [[Sünnî]]liğe karşın - kimliğini bu anlayış ortaya koyar. [[Alevî inancı|Alevî]]-[[Bektaşi inancı|Bektaşî]]liğe yorum ''([[Bâtınî]] te’vil)'' yolunu açar. Bir başka deyişle [[Alevî inancı|Alevî]]-[[Bektaşi inancı|Bektaşî]]liğin felsefik altyapısını oluşturur.

==Ayrıca bakınız ==
* [[Alevî inancı]]
* [[Bektaşi inancı]]

== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}


{{alevilik-taslak}}
{{alevilik-taslak}}


[[Kategori:Alevilik]]
[[Kategori:Tasavvuf]]
[[Kategori:Tasavvuf]]

Sayfanın 21.55, 3 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

İbahilik; Sünnî anlayışın yasakladığı ve günah olarak değerlendirdiği bazı şeyleri yasak görmemektir. Hatta bir bölümünün tersini yapmak anlayışıdır.

İ'tikadi kökeni

Bu anlayış (İbaha i'tikadı), Bektaşîlik yolunun temel kurallarından biri durumuna Balım Sultan'la gelir. Dîn-i İslâm'ın Sünnî ekolünün ortaya çıkardığı katı kurallara karşı bir yorum biçimidir.

Bektaşî Tarikatı'ndaki yeri

Sünnî İslâm'ın ortaya sürdüğü şeyleri, Alevî-Bektaşî anlayışından süzerek ya da geçirerek kabul etme veya kabul etmeme anlayışı ve tavrıdır. Alevî-Bektaşîliğin özgün yanını ve - Sünnîliğe karşın - kimliğini bu anlayış ortaya koyar. Alevî-Bektaşîliğe yorum (Bâtınî te’vil) yolunu açar. Bir başka deyişle Alevî-Bektaşîliğin felsefik altyapısını oluşturur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça